13 geweldige niet-Disney tekenfilms

Ja, het is mogelijk: buiten Disney bestaan er ook nog geweldige niet-Disney tekenfilms. Ze hebben niet de stempel van Disney erop staan, maar het verhaal en de liedjes doen niet onder voor de gemiddelde Disney film. En soms heb je gewoon weer even behoefte aan gezellige liedjes in een film en je weer even kind voelen. Wij hebben 12 geweldige niet-Disney tekenfilms op een rijtje gezet. Dit zijn echte aanraders...

1. Duimelijntje

We beginnen dit rijtje van niet-Disney tekenfilms met Duimelijntje. Dit is een sprookje van Hans Christian Andersen en in 1994 verfilmd. Vriendschap, onzekerheid, sterrendom, huwelijksaanzoeken, liefde en prachtige liedjes: het komt allemaal aan bod. 

Het verhaal gaat over een klein meisje, geboren uit een bloem. Het lieflijke meisje, dat slaapt in een notendop bedekt met rozenblaadjes, wordt ontvoerd door een pad uit het huis van de vrouw die de bloem plantte waaruit Duimelijntje kwam. Ze wordt uitgehuwelijkt aan de lelijke zoon van de pad en wordt gevangengezet op een lelieblad, maar slaagt erin te ontsnappen met hulp van enkele vissen en een vlinder, die allen vertederd zijn door het kleine meisje.

niet-disnet tekenfilmsBron: Warner Bros. Entertainment

2. Quest for Camelot

Deze liedjes ga je niet meer uit je hoofd krijgen en de humoristische karakters zijn super. Een vrouwelijke held, grappige draken en een verbitterde maar mooie man.

Het verhaal speelt zich af ten tijde van de legendarische Koning Arthur en de ridders van de Ronde Tafel. Kayley, een pittige jongedame, droomt ervan om een dappere ridder te worden. Wanneer ze hoort dat de gemene Ruber het magische zwaard Excalibur van de koning heeft gestolen, en bovendien haar moeder heeft ontvoerd, trekt ze ten strijde.

niet-disnet filmsBron: Warner Bros.

3. The Pagemaster

In het begin is het even door echte acteurs gespeeld maar daarna wordt het een prachtige fantasievolle tekenfilm met als hoofdthema boeken!

Op een dag stuurt zijn vader Tyler weg om spijkers te halen voor een boomhut. Tyler wordt echter verrast door een zware onweersbui en schuilt in een verder verlaten bibliotheek, gerund door de excentrieke Mr. Dewey. Mr. Dewey wijst hem op een telefoon aan het einde van de hal, zodat hij zijn ouders kan bellen. Op weg naar de telefoon glijdt Tyler uit over wat water op de grond, valt hard op de grond, en verliest het bewustzijn. Wanneer hij weer bijkomt, ziet hij hoe een schilderij op het plafond van de bibliotheek opeens begint te smelten, en verandert in een stroom van verf die alles in de bibliotheek verandert in een animatie, inclusief Tyler.

niet-disnet tekenfilmsBron: 20th Century Fox

4. Sinbad: Legend of the seven seas

Bijna iedereen kent de legende van Sinbad de zeeman wel. Maar deze leuke tekenfilm is een prachtig fantasieverhaal. Met de stemmen van niemand minder dan Brad Pitt en Catherine Zeta-Jones.

Sinbad is, zoals zijn naam al aangeeft, een zeeman, die leefde ten tijde van het Kalifaat van de Abbasiden. Zijn naam is Perzisch voor "heer van de Sindh (rivier)". Tijdens de zeven zeereizen die Sinbad maakt, beleeft hij vele avonturen; zeer sterke verhalen die gelijkenissen vertonen met de belevenissen van Odysseus en de baron von Münchhausen.

niet-disnet tekenfilmsBron: DreamWorks Animation

5. Titan A.E.

Een stoere tekenfilm die afspeelt in de ruimte. Aliens en explosies en met stemmen van Matt Damon en Drew Barrymore.

Het is het jaar 3028. De mensheid heeft inmiddels de mogelijkheid tot het maken van verre ruimtereizen, en heeft contact gelegd met meerdere buitenaardse rassen. Door toedoen van een experimentele ontdekking genaamd "Project Titan" beginnen de Drej, een ras van wezens die uit pure energie bestaan, een aanval op de aarde. Terwijl de Drej zich klaarmaken om de aarde te vernietigen, stuurt professor Sam Tucker, een van de wetenschappers die aan "Project Titan" werkt, zijn zoon Cale mee met een van de schepen waarmee de bevolking wordt geëvacueerd. De aarde wordt vernietigd en de ontsnapte mensen schuilen aan boord van verschillende schepen, die voortdurend worden aangevallen en opgejaagd door de Drej.

niet-disnet tekenfilmsBron: Twentieth Century Fox

6. Ferngully

Mooie liedjes, magie, liefde en humor.

Tegen de waarschuwingen van haar vrienden in gaat Crysta, de nieuwsgierige boomfee, op onderzoek uit naar de wereld achter FernGully. Ze ontdekt Zak, een levensgroot mens, die bezig is om het regenwoud te vernietigen. Wanneer Zak oog krijgt voor de schoonheid en magie van FernGully, zweert hij dat hij het zal beschermen. Maar het is misschien al te laat. De afschuwelijke Hexxus heeft zijn plannen al klaar om het geheel te vernietigen.

niet-disney tekenfilmsBron: Kroyer Films

7. The Road to El Dorado

The Road to El Dorado is een echte must-see tussen de niet-Disney tekenfilms. Een moderne tekenfilm over het legendarische El Dorado.

De film begint in de 16e eeuw in Sevilla en vertelt het verhaal van twee mannen genaamd Tulio en Miguel. Bij het spelen met dobbelstenen, winnen ze een kaart die zogenaamd de locatie van El Dorado, de legendarische stad van goud in de Nieuwe Wereld toont. Echter, wanneer wordt ontdekt dat ze met valse dobbelstenen gespeeld hebben, proberen ze te ontsnappen en eindigen ze als verstekelingen op de vloot van Hernán Cortés. Ze worden ontdekt...

niet-disney tekenfilmsBron: DreamWorks Animation

8. A troll in central park

Trollen, twee kleine kindjes en leuke liedjes, een echte feelgood tekenfilm.

Stanley is een trol die woont in het barre "koninkrijk der trollen". Hij heeft magische krachten en kan met zijn oplichtende groene duim prachtige bloemen onmiddellijk laten groeien. Bloemen zijn echter ten strengste verboden in het koninkrijk, vandaar dat Stanley deze op een geheime locatie teelt. Op een dag loopt dit uit de hand waardoor er een enorm grote tulp groeit die door de andere trollen wordt opgemerkt. Daarop wordt Stanley door het trollenleger overgebracht naar koningin Gnorga.

niet-disney tekenfilmsBron: Warner Bros. Entertainment, Inc.

9. The secret of NIMH

Een echte klassieker en overal hoog beoordeeld.

Maak je klaar om een aantal weggelopen knaagdieren met een wereldschokkend geheim te ontmoeten! Spannend en hartverwarmend. Een zachtaardige moedermuis moet haar familie van de ploeg van boer Fitzgibbon redden! Onderweg krijgt ze hulp van een hopeloos verliefde kraai, een bemoeial van een buurmanmuis en een geduchte grote uil. Helaas heeft mevrouw Brisby een technisch wonder nodig om haar het huis in te hijsen en ze moeten een mysterieuze rat en een woeste kat afweren en een magisch amulet bemachtigen!

niet-disney tekenfilmsBron: Mrs. Brisby Ltd.

10. The prince of Egypt

Ook The prince of Egypt mag ook zeker niet ontbreken tussen de niet-Disney tekenfilms. Deze tekenfilm is vooral bekend geworden door het fantastische nummer van Mariah Carey en Whitney Houston.

In het Oude Egypte ontdekt de prins van Egypte, Mozes, dat hij eigenlijk een Israëliet is en dat hij geboren is als slaaf. Hij verlaat Egypte en ontmoet Jetro de hogepriester. Hij trouwt met Jetro's dochter Zippora. Mozes keert terug naar Egypte om zijn volk te bevrijden met de roeping van God. Maar zijn broer Ramses is inmiddels farao geworden en wil zijn macht niet zomaar afgeven. Uiteindelijk wordt Egypte getroffen door een aantal vreselijke rampen...

niet-disney tekenfilmsBron: DreamWorks Animation

11. The last unicorn

Een mooie getekende tekenfilm die anders zal zijn dan de meeste die je kent, over liefde en opoffering.

De laatste eenhoorn gaat op onderzoek uit om te achterhalen wat er met haar onsterfelijke soortgenoten is gebeurd. Ze krijgt hulp van de sjofele tovenaar Schmendrick en de onstuimige Molly Grue.

niet-disney tekenfilmsBron: Rankin/Bass Productions

12. Anastasia

We sluiten het rijtje met niet-disney tekenfilms af met Anastasia. Veel van de 90's kinderen zullen hiermee opgegroeid zijn. Een mooi Russisch verhaal.

Er is een koninklijke feestdag. De Romanov familie is bij elkaar. Op deze avond krijgt de 8-jarige Anastasia een muziekdoosje van haar grootmoeder. De avond wordt echter verstoord door een slechte raadsheer genaamd Grigori Raspoetin. Hij spreekt een vloek uit over de hele Romanov familie. Hierop valt een kroonluchter naar beneden. De hele familie probeert te ontsnappen, maar opstandelingen breken door de poort en de Russische revolutie begint. Alle familieleden en balgasten worden geëlimineerd behalve Anastasia. Zij ontsnapt met haar grootmoeder en wanneer ze door de gang rennen rent Anastasia naar de speelkamer, waar ze haar muziekdoosje pakt. Haar grootmoeder rent haar achterna, want er is weinig tijd...

niet-disney tekenfilmsBron: 20th Century Fox

13. De Zwanenprinses

Prinses Odette en prins Derek willen dolgraag met elkaar trouwen, maar Ruigbaard, een gemene tovenaar, steekt daar een stokje voor. Hij ontvoert de mooie Odette en tovert haar om in een zwaan. Samen met haar nieuwe vriendjes Puffun de papagaai, Speed de schildpad en Jean-Bob de kikker doet Odette al het mogelijke om de betovering te verbreken..

Bron: Sony Pictures

Welke film van deze niet-disney tekenfilms is jouw favoriet?

Bron: wikipedia.nl, amazon.com

Lees ook: 10 bizarre feitjes over Disney prinsessen

GERELATEERDE ARTIKELEN

  • De 10 leukste kerstfilms aller tijden!

  • 5x Romantische zwijmel-films voor Valentijnsdag

  • Frozen regisseur bevestigt: Tarzan ís het broertje van Elsa en Anna 

  • De 10 leukste winterfilms

  • Deze films en series zijn vanaf januari te zien op Netflix

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen