12 x epische fantasy films

Wij houden van fantasy films, en dan met name de grootschalige en meeslepende fantasy films, waarbij je helemaal weg kunt dromen en al je zorgen en dagelijkse irritaties even helemaal kunt vergeten. Heb je zin in een film met een flinke dosis magie, spanning en avontuur? Dat komt goed uit, want wij hebben een overzicht gemaakt van de twaalf meest epische fantasy films om heerlijk bij weg te dromen.

 

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001)

The Lord of the Rings is een spannende film trilogie geregisseerd door Peter Jackson, die bestaat uit drie delen: The Fellowship of the Ring, The Two Towers, en The Return of the King. Elke film is gebaseerd op één van de drie gelijknamige boeken geschreven door J.R.R. Tolkien. In The Fellowship of the Ring zien we hoe de hobbit Frodo samen met een gezelschap reisgenoten op reis gaat om een ring met magische eigenschappen te vernietigen. Dit is noodzakelijk om te voorkomen dat de ring in verkeerde handen valt. In de twee daaropvolgende films zien we hoe het Frodo en zijn reisgenoten vergaat en kunnen we als toeschouwers genieten van meerdere epische gevechten. The Lord of the Rings-trilogie is wat ons betreft echt een must-see! Alle drie de films zijn oogstrelend mooi en mega spannend!

Stardust (2007)

Stardust is een romantische fantasy film over een jongeman die per ongeluk in het magische koninkrijk Stormhold terecht komt wanneer hij een gevallen ster wil vinden om aan zijn geliefde te geven. Maar de gevallen ster blijkt een jonge vrouw te zijn genaamd Yvaine, en de jongeman, Tristan, is niet de enige die naar haar op zoek is: drie heksen, onder leiding van Lamia, willen Yvaine vangen en doden zodat ze haar magie kunnen gebruiken om hen weer jong te maken. Ook de zonen van de overleden koning van Stormhold willen haar vangen, omdat Yvaine een robijn in haar bezit heeft die ze nodig hebben om de troon op te eisen. Zal het Tristan lukken om Yvaine uit de handen van de boosaardige heksen te houden, en kan hij haar behoeden voor de snode plannen van de koningszonen?

Earthsea (2004)

Earthsea bevat alle ingredienten voor een goede fantasy film en verdient wat ons betreft daarom zeker een plekje in dit overzicht! De serie – want ja, het is eigenlijk een mini-serie bestaande uit twee afleveringen van elk 90 minuten – is gebaseerd op de Earthsea boeken geschreven door Ursula K. Le Guin. In de magische wereld van Earthsea zorgt een magisch amulet al vele eeuwen voor vrede tussen de mensen en de draken. Maar dan breekt het amulet en komt de vrede tussen beide partijen in gevaar. Het is aan Ged, een jonge en onervaren tovenaar, om het evenwicht weer te herstellen en te voorkomen dat de boosaardige koning Tygath de eilanden van Earthsea verovert.

Legend (1985)

Ook al is deze film al wat ouder, dat maakt ‘m zeker niet minder spannend! Legend gaat over een fantasiewereld bewoond door vele magische wezens. In de film zien we hoe de Heer der Duisternis zijn handlanger Blix de opdracht geeft om twee eenhoorns voor hem te vangen. Hij wil de hoorns van deze dieren gebruiken om de zon voorgoed te laten ondergaan en de wereld in duisternis te hullen. Maar de jonge held Jack trekt ten strijde tegen deze boosaardige heerser en probeert tegelijkertijd zijn grote liefde, prinses Lily, te redden.

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003)

Een onconventionele piraat met dreadlocks, een eeuwenoude vloek, een stel ondode piraten en een kwaadaardig aapje bleken een gouden combinatie voor een epische fantasy film! Oh, en het feit dat de hoofdrollen in deze film worden vertolkt door Johnny Depp en Orlando Bloom draagt natuurlijk ook wel een beetje bij aan de populairiteit van deze film! Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl gaat over de excentrieke piratenkapitein Jack Sparrow en Will Turner, die samenwerken om Will’s geliefde Elizabeth te redden uit de handen van een groep ondode piraten onder leiding van Kapitein Barbossa. Hij en zijn mannen hebben Elizabeth ontvoerd omdat ze geloven dat zij de uitverkorene is die de vloek die op hen rust kan verbreken. Zal het Will en Kapitein Jack Sparrow lukken om Elizabeth op tijd te redden?

The Chronicles of Narnia: The Lion, The Witch and The Wardrobe (2005)

The Chronicles of Narnia: The Lion, The Witch and The Wardrobe is het eerste deel uit een hele reeks Narnia films die allemaal gebaseerd zijn op de boeken van C.S. Lewis. Tijdens de tweede wereldoorlog verblijven de kinderen Peter, Susan, Edmund en Lucy voor hun eigen veiligheid op het landgoed van een oude professor. Helaas valt er daar niet heel veel te beleven, totdat Lucy een magische kledingkast ontdekt waarmee ze naar het land van Narnia kunnen reizen. Het is een prachtige wereld die bewoond wordt door pratende dieren, dwergen en reuzen. Maar het land is betoverd door de boosaardige witte heks waardoor het er altijd winter is. Samen met de leeuw Aslan gaan de kinderen de strijd aan om Narnia te bevrijden en de witte heks te verslaan!

Alice in Wonderland (2010)

Alice in Wonderland is een fabelachtig mooie fantasy film geregisseerd door Tim Burton. In deze film keert de negentienjarige Alice terug naar de magische wereld waar ze als kind vele avonturen beleefde. Samen met een bont gezelschap magische en excentrieke vrienden gaat ze op pad om een eind te maken aan het schrikbewind van de Red Queen. Zal het Alice lukken om de gevreesde Jabberwocky te verslaan? De kleurrijke personages en prachtige aankleding maken deze film een echte must-see voor elke fantasy liefhebber! En natuurlijk is deel twee ook een aanrader!

The 10th Kingdom (2000)

Ook al is deze serie al wat ouder, dat doet zeker niet af aan de kwaliteit en de magie van het verhaal! Een vader en dochter uit New York komen via een magische spiegel per ongeluk terecht in een wereld die bewoond wordt door trollen, reuzen en feeën. Het enige wat ze willen is zo snel mogelijk weer naar huis, maar dat is zo makkelijk nog niet, aangezien de magische spiegel waarmee ze in de sprookjeswereld terecht zijn gekomen in honderd-en-één kleine stukjes is gebroken. Hun enige hoop is een tweede magische spiegel, maar deze is in het bezit van een boosaardige koninging die vastbesloten is om de kroonprins te vergiftigen en zodoende de macht te grijpen. Zal het vader en dochter lukken om de koningin tegen te houden en om ooit weer thuis te komen? The 10th Kingdom is een superleuke serie en een aanrader voor liefhebbers van Once Upon a Time!

Jack the Giant Slayer (2013)

Iedereen is wel bekend met het sprookje over Jaap en de bonenstaak, en dat is precies het verhaal wat in de film Jack the Giant Slayer op epische wijze in beeld wordt gebracht, zij het met een paar aanpassingen om het verhaal een beetje spannender te maken! De film gaat over een eeuwenoude oorlog die opnieuw oplaait wanneer een jonge boerenknecht, Jack, per ongeluk de poort opent tussen de mensenwereld en de wereld van de reuzen. De reuzen proberen met harde hand het land terug te winnen dat ze ooit hebben hebben verloren, maar Jack is vastbesloten om de reuzen tegen te houden. Vechtend voor het koninkrijk en voor de liefde van een prachtige prinses komt hij oog in oog te staan met de vechtlustige reuzen. Zal het Jack lukken om de reuzen te verslaan?  

The Princess Bride

The Princess Bride is ondertussen een klassieker! “Hello. My name is Inigo Montoya. You killed my father. Prepare to die” De film begint met een opa die zijn zieke kleinzoon met een bezoek vereerd en hem een boek geeft getiteld: 'The Princes Bride'. Het verhaal gaat over de jonge Buttercup, het mooiste meisje ter wereld en Westley de man op wie ze verliefd is in het sprookjesrijk Florin. Als Buttercup wordt ontvoerd, moet Wesley de nodige hindernissen nemen om haar weer in zijn armen te kunnen nemen..

Willow (1988)

Willow gaat over een baby die geboren wordt in de kerkers van het kasteel van de boze koningin-tovenares Bavmorda. Volgens een legende zal dit kind een eind maken aan Bavmorda’s heerschappij en aan de duistere tijden. Het kind, een meisje, wordt de kerkers uit gesmokkeld en komt uiteindelijk bij terecht bij Willow, een eenvoudige boer van het Nelwynvolk, die alles op alles zet om het kind veilig te houden en terug te brengen naar haar eigen volk. Zal het Willow lukken om het meisje te beschermen en haar te helpen Bavmorda en haar leger te verslaan?

The Hobbit: An Unexpected Journey (2012)

The Hobbit: An Unexpected Journey is één van de drie films die samen een prequel vormen van de The Lord of the Rings-trilogie. In het eerste deel maken we kennis met de hobbit Bilbo Baggins. Bilbo leidt een rustig leventje in de Gouw in Midden-aarde, maar aan zijn comfortabele leventje komt een abrupt einde wanneer de tovenaar Gandalf voor zijn deur staat! Gandalf weet hem ervan te overtuigen zich aan te sluiten bij een groep dwergen die op weg zijn om een schat terug te stelen van de boosaardige draak Smaug. Bilbo is totaal niet voorbereid op de reis, maar desalniettemin gaat hij het avontuur aan en komt oog in oog te staan met trollen, aardmannen, enorme spinnen, en natuurliljk met Smaug zelf.

Wat is jouw favoriete fantasy film?

Lees ook: 12 redenen waarom wij na 20 jaar nog steeds van Buffy the Vampire Slayer houden

Nieuwste artikelen

  • Tijden van amandelbloesem – Carmen Bellmonte

  • Ugly Girls - Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck & Sara Ohlsson

  • Salto - Arndís Thórarinsdóttir

  • De regel van drie - Sam Ripley

  • Onderstroom - Linda Jansma

Gerelateerde artikelen

  • De beste Young Adult sprookjes

  • De allerbeste Harry Potter behind the scenes momenten

  • De 10 leukste kerstfilms aller tijden!

  • De ergste film clichés 

  • 20 Harry Potter feitjes waar je niets van wist 

Zoek in artikelen