10 sciencefictionfilms die zo slecht zijn dat ze leuk zijn

Je kent ze vast wel: van die films die juist leuk zijn omdat ze zó slecht zijn. Ook sciencefictionfilms zijn soms erg slecht. Hier gaat het om films die zo onrealistisch, of slecht geacteerd of slecht gemaakt zijn dat ze eigenlijk best vermakelijk zijn. Dus als je een vrij weekend hebt en in de stemming bent voor een heerlijke slechte film, zijn de volgende sciencefictionfilms echt aanraders.

1. Starship Troopers

In het nieuwe millennium komt de mensheid tegenover de dodelijkste vijand aller tijden te staan: een intelligent ras van buitenaardse wezens. Al deze wezens zijn stuk voor stuk in staat om ieder levend wezen op aarde te vernietigen. Dan is daar de jonge Johnny Rico, die zich aansluit bij een elite-eenheid van de infanterie: de Troopers. De Troopers gaan naar de thuisplaneet van de buitenaardse insecten om de mensheid van de ondergang te redden.

De special effects van die tijd waren natuurlijk niet zo goed, wat de film heel onrealistisch maakt. Sciencefictionfilms zijn namelijk vrij afhankelijk van special effects. En dan heb je ook het slechte acteerwerk maar dit maakt de film toch leuk. Denise Richards die gewoon mooi moet zijn is ook grappig.

2. Battlefield Earth

De tweede in het rijtje sciencefictionfilms speelt zich af in het jaar 3000, waar de mensheid wordt onderdrukt door Psychlos, gewelddadige aliens die de macht over de wereld in handen willen krijgen. Iedereen heeft het bevechten van de aliens al opgegeven, behalve één man: de jonge Tyler. Maar John Travolta ziet er wel geweldig uit met die dreadlocks.

3. Demolition Man

Demolition Man, een van de sciencefictionfilms met Sylvester Stallone in de hoofdrol, het speelt zich af in L.A. in 1996. Een psychotische crimineel heeft 30 mensen gegijzeld in een met explosieven gevuld gebouw. Een politie-agent die 'Demolition Man' wordt genoemd gaat achter hem aan en laat hierbij een spoor van vernietiging achter. Beide mannen worden als strafmaatregel ingevroren. In het jaar 2032 weet de crimineel te ontsnappen en komt hij terecht in een vredelievende maatschappij die totaal geen raad weet met dit type crimineel. Demolition Man wordt op hem losgelaten aangezien hij de enige is die de crimineel aankan. Slecht maar echt hele vermakkelijke oudere film.

4. Mission to Mars

Sciencefictionfilms spelen zich vaak af op een andere planeet of in een ander universum. Zo ook de film Mission to Mars.

In het jaar 2020 landt de eerste bemande vlucht naar Mars, onder leiding van Luke Graham, veilig op de rode planeet. Het Marslandschap herbergt echter een bizar en afschuwelijk geheim. Een mysterieus drama met rampzalige gevolgen heeft tot gevolg dat er slachtoffers vallen onder de bemanning. De NASA kan het laatste raadselachtige boodschap van Graham niet loslaten. De Mars Recovery Mission wordt gelanceerd om erachter te komen wat er is gebeurd en eventuele overlevenden op te halen. 

5. The Fifth Element

In de 23e eeuw wordt het leven op aarde bedreigd, zoals dit elke 5000 jaar gebeurt. De enige die het onheil kan voorkomen is een vrouw genaamd het Vijfde Element. Ze wordt geholpen door Corben Dallas, een taxichauffeur. Samen moeten ze op zoek naar de overige vier elementen terwijl ze verschillende mensen en aliens omzeilen. 

Met Bruce Willis als de stoere man en Milla Jovovich in een minimalistische outfit met een enigzins dommige blik heeft de film veel bekendheid gekregen. Onder veel scifi liefhebbers is dit een favoriet. De film bestaat ook uit een flinke sterrencast en waar die vroeger misschien nog niet zo heel fout was, is die dat nu toch wel meer. Maar alsnog een aanrader!

6. Hollow Man

Een ander concept dat vaak voorkomt in sciencefictionfilms is superkrachten. In dit geval gaat het om onzichtbaarheid.

Sebastian Caine, de ingenieuze leider van een team wetenschappers, wil een middel om onzichtbaar te worden. Hij beslist dit op zichzelf te testen en wordt inderdaad onzichtbaar. Het tegenmiddel om weer zichtbaar te worden werkt echter niet, waardoor hij gevangen zit in zijn onzichtbare lichaam. Terwijl zijn collega's op zoek gaan naar een werkend tegenmiddel, ontdekt Caine de macht die zijn onzichtbaarheid met zich meebrengt. Zo verandert hij langzaamaan in een monster dat een vijand is voor alles en iedereen.

Deze film werd niet heel positief ontvangen door critici maar hij is wel redelijk uniek in zijn verhaal en ook erg vermakkelijk en spannend.

7. Event Horizon

Nog een film in het rijtje van sciencefictionfilms die zich in de ruimte afspelen is Event Horizon.

In 2047 wordt een groep astronauten naar het verloren ruimteschip "Event Horizon" gestuurd. Zeven jaar eerder is het schip op mysterieuze wijze verdwenen en nu is het net zo mysterieus weer teruggekeerd. Langzaam maar zeker leert de crew van de "Lewis and Clark" de waarheid achter wat er met het ruimteschip is gebeurd.

8. Judge Dredd

Sylvester Stallone heeft in meerdere sciencefictionfilms gespeeld, onder andere in Judge Dredd en Demolition Man, die allebei in ons rijtje terugkomen. Maar Sylvester Stallone staat natuurlijk ook niet altijd bekend als een geweldige acteur maar wel om zijn leuke en vooral stoere films.

In de toekomst woont de mensheid in mega-steden die hen beschermen tegen de buitenwereld. De vrede wordt bewaard door de Judges, die politie, jury en uitvoerders van de wet tegelijk zijn. Judge Dredd wordt veroordeeld voor de moord op een reporter. Om zijn naam te zuiveren schakelt hij de hulp in van een gevangene die hij zelf veroordeeld heeft.

9. Bicentennial Man

Robots zijn populaire wezens in veel sciencefictionfilms. Zo ook in Bicentennial Man, waar Robin Williams een robot met emoties speelt. Eigenlijk een mooie film maar hij komt toch slecht over door de special effects.

Bicentennial Man volgt het leven van een androïde (gespeeld door Robin Williams) die gekocht wordt om als huishoudrobot bepaalde taken uit te voeren. De familie Martin komt er echter snel genoeg achter dat ze geen gewone robot in huis hebben gehaald, want Andrew begint steeds meer emoties te ervaren. In de twee eeuwen die volgen leert Andrew steeds meer over hoe de mensheid in elkaar zit terwijl hij probeert te voorkomen dat zijn makers hem vernietigen. 

10. Mars Attacks

De laatste in her rijtje sciencefictionfilms is een kruising tussen sciencefiction en komedie. Het rustige leven op aarde wordt flink verstoord als er vliegende schotels van Mars landen. Op het eerste gezicht lijken de Marsmannetjes heel vriendelijk te zijn, maar op een bijeenkomst georganiseerd door de president van de Verenigde Staten blijkt dat hun doel is om alles en iedereen overhoop te schieten. De president doet er alles aan om de overmacht te vernietigen.

Dit is echt een geweldige Tim Burton film en hij is ook bedoeld als komedie waardoor die snel een beetje een slecht karakter krijgt door de rare situaties maar deze film is absoluut het kijken en herkijken waard.

Welk van deze sciencefictionfilms ga jij kijken?

Bron: io9, Moviemeter

Lees ook: 15 stoere vrouwen uit sciencefiction films

Nieuwste artikelen

  • Deze films en series worden in februari van Netflix verwijderd

  • De leukste bordspellen om samen te spelen

  • Stormachtig Berlijn -  Evi Dekker

  • Niek de Groot scoort punten - Lincoln Peirce

  • The Time Travelers: Rennen voor je leven - Caroline Lawrence

Gerelateerde artikelen

  • De meest heftige momenten uit The 100

  • 16x tijdreisfilms

  • The Hunger Games

  • 15 stoere vrouwen uit sciencefiction films

  • Vlammen

Zoek in artikelen