Feministische films die je gezien wil hebben

Wij vrouwen kunnen de wereld aan en dat mogen we laten zien ook! We leven met de quotes van powervrouwen als Oprah Winfrey, Beyoncé en J.K. Rowling in ons achterhoofd, maar door de eeuwen heen zijn er nog veel meer sterke vrouwen waar we van kunnen leren. Zet je schrap voor een overdosis kracht, humor en liefde: hier een lijst met heerlijke films waar we ons door kunnen laten inspireren!

Hidden Figures 

Katherine Johnson (Taraji P. Henson), Dorothy Vaughn (Octavia Spencer) en Mary Jackson (Janelle Monáe) werkten in de West Area Computing Unit van de NASA. Deze afdeling bestond alleen uit vrouwelijke Afro-Amerikaanse wetenschappers en had een belangrijk aandeel in de ruimtewedloop. In dit waargebeurde verhaal slagen deze drie dames erin om John Glenn als eerste Amerikaan in een baan rond de aarde te laten vliegen. En dit gaat niet makkelijk, aangezien ze op hun werk gediscrimineerd worden op basis van geslacht en ras. Om het tegendeel te bewijzen zetten ze alles op alles om deze missie te laten lukken. 

The Iron Lady

Margaret Thatcher was de eerste en enige vrouwelijke Britse premier ooit. Deze film gaat over haar strijd om het te maken aan de top van een wereld die gedomineerd wordt door mannen. Hiervoor heeft ze veel moeten opofferen in haar privéleven. 

Thelma And Louise

Thelma en Louise zijn de typische huisvrouwen. Thelma heeft een man die als favoriete slogan "Het enige recht van de vrouw is het aanrecht" heeft. Louise's man is muzikant en niet vaak thuis. Om deze sleur te doorbreken gaan de vrouwen een paar dagen weg met de cabrio van Louise. Het gaat mis als Louise een man neerschiet die Thelma wil verkrachten. 

Erin Brockovich

Erin Brockovich (Julia Roberts) werkt bij een advocatenkantoor. Ze spoort de advocaat Ed Masry (Albert Finney) aan om een rechtszaak te beginnen tegen een bedrijf dat giftige stoffen afvoert in het drinkwater. Hierdoor zijn veel mensen ziek geworden en zelfs doden gevallen. Erin is een gescheiden moeder van drie kinderen die heel lang gezocht heeft naar een baan. Nu ze die heeft gevonden is ze extra gemotiveerd om het goed te doen. 

Mona Lisa Smile

Katherine Watson gaat werken op een universiteit voor vrouwen. Ze wil haar studenten naast lesgeven ook iets bijbrengen over hun toekomst. Katherine is er van overtuigd dat de vrouwen later succesvol kunnen worden. Ze is dan ook niet blij als ze erachter komt dat haar studenten na de universiteit willen trouwen en huisvrouw willen worden. Zij dacht dat ze naar een school ging met de leiders van de toekomst en niet hun echtgenotes. Mrs Watson gaat tegen de conservatieve schoolleiding in en de meisjes raken geïnspireerd door haar woorden. Maar is dit genoeg om het denkbeeld in de jaren vijftig te laten veranderen?

Real Women Have Curves

Ana is net klaar met school en maakt plannen voor de toekomst. Ze wil eigenlijk verder studeren maar haar moeder ziet haar liever werken in het naaiatelier van Ana's zus. Daarnaast krijgt ze constant van haar moeder te horen dat ze te dik is en wat moet afvallen, maar haar vriendje Jimmy vindt haar mooi zoals ze is. Ana leert steeds meer van haar lichaam te houden en voor zichzelf te kiezen. 

The Devil Wears Prada

Andy Sachs kan maar geen baan krijgen als journaliste. Ze solliciteert bij een modeblad Runway, wat helemaal niet in haar straatje ligt maar waar ze wel aangenomen wordt als de tweede assistente van hoofdredactrice Miranda Priestly. Priestly blijkt een ware dictator te zijn en verschrikkelijk om voor te werken. Andy doet alles wat in haar macht ligt om aan de onmogelijke eisen te voldoen, maar ze verwaarloost zo haar vrienden en haar relatie en ze dreigt zichzelf te verliezen.

Ghostbusters (2016)

New York krijgt te maken met een invasie van geesten. Een groepje vrouwelijke parapsychologie geleerden komen in actie om de bovennatuurlijke dreiging te stoppen. Ze krijgen hulp van de receptionist en bestrijden samen het kwaad.

Legally Blonde

Legally Blonde gaat over een rijk meisje, Elle Woods (Reese Witherspoon), dat houdt van shoppen in Beverly Hills, creditcards en manicures. Ze lijkt niet zo slim en is het stereotype "rijke meisje", maar ze gaat wel naar Harvard Law School. Haar vriend heeft haar gedumpt omdat hij een slim meisje wil en nu wil Elle zich bewijzen.

De dingen op school gaan niet zo makkelijk als Elle had gedacht: ze moet een moeilijke rechtszaak nemen die veel van haar eist en haar ex-vriend heeft alweer een verloofde. Gaat Elle de rechtszaak winnen en vindt ze liefde?

Mulan

Een Disneyfilm is natuurlijk altijd goed! In deze klassieker neemt Mulan haar vaders plek in het leger in vermomd als een mannelijke soldaat "Ping". Ze wordt geholpen door haar grappige beschermengel Mushu en een cricket Cri-Kee. Mulan streeft ernaar het respect van haar leger en hun kapitein Shang te verdienen. Het gevecht op het keizerlijk paleis moet ze winnen, want de eer van haar familie en het lot van heel China ligt in haar handen.

Frida

Een biografie van Mexicaanse kunstschilder Frida Kahlo. Frida Kahlo (Salma Hayek) raakt op achttienjarige leeftijd zwaargewond bij een busongeluk, dat haar voor het leven verminkt. Tijdens de maandenlange revalidatieperiode begint ze met schilderen. Frida wordt ontdekt door kunstenaar Diego Rivera (Alfred Molina), met wie ze trouwt. Het stel vormt een groot begrip in de Amerikaanse kunstwereld.

Elizabeth (1998)

Als koningin Maria I van Engeland overlijdt, moet haar halfzus Elizabeth de kroon overnemen. Elizabeth werd eerst verdacht van de moord op haar zus, maar uiteindelijk wil het hof dat ze zich snel verbindt aan een edele. Elizabeth is het hier niet mee eens want ze is verliefd op haar jeugdliefde. Tijdens dit dilemma moet ze ook Engeland regeren, zorgen dat ze niet vermoord wordt door haar rivalen en aanvallen op de Engelse troepen afhouden.

G.I. Jane

Een vrouwelijke senator kan de Amerikaanse staatssecretaris van de Marine overhalen om de vrouwelijke officier Jordan O'Neill te accepteren in een speciale eenheid van de zeemacht. Als ze eenmaal binnen is staat Jordan er helemaal alleen voor. Niemand denkt dat een vrouw het zware regime tijdens de opleiding aan kan, maar Jordan is vastbesloten om te slagen.

The Woman (1939)

Deze film volgt een groep vrouwen uit de beau monde van Manhattan. Een affaire zet hun levens op zijn kop terwijl Mary haar status probeert te behouden. Mary wil een scheiding aanvragen, en komt op weg een groep andere vrouwen tegen die ook willen scheiden van hun man. Ze vinden steun bij elkaar, alleen Mary twijfelt of ze haar man zal vergeven.

Zootopia (Zootropolis)

Feminisme in de vorm van een tekenfilm. In Zootropolis moet een rookie konijnenagent Judy Hopps zich bewijzen dat ze een goede agent is, wat lastig gaat aangezien ze een vrouw is. Ze wordt van afdeling naar afdeling geschoven tot Judy iets opvalt. Een samenzwering met Burgemeester Lionheart. Samen met een cynische oplichter-vos doet ze haar best om hem te ontmaskeren.

Welke ga jij kijken?

Bron: IMDb

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

  • Nieuwe Disney-verfilmingen!

  • 5x Powervrouwen films voor een 'anti-Valentijn'

  • Zomer 2013: het langverwachte vervolg op De duivel draagt Prada!

  • 12 boeken die je kan lezen als vervolg op deze films

  • 17 sappige details die je nog niet wist over The Devil Wears Prada

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen