Top 10 Robin Williams films

Op 11 augustus 2014 werd Robin Williams op 63-jarige leeftijd dood aangetroffen in zijn woning in Californië. Hij had zelfmoord gepleegd. Dit nieuws kwam als een grote shock voor de filmwereld en iedereen die van zijn films genoten had. We moesten helaas veel te vroeg afscheid nemen van een bijzondere, geliefde en talentvolle acteur. Inmiddels is het alweer vijf jaar geleden, maar het voelt nog steeds als de dag van gisteren. Met de nieuwe documentaire Robin Williams: When the Laughter Stops wordt de duistere waarheid over hem onthuld.

In 2018 verscheen de documentaire Robin Williams: Come Inside My Mind. Hierin krijgen wij een kijkje in zijn buitengewone leven en carrière. En komen we achter zijn drijfveren! De documentaire wordt grotendeels door hemzelf verteld en we krijgen nooit eerder vertoond archiefmateriaal te zien. 

Maar nu is er een nieuwe documentaire over het leven van Robin Williams verschenen, die de duistere waarheid over hem vertoond: Robin Williams: When the Laughter Stops. Robin Williams kampte al lange tijd met depressieve problemen en een paar maanden voor zijn dood krijgt hij te horen dat hij aan Parkinson leed. Hij had het hier erg zwaar mee en hield zijn ziekte vooral privé. Bij de autopsie kwam ook nog naar voren dat Robin Williams dement aan het worden was. Volgens zijn vrouw, Susan Williams, heeft de impact van zijn ziekte er ook zeker voor gezorgd dat Robin Williams uiteindelijk heeft besloten om uit het leven te stappen. In Robin Williams: When the Laughter Stops wordt het verband tussen Parkinson en komedie onderzocht. De makers onderzoeken niet alleen waar zijn genialiteit vandaan komt, maar ook hoe diezelfde bron tot zijn ondergang heeft kunnen leiden.

Bekijk hieronder de Robin Williams: When the Laughter Stops trailer:

Om Robin Williams te eren zetten wij, van hoog naar laag, zijn 10 allerbeste films hieronder op een rijtje. Wij hebben ons daarbij wel beperkt tot de rollen die Robin Williams in live-action films heeft gespeeld. Dit neemt natuurlijk niet weg dat hij ook ontzettend leuk was als Genie in Aladdin en als Lovelace in Happy Feet.

10. Jumanji

Alan Parrish is nog maar een kind wanneer hij een mysterieus bordspel vindt. Helaas weet hij niet dat het bordspel bovennatuurlijke krachten bezit en begint hij te spelen met zijn vriendinnetje Sarah. Plotseling wordt hij op magische wijze de wilde jungle van Jumanji ingezogen. Hier zit hij maar liefst 26 jaar gevangen, totdat hij door twee nietsvermoedende kinderen uit het spel wordt bevrijd. Als volwassen man herenigd Alan zich met Sarah en samen met de kinderen moeten ze het opnemen tegen de sterke krachten van het spel en alle wilde dieren die worden vrijgelaten.

Robin Williams filmsBron: Sony Pictures

9. The Birdcage

Armand is de eigenaar van een nachtclub op Miami Beach, wiens travestiet-partner Albert de topattractie is van de club. De conservatieve senator Keeley krijgt problemen als een partijgenoot in zijn bed dood wordt aangetroffen met een prostituee. Wanneer Armands zoon aankondigt te gaan trouwen met Keeley's dochter, denkt Keeley dit politiek te kunnen uitbuiten door het huwelijk te gebruiken om zich te profileren als hoeder van de familiewaarden. Maar hij beseft niet in wat voor familie zijn dochter terecht is gekomen.

Robin Williams filmsBron: Sony Pictures

8. Mrs. Doubtfire

Daniel is samen met zijn vrouw Miranda Hillard een gelukkig stel met drie kinderen. Op een dag krijgen ze ruzie en besluiten ze te scheiden. De kinderen worden aan Miranda toegewezen, omdat Daniel in een nieuw huis gaat wonen en hij alles eerst op orde moet hebben. Hij mag ze 1 keer in de week op zaterdag zien. Hij vindt dit echter veel te weinig. Al snel blijkt dat Miranda het veel te druk heeft met haar werk en dat ze een oppas nodig heeft. Daniel kan deze kans niet aan zich voorbij laten gaan en verkleedt zich als oud vrouwtje om zo de oppas van zijn eigen kinderen te worden. 

Robin Williams filmsBron: 20th Century Fox

7. One Hour Photo

Sy is een eenzame foto-ontwikkelaar en is al twintig jaar bezig met het ontwikkelen van foto's. De familie Yorkin is eigenlijk zijn belangrijkste klant. Langzaamaan begint hij een obsessie voor hen te ontwikkelen en begint hij ze te bespioneren. Hij wil namelijk ook graag deel uitmaken van hun familie maar als hij ontdekt dat de vader van de familie, Will Yorkin, vreemdgaat, wil hij wraak nemen.

Robin Williams filmsBron: 20th Century Fox

6. The Fisher King

Parry is een dakloze leraar geschiedenis. Hij leeft in een fantasiewereld vol met kastelen, Rode Ridders en hulpeloze jonkvrouwen. Daarnaast hebben we Jack. Hij is een radio DJ, maar door zijn onbeschofte arrogantie veroorzaakt hij een groot tragedie in New York en daardoor belandt hij blut op straat, zonder toekomst. Wanneer Jack door twee vandalen wordt aangevallen, schiet uitgerekend de gekke Parry hem te hulp. Maar hier wil Parry wel iets voor terug. Jack moet Parry helpen om de heilige graal, die zich ergens in New York ligt, te vinden. Hij heeft namelijk visioenen gehad van een vurige ridder te paard, die ernaar op zoek is.

Robin Williams filmsBron: Sony Pictures

5. Dead Poets Society

In het jaar 1959 doceert de charismatische John Keating Engels op een jongensschool, waar een uiterst strenge discipline heerst. Zijn manier van lesgeven valt niet in goede aarde bij de staf en de ouders, maar hierdoor is hij wel ontzettend populair en geliefd bij zijn leerlingen. John Keating inspireert zijn leerlingen met humor en wijsheid om hun individuele passies na te streven en voegt iets bijzonders toe aan hun leven.

Robin Williams filmsBron: Walt Disney

4. Insomnia

Er wordt een brute moord op een tienermeisje gepleegd in een afgelegen stadje in Alaska. Will Dormer en zijn partner reizen af naar het gebied, waar de zon nooit echt ondergaat, om te helpen bij het onderzoek. De lokale politie heeft hoge verwachtingen van de twee LAPD-detectives. Maar op het moment dat ze de moordenaar bijna te pakken hebben, komt de partner van Will Dormer om het leven. Toch moet hij proberen de moordenaar te slim af te zijn, maar dat gaat niet zo makkelijk als je gebukt gaat onder schuldgevoel en slapeloosheid.

Robin Williams filmsBron: Walt Disney

3. World's Greatest Dad

Lance Clayton droomde er ooit van om een beroemde schrijver te worden. Helaas is hij niet verder gekomen dan literatuurdocent aan de lokale hogeschool. Kyle is zijn enige zoon en hij is een onuitstaanbare eikel. Zijn vriendin Claire wil hun relatie niet al te serieus maken, en houdt zelfs voor de buitenwereld geheim dat ze een relatie met Lance heeft. Maar dan gooit een absurd incident, waarbij Kyle op een gênante manier om het leven komt, het bestaan van Lance totaal overhoop. Ironisch genoeg worden er nu verschillende deuren voor Lance geopend. Hij begint met het schrijven van een nep-dagboek onder Kyles naam, en plotseling liggen roem en rijkdom voor het grijpen.

Robin Williams filmsBron: Magnolia Pictures

2. Good Morning, Vietnam

DJ Adrian Cronauer wordt binnengehaald door het leger om een vroeg ochtendprogramma te presenteren. Hiermee vult hij de eerder zo saaie zuivere zender met een voortdurend spervuur van snedige humor en de hipste muziek van thuis. De soldaten zijn gek op hem – maar de staf niet echt! 

Robin Williams filmsBron: Walt Disney

1. Good Will Hunting

Will Hunting werkt als schoonmaker in een school en brengt de rest van zijn dagen voornamelijk door met vechten en het omzeilen van de wet. Op een dag blijkt echter dat Will een uitzondelijk talent heeft voor wiskunde. Een leraar wil kosten wat het kost dit talent uitbouwen maar merkt al vlug dat Will behoorlijk overhoop ligt met zichzelf en met z'n omgeving. De enigen die hem kunnen helpen zijn Sean McGuire, een psycholoog die bewondering heeft voor het jonge genie en hem probeert te begrijpen en Skylar een studente geneeskunde die verliefd is op Will. Zullen zij erin slagen om Will uit z'n isolement te halen? 

Robin Williams filmsBron: 20th Century Fox

Bron: HBO

Lees ook: Top 10 films over depressie

GERELATEERDE ARTIKELEN

  • Filmtip: The Hunger Games: Mockingjay - Part 1

  • Filmtip: Brasserie Valentijn is dé romantische film voor Valentijnsdag

  • Carnival Row wordt jouw nieuwe fantasy serie!

  • Filmtip: The Danish Girl

  • The Big Wedding (DVD)

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen