Vampierfilms die je als fan moet zien

Bij het woord vampierfilms zul je misschien al snel denken aan Twilight. Maar er zijn veel meer goede vampierfilms dan alleen maar Twilight! Denk hierbij bijvoorbeeld aan Bram Stoker's Dracula of Van Helsing. Vampiers worden in alle films weer net iets anders bekeken, en dat maakt het nou juist zo interessant! Wij zetten een aantal vampierfilms op een rijtje die je als fan écht gezien moet hebben.

Underworld (2003)

In Underworld zien we de mooie vampierstrijdster Selene, die betrokken raakt bij een oorlog tussen vampieren en weerwolven. Ondanks dat ze van plan was om er één te vermoorden, wordt ze verliefd op een weerwolf wat haar plan in de war schopt.

Bram Stoker's Dracula (1992)

In Bram Stoker's Dracula, de verfilming van het gelijknamige boek, krijgt de jonge advocaat Harker de opdracht een klant te bezoeken in Oost-Europa. Hier wordt hij echter gevangen gehouden door de graaf en vampier Dracula, die geobsedeerd is met een foto van Harkers verloofde Mina. Hij reist af naar Londen, waar hij de jacht op Mina begint en onder andere Mina's beste vriendin Lucy tot slachtoffer maakt. Lucy's vrienden werken samen om Dracula weg te jagen.

Nosferatu (1922)

In de klassieker Nosferatu verhuist de vampier Graaf Orlok naar Wisborg nadat Thomas Hutter zijn kasteel bezocht heeft. Eenmaal aangekomen in Wisborg raakt hij verwikkeld met de verloofde van Thomas, Ellen. Zij is de enige die de macht heeft om Graaf Orlok te vernietigen. In 1979 is er een remake van deze film gemaakt, genaamd Nosferatu: Phantom der Nacht.

Interview with a Vampire: The Vampire Chronicles (1994)

Interview With a Vampire vertelt het levensverhaal van Louis de Pointe du Lac, die na het verlies van zijn vrouw in 1791 geen levenslust meer heeft. Als hij wordt gebeten door de vampier Lestat krijgt hij de keuze om verder te leven als vampier of een langzame dood te sterven. Hij kiest voor het leven als vampier en leert van Lestat hoe het is om als vampier te leven. Als de jaren voorbij gaan kiest Louis ervoor om te leven van het bloed van dieren, aangezien hij geen onschuldige mensen wil vermoorden. Het gezelschap van Lestat bevalt hem ook steeds minder, en als hij in Parijs een groep vampieren ontmoet die heel anders leeft, vindt hij een manier om alles te veranderen.

Buffy the Vampire Slayer (1992)

Het leven van de tiener Buffy draait eigenlijk alleen maar om winkelen. Dit verandert echter als ze een man tegenkomt die haar vertelt dat ze uitverkoren is om vampieren te vermoorden. Haar instructeur leert haar te vechten en samen met haar vriend Mike moet ze de meestervampier zien te verslaan. Van Buffy the Vampire Slayer is ook een televisieserie gemaakt met dezelfde naam. 

Blade (1998)

Doordat zijn moeder tijdens de zwangerschap gebeten is door een vampier, is Blade half mens en half vampier. Hij is opgegroeid tot een vampierjager en is uit op wraak voor zijn moeder. De vampiers, die geïnfiltreerd zijn in bijna elke organisatie, hebben het bloed van Blade nodig voor een ritueel om de macht over de aarde te verkrijgen.

Twilight (2008) 

Deze verfilming van de boekenserie van Stephenie Meyer gaat over Isabella Swan, een normale Amerikaanse studente die verliefd wordt op Edward Cullen, die een vampier blijkt te zijn. Ze is echter niet bang voor hem; ze houdt van hem. Hij probeert dan ook alles om zijn instincten om haar bloed op te zuigen te weerstaan. Maar is hij hier sterk genoeg voor? En kan hij de andere vampieren, die niet zo'n sterk doorzettingsvermogen hebben, bij haar weghouden? 

De vervolgfilms van Twilight zijn The Twilight Saga: New Moon (2009), The Twilight Saga: Eclipse (2010), The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1 (2011) en The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 (2012).

Dracula Untold (2014)

Dracula Untold speelt zich af in de vijftiende eeuw en vertelt het verhaal over de jonge Prins Vlad Tepes, die over een klein koninkrijk heerst en een gelukkig leven leidt met zijn gezin. Wanneer de vrede wordt bedreigd door een moordlustige sultan reist Vlad af naar de Broken Tooth-berg, waar hij een oeroude tovenaar ontmoet. Vlad sluit een deal met de tovenaar, waardoor hij de kracht en snelheid krijgt om zijn vijand te verslaan. Hier staat echter wel iets tegenover: hij zal een onstilbare dorst naar menselijk bloed hebben. Oftewel, hij wordt de eerste vampier die de wereld ooit gezien heeft: Dracula.

Van Helsing (2004)

Van Helsing speelt zich af in Oost-Europa, in de negentiende eeuw. De beroemde vampierjager Gabriel van Helsing is op een missie om het kwaad te overwinnen. Zijn aandacht ligt niet alleen bij Dracula, ook wel bekend als Vladislaus Dragulia, maar ook bij het monster van Frankenstein en The Wolf Man.

Daybreakers (2009)

In het jaar 2019 is bijna de hele wereldbevolking door een ziekte veranderd in vampiers. De voorraad mensen is echter beperkt en door het tekort aan bloed beginnen minderbedeelde vampiers te veranderen in vleermuisachtige gedrochten. Het is aan wetenschapper Edward om een alternatief voor bloed te fabriceren, maar wanneer hij in contact komt met ondergrondse groep mensen en een mogelijk geneesmiddel ontdekt voor het vampirisme, wordt ook hij een doelwit van zijn eigen organisatie.

Queen of the Damned (2002)

In Queen of the Damned zien we de legendarische vampier Lestat, die een rockster is geworden. Zijn muziek zorgt ervoor dat de 6000 jaar ouder vampier Akasha ontwaakt. Ze wil wraak nemen op alle mannelijke vampiers die haar hebben gevolgd en streeft ernaar over de aarde te heersen met Lestat aan haar zijde. Ondertussen wordt een jonge vampierjager verliefd op Lestat.

Vampire Academy (2014)

Rose Hathaway is een Dhampir, half mens, half vampier en beschermer van de Moroi, een groep vredelievende sterfelijke vampieren die op discrete wijze in onze wereld leven. Zij heeft de taak om de Moroi te beschermen van de Strigoi, de bloeddorstige onsterfelijke vampieren.

Byzantium (2012)

Byzantium vertelt het verhaal van een moeder die toen ze veranderd werd in een vampier ook haar dochter overtuigde een vampier te worden. Moeder en dochter vormen een gevaarlijk duo die zich soms als zussen voordoen. De twee komen in een kleine Britse stad en onthullen hun ware identiteit. Hun komst zorgt ervoor dat een terminale tiener zijn sterfelijkheid ter discussie stelt, terwijl Eleanor juist haar ónsterfelijkheid ter discussie stelt. 

Dracula (1931)

De vastgoedmakelaar Renfield reist van Londen naar Transsylvanië om graaf Dracula te spreken, ondanks waarschuwingen van zijn dorpsgenoten om dit niet te doen. Zeker niet tijdens de 'Walpurgisnacht', de nacht van de duivel. Renfield laat zich hier echter niet door weerhouden en nodigt Dracula uit om mee naar Londen te komen. Dit bezoek heeft echter nare consequenties.

Blood for Dracula (1974)

De vampier graaf Dracula moet regelmatig het bloed drinken van een maagdelijke vrouw. Daarom reist hij af naar Italië, waar families zo religieus zijn dat vrouwen voor het huwelijk nog maagd zijn. Hij komt aan bij een familie die maar liefst vier dochters heeft die op het punt staan uitgehuwelijkt te worden. Als hij hun bloed probeert te drinken blijken ze echter niet zo onschuldig te zijn als ze zich voordoen. Daarnaast is er nog het gevaar in de vorm van de dienaar Balato, die Dracula aandachtig in de gaten houdt.

Heb jij deze vampierfilms al gezien?

Bron: Moviemeter

Lees ook: Heksenfilms, de leukste films over heksen

 

Nieuwste artikelen

  • Best beoordeelde BBQ boeken

  • 17 romantische series die je wil zien

  • Winnaars BAFTA Awards 2021

  • 8 redenen waarom je je niet schuldig hoeft te voelen over je gigantische TBR lijst

  • De leukste Perkamentus memes

Gerelateerde artikelen

  • The Originals feiten die je waarschijnlijk nog niet wist

  • De leukste vampier boeken

  • Zakdoeken ready: deze actrice verlaat de Vampire Diaries 

  • The Vampire Diaries: Fantoom

  • Column: Kijk die sixpack vliegen!

Zoek in artikelen