Horrorregisseur Karyn Kusama over horrorfilms voor en door vrouwen

Jullie vragen je vast af waar wij Karyn Kusama van kennen. Nou, zij is de regisseur van Jennifer’s body en The Invitation. In deze laatste film speelt onze eigen Michiel Huisman een hoofdrol! Haar nieuwe project is het produceren van de film XX, ook een horrorfilm natuurlijk. In de ‘Lady Problems’ podcast van MTV beantwoordt zij de vragen, van Rachel Handler en Hazel Cills, over haar nieuwe film XX en praten zij over horrorfilms voor en door vrouwen.

De nieuwe film XX is een bundel van vier horrorfilms. XX is vergelijkbaar met bijvoorbeeld V/H/S en Southbound. Maar het verschil met deze films is dat de vier verhalen in XX geregisseerd worden door vrouwen en dat de meeste scripts ook door vrouwen zijn geschreven, aldus Karyn Kusama. Het gedeelte van Kusuma heet ‘Her Only Living Son’. Hierin geeft Kusuma een speculatieve uitkomst aan Rosemary’s Baby.

Kusuma liet zich inspireren voor haar gedeelte door een scène uit Rosemary’s Baby waarin Mia Farrow naar haar oude dokter toegaat. Ze vertelt een beetje hakkelig haar verhaal en het lijkt of hij haar gelooft, dan zegt hij: “Ik ga hulp voor je halen”. Maar uiteindelijk denkt hij dat ze gek is en brengt haar terug naar degene die haar gevangen hielden.

Bron: Rosemary's Baby

Kusuma heeft deze scène met veel interesse bekeken, omdat ze zich afvroeg wat voor verhalen er uit welwillendheid en geloof zouden voortkomen in tegenstelling tot verhalen die voortkomen uit wantrouwen om het beter te weten dan het vrouwelijke karakter. Ik vroeg mij altijd af: “Wat zou er zijn gebeurd als de dokter haar wel had gelooft?”. En hierdoor kreeg ik het idee om een verhaal te maken dat zich 18 jaar later afspeelt.

Bijna alle vier de verhalen gaan over huiselijk geweld en het moederschap. Zou dit ermee te maken hebben dat het eng is om een vrouw te zijn? Volgens Kusuma is dit gewoon toeval. Ze hebben namelijk ieder afzonderlijk aan hun deel gewerkt. Ze denkt wel dat zij de ideale kandidaten zijn om verhalen te vertellen over angst, kwetsbaarheid, terugvechten en terreur. Ze vindt ook dat vrouwen niet anders zijn dan mannen. En daar zijn wij het natuurlijk helemaal mee eens! Ook vrouwen kunnen prima een horrorfilm maken of kijken!

Ben jij benieuwd naar de nieuwe horrorfilm XX van Karyn Kusuma?

Bron: mtv.com, giphy.com

Lees ook: Wordt Godzilla 2 een horrorfilm?

Nieuwste artikelen

  • 12 romantische fantasy series

  • Disney karakters die gebaseerd zijn op echte mensen

  • De leukste Lord of the Rings memes

  • Lucifer, Locke & Key en The Sandman zijn met elkaar verbonden

  • Film top 6: december 2021

Gerelateerde artikelen

  • De beste boekverfilmingen voor Halloween

Zoek in artikelen