De 10 musicalfilms die een Oscar voor beste film hebben gewonnen

De Oscars bestaan nu al zo een 88 jaar. En in die tijd is de Oscar voor Beste film 10 keer naar een musical gegaan. Maar daar kunnen we dit jaar misschien nog wel eentje bij optellen! La La Land is namelijk genomineerd in 14 verschillende categorieën, waaronder die van beste film. Als zij de Oscar voor beste film zouden winnen, dan is dat de tweede keer dat een musical wint in de laatste 50 jaar!

De laatste keer dat een musicalfilm een Oscar voor beste film wist binnen te slepen was in 2002. Toen werd die gewonnen door de film Chicago. Net als  La La Land was dit een prachtige film die ook terecht deze Oscar heeft gewonnen! Het is nog even wachten tot we weten of La La Land de Oscar voor beste film zal winnen. De Oscars zullen op 26 februari worden uitgereikt. Bekijk hieronder de andere musicalfilms die een Oscar voor beste film hebben weten te winnen!

1. West Side Story (1961)

Het prachtige verhaal over Romeo en Julia van Shakespeare, wordt in deze film naar het jaar 1950 gehaald. Het werd een van de grootste musicalfims aller tijden. De film werd geregisseerd door Robert Wise en won maar liefst 10 oscars.

Bron: ew.com, Everett collection

2. The Sound of Music (1965)

De magische Broadway show van Rodger en Hammerstein werd door de West Side Story regisseur, Robert Wise, en Julie Andrews tot leven gewekt. Het verhaal gaat over Maria die als gouvernante gaat werken voor de familie Von Trapp, bestaande uit Kapitein Von Trapp en zijn zeven kinderen. Deze film heeft uiteindelijk 5 oscars in de wacht weten te slepen.

Bron: ew.com, Everett collection

3. My Fair Lady (1964)

Rex Harrison, winnaar van de Oscar voor Beste acteur, speelt in My Fair Lady de rol van Henry Higgins fantastisch! In de film transformeert hij de arme Eliza Doolitle, gespeeld door Audrey Hepburn, in een verfijnde Britse vrouw. Wij zullen nooit het geweldige lied dat zij in de film zong, I Have Danced All Night, vergeten. My Fair Lady won 8 oscars, waaronder die voor beste film, beste regie en beste originele muziek.

Bron: ew.com, Everett collection

4. An American in Paris (1951)

Gene Kelly maakt Leslie Caron het hof langs de Seine en geeft dan een van de geweldigste musicalfinales ooit, namelijk een 17 minuten durende balletscene. Geen wonder dat An American in Paris, geregisseerd door Vincente Minneli, 6 Oscars heeft gewonnen.

Bron: ew.com, Everett collection

5. Chicago (2002)

Chicago was een van de populairste musicalfilms in decennia. Roxie Hart heeft de droom om een grote ster te worden, maar ze belandt in de gevangenis na het doodschieten van Fred Casely. Hij had beloofd om een ster van haar te maken, maar kon deze belofte niet nakomen. Een prachtige film, geregisseerd door Rob Marshall, die 6 Oscars heeft gewonnen.

Bron: ew.com, Everett collection

6.  Oliver! (1968)

De mooie verfilming van het boek Oliver! Van Charles Dickens is al de vierde musicalfilm die in de jaren zestig meerdere Oscars heeft weten binnen te slepen! Food, Glorious, Food was natuurlijk een geweldig openingsnummer, die we niet zo snel zullen vergeten! Oliver! heeft 5 Oscars in de wacht weten te slepen, waaronder die voor beste film en beste regisseur voor Carol Reed.

Bron: ew.com, Everett collection

7. Going My Way (1944)

De acteurs Bing Crosby en Barry Fitzgerald wonnen allebei een Oscar voor hun rol als New Yorkse priesters, die een conflict met elkaar hadden over hoe hun parochie geleid moest worden. De film bevatte het nummer Swimming on a star. Deze zoetsappige film, geregisseerd door Leo McCary, won 7 Oscars.

Bron: ew.com, Everett collection

8. Gigi (1958)

De film Gigi, geregisseerd door Vincente Minneli, werd genomineerd voor maar liefst negen Oscars en wist ze ook alle negen te verzilveren!  Het verhaal speelt zich af in Parijs en gaat over een rijke jongeman die samen met de kleindochter van zijn oom's maitresse de saaie conventies van de Parijse upper class te ontvluchten. De film heeft wel iets weg van Cinderella, dus liefhebbers van romantiek en onmogelijke liefde zullen Gigi waarschijnlijk wel weten te waarderen! 

Bron: ew.com, Everett collection

9. The Great Ziegfeld (1936)

Deze drie uur durende musicalfilm wordt in de jaren dertig als boegbeeld beschouwd. William Powell speelde Florenz Ziegfeld in deze film. Nu nog kan je genieten van de zang- en dansoptredens, maar de rest van de film is nogal opgeblazen en melodramatisch. The Great Ziegfeld, geregisseerd door Robert Z. Leonard, won in totaal 3 Oscars.

Bron: ew.com, Everett collection

10. The Broadway Melody (1929)

Dit is de eerste film waarin er gebruik gemaakt werd van een dialoog. En dit was ook gelijk de eerste winnaar van de Oscar voor de Beste foto. The Broadway Melody, geregisseerd door Harry Beaumont, werd vooral in het theater gefilmd en won 1 oscar, die voor beste film.

Bron: ew.com, Everett collection

Welke film is jouw favoriet? Of kies je voor La La Land?

Bron: ew.com

Lees ook:

De nominaties voor de Oscars 2017

Nieuwste artikelen

  • Ollie de Viking - Adam Stower

  • Hart te huur – Diverse auteurs

  • Het Park – Magnus Weightman

  • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

  • Sensation Island - Thysia Huisman

Gerelateerde artikelen

  • Dit zijn de 10 films met de meeste Oscars

  • 16x de leukste musical films

  • Deze acteurs worden vaak samen gecast

  • De winnaar van het Chicklit.nl boek van het jaar 2017

  • CODA grote winnaar met Oscar voor beste film

Zoek in artikelen