De leukste Scifi Young Adult films gebaseerd op het boek

Naast het lezen van boeken zijn we ook gek op het kijken van films! En hoe leuk is het als die twee dingen nu met elkaar gecombineerd kunnen worden? De meeste verfilmingen tegenwoordig zijn van boeken, wat natuurlijk ontzettend leuk is! Hierdoor kan je de karakters en plaatsen waarover je zo veel hebt gelezen eindelijk in het echt voor je zien. En scifi is natuurlijk bij uitstek geschikt voor het witte doek! Wij hebben voor jullie dan ook de leukste scifi young adult films gebaseerd op het boek voor jullie op een rijtje gezet! Wel scifi young adult film gezien maar nog niet het boek gelezen? Zet het boek dan maar snel op je TBR want het zijn allemaal aanraders.

1. The Hunger Games

We beginnen deze lijst uiteraard met The Hunger Games. Dit is toch wel een van de eerste scifi young adult boeken die verfilmd werd én die meteen een groot succes was! In The Hunger Games vinden jaarlijks de Hunger Games plaats waarin kinderen uit twaalf districten tegen elkaar vechten tot de dood. De twaalf dictricten leveren elk één jongen en één meisje voor de Hunger Games. Wanneer het zusje van de zestienjarige Katniss Everdeen wordt geselecteerd voor The Hunger Games twijfelt ze geen moment en neemt Katniss haar plaats in. Vanaf dat moment heeft ze nog maar één doel: overleven tegen elke prijs.

Scifi Young Adult filmsBron: Murray Close/Lions Gate Films Inc.

2. Divergent

De tweede verfilming in deze lijst is Divergent. Het verhaal speelt zich af in de toekomst waarin de maatschappij is opgedeeld in vijf groepen. Alle 16-jarigen moeten kiezen bij welke groep zij voor de rest van hun leven willen horen. Tris Prior breekt met haar familie en kiest voor de groep Onverschrokkenheid, waar moed de meest gewaardeerde eigenschap is. Tijdens de zware en gevaarlijke inwijding moet ze haar grootste angsten onder ogen komen en leert ze om te vechten. Daarnaast ontmoet ze nieuwe vrienden en valt ze voor haar leider Four. Ondertussen draagt Tris een groot geheim met zich mee, haar persoonlijkheidstest gaf aan dat ze ‘afwijkend’ is en bij meerdere groepen zou passen. Deze uitslag moet ze geheim houden – maar waarom is dit zo levensbedreigend?

Scifi Young Adult filmsBron: Jaap Buitendijk/Summit Entertainment, LLC.

3. The Maze Runner

Wanneer Thomas wakker wordt, is hij met een groep andere jongens gevangen in een gigantisch labyrint. Van de buitenwereld weet hij niets meer, behalve vreemde dromen over een mysterieuze organisatie genaamd W.C.K.D. Alleen door fragmenten van zijn verleden te verzamelen met aanwijzingen die hij in het labyrint vindt, kan Thomas zijn ware doel en een manier om te ontsnappen zien te vinden.

Scifi Young Adult filmsBron: Twentieth Century Fox Film Corporation

4. The 5th Wave

In The 5th Wave is door een buitenaardse invasie het grootste deel van de aarde en de wereldbevolking weggevaagd. De eerste golf: duisternis, De tweede golf: verwoesting, De derde golf: infectie, De vierde golf: invasie, De vijfde golf... De zestienjarige Cassie is op de vlucht en probeert wanhopig haar jongere broertje Sam te redden die is meegenomen door een groep militairen. Wanneer ze zich voorbereidt op de onvermijdelijke en dodelijke vijfde golf besluit Cassie samen te werken met een geheimzinnige jonge man - ook al weet ze dat ze niemand meer kan vertrouwen...

Scifi Young Adult filmsBron: Columbia Pictures Corporation

5. I am number four

Drie personen zijn vermoord. Wie is de vierde? John Smith is een uitzonderlijke tiener die zijn ware identiteit verbergt om te ontsnappen aan een dodelijke vijand die gestuurd is om hem te vernietigen. John woont samen met zijn beschermer in een klein plaatsje in Ohio dat nu zijn thuis is. Hier krijgt hij te maken met onverwachte gebeurtenissen die zijn leven veranderen: zijn eerste liefde, indrukwekkende nieuwe krachten en een geheime connectie met de anderen die zijn ongelofelijke lot delen. 

Scifi Young Adult filmsBron: John Bramley/DreamWorks II Distribution Co

6. The Darkest Minds

Wanneer tieners op een mysterieuze wijze nieuwe, sterke krachten ontwikkelen, worden ze door de regering tot een bedreiging verklaard en opgesloten. De zestienjarige Ruby, één van de meest krachtige tieners ooit, ontsnapt uit haar kamp en sluit zich aan bij een groep weggelopen jongeren die op zoek zijn naar een veilig toevluchtsoord. Al snel beseft deze nieuwgevormde familie dat in een wereld met volwassenen aan de macht die hen hebben verraden, rennen niet meer genoeg is. Ze zullen weerstand moeten bieden door hun collectieve macht te gebruiken om op deze manier de controle over hun toekomst terug te nemen.

Scifi Young Adult filmsBron: Daniel McFadden/Twentieth Century Fox Film Corporation

7. Mortal Engines

Duizenden jaren nadat onze beschaving verwoest is door een catastrofale gebeurtenis, heeft de mensheid zich op een opmerkelijke manier aan de extreme levensomstandigheden aangepast. De mensen wonen in kolossale steden, die op rupsbanden over de aarde rollen. De bewoners van de grote steden vallen de kleinere steden aan om deze te plunderen en aan brandstof te komen.

Bron: Paramount Pictures

8. The Host

De mensheid op aarde wordt bedreigd door ‘de zielen’, een onzichtbare vijand die de menselijke lichamen overnemen en hun herinneringen wissen. Hoewel de ‘zielen’ een vredig ras zijn, kunnen ze enkel overleven door een gastlichaam over te nemen. Wanderer, de ziel die het lichaam van voormalig verzetsstrijder Melanie toegewezen krijgt, weet dat het moeilijk is om in een mensenlichaam te leven. Maar één ding had zij niet verwacht: Melanie’s geest vecht terug tegen de overheersing van Wanderer en vult haar gedachten met overweldigende emoties en herinneringen.

Bron: Warner Home Video

9. The City of Ember

De bewoners van Ember leven al generaties lang in de enige nog verlichte stad op aarde. Na een lange periode zonder problemen staan de krachtige motoren, die Ember van licht voorzien, nu op het punt het te begeven. De bewoners vrezen voor hun toekomst en durven ook de stad niet uit omdat niemand ooit is teruggekomen uit het donker dat Ember omringt. Doon Harrow en Lina Mayfleet geven de hoop echter niet zo snel op. 

Bron: Warner Bros. Pictures

Welke scifi young adult verfilming vind jij het leukst?

Lees ook: Romantische Young Adult films

Nieuwste artikelen

  • Tijden van amandelbloesem – Carmen Bellmonte

  • Ugly Girls - Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck & Sara Ohlsson

  • Salto - Arndís Thórarinsdóttir

  • De regel van drie - Sam Ripley

  • Onderstroom - Linda Jansma

Gerelateerde artikelen

  • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

  • De top 10 beste boekverfilmingen

  • 18 x de leukste filmseries

  • De 40 beste complete Young Adult series 

  • Top 16 beste boekverfilmingen

Zoek in artikelen