12 x klassieke fashionfilms

Een echte fashionista geniet van niets zoveel als van een goede film bomvol fashion-inspiratie. Een goede styling is echt een must in films. Wij hebben de twaalf meest modieuze films door de tijd heen, o een rijtje gezet. Deze klassiekers zijn zeker een genot voor het fashion-oog. 
 
1. Cover Girl (1944)
 
De zangeres Rusty Parker werkt in de nachtclub van haar vriendje Danny McGuire, maar ze wil ooit een ster worden op Broadway. Ze neemt daarom deel aan de schoonheidswedstrijd van een modeblad. Rusty wint de wedstrijd en Danny ontslaat haar om haar carrière niet in de weg te staan. Ontredderd gaat ze in op het huwelijksaanzoek van theaterproducent Noel Wheaton.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Breakfast At Tiffany’s (1961)
 
Holly Golightly is een eigenzinnig meisje dat zich laat feteren, mee uitnemen en wie weet voor nog meer in is. Ze is wispelturig, impulsief en een beetje onbetrouwbaar, maar tegelijkertijd lief en charmant. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Funny Face (1957)
 

In deze voor meerdere Oscars genomineerde klassieker bundelen Audrey Hepburn en Fred Astaire hun krachten. Met hun zangen danskunsten weten zij de kijkers in deze tijdloze musical waarachtig te betoveren. De eigenaresse van een gerenommeerd modeblad en haar fotograaf Dick Avery zijn op zoek naar een nieuwe look voor hun volgende fotosessie. Bij toeval ontdekt Dick het unieke gezicht van boekenverkoopster en amateurfilosofe Jo Stockton. Jo wordt meegenomen naar Parijs en omgetoverd tot een internationaal topmodel…en valt ondertussen voor de fotograaf die haar zonnige, grappige gezicht heeft ontdekt.

 
 
 
 
 
 
4. Bonnie And Clyde (1967)
 
Bonnie Parker en Clyde Barrow trekken rond in het zuidwesten van Amerika, in de tijd van De Grote Depressie. Zij beginnen op een zeer naïeve manier aan hun misdaadcarriere, want eigenlijk willen zij niemand kwaad doen. Het is het avontuur wat hen aantrekt. Wat echter eerst een onschuldig spel leek, wordt plotseling een hel van afschrikwekkend geweld. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5. My Fair Lady (1964)
 

Een toevallige ontmoeting tussen de twee Britse taalkundigen, Prof. Henry Higgins en Col. Hugh Pickering, leidt tot een weddenschap die de vaardigheden van Higgins tot het uiterste test. Higgins durft te wedden dat hij het bloemenmeisje Eliza Doolittle kan omtoveren in een keurig nette dame met een aristocratisch accent. Na enige twijfel stemt Eliza in mee te werken aan de weddenschap.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
6. Gigi (1958)
 

Een huis, een auto, bedienden, de laatse mode: de meest begeerde en meest kieskeurige vrijgezel vanparijs (Louis Jourdan) biedt het Gigi (Leslie Caron) allemaal aan. Maar Gigi, die zich voor onze ogen heeft ontpopt van een stuntelig schoolmeisje in een welopgevoede schoonheid, verlangt naar datgene wat je met geld niet kunt kopen. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
7. Clueless (1995)
 
Het is niet makkelijk om het meest populaire meisje van Beverly Hills te zijn. Zeker niet als je het doelwit bent van de afgunst van de "Betties'', de volhardende "Barneys", de losers, en leraren die overstuur raken wanneer je je huiswerk te laat inlevert.
 
Toch weet de 15-jarige Cher zich er doorheen te slaan en weet ze bovendien nog tijd vrij te maken voor een paar buitenschoolse activiteiten. Haar opgeruimde wereldje verandert in een chaos als er twee ontzettende "Baldwins" op het toneel verschijnen; de sexy stijlvolle nieuwe klasgenoot en Cher's degelijke, maar leuke "ex-stiefbroer". Dan merkt ze dat als het om liefde gaat, ze radeloos is.
 
 
 
 
 
 
8. The Seven Year Itch (1955)
 
Als de uitgever van boeken Richard Sherman (Tom Ewell) zijn vrouw en zoon heeft weggestuurd voor de zomervakantie, moet hij de warmste dagen van het jaar alleen in Manhattan zien door te brengen. Dat gaat goed, totdat een nieuwe bewoonster (Monroe) haar intrek neemt in het appartement boven hem en Shermans fantasie het van hem overneemt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
9. La dolce vita (1960)
 
La Dolce Vita is, een van de beroemdste en meest geprezen films ooit. Marcello Mastroianni schittert als society journalist Marcello. Eigenlijk wil Marcello het liefst een serieuze schrijver worden, maar toch kiest hij voor de lucratieve roddelpers. Altijd op zoek naar de nieuwste schandalen en roddels begeeft Marcello zich iedere avond in la dolce vita van de high society in Rome in de jaren 50. Hij gaat van het ene extravagante feestje naar het andere. Vol met de mooiste vrouwen, playboys, filmsterren en prostituées. Maar in de nachten vol drank en sex sluimert diepe tragiek en verdriet...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
10. Gone with the wind (1939)
 

We zien Vivien Leigh als Scarlett en Clark Gable als Rhett Butler: het zijn legendarische, onvergetelijke rollen. Gone With the Wind speelt zich af ten tijde van de Amerikaanse burgeroorlog en de afschaffing van de slavernij. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
11. Annie Hall (1977)
 
Alvy Singer is een van Manhattan's briljanste humoristen maar in de liefde kan hij wel wat hulp gebruiken. Die krijgt hij van zijn beste vriend, die hem introduceert bij nachtclubzangeres Annie Hall. Maar Alvy's twijfels verknoeien de relatie en Annie Hall vertrekt naar LA en naar een nieuwe man. Uit vrees haar voor altijd kwijt te raken, is Alvy bereid alles te trotseren om datgene terug te winnen waar het allemaal om draait: echte liefde.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12. Heathers (1988)
 
Veronica Sawyer zit in het populaire groepje The Heathers. Zij heten zo, omdat iedereen, behalve Veronica, Heather als eerste naam delen: Heather Duke, Heather McNamara en Heather Chandler. Deze drie zijn oppervlakkig, egoïstisch en gemeen. Veronica gaat alleen met ze om omdat ze populair zijn. Maar Veronica houdt niet van pesterijen en was eerder bevriend met Betty Finn, het pispaaltje. Wanneer Jason Dean twee pestkoppen met een pistool bedreigt, is Veronica onder indruk. Ze krijgen ook al snel een relatie.
 
 
 
 
 
 
 
 
Wat is jullie favoriete fashion film?
 
 
 
Bron: Storypick

Nieuwste artikelen

  • Rebekah Mikaelson keert terug naar Mystic Falls in Legacies

  • Harlem Shuffle - Colson Whitehead

  • Het huis onderaan de klif - Sharon Gosling

  • De roadtrip - Beth O'Leary

  • De strijd om de Hartenkoningin - Tonke Dragt

Gerelateerde artikelen

  • De ergste film clichés 

  • 10x populaire jongen versus verlegen meisje films

  • 16 x gezellige Halloween films

  • Leukste meiden series op Netflix

  • 10 x feel good series

Zoek in artikelen