De top 10 beste boekverfilmingen

In de afgelopen jaren zijn er heel wat goede boeken verfilmd. Denk bijvoorbeeld aan de Hongerspelen of aan Harry Potter. Maar welke boekverfilmingen springen er echt uit? Welke waren zo goed dat we ze steeds opnieuw willen bekijken? Chicklit.nl komt weer met een handig lijstje! Pak een grote bak popcorn, want als je dit hebt gelezen, wil je deze films op replay zetten.

Nummer  10: Spijt! - Carry Slee

Jochem is het mikpunt van getreiter. Dagelijks wordt hij gepest door Sanne en haar vriendenclubje. Klasgenoot David ergert zich aan de pesterijen, maar durft er niks van te zeggen. Tijdens een klassenfeest wordt Jochem hard te grazen genomen door de pestkoppen. De volgende ochtend krijgt de klas van de rector te horen dat Jochem na het schoolfeest niet is thuisgekomen.

Nummer 9: Wild - Cheryl Strayed

Na jaren roekeloos geleefd te hebben, een heroïneverslaving en een op de klippen gelopen huwelijk, neemt Cheryl Strayed een drastisch besluit. Achtervolgd door de herinneringen aan haar moeder Bobbi, en zonder ook maar enige ervaring, besluit ze helemaal alleen de Pacific Crest Trail te gaan lopen, een tocht van meer dan 1600 km.

Nummer 8: De jongen in de gestreepte pyjama - John Boyne

De jongen in de gestreepte pyjama begint in Berlijn in 1943. Als de negenjarige Bruno op een dag uit school komt, zijn al zijn spullen in kratten gepakt. Hun nieuwe huis staat naast een hek dat zich uitstrekt zover het oog reikt, een hek dat Bruno afschermt van de vreemde mensen die hij daarachter ziet bewegen. Op een van zijn ontdekkingstochten ontmoet Bruno een jongen wiens leven en ­omstandigheden zeer verschillen van die van hem. Toch sluiten de jongens vriendschap, maar het is een vriendschap die niet zonder gevolgen blijft...

Nummer 7: The Help - Kathryn Stockett

The Help speelt zich af in de jaren ‘60 in de stad Mississippi. Emma Stone speelt de rol van Skeeter, een meisje uit het zuiden van het land die midden in de maatschappij staat. Ze is net klaar met studeren en heeft besloten om schrijfster te worden. Ze zet het leven van haar vrienden en de stad Mississippi op zijn kop wanneer ze besluit een groep zwarte vrouwen te interviewen die hun hele leven hebben gewijd aan het helpen van families uit het zuiden.

Nummer 6: The Notebook - Nicholas Sparks

Als Noah Calhoun na de Tweede Wereldoorlog van het front terugkeert naar North Carolina probeert hij de oorlog achter zich te laten. Hij stopt al zijn energie in de restauratie van een oud plantagehuis. Dit huis herbergt zijn mooiste herinneringen en zittend op zijn veranda denkt hij terug aan het meisje van wie hij eens zoveel hield. De mooie Allie Nelson is inmiddels verloofd met een rijke advocaat, maar kan de jongen aan wie ze haar hart zo lang geleden verloor nog altijd niet vergeten. Heeft hun liefde de tijd doorstaan? The Notebook werd verfilmd met o.a. Ryan Gosling in de hoofdrol en is inmiddels uitgegroeid tot een ware klassieker die door romantische zielen over de hele wereld in het hart is gesloten. Nicholas Sparks is de auteur van Message in a Bottle, Dear John en The Lucky One en Safe Haven.

Nummer 5: De boekendief - Markus Zusak

Het is het jaar 1939. Nazi-Duitsland. Het land houdt de adem in. De Dood heeft het nooit drukker gehad en het zal nog drukker worden. Het leven van Liesel Meminger verandert op slag als ze bij het graf van haar broer een voorwerp vindt dat gedeeltelijk onder de sneeuw ligt bedolven. Het is Het Doodgravershandboek, dat daar per ongeluk is achtergelaten. Zo begint een liefdesaffaire met boeken en woorden, terwijl Liesel, met behulp van haar pleegvader, leert lezen. Al spoedig steelt ze boeken uit de boekverbrandingen van de nazi’s, de bibliotheek van de vrouw van de burgemeester, waar er ook maar boeken te vinden zijn. Maar dit zijn gevaarlijke tijden. Als het pleeggezin van Liesel een jood in de kelder verbergt, gaat er een wereld voor Liesel open, maar ook dicht.

Nummer 4: Divergent - Veronica Roth

Na een grote oorlog is de maatschappij in Chicago opgedeeld in vijf groepen om de vrede te bewaren. Elk jaar kiezen de 16-jarigen bij welke groep ze de rest van hun leven willen horen. Tris breekt met haar ouders door te kiezen voor een andere groep dan waarbinnen ze is opgevoed. Tijdens haar persoonlijkheidstest bleek echter dat ze ‘afwijkend’ is en bij meerdere groepen zou passen. Ze moet deze uitslag geheim houden, want er is geen ruimte afwijkend in de nieuwe samenleving. Dat blijkt niet makkelijk in de groep Onverschrokkenheid, waar moed en fysieke kracht de meest gewaardeerde eigenschappen zijn.

Nummer 3: Lord of the Rings - J.R.R. Tolkien

De kleine Hobbit Frodo Baggins krijgt bij toeval een bijzondere ring in zijn bezit. Het is de Ring van de duivelse Lord Sauron die eeuwen geleden zoek raakte. Met deze ring beschikt Sauron over absolute macht en kan hij iedereen op de wereld tot zijn slaaf maken. Om te zorgen dat dit niet gebeurt moet Frodo een lange tocht maken naar de plaats waar hij de Ring kan vernietigen. Hij staat daarbij niet alleen en wordt geholpen door Gandalf de tovenaar, Legolas de elf, Gimli de dwerg, Aragon, Boromir en drie Hobbit vrienden. Samen vormen zij het genootschap van de ring dat op pad gaat om het kwaad te bestrijden.
 

Nummer 2: Harry Potter en de Steen der Wijzen - J.K. Rowling

Dit is de betoverende verfilming gebaseerd op de wereld-bestseller van J.K. Rowling. Op zijn elfde verjaardag verneemt Harry Potter dat zijn overleden ouders twee machtige tovenaars waren en dat hij zelf ook over magische krachten beschikt. Hij krijgt zijn opleiding aan Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. Daar begint het avontuur van zijn leven. Harry blijkt een ware hoogvlieger in Quidditch en speelt een spannend schaakspel met levende schaakstukken op weg naar een ontmoeting met een zeer duistere magiër. Voor alle liefhebbers en fans van Harry Potter begint dit magische avontuur op Perron 9 ¾.

En op nummer 1... De Hongerspelen - Suzanne Collins!

Het voormalige Noord Amerika staat bekend als het land Panem, waar het regerende Capitol van haar twaalf districten eist dat zij jaarlijks één jongen en één meisje leveren voor The Hunger Games. De 24 door loting geselecteerde jongeren worden gezamenlijk in een gigantische arena gezet, waar er slechts één levend uit kan komen. De rest van Panem wordt gedwongen het mediaspektakel live op televisie te volgen. De zestienjarige Katniss Everdeen komt uit district 12, een van de armste districten. Ze weet zichzelf, haar moeder en zusje Prim in leven te houden door illegaal in de bossen te jagen met haar beste vriend Gale. Maar dan wordt Prim geselecteerd voor The Hunger Games. Katniss twijfelt geen moment en neemt de plaats van haar zusje in. Vanaf dat moment heeft ze nog maar één doel: overleven tegen elke prijs. Eenmaal in de arena wordt ze geconfronteerd met de moeilijke keuzes die ze daarvoor moet maken. Afwegingen tussen de dood en mededogen, maar ook tussen liefde en leven.
 


We konden ons lijstje van de beste boekverfilmingen nog wel langer maken, maar dit blijven onze favorieten. Wat zijn jouw favoriete boekverfilmingen en wat mis je in dit lijstje?

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen: 5x Stylish films op Netflix en 10x boekenthema films

Nieuwste artikelen

  • De vuurdraak - Alastair Chisholm

  • Canary Islands - Charles van Haverbeke

  • Baba Jaga legde een ei - Dubravka Ugrešić

  • Rozen & revolutie - Sarah Maclean

  • De lijst van Violet Sopjes - David Vlietstra

Gerelateerde artikelen

  • Er komt een nieuwe, échte Harry Potter-film!

  • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

  • De beste Carry Slee boeken

  • De allerbeste Harry Potter behind the scenes momenten

  • 20 Harry Potter feitjes waar je niets van wist 

Zoek in artikelen