Verfilmde boeken die Oscar nominaties hebben gekregen

Op 26 februari 2017 worden in Los Angeles de Oscars weer uitgereikt! De bekende gouden beeldjes zijn natuurlijk filmprijzen, maar indirect is het voor sommige auteurs ook wel een beetje een kroon op hun werk, aangezien er ook regelmatig films worden genomineerd die gebaseerd zijn op een boek. Wij hebben voor jullie een aantal boekverfilmingen op een rijtje gezet die de afgelopen jaren Oscarnominaties in wacht hebben weten te slepen.

Lion (2017), 6 nominaties

De film Lion is geregisseerd door Garth Davis en gebaseerd op het boek A Long Way Home van Saroo Brierley. De film gaat over een jongetje uit India dat gescheiden raakt van zijn ouders en op 5-jarige leeftijd wordt geadopteerd door een stel uit Australië. 25 jaar later gaat hij alnog op zoek naar zijn biologische familie, en dit doet hij op een wel heel bijzondere manier, namelijk door gebruik te maken van Google Earth.

Arrival (2016), 8 nominaties

De film Arrival is geregisseerd door Denis Villeneuve en gebaseerd op het korte science-fiction verhaal Story of Your Life van Ted Chiang. De film gaat over taalkundige Louise Banks die wordt gevraagd om de taal van een groep buitenaardse bezoekers te analyseren in een poging er achter te komen wat deze mysterieuze vreemdelingen precies willen. Waar het verhaal van Chiang vrij objectief en wetenschappelijk is, heeft Villeneuve er een wat meer emotionele lading aan toegevoegd.

Nocturnal Animals (2016), 1 nominatie

De film Nocturnal Animals is geregisseerd door Tom Ford en gebaseerd op het boek Tony and Susan van Austin Wright. De film gaat over kunstgaleriehouder Susan die zich opgejaagd voelt door het boekmanuscript van haar ex-man. Hij heeft een geweldadige thriller geschreven die Susan interpreteerd als een symbolisch wraakverhaal. De acteur Michael Shannon ontving een Oscarnominatie voor zijn vertolking voor de rol van Bobby Andes.

Hidden Figures (2016), 3 nominaties

De film Hidden Figures is geregisseerd door Theodore Melfi en gebaseerd op het boek Hidden Figures: The story of the African-American Women Who Helped Win the Space Race door Margot Lee Shetterly. Het verhaal gaat over drie vrouwelijke Afro-Amerikaanse wiskundigen die bij NASA werken aan de ontwikkeling van het US ruimteprogramma.

Hieronder nog een paar zeer succesvolle boekverfilmingen die in voorgaande jaren meerdere Oscar nominaties in de wacht sleepten:

The Martian (2016), 7 nominaties

De film The Martian met Matt Damon in de hoofdrol is gebaseerd op de gelijknamige science-fiction roman van Andy Weir. De film werd onder andere genomineerd in de categorieën beste film, beste acteur, en beste visual effects.

The Revenant (2016), 12 nominaties

De film The Revenant is gedeeltelijk gebaseerd op Michael Punke, en gezien het aantal nominaties die de film binnen sleepte vonden wij het toch wel belangrijk om ‘m aan deze lijst toe te voegen. Zowel het boek van Punke als de film spelen zich af in 1823. De hoofdrol in de film word gespeeld door Leonardo DiCaprio. Hij speelt een man die tijdens een expeditie wordt aangevallen door een beer en vervolgens door zijn mede-expeditieleden voor dood wordt achergelaten. Het is geen vrolijk boek, en de film is ook best heftig en bevat nogal wat schokkende scenes, maar de prachtige natuurshots en het meeslepende verhaal maken deze film zeker de moeite waard.

Wat is jouw favoriete boekverfilming?

Lees ook:

 

Nieuwste artikelen

  • Water - Lara Reims

  • HIldes geluk - Marie Lamballe

  • De 21 allerbeste Netflix Original series ooit

  • Recensie: Twee zomers

  • Authentiek Japans thuis - Maori Murota

Gerelateerde artikelen

  • De ergste film clichés 

  • De 10 leukste kerstfilms aller tijden!

  • 5x Romantische zwijmel-films voor Valentijnsdag

  • Om deze redenen zien seks scènes in films er altijd perfect uit

  • De 10 leukste winterfilms

Zoek in artikelen