11 sprookjesfilms voor volwassenen

De meeste van ons zijn opgegroeid met Disney films waarin wonderbaarlijke, familievriendelijke en geanimeerde verhaaltjes centraal staan. Maar de verhalen erachter zijn meestal ver van lang en gelukkig. De duistere stukjes van de originele verhalen zijn natuurlijk een beetje weggeschraapt voor de familievriendelijke versie. Toch zijn er een paar films die de duistere natuur van de sprookjes omhelst. Veel fatsoenlijke versies zijn er niet, maar we hebben toch een paar sprookjesfilms voor volwassenen uitgekozen die het waard zijn om een keertje te kijken.

1. Freeway

Van alle films op deze lijst, moet je je kinderen erg ver weg houden van Freeway. Deze film heeft een zieke kijk op het sprookje over Roodkapje. Wanneer de moeder en stiefvader van Vanessa Lutz gearresteerd worden, gaat ze op zoek naar haar grootmoeder. Ze heeft haar nooit eerder ontmoet. Helaas krijgt ze autopech en krijgt ze een lift van Bob Wolverton (leuke woordspeling!). Hij werkt op een school voor jongens met problemen. Langzaam wint hij Vanessa's vertrouwen en zij vertelt hem over het seksuele misbruik door haar stiefvader. Dan realiseert Vanessa zich echter dat Bob een beruchte snelwegmoordenaar is!

sprookjesfilms voor volwassenenBron: Davis-Films

2. Snow White: A Tale of Terror

Eigenlijk verklapt de titel van de film natuurlijk al op welk sprookje het gebaseerd is, namelijk op Sneeuwwitje! Snow White: A Tale of Terror heeft een hele donkere kijk op het originele sprookje. Je krijgt de groeiende haat van een edelvrouw voor haar stiefdochter te zien. De edelvrouw is in het geheim een beoefenaar van de zwarte kunst, en je zult de gruwelijke pogingen van de heks zien om het meisje te doden. Wat een ontzettend gezellige familie zeg!

sprookjesfilms voor volwassenenBron: Polygram Filmed Entertainment

3. The Company of Wolves

The Company of Wolves duikt diep in de erotische ondertonen van het sprookje over Roodkapje. De film volgt Rosaleen, een moderne tiener die droomt dat ze in de 17e eeuw leeft. Hier leven bloeddorstige wolven. Rosaleens oma stampt haar hoofd vol met verhaaltjes over weerwolven, jaloezie en seksuele dreiging. De film kun je vooral niet met je kinderen kijken omdat de film begint (ja, BEGINT) met een man die het vlees van zijn gezicht trekt. Smakelijk!

sprookjesfilms voor volwassenenBron: Palace Pictures 

4. Black Swan

Deze film gaat over een prima ballerina genaamd Nina Sayers die de hoofdrol in de productie van het ‘Zwanenmeer’ in de wacht sleept. Nina is perfect voor de rol van de Witte Zwaan, maar de regisseur betwijfeld of zij ook de rol van de verleidende Zwarte Zwaan kan spelen. Uiteindelijk zorgt Nina’s perfectie ervoor dat ze krankzinnig wordt. Ze raakt compleet de weg kwijt, maar dit is nog zacht uitgedrukt.

sprookjesfilms voor volwassenenBron: 20th Century Fox

5. Pan's Labyrinth

De jonge Ofelia probeert door de politieke en persoonlijke onrust te navigeren in Spanje rond het jaar 1944. Ze zit gevangen onder het toezicht van haar stiefvader, Vidal. Hij is een sadistische, hooggeplaatste legerofficier. Gelukkig ontdekt Ofelia een wereld van magie, wanneer ze een oud labyrint, en een faun genaamd Pan vindt. Hier leert Ofelia dat ze een langverloren prinses uit een legende is, en dat ze drie gevaarlijke opdrachten moet voltooien om te bewijzen dat ze niet sterfelijk is geworden.

sprookjesfilms voor volwassenenBron: Estudios Picasso

6. Hansel & Gretel: Witch Hunters

Classic Tale, New Twist. Hansel & Gretel: Witch Hunters geeft dus een hele nieuwe draai aan het sprookje over Hans en Grietje. Hansel en Gretel zijn niet meer de kleine schattige kindjes van vroeger! Het zijn nu twee stoere premiejagers die heksen opsporen en doden. Als de fabelachtige Bloed Maan steeds dichterbij komt, worden de twee geconfronteerd met een nieuw soort kwaad. Dit soort kwaad bevat misschien een geheim uit hun verleden...

sprookjesfilms voor volwassenenBron: Universal Pictures

7. Snow White & the Huntsman 

Ook bij deze film verklapt de titel op welk sprookje het gebaaseerd is, namelijk Sneeuwwitje! Snow White & the Huntsman geeft een draai aan het originele verhaal. De gemene koningin is jaloers op Sneeuwwitje vanwege haar schoonheid en huurt de jager in om haar te vermoorden. Maar de jager realiseert zich op tijd dat Sneeuwwitje geen bedreiging vormt en beschermt haar. Ze gaat in het geheim in de leer bij de jager om zichzelf te kunnen verdedigen. Samen gaan zij uiteindelijk de strijd aan met de Evil Queen.

sprookjesfilms voor volwassenenBron: Universal Pictures

8. The Huntsman: Winter's War

The Huntsman: Winter's War is het vervolg op de spannende film Snow White & the Huntsman. De door Sneeuwwitje verslagen Ravenna blijkt een verbannen zus te hebben. Dit is de ijskoningin Freya. Ze ontdekt dat ze Ravenna weer tot leven kan wekken met de magische spiegel uit haar paleis. Maar om deze in handen te krijgen moet ze het opnemen tegen Eric, die vroeger getraind is door Freya en Sara. En ooit was hij een pion in het leger van de ijskoningin!

sprookjesfilms voor volwassenenBron: Universal Pictures

9. Rumpelstiltskin

In het jaar 1400, woont Rumpelstiltskin (Repelsteeltje) in een klein jade beeldje. In het hedendaagse Los Angeles vindt een vrouw, die onlangs weduwe is geworden, haar weg naar de winkel van een heks. Ze koopt een bepaald beeldje, wat resulteert in een kakelend beest dat vrij komt, en het bezit van de baby opeist.

sprookjesfilms voor volwassenenBron: Bridge Entertainment

10. Red Riding Hood

De bewoners van Daggerhorn bewaren al jaren een ongemakkelijke vrede met een weerwolf - maar alles verandert wanneer de oudere zus van de dappere jonge Valerie door het monster wordt vermoord. Valerie is voorbestemd om de zoon van een rijke man te trouwen, maar is verliefd op een ander en de handelingen van het vreselijke wezen blijven haar lot beïnvloeden. Wanneer een weerwolvenjager waarschuwt dat het monster overdag een menselijke vorm aanneemt en tussen hen rondloopt breekt er paniek uit en sterven er nog meer mensen. Valerie komt te weten dat ze een unieke band heeft met de wolf die hen onverbiddelijk samenbrengt.

sprookjesfilms voor volwassenenBron: Warner Bros.

11. Edward Scissorhands

Jaren geleden had een geniale maar stokoude uitvinder het plan opgevat om zelf een mens te maken met een goed hart. Zo maakte hij een man genaamd Edward. Wanneer de uitvinder Edward af wilde maken en hem handen wilde geven, kreeg de uitvinder een plotselinge hartaanval en stierf, zodat Edward alleen achterbleef met scharen als handen. Hij leefde jaren alleen, tot iemand hem op een dag ontdekte.

sprookjesfilms voor volwassenenBron: 20th Century Fox

Lees ook: Leukste Young Adult sprookjes

Nieuwste artikelen

  • Zij die achterbleef – Jean Kwok

  • Professor Prank - Jozua Douglas

  • De scheepsdochter - Anne Jacobs

  • Dodelijke wraak - Robert Bryndza

  • IJsbreker - Kristina Ohlsson

Gerelateerde artikelen

  • De beste Young Adult sprookjes

  • Leeftijden van Disney personages die je niet zou verwachten

  • Top 10 ergste Disney slechteriken

  • Bizarre Disney feitjes

  • De evolutie van Disney prinsessen

Zoek in artikelen