De beste boekverfilmingen voor Halloween

Het is alweer bijna Halloween en wat is er nou leuker dan om op All Hallows' Eve lekker op de bank een goede horrorfilm te kijken! Het blijkt dat heel veel van deze horrorfilms gebaseerd zijn op boeken en daarom hebben wij voor jullie de beste enge boekverfilmingen voor Halloween op een rijtje gezet. Natuurlijk kan je deze films het hele jaar doorkijken, maar met Halloween zijn ze wel het engst.

1. The Amityville Horror - Jay Anson

In 1979 en 2005 verscheen er een film van The Amityville Horror, gebaseerd op het gelijknamige boek van Jay Anson. De remake uit 2005 gaat over George en Kathy Lutz die met hun drie kinderen in een huis met een vreselijke geschiedenis gaan wonen. Een jaar eerder vermoorde Ronald DeFeo hier zijn ouders en vier andere familieleden in opdracht van 'stemmen in het huis'. George en Kathy weten van niks en denken dat dit hun droomhuis is, maar dan vindern er bizarre en onverklaarbare gebeurtenissen plaats, die hen al snel de stuipen op het lijf jagen. Het huis lijkt bezeten door een duivelse kracht ... Zal het noodlot ook bij hen toeslaan?

Niet zo heel lang geleden is er nog een film over Amityville verschenen, namelijk Amityville: The Awakening. Hierin volgen we het verhaal van de alleenstaande moeder Leigh en haar drie kinderen die in een huis aan 112 Ocean Avenue in Long Island. Ook zij weten niet wat voor vreselijke dingen er in het huis gebeurt zijn voordat ze er kwamen wonen. Één van de kinderen, een tiener in comateuze toestand, lijkt door het bezeten huis te worden ontwaakt met kwaadaardige bedoelingen op komst.

enge boekverfilmingen voor halloweenBron: Miramax

2. The Shining - Stephen King

The Shining is eigenlijk wel een echte klassieker, wie kent de zin 'Heeeeeere's Johnny!' nou niet?! De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen King en gaat over Jack Torrance, die naar een afgelegen Overlook Hotel is gegaan om als opzichter buiten het seizoen op te treden samen met zijn vrouw en zoon. Torrance is daar nog nooit eerder geweest… of toch wel? Het antwoord ligt in een spookachtige tijdlus van krankzinnigheid en moord.

enge boekverfilmingen voor halloweenBron: Warner Bros.

3. The Haunting of Hill House - Shirley Jackson

The Haunting of Hill House is de nieuwe horrorserie op Netflix met niemand minder dan Michiel Huisman! In de serie, die gebaseerd is op het gelijknamige boek van Shirley Jackson, krijgen we in flashbacks te zien hoe de leden van een gebroken gezin worden geconfronteerd met enge herinneringen aan hun oude huis en de vreselijke gebeurtenissen die hen hebben verdreven.

enge boekverfilmingen voor halloweenBron: Netflix

4. The Exorcist - William Peter Blatty

Net als The Shining is The Exorcist een erg bekende film in het horrorgenre. William Peter Blatty schreef het boek in 1971 en twee jaar later, in 1973, is deze al verfilmd. Bij opgravingen in Noord-Irak vindt priester-archeoloog Merrin een duivelsbeeldje. Net op hetzelfde moment wordt in Georgetown actrice Chris McNeil opgeschrikt door vreemde geluiden in de kamer van haar twaalfjarig dochtertje Regan. Het meisje ligt te schokken op het bed en kan de spasmen niet onder controle houden. Wat is er met haar aan de hand?

enge boekverfilmingen voor halloweenBron: Warner Bros.

5. Rosemary’s Baby - Ira Levin

Deze horrorfilm is ook echt een oudje, Rosemary's Baby werd in 1968 verfilmd. Rosemary en Guy Woodhouse zijn net met elkaar getrouwd. Guy is acteur en wil niks anders dan heel beroemd worden. Dit wil hij zo graag dat hij een overeenkomst met de duivel sluit waarin hij zijn vrouw en ziel verkoopt voor faam. Als Rosemary zwanger wordt, begint Guy zich steeds vreemder te gedragen, worden haar buren alsmaar opdringeriger en verandert haar normale leven in een nachtmerrie. Langzaam realiseert zij zich dat de kiem van het kwaad in gezaaid….en dat zij de draagster is.

enge boekverfilmingen voor halloweenBron: Universal Pictures

6. Horns - Joe Hill

In 2010 schreef Joe Hill het fantasy/horrorboek Horns en vijf jaar later verscheen de verfilming van Horns op het witte doek met Daniel Radcliffe in de hoofdrol. Ig Parrish wordt ervan beschuldigd zijn vriendin te hebben verkracht en vermoord, maar zelf ontkent hij dit. Hij zoekt zijn toevlucht in drank. De volgende ochtend wordt hij wakker met hoorns op zijn hoofd, die speciale krachten blijken te hebben. Zijn hoorns kunnen mensen aanzetten tot het vertellen van hun geheimen en laat ze toe geven aan hun egoïstische impulsen. Hij besluit zijn bizarre, maar effectieve nieuwe kracht te gebruiken om uit te zoeken hoe zijn vriendin echt om het leven is gekomen en wraak te nemen op de dader..

enge boekverfilmingen voor halloweenBron: Mandalay Pictures

7. Cujo - Stephen King

In 1983 verscheen de horrorfilm Cujo! Deze film is gebaseerd op het gelijknamige boek van niemand minder dan de kongin van horror, Stephen King. Cujo is een schat van een hond, totdat hij op een dag wordt gebeten door een vleermuis. Dit was niet zomaar een vleermuis, maar een ernstig zieke vleermuis. Cujo verandert in een bloeddorstige hond en Donna en Brett staan oog in oog met hem!

enge boekverfilmingen voor halloweenBron: Sunn Classic Pictures

8. Jaws - Peter Benchley

Misschien dat je dit nog niet wist, maar Jaws is gebaseerd op het gelijknamige boek van Peter Benchley uit 1974. In Jaws gaan drie mannen op een genadeloze jacht naar een drie ton zware witte haai, die mensen eet en daarmee de kusten van het eiland Amity onveilig maakt! Wie gaat er winnen? Jaws of de drie mannen?

enge boekverfilmingen voor halloweenBron: Universal Pictures

9. The Birds - Daphne Du Maurier

The Birds is een horrorklassieker uit 1963, maar jaagt ons zeker nog steeds de stuipen op het lijf. Melanie Daniels is aan het winkelen in San Francisco als ze Mitch Brenner ontmoet, die op zoek is naar vogels als cadeau voor de verjaardag van zijn zus. Hij herkent Melanie, maar doet alsof hij haar voor een assistent verkoopster aanziet. Zij speelt het spel mee. Melanie besluit de vogels zelf te kopen en naar Bodega Bay te rijden, waar het verjaardagsfeest van Mitch z'n zus plaatsvindt. Daar wordt ze echter aangevallen door een zeemeeuw, wat het begin is van een aantal aanvallen van een steeds groter wordende groep vogels.

enge boekverfilmingen voor halloweenBron: Universal Pictures

10. Dracula - Bram Stoker

Dracula van Bram Stoker is vaak verfilmd, maar de klassieker uit 1991 blijf toch wel één fan onze favoriete Dracula films. Als Graaf Dracula terugkeert van een veldtocht krijgt hij te horen dat zijn geliefde zelfmoord heeft gepleegd. Ze dacht dat hij omgekomen was tijdens de veldtocht. Vier eeuwen later wordt Jonathan Harber uitgenodigd op het kasteel van de Graaf. Op een avond ziet Dracula het portret van de verloofde van Jonathan. Het meisje vertoont een opvallende gelijkenis met Dracula's dode liefde.

enge boekverfilmingen voor halloweenBron: Columbia Pictures

11. Frankenstein - Mary Shelley

De eerste Frankenstein dateert alweer uit 1931 en is één van de oudste films uit het rijtje. Dat de film in het zwart wit is, heeft juist wel zijn charme en maakt het allemaal extra griezelig. Dr. Frankenstein speelt met het leven en de dood in zijn creatie van een menselijk monster dat hij samenstelt uit verschillende levenloze lichaamsdelen. 

enge boekverfilmingen voor halloweenBron: Universal Pictures

12. Invasion of the body snatchers - Jack Finney

Oude films zijn de beste horrorfilms en daar staat ook Invasion of the body snatchers uit 1956 in dit rijtje met enge boekverfilmingen. Matthew Bennell die in San Fransisco woont krijgt steeds meer klachten van zijn vrienden over hun eigen families die anders lijken te zijn. Als Matthew er een tijdje later weer na vraagt blijken zijn vrienden niets te herinneren van hun klachten. Matthew komt erachter dat er aliens op de aarde zijn maar wie kan hij nog vertrouwen?

enge boekverfilmingen voor halloweenBron: 20th Century Fox

13. Misery - Stephen King

Misery is een film uit 1990 en gaat over de auteur Paul Sheldon een punt zet achter de populaire Misery serie en hij besluit om vanaf dat moment alleen nog maar echte literatuur te gaan schrijven. Het onheil begint als hij vertrekt van zijn vast schrijfplek: hij wordt overvallen door een sneeuwstorm, krijgt een ongeluk en wordt vervolgens wakker in het bed van een trouwe maar compleet gestoorde fan. Het begin van een nachtmerrie, die met geen pen te beschrijven valt.

enge boekverfilmingen voor halloweenBron: 20th Century Fox

14. Psycho - Robert Bloch 

De iconische douchescène uit Psycho zal men niet snel vergeten. Bediende Marion Crane werkt hard, maar verdient te weinig. Ze zou dolgraag gaan samenwonen met haar vriend Sam, maar ook hij moet rondkomen met een schamel loon. Op een dag krijgt ze van haar baas de opdracht een grote som geld naar de bank te brengen. In een vlaag van wanhoop besluit Marion zich het geld toe te eigenen en vervolgens slaat ze op de vlucht. Onderweg komt ze in een hevige storm terecht en moet ze noodgedwongen overnachten in het Bates Motel. Daar ontmoet ze Norman Bates, de mysterieuze, jonge eigenaar die een obsessie heeft voor zijn moeder.

enge boekverfilmingen voor halloweenBron: Universal Pictures

15. The silence of the lambs - Thomas Harris

The Silence of the Lambs is zeker wel één van de allerengste boekverfilmingen ooit. Clarice Starling is een jonge FBI-agente en wordt op de zaak van een psychopatische seriemoordenaar gezet. Om een beter inzicht te krijgen in de zieke geest van de moordenaar besluit ze met een andere psychopaat, Dr. Hannibal "The Cannibal" Lecter, te gaan praten. FBI-agent Jack Crawford denkt dat de gevangen Lecter de antwoorden heeft op de vragen omtrent de moorden.

enge boekverfilmingen voor halloweenBron: 20th Century Fox

16. I am Legend - Richard Matheson

I Am Legend is een enge film door de onderliggende spanning voor het onbekende. Jaren nadat Dr. Alice Krippin een genezing voor kanker lijkt te hebben gevonden, heeft een mysterieus virus de hele wereld in zijn greep. Veel mensen zijn gestorven aan het virus en een ander deel is getransformeerd in een groep bloeddorstige vampiers. In de stad New York leeft enkel nog kolonel en wetenschapper Robert Neville, die druk op zoek is naar een geneesmiddel. 's Middags is de stad verlaten en alleen Robert en zijn hond Sam begeven zich dan op straat. Maar zodra het donker wordt komen de vampiers te voorschijn en gaan ze op zoek naar vers bloed.

enge boekverfilmingen voor halloweenBron: Warner Bros.

17. World War Z - Max Brooks

World War Z is gebaseerd op het gelijknamige boek van Max Brooks. In de film volgen we het verhaal van Gerry Lane. Hij is een erg toegewijde vader en echtgenoot en werkt voor het leger en de overheid. Wanneer een zombie-apocalyps uitbreekt, wordt Gerry door de regering gevraagd om de invasie tegen te gaan. Tegelijkertijd moet hij zijn vrouw en kinderen beschermen tegen de verbazingwekkend snelle, vleesetende zombies.

enge boekverfilmingen voor halloweenBron: Universal Pictures

18. The Mist - Stephen King

The mist is voor het eerst verfilmd in 2007, 10 jaar later is er een serie over gemaakt. Het kleine plaatsje Bridgton wordt getroffen door een hevige storn en daarna verschijnt er een mysterieuze mist. David en zijn zoontje werden door de mist verrast terwijl ze boodschappen aan het doen woren. Al snel blijkt de mist een dekmantel, waarin de meest vreemde en gevaarlijke wezens zich verstopt hebben. David vreest voor zijn leven en voor dat van zijn zoontje en probeert met alle macht te overleven...

enge boekverfilmingen voor halloweenBron: Dutch Filmworks

19. Let the right one in - Joh Ajvide Lindqvist

Let the Right One In gaat over de 12-jarige Oskar, dat continu wordt geplaagd door twee pestkoppen. Op een dag maakt Oskar kennis met zijn nieuwe buurmeisje en de twee worden  goedevrienden. Sinds ze naast Oskar en zijn familie is komen wonen, sterven plotseling een hoop mensen, maar niemand weet waarom, behalve Oskar, die een geheim van zijn buurmeisje kent.

enge boekverfilmingen voor halloweenBron: Dutch Filmworks

20. It - Stephen King

In 1990 werd It van Stephen King voor het eerst verfilmd. Hierin speelde Tim Curry de rol van Pennywise en deed dit angstaanjagend. In 2017 is de eerste helft van de remake , It: Chapter One, verschenen en hierin speelt Bill Skarsgård de enge clown Pennywise! Als in het stadje Derry, in de Amerikaanse staat Maine, mensen op mysterieuze wijze verdwijnen, krijgt een groepje jonge kinderen te maken met hun grootste angst. Ze komen oog in oog te staan met de clown Pennywise, die al eeuwenlang dood en verderf zaait.

enge boekferilmingen voor halloweenBron: Warner Bros.

21. The Woman in Black - Susan Hill

Ook in deze horrorfilm speelt Daniel Radcliffe de hoodrol (hij voelt zich er blijkbaar erg in thuis). The Woman in Black is gebaseerd op het gelijknamige boek van Susan Hill uit 1983. In de film volgen we het veraal van Arthur Kipps, een jonge advocaat die naar het dorpje Crythin Gifford gestuurd wordt om een erfenis te regelen. Aan de rand van het dorp moet hij het testament van de overleden Alice Drablow doorspitten. Terwijl hij daarmee bezig is, ontdekt hij het geheim van de vrouw. Een geheim dat nog altijd de rillingen over de ruggen van de dorpelingen laat lopen. Wat de rondwarende vrouw in het zwart er mee te maken heeft wil niemand hem vertellen, maar haar verschijning brengt iedereen, ook Arthur, tot absolute doodsangst...

enge boekverfilmingen voor halloweenBron: Cross Creek Pictures

22. Carrie - Stephen King

Carrie van Stephen King is meerdere keren verfilmd en de laatste remake is uit 2014. In deze film speelt Chloë Grace Moretz de rol van Carrie op sublieme wijze. In Carrie volgen we een meisje dat er niet echt bijhoort op school en wordt opgevoed door een erg religieuze moeder. Carrie is geen gewoon meisje, als ze boos is kan ze voorwerpen laten bewegen met hara gedachten. Op de avond van haar eindejaarsgala wordt Carrie zo erg gepest dat ze haar telekinetische krachten los laat op haar klasgenoten en richt ze een bloedbad aan in het kleine dorpje waar ze woont.

enge boekverfilmingen voor halloweenBron: 20th Century Fox

Welke enge boekverfilmingen ga jij kijken met Halloween?

Lees ook: 8 boeken om te griezelen met Halloween

Nieuwste artikelen

  • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Als ik je weer zie

  • Mijn grote flapjesboek van alle dieren - Carrie Love

  • Argylle - Elly Conway

  • Weekend weg wandelgids - Claudia Straatmans

  • De thuishaven aan de Westerschelde - Marja Visscher

Gerelateerde artikelen

  • De ergste film clichés 

  • 10x populaire jongen versus verlegen meisje films

  • 16 x gezellige Halloween films

  • Leukste meiden series op Netflix

  • Deze boeken worden nu verfilmd

Zoek in artikelen