Young Adult boekverfilmingen

Wij verslinden Young Adult boeken en het is altijd ontzettend leuk om te horen als één van je favoriete boeken verfilmd gaat worden. Je vraagt je meteen af hoe jouw favoriete personages eruit gaan zien en hoe het verhaal tot leven komt. Er worden de laatste tijd echt heel veel Young Adult boeken verfilmd en daarom hebben wij besloten om de meeste op een rijtje te zetten!

1. Cirque du Freak: The Vampire Assistent 

Cirque du Freak: The Vampire Assistent is gebaseerd op de gelijknamige boekenserie van Darren Shan. In de film is Darren Shan een gewone schooljongen, totdat hij de Grote Freakshow bezoekt. Daar komt hij terecht in een bizarre wereld van vampiers, weerwolven, monsters en bebaarde vrouwen. Maar zal Darren het terrein weer kunnen verlaten of moet hij zich bij het gezelschap voegen.

Young Adult boekverfilmingenBron: Universal Pictures

2. Everything, Everything

Everything, Everything draait om de tiener Maddie Whittier die letterlijk allergisch is voor de hele wereld en is gebaseerd op het gelijknamige boek (in het Nederlands vertaald als Alles wat je lief is) van Nicola Yoon. Door haar immuunziekte kan ze het huis niet verlaten. Het enige directe contact dat ze heeft is met haar moeder en haar verzorgster. Voor zover dat überhaupt kan heeft ze vrede met de situatie. Tot Ollie naast haar komt wonen en ze gevoelens voor hem ontwikkeld. 

Young Adult boekverfilmingenBron: Warner Bros. 

3. The Maze Runner

Wanneer Thomas wakker wordt, zit hij met een groep jongens gevangen in een gigantisch labyrint. Hij weet eigenlijk niets meer van de buitenwereld, maar hij heeft wel vreemde dromen over een mysterieuze organisatie genaamd W.C.K.D. Alleen door fragmenten van zijn verleden te verzamelen met aanwijzingen die hij in het labyrint vindt, kan Thomas zijn ware doel en een manier om te ontsnappen zien te vinden. Deze sciencefictionfilm is gebaseerd op de gelijknamige boek van James Dashner. In het Nederlands vertaald als De Labyrintrenner.

Young Adult boekverfilmingenBron: 20th Century Fox

4. I Am Number Four

Deze film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Pittacus Lore. Drie personen zijn vermoord, maar wie is de vierde? John Smith is een uitzonderlijke tiener die zijn ware identiteit verbergt om te ontsnappen aan een dodelijke vijand die gestuurd is om hem te vernietigen. John woont samen met zijn beschermer in een klein plaatsje in Ohio. Hier krijgt hij te maken met rare gebeurtenissen die zijn leven veranderen: zijn eerste liefde, indrukwekkende nieuwe krachten en een geheime connectie met de anderen die zijn ongelofelijke lot delen.

Young Adult boekverfilmingenBron: Walt Disney

5. Midnight Sun

Overdag is de 17-jarige Katie Price aan huis gebonden door een zeldzame ziekte die zelfs de kleinste hoeveelheid zonlicht dodelijk maakt. ‘s Avonds opent haar wereld wanneer ze zich naar het plaatselijke treinstation begeeft om gitaar te spelen voor de reizigers. Het lot komt tussenbeide als ze Charlie, die ze al jaren stiekem bewondert, tegen het lijf loopt. Ze verbergt haar ziekte voor hem en de twee beleven een bijna perfecte romantische zomer. Het gelijknamige boek is geschreven door Trish Cook.

Young Adult boekverfilmingenBron: Independent Films

6. The Hunger Games

Deze Young Adult film is gebaseerd op De Hongerspelen van Suzanne Collins. In een nabije toekomst is het voormalige Noord-Amerika verdeeld over twaalf districten die jaarlijks één jongen en één meisje leveren voor The Hunger Games. Hierbij worden de jongeren in een gigantische arena gezet, waar slechts één iemand levend uit kan komen. De rest van het volk wordt gedwongen het mediaspektakel live op tv te volgen. Wanneer het zusje van de Katniss Everdeen wordt geselecteerd voor The Hunger Games twijfelt ze geen moment en neemt ze haar plaats in. Vanaf dat moment heeft ze nog maar één doel: overleven tegen elke prijs.

Young Adult boekverfilmingenBron: Belga Films

7. Divergent

Divergent is gebaseerd op het gelijknamige boek van Veronica Roth. In de stad Chicago is de toekomstige maatschappij opgedeeld in vijf fracties. Alle 16-jarigen moeten kiezen bij welke groep zij voor de rest van hun leven willen horen. Tris Prior breekt met haar familie en kiest voor de fractie Onverschrokkenheid, waar moed de meest gewaardeerde eigenschap is. Tijdens de zware en gevaarlijke inwijding moet ze haar grootste angsten onder ogen komen en leert ze om te vechten. Daarnaast begint ze nieuwe vriendschappen en valt ze voor haar leider Four. Ondertussen draagt Tris een groot geheim met zich mee, haar persoonlijkheidstest gaf aan dat ze afwijkend, oftewel divergent, is en bij meerdere groepen zou passen. Deze uitslag moet ze geheim houden – maar waarom is dit zo levensbedreigend?

Young Adult boekverfilmingenBron: Belga Films

8. Vampire Academy 

Twee meiden die studeren aan een school voor vampiers zijn op een hele bijzondere manier met elkaar verbonden. Rose is niet alleen hartsvriendinnen met Lissa, ze wordt ook opgeleid tot haar beschermer. Niet zonder reden, want Lissa is prinses en troonopvolger van de Moroi - zoals vreedzame, sterfelijke vampiers heten. Rose traint er graag hard voor, ook omdat ze extra vechtlessen krijgt van de knappe Dimitri voor wie ze wel wat voelt. Ze zal iedere les nodig hebben, want de Strigoi - onsterfelijke, evil vampiers - zullen er alles aan doen om Lissa het leven onmogelijk maken. Alsof het leven op school nog niet ingewikkeld genoeg is... Vampire Academy is gebaseerd op het eerste boek uit de Academicus Vampyrus-serie van Richelle Mead.

Young Adult boekverfilmingenBron: Dutch Filmworks

9. Twilight

Deze Young Adult film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephenie Meyer. Bella Swan heeft er nooit echt bij gehoord en doet alles op haar eigen manier. Wanneer ze verhuist naar het stadje Forks, verwacht ze geen veranderingen. Totdat ze de mysterieuze en knappe Edward Cullen ontmoet. Bella is meteen verliefd op Edward en het duurt niet lang voordat ze een passievolle relatie krijgen. Maar Edward is niet zoals de andere jongens. Edward is een vampier. Maar dan wel een vampier die alleen leeft op dierenbloed. Maar hoe closer Bella en Edward worden, hoe harder ze moeten vechten om hun onmogelijke liefde in stand te houden.

Young Adult boekverfilmingenBron: Warner Bros.

10. To All The Boys I Loved Before

Aan alle jongens van wie ik hield is geschreven door Jenny Han. Door de jaren heen heeft Lara Jean verschillende crushes gehad. De één groter en belangrijk dan de ander. Wat ze allemaal gemeen hebben? Iedere keer als Lara Jean verliefd wordt schrijft ze een brief aan de desbetreffende jongen. Hierin beschrijft ze al haar onuitgesproken gedachten en gevoelens. Daarna vouwt ze de brief op, doet hem in een envelop, schrijft de naam en het adres van de jongen erop en stopt de brief in een doos die ze veilig opbergt onder haar bed. Dit is voor haar dé manier om haar gevoelens van zich af te schrijven en daarna vrolijk door te gaan met haar leven. Totdat ze op een dag geconfronteerd wordt door één van de jongens die blijkbaar een brief heeft ontvangen. Lara Jean's brieven blijken opeens verstuurd te zijn. Inclusief de brief die ze had geschreven aan de vriend van haar zus… 

Young Adult boekverfilmingenBron: Netflix

11. The Darkest Minds

The Darkest Minds is gebaseerd op het eerste deel, De overlevenden, van The Darkest Minds-trilogie, geschreven door Alexandra Bracken. Wanneer tieners op een mysterieuze wijze nieuwe, sterke krachten ontwikkelen, worden ze door de regering tot een bedreiging verklaard en opgesloten. De zestienjarige Ruby, één van de meest krachtige tieners ooit, ontsnapt uit haar kamp en sluit zich aan bij een groep weggelopen jongeren die op zoek zijn naar een veilig toevluchtsoord. Al snel beseft deze nieuwgevormde familie dat in een wereld met volwassenen aan de macht die hen hebben verraden, rennen niet meer genoeg is. Ze zullen weerstand moeten bieden door hun collectieve macht te gebruiken om op deze manier de controle over hun toekomst terug te nemen.

Young Adult boekverfilmingenBron: 20th Century Fox

12. Love, Simon

Becky Albertalli schreef het boek Simon vs. De verwachtingen van de rest van de wereld en daar is Love, Simon op gebaseerd. Iedereen verdient een geweldig liefdesverhaal. Maar voor de 17-jarige Simon Spier is het een beetje ingewikkelder. Hij valt op jongens, maar heeft dit nog aan niemand verteld. Behalve dan aan een anonieme klasgenoot, die ook op jongens valt. De e-mails die hij met deze jongen wisselt vallen in de verkeerde handen. Dit brengt Simon in erg moeilijke situaties als hij ermee wordt gechanteerd. 

Young Adult boekverfilmingenBron: 20th Century Fox

13. Beautiful Creatures

Beautiful Creatures is gebaseerd op het gelijknamige boek van Kami Garcia en Margaret Stohl. Op een dag stapt de mysterieuze Lena Duchannes de school van Ethan binnen en hij is meteen betoverd. Dit is het meisje waar hij al maanden van droomt 's nachts en al snel kunnen ze niet meer bij elkaar uit de buurt blijven. Alleen verbergt Lena duistere krachten en een groot geheim. Op haar zestiende verjaardag wordt ze opgeeist door de Krachten van het goede of het kwade. Ze vreest voor Ethans veiligheid en beslist alle sporen van hun liefde uit zijn geheugen te wissen...

Young Adult boekverfilmingenBron: Belga Films

14. The Fault in Our Stars

The Fault in Our Stars vertelt het aangrijpende en tragische verhaal over het leven van Hazel en Gus. Deze twee tieners beschikken beiden over een cynisch gevoel voor humor en een bijzondere kijk op het leven. Hazel is ongeneeslijk ziek en tegen alle verwachtingen in ontmoet ze Gus bij een praatgroep voor kankerpatiënten. Langzaam maar zeker bloeit er een bijzondere liefde tussen de twee op. Deze film is gebaseerd op het boek van John Green, Een weeffout in onze sterren.

Young Adult boekverfilmingen

15. If I Stay

Deze film is natuulijk de verfilming van het boek Als ik blijf van Gayle Forman. Mia Hall dacht altijd dat kiezen tussen een muziekopleiding aan Julliard of bij haar grote liefde Adam blijven, de moeilijkste beslissing van haar leven zou zijn. Alles verandert als een zorgeloos familie-uitje eindigt in een tragedie. Zwevend tussen leven en dood, is er nog maar één beslissing over voor Mia, die niet alleen haar toekomst maar ook haar lot bepaalt.

Young Adult boek verfilmingenBron: 20th Century Fox

16. The Mortal Instruments: City of Bones

Clary Fray is een meisje uit New York is midden in een club getuige van een moord die gepleegd wordt door een groep jongeren. Al snel blijkt dat zij de enige is die de moord kan zien. De jongeren die de moord gepleegd hebben, blijken schaduwjagers te zijn; strijders die hun leven geven in de strijd tegen demonen. Clary komt er al snel achter dat ze ook een schaduwjager blijkt te zijn. Terwijl Clary steeds meer over zichzelf en haar verleden ontdekt, stapt ze de wereld van de schaduwjagers binnen; een magische, maar gevaarlijke wereld, waarin Clary zonder het te weten, een zeer belangrijke rol blijkt te hebben. De film is gebaseerd op het eerste deel van de succesvolle zesdelige boekenreeks: Stad van Beenderen geschreven door Cassandra Clare. Ook is er een Netflix serie van gemaakt, bekend als Shadowhunters.

Young Adult boekverfilmingen Bron: Entertainment One Benelux

17. Paper Towns

Margo neemt Quentin mee op een nachtelijk avontuur, maar verdwijnt dan plotseling. Wat ze achterlaat, zijn een aantal cryptische aanwijzingen die Quentin moet ontcijferen. De zoektocht mondt voor Quentin en zijn gevatte vrienden uit in een bijzonder avontuur dat zowel hilarisch als ontroerend is. Om Margo terug te vinden, moet Quentin ontdekken wat de waarde is van echte vriendschap en ware liefde. Gebaseerd op het gelijknamige boek van John Green!

Young Adult boekverfilmingenBron: Fox 200 Pictures

18. The 5th Wave

In The 5th Wave is door een buitenaardse invasie het grootste deel van de aarde en de wereldbevolking weggevaagd. De eerste golf: duisternis, De tweede golf: verwoesting, De derde golf: infectie, De vierde golf: invasie, De vijfde golf... De zestienjarige Cassie is op de vlucht en probeert wanhopig haar jongere broertje Sam te redden die is meegenomen door een groep militairen. Wanneer ze zich voorbereidt op de onvermijdelijke en dodelijke vijfde golf besluit Cassie samen te werken met een geheimzinnige jonge man - ook al weet ze dat ze niemand meer kan vertrouwen... Dit is de verfilming van De vijfde golf, geschreven door Rick Yancey.

Young Adult boekverfilmingenBron: Sony Pictures

19. Percy Jackson & The Lightning Thief

Deze Young Adult film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Rick Riordan. Percy Jackson heeft de gave om zich in de nesten te werken! Hij komt er achter dat hij een halfgod is en dat hij de zoon van Poseidon is. Hij wordt beschuldigd van het stelen van de bliksemschicht van Zeus: het machtigste wapen van het universum. Percy gaat op een avontuurlijke en gevaarlijke missie om zijn onschuld te bewijzen en een vernietigende oorlog tussen de goden te voorkomen.

Young Adult boekverfilmingenBron: 20th Century Fox

20. Before I Fall

Samantha Kingston heeft alles wat haar hartje begeert. Ze heeft perfecte vrienden, het perfecte vriendje en een op het eerste gezicht perfecte toekomst. Maar na een ongeluk blijft ze steeds dezelfde dag herbeleven en vraagt ze zich af of haar leven wel echt perfect is. Tijdens haar zoektocht naar antwoorden komt ze ook achter geheimen van de mensen die ze lief heeft. Ook ontdekt ze dat één dag genoeg kan zijn om iets te veranderen, niet alleen voor zichzelf maar ook voor de mensen om haar heen. En dit alles moet ze doen voordat haar eigen tijd voorgoed voorbij is... Before I Fall is gebaseerd op het boek Voor ik val van Lauren Oliver.

Young Adult boekverfilmingenBron: Awesomeness Films

21. Princess Diaries

Gebaseerd op het Dagboek van een prinses van Mag Chabot. Mia wordt opgevoed door haar alleenstaande moeder en komt er op een dag achter dat ze de prinses is van een klein Europees landje Genova. Ze moet nu een keus maken tussen haar leven als tiener in San Francisco, of de troon bestijgen in Europa. Terwijl Mia haar keuze probeert te maken krijgt ze prinses-lessen van haar grootmoeder.

Young Adult boekverfilmingenBron: Walt Disney

22. The Perks of Being a Wallflower

The Perks of Being a Wallflower is een ontroerend drama over de prachtige hoogtepunten en verschrikkelijke dieptepunten op de weg van een tiener naar het volwassen leven. De film behandelt de voor velen herkenbare onderwerpen als populariteit, eerste liefde en seks - en de echte vrienden die je tijdens alle verwarrende en lastige situaties door dik en dun bijstaan. Deze verfilming is gebaseerd op het boek De belevenissen van een muurbloem, geschreven door Stephen Chbosky.

Young Adult boekverfilmingenBron: Paradiso

23. The Hate U Give

The Hate U Give zal op 24 januari in de bioscopen verschijnen en is gebaseerd op het gelijknamige boek van Angie Thomas. Het verhaal in The Hate U Give gaat over Starr Carter. Haar beste vriend Khalil wordt doodgeschoten door een politieagent. Khalil was ‘vermoedelijk’ een drugsdealer, maar hij had geen wapen op zak. Starr probeert na deze gebeurtenis zichzelf weer te herpakken in een samenleving vol ongelijkheid. De school waar ze elke dag naartoe gaat is in groot contrast met de armoedige buurt waar ze woont. Overleven in deze twee werelden wordt steeds lastiger

Young Adult boekverfilmingenBron: 20th Century Fox

24. The Host

Zielen is de tweede young adult boekverfilming van Stephenie Meyer die in deze lijst staat! In The host is onze wereld overgenomen door een onzichtbare vijand: er waren zielen rond die het lichaam van hun gastheer of gastvrouw overnemen, waarbij de oorspronkelijke ziel langzaam vervaagt. Het grootste deel van de mensheid heeft inmiddels een gastziel. Melanie, een van de laatste 'wilde mensen', wordt op een dag in bezit genomen door Wandelaar. Wandelaar wist al dat het moeilijk was om in een mensenlichaam te wonen - de overweldigende emoties, de levendige herinneringen - maar dit lichaam verzet zich hevig: de vorige bewoonster weigert haar geest te laten overnemen. Melanie vult Wandelaars gedachten met beelden van Jared, de jongen van wie ze houdt. Wandelaar kan zich niet verzetten tegen de herinneringen die Melanies lichaam haar laten zien en ze begint wanhopig te verlangen naar een man die ze nog nooit heeft ontmoet.

Young Adult boekverfilmingenBron: Warner Bros.

Wat zijn jouw favoriete Young Adult boekverfilmingen?

Lees ook: De leukste Fantasy Young Adult films gebaseerd op het boek

GERELATEERDE ARTIKELEN

  • De beste Young Adult sprookjes

  • De top 10 beste boekverfilmingen

  • 18 Young Adult boeken die waarschijnlijk verfilmd worden

  • Young Adult top-5: september

  • Young Adult top-5: juli

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen