Documentaires waar iedereen over zou moeten praten

Soms kijk je een documentaire en kom je tot inzichten die je hele leven veranderen. Opeens weet je wat het voedsel dat je consumeert doet met je lichaam en hoe het ervoor staat met het milieu. Natuurlijk raad je dan iedereen aan om ook te gaan kijken, maar waarom hoor je zo weinig mensen over deze documentaires? Waarom is dit geen algemene kennis? Hieronder noemen wij de documentaires die iedereen zou moeten zien en waar je iets positiefs mee kan doen in je leven.

A plastic ocean

In A Plastic Ocean is journalist Craig Leeson op zoek naar de illustere blauwe walvis. Tijdens zijn zoektocht stuit hij op een enorme plastic soep waar een schone oceaan zou moeten zijn. Craig’s team werkt samen met duikster Tanya Streeter en een internationaal team van wetenschappers en onderzoekers. In een periode van vier jaar reizen ze naar twintig locaties om te onderzoeken hoe het ervoor staat met de oceanen. Ze komen achter de schokkende waarheid van de plastic vervuiling en geven werkende oplossingen die we meteen kunnen gebruiken.

What the health

Filmmaker Kip Andersen onthult de gevolgen van de sterk bewerkte industriële dierlijke voedingsmiddelen op de persoonlijke gezondheid van de mens. De documentaire onderzoekt waarom toonaangevende gezondheidsorganisaties de industrie blijven promoten. Dit ondanks alle bewijzen en talloze medische studies en onderzoeken waaruit blijkt wat voor schadelijke effecten deze producten op onze gezondheid hebben.

An Inconvenient Truth & Home

Deze twee documentaires hebben dezelfde boodschap. De mensheid leeft op een tijdbom. Wetenschappers vertellen ons dat er nog slechts tien jaar is om te voorkomen dat de aarde in de ban komt van een golf aan extreme weersomstandigheden met overstromingen, droogte, epidemieën en dodelijke hittegolven. Een catastrofe waarvan we zelf de oorzaak zijn.

In Home wordt de schoonheid van de aarde ook nog in beeld gebracht, de relatie die wij met de aarde hebben en het gevaar waarin onze planeet verkeerd, terwijl An Inconvenient Truth het laatste punt het meeste vertelt.

She's Beautiful When She's Angry 

She's Beautiful When She's Angry kijkt terug op de vrouwenbeweging die werd opgericht in de periode van 1966 tot 1971. Feministen stelden: 'het persoonlijke is politiek' en een revolutie werd gestart op alle aspecten van het leven. Ze werden als dreiging gezien door de FBI, maar in de meeste historische werken worden ze nog steeds genegeerd, ondanks dat deze vrouwen de wereld hebben veranderd.

Chasing coral

Koraalriffen, de 'regenwouden van de zee'. Er bestaan miljoenen soorten, en zijn noodzakelijk als onderwater ecosystemen in het oceanische leven en uiteindelijk voor de overleving van de mens. In de documentaire Chasing Coral wil een reclameman samen met mariene biologen en camera-ontwerpers bewijs verzamelen over hoe de adembenemende koraalriffen worden verwoest door de klimaatverandering.

Global waste: The scandal of food waste

Terwijl een miljard mensen te weinig eten heeft, wordt een derde van de totale wereldvoedselproductie weggegooid. Als slechts een zevende daarvan hergebruikt zou worden, kan de hele wereldbevolking gevoed worden. Het probleem huist zich ook bij producenten en distributeurs, niet alleen bij consumenten. Tristram Stuart gaat in Europa, Costa Rica, de VS en Japan op zoek naar wantoestanden, en geeft ook oplossingen.

Cosmos: A Spacetime Odyssey 

Cosmos is een serie van documentaires over de ontdekking van de wetten van de natuur en wetenschap met Neil deGrasse Tyson als presentator. Het is een vervolg op Cosmos: A Personal Voyage uit 1980, dat gepresenteerd werd door Carl Sagan.

Century of the self

De Freuds theorie van de psychoanalyse is door de jaren heen door verschillende mensen gebruikt en misbruikt is om het grote publiek te manipuleren. Curtis richt zich in The Century of the Self met name op de politiek en het grote bedrijfsleven. Belangrijke personen in de serie zijn Freuds neef Edward Bernays (één van de grondleggers van de public relations), Freuds dochter en kinderpsychologe Anna Freud en Wilhelm Reich, een van Freuds grootste criticasters. Zij groeiden in de loop van de 20e eeuw uit tot de basis van grote invloeden op de consumptiemaatschappij en beïnvloeding van de moderne democratie.

Food Inc.

Deze documentaire onderzoekt de industriële landbouw en veeteelt in Amerika. Ze komen tot de conclusie dat deze ongezonde producten oplevert, slecht is voor het milieu en onrecht doet aan dieren en werknemers. Overheidsorganisaties als het United States Department of Agriculture en de Food and Drug Administration zouden de bevolking moeten beschermen, maar infecties en problemen met obesitas worden alleen maar meer.

Planet Earth

Planet Earth is een elfdelige serie natuurdocumentaires uit 2006, gemaakt door de BBC, Discovery Channel en het Japanse NHK. Deze bestaat in totaal uit beelden van wilde dieren, landschappen, onderwater- en luchtbeelden van over de hele aarde. David Attenborough spreekt de voice-over in.

Pink Ribbons, Inc.

Een vrouw in een Westers land krijgt de diagnose borstkanker. Zo komt ze in aanraking met Pink Ribbon, een op het eerste oog sympathieke beweging die staat voor strijdbaarheid, hoop en actie. Betrokkenen organiseren marathons en andere gesponsorde activiteiten waarmee geld wordt ingezameld voor onderzoek naar een oplossing. Maar waarom is die oplossing nog altijd niet gevonden?

Surviving progress

Wat is vooruitgang? Betekent vooruitgang per definitie verbetering? Kunnen onze hersenen de snelle (technologische) veranderingen van de laatste eeuwen wel aan? Kunnen we wel eeuwig in hetzelfde tempo blijven doorgroeien? Of moeten we juist versoberen, krimpen en consuminderen? Over deze vragen buigen wetenschappers, filosofen en cultuurcritici zich in deze documentaire, gebaseerd op het boek A Short History of Progress (2004) van de Canadese publicist Ronald Wright.

Blackfish

Overal ter wereld kijken volle tribunes naar watershows met orka’s: de begeleiders laten de grote zwart-witte walvissen trucjes doen en door de lucht vliegen. Maar de orka blijft een gevaarlijk roofdier: in Sea World beet de orka Tilikum maar liefst drie begeleiders dood. In de vrije natuur zijn orka’s niet agressief of gevaarlijk voor de mens, hoe kan het dan dat dit gebeurde?

Cowspiracy: The Sustainability Secret 

Het lukt de grootste milieuorganisaties van de wereld niet om de destructieve kracht die vandaag onze planeet bedreigt aan te pakken. Deze documentaire volgt op schokkende maar humoristische wijze, de reis van een aspirant-milieuactivist waar hij probeert de oplossing te vinden voor dit probleem.

Fed Up 

Regisseuse Stephanie Soechtig en tv-journalist Katie Couric onthullen waarom ondanks media-aandacht, de uiterlijke , en de strijd van de overheid om overgewicht bij kinderen tegen te gaan, Amerikaanse kinderen nu toch korter zullen leven dan hun ouders.

Welke documentaire ga jij kijken?

Lees ook: 7 leukste kerstfilms op Netflix

GERELATEERDE ARTIKELEN

  • Top 10 films over eten

  • Gezond lunchen met Leontien van Moorsel

  • Geefeenboompje.nl

  • 8 films met een sterke milieu-boodschap

  • Things to do deze zomer

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen