De 17 beste LGBTQ films

In de filmwereld worden er niet alleen films gemaakt over heteroseksuele koppels, maar ook over LGBTQ koppels. Het is goed om te zien dat er in de filmwereld ook aandacht besteed wordt aan de LGBTQ gemeenschap en dat er diversiteit vertoont wordt in de verhalen die er verteld worden, zodat iedereen zich wel ergens mee kan identificeren. Wij hebben voor jullie de 17 beste LGBTQ films op een rijtje gezet. 

Moonlight

In Moonlight volgen we in meerdere periodes het leven van Chiron, die opgroeit in een slechte buurt in Miami. Zijn moeder is verslaafd en heeft maar weinig aandacht voor hem. Chiron worstelt met zijn identiteit, mannelijkheid, seksuele geaardheid en plaats in de wereld. 

Bron: Plan B Entertainment

Love, Simon

Iedereen verdient de ware liefde. Maar voor de zeventienjarige Simon Spier is het net iets ingewikkelder: hij moet zijn familie en vrienden nog vertellen dat hij homoseksueel is én hij weet niet wie de anonieme klasgenoot is op wie hij online verliefd is geworden. Het oplossen van beide kwesties blijkt hilarisch, angstaanjagend en zet zijn leven totaal op zijn kop.

Bron: Temple Hill Entertainment

The Birdcage

Armand is de eigenaar van een nachtclub op Miami Beach, wiens travestiet-partner Albert de topattractie is van de club. De ultra-conservatieve senator Keeley krijgt problemen als een partijgenoot in zijn bed dood wordt aangetroffen met een prostituee. Wanneer Armand's zoon aankondigt te gaan trouwen met Keeley's dochter, denkt Keeley dit politiek te kunnen uitbuiten door het huwelijk te gebruiken om zich te profileren als hoeder van de familiewaarden. Maar hij beseft niet in wat voor familie zijn dochter terecht is gekomen.

Bron: Metro-Goldwyn-Mayer Studios

Brokeback Mountain

De film vertelt het verhaal van twee jonge mannen die elkaar in de zomer van 1963 ontmoeten en tot een onverwachte band komen. Ze hoeden samen schapen op Brokeback Mountain. Als de klus er op zit gaan ze ieder hun weg en brengen langzamerhand orde in hun bestaan. Een hernieuwde kennismaking, jaren later, brengt alles aan het wankelen... De gevolgen van de diepe band, die nog steeds blijkt te bestaan, dreunen door. De kracht van de liefde wordt danig op de proef gesteld.

Bron: Focus Features

The Handmaiden

De jonge vrouw Sook-Hee is aangenomen als dienstmeisje door de rijke Japanse erfgename Hideko. Zij leeft op een groot landgoed, afgesloten van de buitenwereld en in de macht van een tirannieke oom, die met haar wil trouwen. Maar Sook-Hee heeft een geheim. Met de hulp van een oplichter, die zich uitgeeft voor een Japanse graaf, zijn er andere plannen voor Hideko…

Bron: Moho Film

Call Me By Your Name

Het is de zomer van 1983 in Italië. Elio, een 17-jarige jongen brengt zijn dagen door in de villa van zijn ouders met het transcriberen en spelen van klassieke muziek, lezen en het flirten met zijn vriendin Marzia. Op een dag arriveert Oliver, een charmante Amerikaanse student die Elio's vader, een eminente professor, als stagiair komt helpen. Elio en Oliver ontdekken die zomer  een ontwakend verlangen dat hun leven voorgoed zal veranderen.

Bron: RT Features​

Longtime Companion

De film volgt een groep homoseksuele mannen in de jaren '80. Er wordt steeds meer bekend over het AIDS virus en we zien hoe dit de mannen, waarvan er enkele zelf ook besmet raken, als groep raakt. 

Bron: American Playhouse

Paris is Burning

De film toont een aantal verhalen uit de drag scene in de jaren '80. De focus ligt op de ambities en dromen van degenen die dit tijdperk zijn warmte en vitaliteit hebben gegeven. 

Bron: BBC Television

Milk

Het leven van Harvey Milk laat zien dat bevlogenheid en idealen de wereld daadwerkelijk beter kunnen maken. Milk was de eerste openlijk homoseksuele politicus in Amerika die verkozen werd in een publieke functie. De film toont hoe de schuchtere Milk naar San Francisco trekt, de liefde vindt, maar ook alles op het spel zet om zijn doel te bereiken. Vrienden en sympathisanten laten zich door Milk inspireren. 

Bron: Universal Studies

Tangerine

Sin-Dee Rella, een vrouwelijke transgender en prostituee, komt na een celstraf van 28 dagen vrij uit de gevangenis na een celstraf. Ze ontmoet haar beste vriendin Alexandra, eveneens een vrouwelijke transgender en prostituee, in de Donut Time in Hollywood. Alexandra vertelt haar dat Sin-Dee’s vriend en tevens haar pooier Chester haar bedrogen heeft met een blanke (cisgender)vrouw Dinah. Sin-Dee gaat woedend op zoek naar de twee.

Bron: Duplass Brothers Productions

Weekend

Weekend is het romantisch liefdesverhaal van een one night stand die uitgroeit tot een verloren en meeslepend weekend. Net voor sluitingstijd pikt Russel de mooie Glen op. Ze worden dronken, nemen drugs, vertellen elkaar verhalen en hebben seks met elkaar. Het wordt een ontmoeting die ze zich hun hele leven zullen herinneren…

 beste LGBTQ filmsBron: Glendale Picture Company

The Way He Looks

De 15-jarige blinde Leonardo wil graag onafhankelijk zijn, maar zijn overbezorgde moeder laat hem niets alleen doen en op school laat zijn beste vriendin Giovana hem ook geen enkele ruimte om voor zichzelf op te komen. Leo ziet geen andere uitweg dan op uitwisseling te gaan naar het buitenland. 
Als Gabriel echter nieuw bij hem in de klas komt, verandert alles voor hem. Leo vindt het erg fijn dat Gabriel hem behandelt als alle anderen, maar Giovana is jaloers en is stiekem verliefd op Gabriel. Leo vindt het lastig om met Giovana's jaloezie om te gaan en wordt zich langzaam bewust van zijn gevoelens voor Gabriel.

 beste LGBTQ filmsBron: Lacuna Filmes

Pride

In de zomer van 1984 is Margaret Thatcher aan de macht en de Britse mijnwerkersbond staakt. Tijdens de Gay Pride in Londen, besluit een groep homoseksuele activisten geld op te halen om de families van de stakende mijnwerkers te ondersteunen. Maar ze stuiten op een probleem: de bond lijkt gegeneerd om hun steun te ontvangen. De actievoerders laten zich echter niet uit hun lood slaan. Ze besluiten de bond te negeren en de mijnwerkers rechtstreeks te benaderen. Ze trekken in een klein busje naar een mijnwerkersdorp op het platteland van Wales om hun donatie persoonlijk te overhandigen. Pride is gebaseerd op waargebeurde feiten. 

 beste LGBTQ filmsBron: Nicola Dove, NDOVE

All About My Mother

Dit wereldwijd bekroonde drama vertelt het hartverscheurende levensverhaal van Manuela. Wanneer Manuela haar 17-jarige zoon Esteban verliest bij een auto-ongeluk reist ze af naar Barcelona om zijn vader het droevige nieuws te vertellen. Esteban's vader gaat tegenwoordig als vrouw door het leven en heeft nooit van het bestaan van zijn zoon geweten. Manuela zoekt de rosse buurt van Barcelona af en treft daar een vroegere vriendin. Samen proberen ze weer wat van het leven te maken en door allerlei verwikkelingen lijkt zelfs het leven van Manuela weer zin te krijgen...

 beste LGBTQ filmsBron: Teresa Isasi, El Deseo

Pariah

De 17-jarige Afro-Amerikaanse Alike woont in Brooklyn. Ze is lesbisch, maar houdt dit stil. In haar zoektocht naar haar seksuele identiteit staan haar vriendschappen en familie op het spel. Langzaam maar zeker accepteert ze haar seksuele geaardheid. 

 beste LGBTQ filmsBron: Focus Features

Tomboy

Het 10-jarige meisje Laure verhuist met haar ouders naar een stadje aan de buitenrand van Parijs. Tijdens de zomervakantie, wanneer alle kinderen uit de buurt buiten spelen, voelt Laure zich buitengesloten. Totdat ze Lisa ontmoet. Vanaf hun eerste gesprek is Lisa ervan overtuigd dat Laure een jongen is. De jongensachtige Laure gaat hierin graag mee en stelt zich voor als Michael. Lisa introduceert Michael bij de kinderen uit de buurt en al snel is "hij' één van hen. Naarmate de zorgeloze zomer ten einde komt wordt het steeds gecompliceerder voor Laure om haar geheim te bewaren.

Bron: Hold Up Films

Carol

Carol is elegant, verfijnd, rijk en getrouwd. Theresa staat aan het begin van haar leven, onzeker over wie ze wil worden. Uit een toevallige ontmoeting in een warenhuis in Manhattan ontstaat een bijzondere vriendschap tussen deze twee vrouwen. Carol nodigt Therese uit om te ontsnappen en ze ondernemen een spontane reis door Amerika. Tijdens deze reis worden de twee hopeloos verliefd op elkaar.

Bron: The Weinstein Company

Welke LGBTQ film is jouw favoriet?

Lees ook: 13 LGBTQ Young Adult boeken

Nieuwste artikelen

  • 5 x Sinterklaas films voor volwassenen

  • Film & Serie top 6: december 2023

  • Young adult top 6: december 2023

  • Fictie top 6: december 2023

  • Koffers vol liefde - Marli Elisa

Gerelateerde artikelen

  • 17 LGBTQ Young Adult boeken

  • Recensie: Call me by your name

  • De 12 beste LGBTQ+ boeken

  • Marvel Comics introduceert eerste LGBTQ Captain America

  • 10 kinderboeken over homoseksualiteit en jezelf leren kennen

Zoek in artikelen