Top 10 films over depressie

Over de meeste onderwerpen zijn wel verschillende films gemaakt, zo ook over depressie. Dit is een ontzettend belangrijk en heftig onderwerp om aandacht aan te besteden. Op die manier weten mensen dat ze er niet alleen voor staan en dat er altijd licht aan het einde van de tunnel is. Hieronder vind je daarom onze top 10 van films over depressie. De films zijn in willekeurige volgorde weergegeven.

1. The Perks of Being a Wallflower

The Perks of Being a Wallflower is een erg ontroerende film over de prachtige hoogtepunten en verschrikkelijke dieptepunten op de weg naar het volwassen worden. Als tiener heb je het natuurlijk niet altijd even makkelijk en soms beland je zelfs in een diep dal. Charlie is een teruggetrokken, niet zo populaire tiener. Zijn karakter zorgt ervoor dat hij een muurbloempje blijft. Hij probeert op zijn eigen manier vat te krijgen op de wereld van dates, familiedrama’s, seks en drugs. Gelukkig heeft hij vrienden die hem hier af en toe bij helpen.

films over depressieBron: Paradiso

2. Girl, Interrupted

In Girl, Interrupted volgen we het waargebeurde verhaal van de probleemtiener Susanna. Nadat ze zelfmoord heeft geprobeerd te plegen wordt er door een psychiater, die Susanna nog nooit heeft ontmoet, vastgesteld dat ze aan een persoonlijkheidsstoornis leidt. Ze wordt naar een psychiatrische instelling in New England gestuurd waar ze de komende twee jaar van haar leven moet doorbrengen. Hier raakt ze bevriend met enkele andere vrouwen. Tegelijkertijd leert ze omgaan met zichzelf. Ondertussen is haar vriend Toby bezorgd dat ze zich teveel gaat hechten aan de vrouwen en de inrichting waarin ze zit.

films over depressieBron: Sony Pictures

3. Little Miss Sunshine

Little Miss Sunshine gaat over de bijzondere familie van Olive Hoover. Haar vader Richard is een doorgedraaide, maar misluke, motivatiecoach, haar moeder Sheryl begint langzaam door te draaien, haar oom Frank is homoseksueel en suïcidaal, haar broer Dwayne weigert te praten en haar opa Edwin is eigenlijk altijd onder de invloed van drank of drugs. Samen maken zij een roadtrip in een busje om de droom van Olive, het winnen van de titel Little Miss Sunshine, te verwezenlijken. Dit leidt tot de meest bizarre en geestige situaties.

films over depressieBron: 20th Century Fox

4. The Virgin Suicides

De familie Lisbon lijkt eigenlijk heel erg normaal, maar de jongste dochter van het gezin, Cecilia, wordt plotseling zwaar depressief en onderneemt zelfs een zelfmoordpoging. Reden genoeg voor de ouders om te besluiten dat hun dochters niet meer naar school mogen gaan en thuis moeten blijven. Vanaf dat moment houdt hun moeder ze nauwlettend in de gaten. Ondertussen laat Lux, één van Cecilia’s zussen, zich de aandacht van de plaatselijke jongens welgevallen en grijpt ze elke gelegenheid aan om het huis uit te glippen voor stiekeme seksuele avontuurtjes.

films over depressieBron: Universal Pictures

5. Silver Linings Playbook

Het leven gaat niet altijd zoals je misschien had verwacht. Pat Solatano is door de jaren heen zijn huis, zijn baan en zijn vrouw verloren. Hij heeft hierna 8 maanden in een psychiatrische instelling gezeten en daarna trekt hij weer in bij zijn ouders. Pat wil hoe dan ook zijn leven weer onder controle krijgen door positief te blijven en zijn vrouw terug te winnen. Als Pat de mysterieuze Tiffany ontmoet, een meisje met haar eigen problemen en verleden, wordt het leven van Pat over hoop gegooid. Tiffany stelt voor om Pat te helpen zijn vrouw terug te krijgen, maar alleen als hij iets belangrijks voor haar doet. Die afspraak heeft vergaande gevolgen…

films over depressieBron: A-Film

6. Thirteen

In de film Thirteen volgen we het verhaal van de 13-jarige scholier Tracy. Ze is een doodnormaal meisje, die het soms wel een beetje moeilijk heeft. Op een dag staat haar hele leven totaal op zijn kop. Ze maakt namelijk kennis met Evie, het mooiste en populairste meisje van de school. En het beste van alles is dat Evie vriendinnen wil worden met Tracy. Maar deze vriendschap heeft ook een keerzijde. Evie trekt Tracy namelijk mee in de wereld van sex, geweld en drugs!

films over depressieBron: 20th Century Fox

7. Melancholia

Justine en Michael staan op het punt om met elkaar te gaan trouwen in het huis van Justine's zus Claire. Helaas beweegt in de tussentijd de planeet Melancholia zich richting de Aarde en worden de twee zussen geconfronteerd met het snel naderende einde van de wereld. Terwijl Justine al in een diepe depressie verkeert, verzet Claire zich tot het einde. Met zijn allen zullen zij een manier moeten vinden om het einde van de wereld te kunnen verwerken.

films over depressieBron: September Film

8. Prozac Nation

Elizabeth Wurtzel is 19 jaar en droomt van een carrière als schrijfster. Ze besluit aan Harvard te gaan studeren. Haar werk wordt ontzettend goed ontvangen en het tijdschrift 'Rolling Stone' neemt haar zelfs aan als freelancer. Haar leven lijkt prima te verlopen en samen met haar kamergenoot Ruby geniet ze volop van de seks, drugs en rock en roll. Maar dan wordt ze depressief, en slaat haar leven volledig om...

films over depressieBron: Entertainment One

9. The Royal Tenenbaums

Royal Tenenbaum en zijn vrouw Etheline kregen drie kinderen: Chas, Richie en Margot. Vlak daarna besloten Royal en Etheline uit elkaar te gaan, waardoor Etheline de kinderen over het algemeen alleen heeft opgevoed. Chas, Richie en Margot blijken allemaal wonderkinderen te zijn. Chas begon in zijn tienerjaren met het kopen van vastgoed en bleek een wonderkind te zijn op het gebied van internationale finance. Margot werd toneelschrijfster en won op zeer jonge leeftijd een Braverman Grant van vijftigduizend dollar. En Richie werd tenniskampioen en won de U.S. Nationals drie keer op een rij. Daarna volgen 20 jaar van verraad, mislukking en rampspoed. Wanneer Royal Tenenbaum hoort dat zijn vrouw, van wie hij nooit officieel gescheiden is, wil hertrouwen, doet hij er alles aan om het weer goed te maken met zijn familie.

films over depressieBron: Disney

10. What Dreams May Come

Chris Nielsen heeft een droom huwelijk. Zijn vrouw en soulmate Annie is mooi en kunstzinnig, hun twee kinderen zijn schatten. Het noodlot slaat echter toe als de kinderen omkomen bij een verkeersongeluk. Wanneer kort daarop ook Chris verongelukt, belandt hij in de hemel die er precies uitziet als Annies schilderijen. Het gemis van zijn vrouw is zo ondraaglijk dat Chris bereid is alles op te geven om bij haar te zijn, maar de kloof tussen hemel en aarde is onoverbrugbaar. Dan verneemt hij dat Annie zelfmoord heeft gepleegd en naar de hel is gevoerd. Tegen beter weten in begint Chris een wanhopige zoektocht die hem naar een andere, duistere wereld voert en die meer van hem zal vergen dan hij ooit voor mogelijk had gehouden.

films over depressieBron: Metafilmics​

Welke films over depressie lijken jou interessant om te gaan kijken?

Lees ook: De beste Netflix Orginal documentaires

Nieuwste artikelen

  • Eeuwig licht - Francis Spufford

  • Hotel op de Rots : Hotel in de Wolken - Mel Hartman

  • Grimwoud - Nadia Shireen

  • Oostende is niet ver meer - Katrien van Hecke

  • Tante Poldi 4: Tante Poldi en de Zwarte Madonna - Mario Giordano

Gerelateerde artikelen

  • De ergste film clichés 

  • 10x populaire jongen versus verlegen meisje films

  • 16 x gezellige Halloween films

  • Leukste meiden series op Netflix

  • Heksenfilms, de leukste films over heksen

Zoek in artikelen