Young Adult boekverfilmingen

Wij verslinden Young Adult boeken en het is altijd ontzettend leuk om te horen als één van je favoriete boeken verfilmd gaat worden. Je vraagt je meteen af hoe jouw favoriete personages eruit gaan zien en hoe het verhaal tot leven komt. Er worden de laatste tijd echt heel veel Young Adult boeken verfilmd en daarom hebben wij besloten om de meeste op een rijtje te zetten!

Cirque du Freak: The Vampire Assistant 

Cirque du Freak: The Vampire Assistant is gebaseerd op de gelijknamige boekenserie van Darren Shan. In de film is Darren Shan een gewone schooljongen, totdat hij de Grote Freakshow bezoekt. Daar komt hij terecht in een bizarre wereld van vampiers, weerwolven, monsters en bebaarde vrouwen. Maar zal Darren het terrein weer kunnen verlaten of moet hij zich bij het gezelschap voegen.

Young Adult boekverfilmingenBron: Universal Pictures

Everything, Everything

Everything, Everything draait om de tiener Maddie Whittier die letterlijk allergisch is voor de hele wereld en is gebaseerd op het gelijknamige boek (in het Nederlands vertaald als Alles wat je lief is) van Nicola Yoon. Door haar immuunziekte kan ze het huis niet verlaten. Het enige directe contact dat ze heeft is met haar moeder en haar verzorgster. Voor zover dat überhaupt kan heeft ze vrede met de situatie. Tot Ollie naast haar komt wonen en ze gevoelens voor hem ontwikkeld. 

Young Adult boekverfilmingenBron: Warner Bros. 

All the Bright Places

All the Bright Places is gebaseerd op het boek Waar het licht is van Jennifer Niven. In All the Bright Places ontmoeten we Violet Markey en Theodore Finch. Op een dag komen de twee elkaar tegen en ze veranderen voorgoed elkaars leven. Ze worstelen allebei met zowel emotionele als fysieke littekens en komen er samen achter dat zelfs de kleinste plekken en momenten iets belangrijks kunnen betekenen. De film laat zien wat voor impact een psychische aandoening op iemands leven kan hebben. En hoe dit van invloed kan zijn op een liefde die opbloeit tussen twee jongeren.

Bron: Echo Lake Entertainment, Netflix

After

After is gebaseerd op het gelijknamige boek van Anna Todd en bestaat uit vier delen. Wanneer Tessa, die erg verlegen is de mysterieuze Hardin ontmoet, valt ze als een blok voor hem. Ondanks alle waarschuwingen beginnen zij een relatie. Hardin zet haar wereld op zijn kop, maar wat weet ze eigenlijk van hem?

Bron: CalMaple

The Maze Runner

Op een dag wordt Thomas wakker in een ontzettend groot labyrint.  Hij weet eigenlijk niets meer van de buitenwereld, maar hij heeft wel vreemde dromen over een mysterieuze organisatie met de naam W.C.K.D. Hij zal alle fragmenten van zijn verleden moeten verzamelen met de aanwijzingen die hij in het labyrint vindt. Alleen op die manier kan Thomas zijn ware doel vinden en een manier bedenken om te ontsnappen. Deze sciencefiction film is gebaseerd op de gelijknamige boek van James Dashner. In het Nederlands vertaald als De Labyrintrenner.

Young Adult boekverfilmingenBron: 20th Century Fox

I Am Number Four

Deze film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Pittacus Lore. John Smith is een erg bijzondere tiener. Hij moet zijn ware identiteit verbergen om  niet in de handen van een dodelijke vijand, die gestuurd is om hem te vernietigen, te vallen. John woont samen met zijn beschermer in een klein plaatsje in Ohio. Hier krijgt hij te maken met een aantal hele vreemde gebeurtenissen die zijn leven veranderen: zijn eerste liefde, indrukwekkende nieuwe krachten en een geheime connectie met de anderen die zijn lot delen.

Young Adult boekverfilmingenBron: Walt Disney

Midnight Sun

Katie Price is 17 jaar en aan huis gebonden door een zeldzame ziekte. De allerkleinste hoeveelheid zon kan al dodelijk voor haar zijn. Maar ‘s avonds kan ze wel naar buiten en trekt ze erop uit naar het plaatselijke treinstation om gitaar te spelen voor de reizigers. En dan loopt ze zomaar de jongen waar ze al jaren verliefd op is, Charlie, tegen het lijf. Ze verbergt haar ziekte voor hem en de twee beleven een bijna perfecte romantische zomer. Het gelijknamige boek is geschreven door Trish Cook.

Young Adult boekverfilmingenBron: Independent Films

The Hunger Games

Deze Young Adult film is gebaseerd op De Hongerspelen van Suzanne Collins. In de toekomst is het voormalige Noord-Amerika onderverdeeld in maar liefst twaalf districten. Jaarlijks moeten deze districten één jongen en één meisje leveren die mee moeten doen aan de Hongerspelen. Hierbij worden de 24 jongeren in een gigantische arena gezet, waar slechts één iemand levend uit kan komen. Wanneer het zusje van de Katniss Everdeen wordt geselecteerd voor de Hongerspelen twijfelt ze geen moment en neemt ze haar plaats in. Vanaf dat moment heeft ze nog maar één doel en dat is koste wat het kost overleven.

Young Adult boekverfilmingenBron: Belga Films

Divergent

Divergent is gebaseerd op het gelijknamige boek van Veronica Roth. In de stad Chicago is de toekomstige maatschappij opgedeeld in vijf fracties. Alle 16-jarigen moeten kiezen bij welke groep zij voor de rest van hun leven willen horen. Tris Prior breekt met haar familie en kiest voor de fractie Onverschrokkenheid, waar moed de meest gewaardeerde eigenschap is. Tijdens de zware en gevaarlijke inwijding moet ze haar grootste angsten onder ogen komen en leert ze om te vechten. Daarnaast begint ze nieuwe vriendschappen en valt ze voor haar leider Four. Ondertussen draagt Tris een groot geheim met zich mee, haar persoonlijkheidstest gaf aan dat ze afwijkend, oftewel divergent, is en bij meerdere groepen zou passen. Deze uitslag moet ze geheim houden – maar waarom is dit zo levensbedreigend?

Young Adult boekverfilmingenBron: Belga Films

The Kissing Booth

The Kissing Booth is een heerlijke romantische young adult komedie die gebaseerd is op het gelijknamige boek van Beth Reekles. Elle Evans en Lee Flynn zijn al van jongs af aan de allerbeste vrienden. Om hun vriendschap te beschermen hebben ze een aantal regels met elkaar afgesproken, en één daarvan is dat ze niet verliefd mogen worden op elkaars familieleden. Maar Lee's broer is toch wel ontzettend knap en spannend. Tijdens 'Spring Carnaval' organiseren Elle en Lee samen een attractie: The Kissing Booth. En daar moet ze Lee's broer Noah voor zien op te trommelen. Hij is namelijk de populairste jongen op school. Maar dan lijkt er toch al snel iets op te bloeien tussen Noah en Elle... Ondanks de regels die ze heeft opgesteld met Lee.

Bron: Netflix

Let it Snow

Let it Snow is gebaseerd op het gelijknamige boek dat geschreven is door John Green, Maureen Johnson en Lauren Myracle. Op kerstavond wordt een klein stadje getroffen door een sneeuwstorm. De vriendschappen en liefdeslevens van een groep middelbare scholieren worden op de proef gesteld door de komst van een gestrande popster, een gestolen vat, een groep concurrerende dansers, een mysterieuze vrouw bedekt met aluminiumfolie en een episch feest bij de plaatselijke Waffle Town. Niks zal hierna nog hetzelfde zijn.

Bron: Netflix

Vampire Academy 

Twee meisjes studeren aan een school voor vampieren en zijn op een hele bijzondere manier met elkaar verbonden. Rose is niet alleen de hartsvriendin van Lissa, ze wordt ook opgeleid tot haar beschermer. En dat is zeker niet zomaar, want Lissa is prinses en troonopvolger van de Moroi, dit zijn de vreedzame, sterfelijke vampiers. Rose traint er graag hard voor, ook omdat ze extra vechtlessen krijgt van de knappe Dimitri voor wie ze wel wgevoelens heeft. Ze zal iedere les nodig hebben, want de Strigoi, dit zijn de slechte, onsterfelijke vampieren, zullen er alles aan doen om Lissa het leven onmogelijk maken. Vampire Academy is gebaseerd op het eerste boek uit de Academicus Vampyrus-serie van Richelle Mead.

Young Adult boekverfilmingenBron: Dutch Filmworks

Twilight

Deze Young Adult film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephenie Meyer. Bella Swan heeft er nooit echt bij gehoord en doet alles op haar eigen manier. Wanneer ze verhuist naar het stadje Forks, verwacht ze geen veranderingen. Totdat ze de mysterieuze en knappe Edward Cullen ontmoet. Bella is meteen verliefd op Edward en het duurt niet lang voordat ze een passievolle relatie krijgen. Maar Edward is niet zoals de andere jongens. Edward is een vampier. Maar dan wel een vampier die alleen leeft op dierenbloed. Maar hoe closer Bella en Edward worden, hoe harder ze moeten vechten om hun onmogelijke liefde in stand te houden.

Young Adult boekverfilmingenBron: Warner Bros.

To All The Boys I Loved Before

Aan alle jongens van wie ik hield is geschreven door Jenny Han. Door de jaren heen heeft Lara Jean verschillende crushes gehad. De één groter en belangrijk dan de ander. Wat ze allemaal gemeen hebben? Iedere keer als Lara Jean verliefd wordt schrijft ze een brief aan de desbetreffende jongen. Hierin beschrijft ze al haar onuitgesproken gedachten en gevoelens. Daarna vouwt ze de brief op, doet hem in een envelop, schrijft de naam en het adres van de jongen erop en stopt de brief in een doos die ze veilig opbergt onder haar bed. Dit is voor haar dé manier om haar gevoelens van zich af te schrijven en daarna vrolijk door te gaan met haar leven. Totdat ze op een dag geconfronteerd wordt door één van de jongens die blijkbaar een brief heeft ontvangen. Lara Jean's brieven blijken opeens verstuurd te zijn. Inclusief de brief die ze had geschreven aan de vriend van haar zus… Ook het tweede deel uit deze trilogie is verfilmd onder de naam To All the Boys: P.S. I Still Love You.

Young Adult boekverfilmingenBron: Netflix

The Darkest Minds

The Darkest Minds is gebaseerd op het eerste deel, De overlevenden, van The Darkest Minds-trilogie, geschreven door Alexandra Bracken. Wanneer tieners op een mysterieuze wijze nieuwe, sterke krachten ontwikkelen, worden ze door de regering tot een bedreiging verklaard en opgesloten. De zestienjarige Ruby, één van de meest krachtige tieners ooit, ontsnapt uit haar kamp en sluit zich aan bij een groep weggelopen jongeren die op zoek zijn naar een veilig toevluchtsoord. Al snel beseft deze nieuwgevormde familie dat in een wereld met volwassenen aan de macht die hen hebben verraden, rennen niet meer genoeg is. Ze zullen weerstand moeten bieden door hun collectieve macht te gebruiken om op deze manier de controle over hun toekomst terug te nemen.

Young Adult boekverfilmingenBron: 20th Century Fox

Love, Simon

Becky Albertalli schreef het boek Simon vs. De verwachtingen van de rest van de wereld en daar is Love, Simon op gebaseerd. Iedereen in de wereld verdient een prachtig liefdesverhaal. Maar voor Simon Spier, 17 jaar, ligt het een klein beetje ingewikkelder. Hij valt  namelijk niet op meisjes, maar op jongens. Dit is zijn geheim en dat heeft hij nog aan niemand verteld. Behalve dan aan een anonieme klasgenoot, die ook op jongens valt. De e-mails die hij met deze jongen wisselt vallen helaas in de verkeerde handen en Simon wordt ermee gechanteerd. 

Young Adult boekverfilmingenBron: 20th Century Fox

Beautiful Creatures

Beautiful Creatures is gebaseerd op het gelijknamige boek van Kami Garcia en Margaret Stohl. Op een dag stapt de mysterieuze Lena Duchannes de school van Ethan binnen en hij is meteen ondersteboven van haar. Dit is namelijk het meisje waar hij al maanden van heeft gedroomt 's nachts. Ze hebben meteen een klik al snel kunnen ze niet meer bij elkaar uit de buurt blijven. Het enige dat hen in de weg staat zijn Lena's duistere krachten en een groot geheim. Op haar zestiende verjaardag wordt ze opgeeist door de Krachten van het goede of het kwade. Ze vreest voor Ethans veiligheid en neem een drastische beslissing...

Young Adult boekverfilmingenBron: Belga Films

The Fault in Our Stars

The Fault in Our Stars vertelt het aangrijpende en tragische verhaal over het leven van Hazel en Gus. Ze hebben een unieke kijk op het leven en een cynisch gevoel voor humor. Hazel is ongeneeslijk ziek en tegen alle verwachtingen in ontmoet ze Gus bij een praatgroep voor kankerpatiënten. Langzaam maar zeker bloeit er een bijzondere liefde tussen de twee op. Deze film is gebaseerd op het boek van John Green, Een weeffout in onze sterren.

Young Adult boekverfilmingen

If I Stay

Deze film is natuulijk de verfilming van het boek Als ik blijf van Gayle Forman. Mia Hall dacht altijd dat kiezen tussen een muziekopleiding aan Julliard of bij haar grote liefde Adam blijven, de moeilijkste beslissing van haar leven zou zijn. Helaas verandert haar leven van de een op de andere dag wanneer een familie-uitje in een tragedie eindigt. Mia zweeft tussen leven en dood en er is nog maar één beslissing over, die niet alleen haar toekomst maar ook haar lot bepaalt.

Young Adult boek verfilmingenBron: 20th Century Fox

The Mortal Instruments: City of Bones

Clary Fray komt erachter dat ze een Shadowhunter is: half-engel en half-mens. Een zogenaamde Nephilim. Ze heeft niet zo heel veel tijd om aan het idee te winnen, als haar moeder door een oude vijand wordt ontvoerd. En dan begint voor haar het leven als Shadowhunter pas echt. Jace Wayland staat haar bij om haar alles te leren over de wereld van de shadowhunters. En natuurlijk wordt ze gesteund door haar beste vriend Simon Lewis. De film is gebaseerd op het eerste deel van de succesvolle zesdelige boekenreeks: Stad van Beenderen geschreven door Cassandra Clare. Ook is er een Netflix serie van gemaakt, bekend als Shadowhunters.

Young Adult boekverfilmingen Bron: Entertainment One Benelux

Paper Towns

Margo neemt Quentin mee op een nachtelijk avontuur, maar verdwijnt dan plotseling. Wat ze achterlaat, zijn een aantal cryptische aanwijzingen die Quentin moet ontcijferen. De zoektocht mondt voor Quentin en zijn gevatte vrienden uit in een bijzonder avontuur dat zowel hilarisch als ontroerend is. Om Margo terug te vinden, moet Quentin ontdekken wat de waarde is van echte vriendschap en ware liefde. Gebaseerd op het gelijknamige boek van John Green!

Young Adult boekverfilmingenBron: Fox 200 Pictures

The 5th Wave

In The 5th Wave wordt het grootste deel van de Aarde en de wereldbevolking, door een buitenaardse invasie, weggevaagd door vijf golven: duisternis, verwoesting, infectie, invasie en de vijfde golf... De zestienjarige Cassie is op de vlucht en probeert wanhopig haar jongere broertje Sam te redden die is meegenomen door een groep militairen. Wanneer ze zich voorbereidt op de onvermijdelijke en dodelijke vijfde golf besluit Cassie samen te werken met een geheimzinnige jonge man - ook al weet ze dat ze niemand meer kan vertrouwen... Dit is de verfilming van De vijfde golf, geschreven door Rick Yancey.

Young Adult boekverfilmingenBron: Sony Pictures

Percy Jackson & The Lightning Thief

Deze Young Adult film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Rick Riordan. Percy Jackson komt er achter dat hij een halfgod is en dat hij de zoon van Poseidon is. Hij wordt beschuldigd van het stelen van de bliksemschicht van Zeus: het machtigste wapen van het hele universum. Natuurlijk heeft Percy dit niet gedaan en hij gaat op een gevaarlijke missie om zijn onschuld te bewijzen. 

Young Adult boekverfilmingenBron: 20th Century Fox

Before I Fall

Samantha Kingston heeft alles wat haar hartje begeert. Ze heeft perfecte vrienden, het perfecte vriendje en een op het eerste gezicht perfecte toekomst. Maar na een ongeluk blijft ze steeds dezelfde dag herbeleven en vraagt ze zich af of haar leven wel echt perfect is. Tijdens haar zoektocht naar antwoorden komt ze ook achter geheimen van de mensen die ze lief heeft. Ook ontdekt ze dat één dag genoeg kan zijn om iets te veranderen, niet alleen voor zichzelf maar ook voor de mensen om haar heen. En dit alles moet ze doen voordat haar eigen tijd voorgoed voorbij is... Before I Fall is gebaseerd op het boek Voor ik val van Lauren Oliver.

Young Adult boekverfilmingenBron: Awesomeness Films

 Princess Diaries

Gebaseerd op het boek Dagboek van een prinses van Mag Chabot. Mia wordt opgevoed door haar alleenstaande moeder en komt er op een dag achter dat ze de prinses is van een klein Europees landje Genova. Ze moet nu een keus maken tussen haar leven als tiener in San Francisco, of de troon bestijgen in Europa. Terwijl Mia haar keuze probeert te maken krijgt ze prinses-lessen van haar grootmoeder.

Young Adult boekverfilmingenBron: Walt Disney

The Perks of Being a Wallflower

The Perks of Being a Wallflower is een ontroerend drama over de prachtige hoogtepunten en verschrikkelijke dieptepunten op de weg van een tiener naar het volwassen leven. De film behandelt de voor velen herkenbare onderwerpen als populariteit, eerste liefde en seks - en de echte vrienden die je tijdens alle verwarrende en lastige situaties door dik en dun bijstaan. Deze verfilming is gebaseerd op het boek De belevenissen van een muurbloem, geschreven door Stephen Chbosky.

Young Adult boekverfilmingenBron: Paradiso

The Hate U Give

The Hate U Give is gebaseerd op het gelijknamige boek van Angie Thomas. Het verhaal in The Hate U Give gaat over Starr Carter. Haar beste vriend Khalil wordt doodgeschoten door een politieagent. Khalil was ‘vermoedelijk’ een drugsdealer, maar hij had geen wapen op zak. Starr probeert na deze gebeurtenis zichzelf weer te herpakken in een samenleving vol ongelijkheid. De school waar ze elke dag naartoe gaat is in groot contrast met de armoedige buurt waar ze woont. Overleven in deze twee werelden wordt steeds lastiger

Young Adult boekverfilmingenBron: 20th Century Fox

The Host

Zielen is de tweede young adult boekverfilming van Stephenie Meyer die in deze lijst staat! In The host is onze wereld overgenomen door een onzichtbare vijand: er waren zielen rond die het lichaam van hun gastheer of gastvrouw overnemen, waarbij de oorspronkelijke ziel langzaam vervaagt. Het grootste deel van de mensheid heeft inmiddels een gastziel. Melanie, een van de laatste 'wilde mensen', wordt op een dag in bezit genomen door Wandelaar. Wandelaar wist al dat het moeilijk was om in een mensenlichaam te wonen - de overweldigende emoties, de levendige herinneringen - maar dit lichaam verzet zich hevig: de vorige bewoonster weigert haar geest te laten overnemen. Melanie vult Wandelaars gedachten met beelden van Jared, de jongen van wie ze houdt. Wandelaar kan zich niet verzetten tegen de herinneringen die Melanies lichaam haar laten zien en ze begint wanhopig te verlangen naar een man die ze nog nooit heeft ontmoet.

Young Adult boekverfilmingenBron: Warner Bros.

Wat zijn jouw favoriete Young Adult boekverfilmingen?

Lees ook: De leukste Fantasy Young Adult films gebaseerd op het boek

Nieuwste artikelen

  • My own worst enemy – Lily Lindon

  • De laatste verhalenverteller - Donna Barbra Higuera

  • Martin Scherstra – Hotel De jutter

  • De vrouwen van de suikerrietplantage - Ildefonso Falcones

  • De terugkeer naar Maxton Hall College - Mona Kasten

Gerelateerde artikelen

  • De beste Young Adult sprookjes

  • Top 12 beste young adult fantasy series

  • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

  • De top 10 beste boekverfilmingen

  • Bekende auteurs die begonnen bij Chicklit.nl!

Zoek in artikelen