12x de beste films over lelijke eendjes

Stiekem houden we allemaal van een feelgood film op z'n tijd, waarbij we kunnen meeleven met de goede karakters die uiteindelijk krijgen wat zij verdienen. Er zijn veel films gemaakt over de zogenaamde lelijke eendjes, die zich ontwikkelen tot ware beauty's en dan ineens wél het respect en de aandacht verkrijgen waar zij recht op hebben. Is het dan echt zo simpel? Een make-over en hoplakee: het succes komt je tegemoet gewaaid? Nee, echte schoonheid zit van binnen en dat laten de films over lelijke eendjes uit dit rijtje ook wel zien!

1. My fair Lady (1964)

My Fair Lady is echt dé klassieker uit dit rijtje met films over lelijke eendjes. De film speelt zich af in 1912 en gaat over het bloemenverkoopstertje Eliza Doolittle die spraaklessen gaat volgen bij Henry Higgins, een professor op het gebied van (uit)spraak. Eliza Doolittle wordt gespeeld door de mooie en alom bekende Audrey Hepburn. De professor gaat een weddenschap aan met kolonel Pickering. Hij is er namelijk van overtuigd dat hij de bloemenverkoopster na zes maanden door kan laten gaan voor hertogin. Zowel haar opvallende accent, als haar slechte manieren worden afgeleerd. Ze wordt omgetoverd tot een ware dame.

films over lelijke eendjesBron: Warner Bros.

2. Miss Congeniality (2000)

In Miss Congeniality speelt Sandra Bullock de hoofdrol. Ze speelt een FBI- agente, Gracie Hart, die undercover gaat als Miss USA. Dit doet zij om zo een vermoedelijke aanslag te voorkomen op de geplande missverkiezing. Gracie is alles behalve enthousiast, want ze heeft niks met deze oppervlakkige bezigheid en ook de transformatie is niet zo simpel als het lijkt. Zo moet ze een cursus vrouwelijkheid voltooien, wil ze überhaupt kunnen uitkomen voor één van de staten. Ook dit lijkt zo op het eerste oog niet een dermate groot probleem, alleen is Gracie een vrouw met nogal mannelijke manieren. Gracie slaagt er in om een volwaardige Miss te worden en leert de andere deelneemsters steeds beter kennen. Nu is ze helemaal vastberaden om haar niewe vriendinnen bescherming te gaan bieden tijdens het aankomende grote event!

films over lelijke eendjesBron: Castle Rock Entertainment

3. Princess Diaries (2001)

In deze vrolijke film maakt Anne Hathaway haar filmdebuut. Ze speelt Mia Thermopolis die er tijdens haar tienerjaren achterkomt dat zij erfgename is van de troon van het koninkrijk Genovia, dat op dat moment nog in handen is van haar grootmoeder. Allereerst is de dan nog ''normale'' Mia aan het struggelen met onzekerheden en angst voor spreken in het openbaar. Ze is verliefd op Josh, één van de populairste jongens van school, maar ze lijkt niet echt kans te maken. Tijdens de periode van haar transformatie naar koningin neemt ze het eerst allemaal niet zo serieus en krijgt door dat ze plots aandacht krijgt van alle populaire mensen van school en zelfs Josh lijkt geïnteresseerd. Een emotionele brief van haar overleden vader maakt veel los en ze is bereid zich helemaal te geven voor haar transformatie naar koningin, wat haar ook lukt!

films over lelijke eendjesBron: Walt Disney Pictures

4. Mean Girls (2004)

Mean Girls is een populaire meidenfilm, waarbij de gedane uitspraken vaak nu nog op social media voorbijkomen. De film gaat over de onzekere, eigenzinnige Caty, gespeeld door Lindsay Lohan, die met haar gezin Afrika verlaat en instroomt op de North Shore High School. Caty is niet bekend met sociale relaties en situaties en is alleen vertrouwd met het dierenrijk. Ze komt in aanraking met de populaire Queen B Regina en wordt daarnaast ook nog verliefd op haar ex-vriendje Aaron. Deze situatie zorgt voor nogal wat drama op school. Regina besluit Caty toe te laten binnen haar girlsquad en probeert ex Aaron opnieuw aan zich te binden. Caty gaat mee in het hele plan en transformeert zich tot een van de populairste meiden van school. Hierbij hoort niet alleen mooie kleding en make-up, maar ook gemeen gedrag. Maar is dit wel wat ze echt wil?

films over lelijke eendjesBron: Paramount Pictures

5. Pretty woman (1990)

Pretty Woman is een mooie klassieker met Julia Roberts in de hoofdrol. Het verhaal gaat over een romance tussen prostituee Vivian en zakenman Edward. Edward is een zeer rijke en goed uitziende man en is in staat elke vrouw te veroveren. Het probleem is alleen dat hij zo wordt opgezogen in zijn werkzaamheden, dat elke vrouw hem uiteindelijk om die reden verlaat. Vivian valt in eerste instantie op door haar uitdagende looks en haar onaangepaste gedrag. Hotelmanager Barney besluit Vivian te helpen en haar enkele belangrijke etiquetten bij te brengen. Edward ziet Vivian hierdoor in een ander licht en begint zich open te stellen. De twee personages worden steeds gekker op elkaar en niets lijkt hen nog tegen te kunnen houden!

films over lelijke eendjesBron: Touchstone Pictures

6. Sabrina (1954 & 1995)

Deze film verscheen allereerst in 1954. De mooie Audrey Hepburn speelt de rol van Sabrina, de dochter van de privé chauffeur van de familie Larrabee. Sabrina is tot over haar oren verliefd op David Larrabee, maar hij ziet haar totaal niet staan. Sabrina weet zich geen raad met zichzelf en besluit uit wanhoop een zelfmoordpoging te doen. Gelukkig is Linus, de meer serieuze broer van David, net op tijd om haar hiervan te weerhouden en Sabrina probeert haar leven op te pakken door een opleiding te gaan volgen in Parijs. Tijdens deze periode verandert Sabrina en wordt een wijze, aantrekkelijke vrouw. Na enkele jaren besluit ze terug te keren naar huis. Je raadt het al: David kan zijn ogen niet afhouden van de mooie Sabrina en zij voelt zich gevleid. Toch is het niet de knappe David, maar de serieuze Linus die het hart van Sabrina weet te veroveren.

In 1995 verscheen een nieuwe versie van de film Sabrina, gebaseerd op de versie uit 1954. Sabrina wordt nu gespeeld door Julia Ormond. De film vertelt grotendeels het zelfde verhaal, maar een grappig detail is dat in de eerste versie Sabrina naar Parijs vertrekt voor een culinaire opleiding en in de laatste versie Sabrina eveneens naar Parijs vertrekt, maar nu voor een stage op het gebied van fashion bij Voque!

films over lelijke eendjesBron: Constellation Entertainment

7. My big fat Greek wedding (2002)

Deze romantische komedie laat het verhaal zien van Toula Portakalos, gespeeld door Nia Vardalos. Toula's grote Griekse familie maakt zich grote zorgen om haar. Toula is 30 jaar oud, is nog niet getrouwd en heeft dus ook nog geen eigen gezinnetje, wat wel een beetje binnen het verwachtingspatroon van een Griekse vrouw past. Toula werkt in het familierestaurantje en op een dag loopt ze de niet-Griekse, leraar Engels Ian tegen het lijf. Toula is onder de indruk van deze man, maar zet zichzelf volkomen voor schut. Toula besluit haar leven om te gooien. Ze stopt met werken in het familierestaurant, gaat een computercursus volgen, verandert haar uiterlijk en neemt uiteindelijk het reisbureau van haar oom over. Wanneer zij later opnieuw de interessante Ian tegen het lijf loopt, worden ze verliefd en trouwen met elkaar!

Bron: Gold Circle Films

8. Assepoester (1950)

Deze tekenfilm gaat over Assepoester, die een fijne jeugd heeft, maar wanneer haar moeder plots overlijdt en haar vader opnieuw trouwt, wordt ze opgenomen in een nieuw gezin met een nare stiefmoeder en gemene stiefzusjes. De ware aard van haar stiefmoeder komt steeds meer naar boven en Assepoester wordt slecht behandeld. Verdrietig genoeg komt haar vader ook plots te overlijden. In het paleis van de koning zijn ook problemen en van de prins wordt verwacht dat hij een date voor het bal heeft, die uiteindelijk koningin mag worden. Ook Assepoester wordt uitgenodigd, maar haar jurk wordt verpest door haar stiefmoeder. Gelukkig tovert de goede fee Asspeoester om tot een beauty met een blauwe jurk en glazen muiltjes. De prins en Assepoester hebben een fijne avond, maar aan het eind van de avond heeft de prins geen naam van Assepoester, maar wel haar muiltje. We weten allemaal hoe dit verhaal verder gaat; de prins gaat op zoek naar het meisje dat het muiltje past en dit lukt!

films over lelijke eendjesBron: Disney

9. House bunny (2008)

The House Bunny gaat over Shelley Darlingson, die opgroeit in een weeshuis, maar zich ontwikkelt tot een aantrekkelijke dame. Ze bloeit op wanneer zij wordt toegelaten in de Playboy Mansion. Helaas is ze op haar zevenentwintigste te oud  voor het huis en neemt uit wanhoop de baan aan als huismoeder van een studentenvereniging voor buitenbeentjes, de Zeta's. Zij verliezen bijna hun huis aan de mean girls door gebrek aan 30 extra leden. De meiden zijn eerst niet zo fan van leeghoofd Shelley, maar geven haar toch een kans omdat zij hen populair kan maken. De meiden krijgen een make-over, komen in aanraking met populaire jongens en plannen een groot feest. Ze groeien uit tot de populairste vereniging. Het feest mislukt door sabotage en de Zeta's zijn boos op Shelley, omdat ze hun eigenheid heeft afgenomen. Shelley verlaat het huis, maar keert later terug omdat de meiden haar missen en een compromis met haar willen sluiten door de vereniging gedeetelijk een Shelley en gedeeltelijk een eigen persoonlijkheid aan te meten!

films over lelijke eendjesBron: Columbia Pictures Corporation

10. Clueless (1995)

Clueless hoort ook zeker in het rijtje met films over lelijke eendjes thuis. De film gaat over Cher Horowitz en Tai Fraiser. Cher heeft het allemaal goed voor elkaar; Ze is populair, haalt goede cijfers en komt uit een rijk gezin. Haar stiefbroer Josh vertelt Cher plagerig dat hij haar oppervlakkig en egoïstisch vindt. Cher besluit goede daden te gaan verrichten en wil de nieuwe, totaal niet modebewuste Tai een make-over geven. Het plan loopt alleen niet helemaal zoals Cher in gedachte had: Tai wordt populairder dan Cher zelf, Cher zakt voor haar rij-examen en kan dit resultaat niet manipuleren zoals ze gewend is en daarnaast blijkt Tai gevoelens te hebben voor haar stiefbroer Josh. Cher heeft stiekem zelf gevoelens voor Josh en is even totally clueless. Het is tijd dat ze zelf verandert en haar eigen wensen en prioriteiten op een rijtje gaat zetten!

Bron: Paramount Pictures

11. She's all that (1999)

Deze film gaat over de populaire Zach Stiller. Zach is tevreden met zijn leven en zijn bloedmooie, populaire, maar redelijk narcistische vriendin Taylor. Taylor maakt het uit met Zach omdat ze geïnteresseerd is in de tv-ster Brock Hudson. Zach voelt zich slecht door de break-up, maar praat zichzelf aan dat Taylor vervangbaar is door letterlijk iedere meid van school. Dean, de beste vriend van Zack, neemt deze uitspraak niet zo serieus en daagt Zach uit om de ietwat rare, eenzame, onpopulaire Laney Boggs binnen zes weken om te toveren tot Prom Queen. Zach gaat de uitdaging aan, maar Laney is geen makkelijk slachtoffer. Ze daagt Zack uit en wijst hem dikwijls af. Zack is onder de indruk van Laney en nadat Zach's zus haar een make-over geeft, is Zack echt ''verloren'' en wil niks liever dan bij haar zijn. Taylor is vanaf dit moment, ondanks enkele pogingen van haar kant, totaal niet meer interessant.

films over lelijke eendjesBron: Miramax

12. The devil wears Prada (2006)

The Devil Wears Prada gaat over Andrea, gespeeld door Anne- Hathaway, een beginnende journaliste met veel ambitie. Met een beetje tegenzin gaat ze uiteindelijk aan de slag binnen de fashion industrie waar ze totaal niks mee heeft en wordt de persoonlijke assistente van Miranda Priestly, niet de meest vriendelijke vrouw op aarde. Andrea verdrinkt helemaal in haar werk als assistent en voert taken uit die eigenlijk niets met journalistiek van doen hebben. Ze heeft niet echt een klik met haar collega's omdat ze nu eenmaal geen modepoppetje is. Designer Nigel geeft Andrea een make-over door haar fashionable kleding uit te lenen en ze begint zich heel langzaam steeds meer op haar plek te voelen. Miranda krijgt veel bewondering voor Andrea en leert haar onbewust om op een andere, meer onaardige en berekenende manier, met mensen om te gaan. Wanneer Andrea zich dit na een tijd realiseert, besluit ze Miranda en de fashion indrustie gedag te zeggen en terug te gaan naar haar oude roots.

films over lelijke eendjesBron: Fox 2000 Pictures

Welke film over lelijke eendjes is jouw favoriet?

Bron: Wikipedia, IMDB, Google

Lees ook: 9 films met Robert Pattinson

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • 21 x 'guilty pleasure' films

  • 10 vervolgfilms die nooit gemaakt hadden mogen worden

  • 10 x geweldige slechte tienerfilms

  • 7 x De leukste prinsessenfilms met echte mensen

  • De grappigste bloopers van je favoriete films

Zoek in artikelen