13x de leukste verfilmingen van kinderboeken

Er zijn een heel veel kinderboeken die in de loop der jaren hun weg hebben gevonden naar het witte doek.  Dit zijn de kinderboeken die vaak succesvol waren bij de doelgroep óf de boeken die iets speciaals hadden en waar filmmakers vervolgens potentie in zagen. Wij zetten de 13 leukste verfilmingen van kinderboeken voor je op een rijtje!

Er worden natuurlijk heel veel boeken omgetoverd naar een film. Echter, er is wel een verschil tussen het verfilmen van boeken voor volwassenen, en het verfilmen van boeken voor kinderen. Kinderen beschikken natuurlijk vaak over een rijkere fantasie en de filmmakers weten dit ook. Vooral als de kinderen eerst het boek hebben gelezen, zullen de filmmakers hun stinkende best moeten doen de film hierna niet tegen te laten vallen voor de jonge kijkers!

1. Harry Potter

Jullie zullen nu vast niet stijl achterover vallen van verbazing dat de Harry Potter reeks het tot dit rijtje heeft geschopt, maar toch moeten we de waardevolle creaties van J.K. Rowling wel even benoemen. Voor de mensen die onder de spreekwoordelijke ‘steen’ hebben geleefd: De verhalen gaan over Harry Potter, een leerling-tovenaar, die we samen met zijn beste vrienden Ron Wemel en Hermelien Griffel volgen vanaf kind tot aan hun adolescentie. Het betreft een fantasy filmreeks waarbij de nadruk wordt gelegd op het gevecht tussen Harry en Heer Voldemort, die jaren geleden Harry's ouders heeft vermoord.

In totaal zijn er zeven boeken geschreven, waarbij het laatste boek kan worden opgesplitst in twee delen. Alle acht delen die vanaf 2001 tot en met 2011 in de bioscopen zijn verschenen, waren zéér succesvol. De films behoren allemaal tot de top 60 van meest succesvolle films aller tijden. Inmiddels is wel al bezig met een tweede filmreeks: Fantastic Beasts and Where To Find Them!

verfilmingen van kinderboekenBron: Warner Bros.

2. Matilda

De kinderboeken van de Britse Roald Dahl zijn een cadeautje te noemen voor het ruimdenkende brein van kinderen. Matilda verscheen in 1988 als boek en het verhaal gaat over een heel slim meisje met paranormale gaven. Van haar ouders krijgt ze maar weinig waardering. Eenmaal op school, leert Matilda de lieve juffrouw Engel en de verschrikkelijke mevrouw Bulstronk kennen. Matilda wil, middels haar speciale gaven, mevrouw Bulstronk een lesje leren.                                   

verfilmingen van kinderboekenBron: TriStar Pictures

3. The witches 

De boeken van Roald Dahl spreken erg aan en ook The Witches (''de heksen'') uit 1983 was heel succesvol. Het verhaal gaat over een Noors jongetje dat zijn ouders verliest en opgroeit bij zijn oma, die een heksenexpert is. Wanneer ze samen op vakantie zijn, verblijven zij in een hotel waar alle heksen uit Engeland samenkomen. De heksen hebben een gemeen plan, maar de hoofdpersoon en zijn oma steken hier een stokje voor!

verfilmingen van kinderboekenBron: Lorimar

4. Alice in Wonderland

This one is an oldie! Bijna iedereen kent het klassieke sprookje van Alice uit 1865 van Lewis Carroll wel. Het verhaal start met  een verveelde Alice die samen met haar zus aan een meer zit. Dan passeert een pratend konijn en Alice volgt het konijn tot aan zijn hol, na een diepe val belandt ze in een vreemde wereld, genaamd ''Wonderland''. Hier begint het avontuur en komt Alice in aanraking met vreemde figuren als de wrede Hartenkoningin. Later blijkt alles een droom. De film verscheen in 2010 en in deze film keert Alice terug naar Wonderland. Samen met de inwoners van het land wil ze de nieuwe Red Queen, plaats laten maken voor de oude White Queen.

verfilmingen van kinderboekenBron: Disney

5. The Hobbit

Velen zullen de film van The Hobbit wel kennen, maar wist je ook dat deze film gebaseerd is op een enorm succesvol fantasy boek voor kinderen uit 1937, geschreven door J.R.R. Tolkien? Het is een echte klassieker binnen de jeugdliteratuur. Het verhaal gaat over Hobbit Bilbo Balings en hij is van nature niet heel avontuurlijk. De Hobbits zijn heel vredelievend en wonen in de Gouw. Samen met dertien Dwergen en de tovenaar Gandalf gaat Bilbo op avontuur om een schat van de dwergen terug te stelen die draak Smaug nu in bezit heeft. Bilbo komt uiteindelijk als een heel ander ''persoon'' thuis. In totaal zijn er drie Hobbit films verschenen, namelijk in 2012, 2013 en 2014. De films werden in 3D opgenomen en waren een enorme hit. 

verfilmingen van kinderboekenBron: Warner Bros.

6. The Wizard of Oz

The Wizard of Oz is een mooi verhaal uit 1900 van L. Frank Baum over Dorothy die door een tornado samen met haar hondje in het magische land van Oz belanden. De goede heks Glinda vertelt haar dat als Dorothy terug naar huis wil keren, ze de hulp moet zien te krijgen van de grote tovenaar van Oz. Dorothy gaat een waar avontuur tegemoet; komt vele obstakels tegen, leert bondgenoten kennen en ontmoet de tovenaar. In 1939 verscheen de musical/fanatasy film The Wizard of Oz op het grote scherm. Mensen zien de film als de meest beroemde film aller tijden! 

verfilmingen van kinderboekenBron: Metro- Goldwyn-Mayer

7. The Book Thief

Dit verhaal is geschreven door de Australische Markus Zusak en verscheen in 2005. Hier hoeft dus niet per se het stof van afgeveegd te worden! Het verhaal gaat over het jonge meisje Liesel die in 1939 naar een pleeggezin wordt gebracht, waar ze het lezen van boeken onder de knie krijgt en zelfs boeken begint te stelen, die zij vervolgens beschouwt als haar schatten. Het zwarte boekje dat zij vond op het graf van haar broertje, is haar het meest dierbaar. De film ging acht jaar later in première!

verfilmingen van kinderboekenBron: Fox 2000 Pictures

8. Holes

Dit is een verhaal, geschreven door Louis Sachar, uit 1998. Het verhaal gaat over Stanley Yélnats, die door een misverstand in Camp Green Lake terecht komt. Het is een strafkamp voor jongeren en het meer, waar de naam van het kamp naar verwijst, is al lange tijd opgedroogd. De jongeren moeten iedere dag in de snikhete zon diepe gaten graven. Er wordt hen verteld dat ze hierdoor worden gevormd, maar dat is niet waar. Deze handeling heeft namelijk te maken met het verleden en hun voorouders. De film van dit verhaal verscheen in 2013.

verfilmingen van kinderboekenBron: Walt Disney Pictures

9. Hugo

Het boek met de titel "De Uitvinding van Hugo Cabret" verscheen in 2007 en gaat over de twaalfjarige Hugo, wiens vader in een museum werkt. Op een dag overlijdt zijn vader door een brand in het museum. Hiervóór had Hugo een boekje van zijn vader gekregen met notities dat zijn leven gigantisch zou doen laten veranderen. Hugo gaat bij zijn oom wonen en houdt zich bezig met de reparatie van een opwindbare pop die papier en pen in zijn handen heeft. Hugo denkt dat de pop een belangrijke boodschap van zijn vader zal opschrijven. De 3D film Hugo verscheen in 2011.

verfilmingen van kinderboekenBron: Paramount Pictures

10. City of Ember

Dit verhaal is in 2003 geschreven door Jeanne DuPrau en gaat over Lina, die in een ondergrondse stad woont. Alle voorzieningen, zoals water en licht, lijken het steeds meer te begeven. Lina vindt een kaart waarop staat hoe je precies de stad kunt verlaten, maar deze is dermate verouderd dat het een heel puzzelwerk is. Samen met haar beste vriend Doon probeert ze een uitweg te vinden.  De sciencefiction-fantasyfilm verscheen in 2008 op het witte doek en leverde bakken met geld op.

verfilmingen van kinderboekenBron: Playtone

11. The Golden Compass

Dit boek maakt deel uit van een trilogie, geschreven door Philip Pullman. We maken kennis met Lyra. Zij is opgegroeid zonder besef van haar ware identiteit en leeft in een wereld die lijkt op de onze, maar toch anders is. Ieder mens heeft een Deamon. Een dier dat overeenstemt met je ziel. Op een dag worden er door mysterieuze Gobblers kinderen ontvoerd en naar het noorden meegenomen. Ook Lyra's vriend Roger wordt meegenomen. Lyra gaat met haar Gouden Kompas, dat altijd de waarheid spreekt, op onderzoek uit.  De film ging in 2007 in première was helaas niet succesvol genoeg om ook de overige twee boeken  te verfilmen.

verfilmingen van kinderboekenBron: New Line Cinema

12. Bridge To Terabithia 

Dit boek, geschreven door K. Paterson, verscheen voor het eerst in 1977. Het verhaal gaat over twee vrienden, Jess en Leslie. Beide fanatieke hardlopers, maar Leslie is net iets beter. Leslie blijkt een enorme fantasie te hebben en ze kan een wereld oproepen waar Jess nog nooit van heeft gehoord; het geheime koninkrijk Terabithia. Jess leert in dit gebied zijn angsten overwinnen en voelt zich goed, maar dan gebeurt er een heftig ongeluk en Jess is er kapot van...

verfilmingen van kinderboekenBron: Walden Media

13. Coraline

Dit verhaal uit 2003 en geschreven door Neil Gaiman, is deels een horror en deels een fantasy verhaal. Het verhaal gaat over Coraline die naar haar verhuizing haar nieuwe flat gaat verkennen. De flat telt veertien deuren, alleen gaan er maar dertien open. Coraline ontdekt dat de veertiende deur naar een andere, zeer vergelijkbare, flat leidt. In deze flat is alles beter.  Echter, er is ook iemand, met knopenogen en lange witte vingers, die zich haar moeder noemt. Deze moeder wil Coraline houden en veranderen, maar ze ontsnapt. Alleen blijken dan haar ouders weg te zijn en ze zal moeten terugkeren naar de andere flat.. De film verscheen in 2009 en is een stop-motion animatie film (oude film techniek).

verfilmingen van kinderboekenBron: Focus Features

Welke film zou jij graag willen zien?

Lees ook: 8 kinderboeken over vriendschap

Nieuwste artikelen

  • Dromen in Bretagne - Marcella Kleine

  • De prins van Trots (Koninkrijk der Zonden 2) - Kerri Manisalco

  • Juice - Heleen van Royen

  • De Hawthorne-broers - Jennifer Lynn Barnes

  • Eiland van de verloren meisjes - Alex Marwood

Gerelateerde artikelen

  • 12 x grappen voor de echte Harry Potter fans

  • Er komt een nieuwe, échte Harry Potter-film!

  • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

  • 100 dingen die je nog niet wist over Harry Potter

  • 30 cadeaus voor Harry Potter fans

Zoek in artikelen