De mooiste Cinderella-films

Assepoester oftewel Cinderella is toch wel één van onze favoriete sprookjes aller tijden. Welk meisje geniet er nou niet van om weg te zwijmelen bij zo’n romantisch liefdesverhaal? Een beetje magie, een knappe prins en een beeldschoon meisje dat uiteindelijk haar grote liefde vindt, wat wil je nog meer? De animatiefilm van Walt Disney is waarschijnlijk de bekendste - en wellicht ook de meest geliefde - versie van Cinderella, maar sindsdien zijn er een heleboel versies en variaties van dit geweldige sprookje te zien geweest op televisie en in de bioscoop. Wij hebben een overzicht gemaakt van de leukste en meest bijzondere Cinderella-films, kijk je mee?

1. Cinderella, 2015
De meest recente film uit dit overzicht is deze live-action versie met Lily James als Cinderella. Lily James speelde verder onder andere in Downton Abbey en in de Britse tv-serie Secret Diary of a Call Girl. Er was nog een heleboel ophef over het uiterlijk van Lily James toen de film net in de bioscopen draaide. Veel mensen vonden namelijk dat Lily wel erg slank was in de film en waren bang dat dit een negatief effect zou hebben op jonge meisjes. Ondanks de ophef deed de film het goed in de bioscopen, en wij vinden het nog steeds één van de mooiste Cinderella-films tot nu toe!

Bron: Walt Disney Studios

2. A Cinderella Story, 2004
A Cinderella Story bevat alle elementen uit het klassieke sprookje, maar dan in een modern jasje: een meisje dat haar vader verliest, een gemene stiefmoeder en stiefzusjes, en een knappe ‘prince charming’ die tijdens het bal straalverliefd op haar wordt en vervolgens alles op alles zet om haar te vinden wanneer ze om 12 uur ineens verdwenen is. Het is misschien een beetje een cliché verhaal, maar eigenlijk is dat ook juist hetgeen wat zo heerlijk is aan deze film. Als je zin hebt om met je verstand op nul lekker weg te dromen, dan is deze film met Hilary Duff en Chad Michael Murray een echte aanrader.
Bron: Warner Bros.

3. Ever After, 1998
De film Ever After bevat veel elementen uit het bekende Cinderella-verhaal, maar toch is het een beetje een andere versie dan we gewend zijn. Na de dood van haar vader moet Danielle, gespeeld door Drew Barrymore, als bediende aan het werk voor haar stiefmoeder. Tot hier niets nieuws dus, maar wat wél anders is aan deze versie is dat één van de stiefzusjes van Danielle, Jacqueline, helemaal niet zo’n kreng is als haar andere zus. Ook heeft Danielle geen ‘fairy godmother’ zoals in het sprookje, maar krijgt ze hulp van niemand minder dan Leonardo Da Vinci om haar geluk te vinden.  
Bron: Twentieth Century Fox Film Co.

4. Elle: A Modern Cinderella Tale, 2010
Elle wil graag een singer/songwriter worden, maar haar droom lijkt in duigen te vallen wanneer haar ouders komen te overlijden. Ze gaat bij haar oom wonen die een klein platenlabel heeft, maar door alle veranderingen raakt ze haar liefde voor muziek steeds meer kwijt en voelt ze zich verloren. Echter, wanneer ze Ty Parker - een bekende popzanger met een passie voor ‘echte’ muziek - ontmoet, voelt Elle dat ze haar liefde voor muziek langzaam maar zeker weer een beetje terug vindt en weer van het leven durft te genieten. Zoals de titel van de film al doet vermoeden, is Elle: A Modern Cinderella Tale heel anders dan het oude vertrouwde sprookje. Toch is het een aardige film om eens ter afwisseling te bekijken.

Bron: Mill Creek Entertainment

5. After the Ball, 2015
Afer the Ball is eigenlijk een high-fashion versie van Cinderella met een verkleedpartij als leuke bonus. Het verhaal gaat over Kate die graag bij een groot modehuis wil werken. Helaas kan ze door haar achtergrond - haar vader heeft een kledingbedrijf dat de onwerpen van grote modehuizen namaakt en vervolgens goedkoper verkoopt - nergens een baan vinden. Uiteindelijk gaat ze dus maar voor haar vader’s bedrijf werken, maar dat betekent wél dat ze moet samenwerken met haar bitchy stiefmoeder en stiefzusjes, en dat valt vies tegen. Haar stiefmoeder maakt haar namelijk het leven zuur en steelt haar ontwerpen. Gelukkig heeft Kate een hele lieve peetmoeder en een gay best friend die haar helpen. Ze bedenken een plan waardoor Kate alsnog haar droomberoep kan uitvoeren, maar daar moet ze wel een hele hoop voor doen.

Bron: Myriad Pictures, Pacific Northwest Pictures

6. Ella Enchanted, 2004
In deze film zien we hoe Anne Hathaway in een land hier ver, ver vandaan op reis gaat om de fee te vinden die haar de ‘gave’ van gehoorzaamheid gaf bij haar geboorte. Ze heeft namelijk nogal veel last van haar gave, met name door haar gemene stiefmoeder en stiefzusjes. Zij maken namelijk maar wat graag misbruik van het feit dat Ella alles moet doen wat ze van haar verlangen. Ella Enchanted is een verfrissende, sprookjesachtige film met een flinke dosis magie.

Bron: Walt Disney Productions

7. Another Cinderella Story, 2008
Mary, gespeeld door Selena Gomez, is een gepassioneerd danseres die niets liever wil dan studeren aan de prestigieuze Manhattan Academy of Performing Arts. Helaas maken haar bazin, popster Dominique, en haar verschrikkelijke dochters Bree en Britt haar het leven zuur. Na jaren als sloofje te zijn behandeld door dit boosaardige trio telt Mary de dagen af tot ze eindelijk klaar is met haar opleiding aan de Ritz Beverly Hills High School en kan beginnen aan de Academy of Performing Arts. Maar romantiek staat om de hoek in de vorm van pop-sensatie Joey Parker. Hij komt naar Mary's school om zijn opleiding af te maken als een 'normale' student, en tijdens een dansfeest slaat de vonk tussen hem en Mary over. Echter, hij heeft geen idee wie ze daadwerkelijk is, en heeft alleen haar Ipod om haar op te sporen. Dit moderne sprookje laat duidelijk zien dat je geen 'fairy godmother' nodig hebt om liefde te vinden. 

Bron: Warner Bros. Entertainment Inc.

8. Into the Woods, 2014
Into the Woods is een combinatie van meerdere sprookjes, waaronder Cinderella, maar ook Little Red Riding Hood en Jack and the Beanstalk. De sprookjes worden met elkaar verbonden door een nieuw verhaal over een echtpaar dat graag een kindje wil. Helaas zijn ze vervloekt door een kwaadaardige heks, en om haar over te halen de vloek te verbreken moeten ze een aantal objecten bijeen zoeken, waaronder ook Cinderella's verloren schoentje. Into the Woods is leuk om een heleboel redenen, maar voornamelijk de geweldige cast en de super leuke liedjes maken deze film een must-see voor elke sprookjesliefhebber!

Bron: Walt Disney Studios

9. The slipper and the rose, 1976 
The slipper and the rose is een hervertelling van het klassieke Cinderella-verhaal zoals we het allemaal eigenlijk kennen. De film bevat alle klassieke elementen: een knappe prins, een meisje dat als sloofje voor haar stiefmoeder en stiefzusjes moet werken, en natuurlijk een feestelijk bal waarop de prins en Cinderella elkaar ontmoeten. Nou ja, de rest kun je wel raden natuurlijk, maar ondanks de voorspelbaarheid is dit zeker een film die het bekijken waard is!

Bron: Universal Pictures

10. Cinderella, 1950
En dan blijft natuurlijk de Disney-versie nog over! Want, eerlijk is eerlijk, deze versie geldt voor veel van ons toch als dé Cinderella-film waar we alle andere Cinderella-films mee vergelijken. En aangezien Disney voor alle leeftijden is, hoeven we ons totaal niet schuldig te voelen om deze af en toe nog een keertje te bekijken. Ook leuk aan deze versie zijn de grappige bijrollen van Tom, Pieter en de andere muizen die Cinderella helpen om het hart van haar prins te veroveren!

Bron: Walt Disney Productions

Wat is jouw favoriete Cinderella-film?

Lees ook: De mooiste real-life Disney sprookjes

Nieuwste artikelen

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

Gerelateerde artikelen

  • De beste Young Adult sprookjes

  • 12 x grappen voor de echte Harry Potter fans

  • Pikante films op Netflix

  • Als Disney prinsessen in therapie zouden gaan

  • Dit kunnen we verwachten van 365 dni 2

Zoek in artikelen