Films waarin boeken een belangrijke rol spelen

Tegenwoordig worden er heel veel boeken verfilmd. De Hunger Games, Divergent, Harry Potter, Game of Thrones, al deze films en series zijn gebaseerd op boeken. Maar er bestaan ook films die niet op boeken gebaseerd zijn, maar waar boeken wel een grote rol spelen. De boeken zijn bijvoorbeeld belangrijke plot elementen in de films. Wij hebben voor jullie 17 films op een rijtje gezet waarin boeken een belangrijke rol spelen.

 

1. Adaption

De eerste film van deze lijst gaat over de scenarioschrijver Charlie Kaufman die het boek The Orchid Thief van Susan Orlean wilt bewerken tot een film. Kaufman wilt het boek zo acuraat mogelijk verfilmen. Echter komt hij erachter dat het boek geen goed vertelperspectief heeft, wat leidt tot een writer's block bij Kaufman.

 

 

 

2. Back to the Future 2

In Back to the Future 2 gaat Marty terug naar 1955 om de veranderingen in 1985 te voorkomen. Maar Marty heeft uit 2015 the Gray's Sports Alamanac meegenomen, die de slechterik Biff in het verleden in handen krijgt. Met deze alamanac kan Biff alle sport wedstrijden goed voorspellen, waardoor hij ontzettend rijk wordt en de toekomst herschrijft.

 

 

 

 

3. Dead Poets Society

De Engelse docent John Keating (gespeeld door Robin Williams), inspireert zijn studenten om met een ander perspectief naar poëzie te kijken. John Keating behoorde vroeger tot de “Dead Poets Society”. Dit was een club waar poëzie aan elkaar werd voorgelezen en iedereen vrij kon leven zoals zij dachten dat ze dat moesten doen. Zijn filosofie is: “The Purpose of education is to think for yourself”. Deze filosofie probeert hij ook over te brengen op zijn leerlingen, wat hem geliefd maakt bij de leerlingen, maar minder bij zijn collega’s.

 

 

4. The English Patient

De film gaat over een zwaargewonde Engelse patiënt in de dagen vlak na de tweede Wereldoorlog. De verpleegster Hana zorgt voor deze Engelse patiënt die ook zijn geheugen is kwijtgeraakt. Hana leest hem voor uit het enige boek dat de patiënt bij zich heeft. En terwijl zij hem voorleest dwalen de gedachten van de patiënt af en begint hij zich langzaam weer gebeurtenissen te herinneren.

 

 

 

5. Finding Forrester

Het verhaal van Finding Forrester gaat over de schrijver Forrester die ooit een Pullizer prijs gewonnen heeft, maar nu een kluizenaarsbestaan leeft. Dan breekt de jonge getalenteerde basketballer en aspirant schrijver Jamal in bij Forrester. Bij het weggaan vergeet Jamal zijn tas mee te nemen. Forrester neemt vervolgens wraak door het schrift van de aspirant schrijver vol opmerkingen, correcties en rode strepen te voorzien en deze terug te geven aan Jamal. De ontmoeting tussen de twee zorgt voor een grote verandering in beide levens.

 

 

6. Harry Potter and the Chamber of Secrets

Harry begint aan zijn tweede jaar op Zweinstein, ondanks de waarschuwingen van de huis-elf Dobby dat het niet veilig is. Op Zweinstein blijkt al snel dat het inderdaad niet veilig is, er worden aanvallen gepleegd en meerdere leerlingen raken versteend. Het dagboek van Marten Vilijn (Tom Riddle in het Engels) speelt in deze film een grote rol. Harry moet uiteindelijk het dagboek vernietigen om Ginny Wemel te redden waarmee hij ook onbewust een deel van Voldemorts ziel verwoest.

 

 

 

7. The Help

Het verhaal van The Help gaat over een aspirant schrijver gedurende de burgerrechtenbeweging in de jaren 60. Deze schrijver is bezig met het schrijven van een boek dat is geschreven vanuit het oogpunt van een Afrikaans Amerikaans dienstmeisje. Het boek beschrijft haar oogpunt op de witte families, hoe die werken en wat ze meemaken in het dagelijkse leven.

 

 

 

8. The Hours

The Hours gaat over drie generaties vrouwen die allemaal in aanraking komen met het boek Mrs. Dalloway. Clarissa is een succesvolle boekredacteur, die veel bezig is met haar aan AIDS lijdende ex. Vijftig jaar daarvoor leefde Laura die via het boek haar ongelukkigheid onder ogen moet zien en Virginia Woolf zien we zelf tijdens het schrijven van het boek. Ze lijd aan depressies die door het maken van het boek worden verergerd. 

 

 

 

 

9. Indiana Jones and the Last Crusade

In de derde Indiana Jones film draait het allemaal om het boekje van Henry Jones Sr. oftewel de vader van Indiana Jones. In het boekje de Grail Diary staan aantekeningen over de verblijfplaats van de heilige graal. Indiana Jones treed in zijn vaders voetsporen en gaat achter de heilige graal aan. Hij moet de graal zien te vinden voordat die in de handen van de nazi's valt.

 

 

 

10. The Neverending story

De jongen Bastian begint met het lezen van een fantasie boek. Maar terwijl hij aan het lezen is komt hij erachter dat hij daadwerkelijk een karakter is geworden in het boek dat hij aan het lezen is. Bastian komt erachter dat het niet goed gaat met het land Fantasia. Alleen Atreyu kan de Fantasia redden, maar daarvoor heeft hij de hulp nodig van een aardse jongen.

 

 

 

11. The Notebook

The Notebook gaat over een oude man en vrouw. De vrouw lijd aan dementie en herinnert zich bijna niks meer. De man leest de vrouw voor uit een notitieboekje. In dit boekje heeft hij hun leven gedocumenteerd en door de vrouw voor te lezen uit het boekje begint ze langzaamaan weer stukjes te herinneren van haar verleden.

 

 

 

12. The Princess Bride

Het verhaal van The Princess Bride gaat over een jongen (gespeeld door Fred Savage) die ziek in bed ligt. Zijn opa komt bij hem op bezoek en besluit hem voor te lezen uit het boek The Princess Bride. In eerste instantie vind de jongen het maar een zoetsappig boek, maar al snel vind hij het toch heel spannend en staat hij erop dat zijn opa het het hele boek uitleest. The Princess Bride is een echte klassieker. Het hele verhaal wordt verteld aan de hand van een boek dat voorgelezen wordt. Deze film past dus zeker in dit rijtje thuis.

 

 

 

 

13. Se7en

Seven is een spannende thriller waarbij de 7 hoofdzonden centraal staan. Een seriemoordenaar vermoord zijn slachtoffers aan de hand van de zeven zonden. De rechercheurs doen hun uiterste best om hem op te pakken voordat hij nog meer slachtoffers maakt. In hun zoektocht worden ze in contact gebracht met de boeken die de moordenaar heeft gebruikt ter voorbereiding van zijn moorden.

 

 

 

14. Serendipity

In de film Serendipity ontmoeten Jonathan en Sara elkaar in Bloomingdale’s, wanneer de twee hetzelfde paar handschoenen wilt kopen. Als ze uit elkaar gaan willen ze hun naam en telefoon nummer aan elkaar uitwisselen, echter het papiertje met de nummers waait uit Jonathans hand en Sara is ervan overtuigd dat ze niet bij elkaar horen. Ze zegt dat als ze echt bij elkaar horen dat het lot dat voor hun zou regelen. Jonathan schrijft zijn nummer op een 5 dollar biljet die hij daarna uitgeeft, Sara scrhijft haar nummer in het boek Love in the Time of Cholera. Als ze bestemd zijn om bij elkaar te zijn dan zorgt het lot dat ze de objecten in handen krijgen.

 

15. The Shining

De schrijver Jack Torrance heeft last van een writer’s block. Dan krijgt hij een baan als huismeester bij het Overlook Hotel dat in de bergen van Colorado ligt. Hij ziet dit als een perfecte kans om inspiratie op te doen en zijn boek af te maken. Jack wordt langzaamaan steeds agressiever en gewelddadiger. Uiteindelijk wordt Jack helemaal gek. Alleen "The Shining" kan zijn zoon en vrouw redden.

 

 

 

16. Stranger than Fiction

Het verhaal gaat over Harold Crick, een belastinginspecteur. Zijn leven woord overhoop gehaald als hij ineens zijn levensverhaal hoort via een stem die alleen hij kan horen. De stem blijkt te van Karen Eiffel te zijn, een schrijfster die haar laatste roman probeert af te maken. Harold is haar hoofdpersoon in het boek, maar zij heeft geen idee dat haar hoofdpersoon daadwerkelijk leeft.

 

 

 

17. Wonder Boys

Het verhaal gaat over de engelse professor Grady Tripp. Hij was een veelbelovende ‘wonder boy’: een succesvolle en populaire literatuurprofessor. Maar dat is echter verleden tijd. Hij heeft last van een writer’s block, zijn vrouw verlaat hem en als zijn editor langskomt die al zeven jaar wacht op het boek van Grady Tripp krijgt hij nog meer problemen.

 

 

 

Welk van deze films over boeken lijkt jou het leukst?

Bron: Imdb, Moviemeter, Book riot.

Lees ook: Deze boeken moet je gelezen hebben voordat de verfilming ervan te zien is

GERELATEERDE ARTIKELEN

  • Moederdag: boeken top-5

  • De 10 leukste kerstfilms aller tijden!

  • 5x Romantische zwijmel-films voor Valentijnsdag

  • De top 10 beste boekverfilmingen

  • De 10 leukste winterfilms

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen