Top 10 Tim Burton films

Tim Burton heeft gedurende de jaren al een aardig cv opgebouwd! Hij is de regisseur van onder andere The Nightmare Before Christmas en de live-action film Dumbo. Maar welke films van Tim Burton zijn nu écht het allerbeste? Dit is uiteraard ook iets persoonlijks, aangezien de een The Nightmare Before Christmas fantastisch kan vinden en de ander juist helemaal niet. Toch hebben wij een top 10 Tim Burton films samengesteld aan de hand van de scores op IMDB en Rotten Tomatoes. Zo weet jij welke 10 Tim Burton films je echt niet mag missen!

Top 10 Tim Burton films

10. Sleepy Hollow

Op nummer 10 staat de film Sleepy Hollow. Op IMDB wordt deze film met een 7,3 beoordeeld en op Rotten Tomatoes met 86%. Daarmee heeft deze film de 10de plek bemachtigd in deze lijst!

Het is het jaar 1799. Ichabod Crane kijkt uit naar de nieuwe eeuw en probeert zijn werk als New Yorks agent objectief en wetenschappelijk uit te voeren op een manier die Dana Scully trots zou maken. De 'moderne' middelen die hij gebruikt, vallen echter niet in goede aarde bij de rechter Burgomaster. Om van hem verlost te zijn, stuurt hij Crane naar Sleepy Hollow, een vreemd stadje dat de laatste tijd geplaagd wordt door een schijnbaar onoverwinbare ruiter zonder hoofd. Crane ontdekt algauw dat de ruiter de onthoofde geest is van een op wraak beluste ridder. De vraag is alleen: wie heeft hem tot leven gewekt? Om daar een antwoord op te vinden, krijgt Crane onder andere de hulp van Katrina Van Tassel, de dochter van de plaatselijk grootgrondbezitter Baltus Van Tassel.

Top 10 Tim Burton films

9. Pee-Wee's Big Adventure

Op nummer negen staat de film Pee-Wee's Big Adventure. De scores op IMDB en Rotten Tomatoes verschillen bij deze film wel iets van elkaar. Zo krijgt de film op IMDB een 7.0, terwijl hij op Rotten Tomatoes toch een dikke 87% behaalt.

In Pee-Wee's Big Adventure is de fiets van Pee-Wee Herman spoorloos verdwenen. Het is zijn meest dierbare bezit en hij bestluit om stad en land af te zoeken naar zijn fiets. Ondertussen beleeft hij de meest hilarische avonturen met onder andere bikers, cowboys, criminelen en een spookrijder. Zijn zoektocht brengt hem zelfs tot bij de zwaarbewaakte Warner Bros. Studios. In een van de opnamestudio's merkt hij, tot zijn grote ontsteltenis, dat zijn prachtige fiets in handen van een verwend kindsterretje is gevallen!

Top 10 Tim Burton films

8. Corpse Bride

Nummer 8 in de lijst van top 10 Tim Burton films is Corpse Bride. Op IMDB heeft deze film een score van 7,3 en op Rotten Tomatoes maar liefst 84%. 

De film speelt zich af in een 19e eeuws Europees dorpje en gaat over Victor. Hij staat aan de vooravond van zijn gearrangeerde huwelijk. Per ongeluk neemt hij de mysterieuze Corpse Bride tot zijn vrouw en wordt hij afgevoerd naar de onderwereld. Zijn echte bruid, Victoria, blijft troosteloos achter in het land van de levenden. Hoewel het er in het Land van de Doden heel wat kleurrijker aan toe gaat dan hij met zijn strenge opvoeding ooit voor mogelijk had gehouden, ontdekt Victor dat niets in deze wereld, hem van zijn enige, echte liefde kan weghouden. 

Top 10 Tim Burton films

7. Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street

Sweeney Todd scoort op IMDB een mooie score van 7,3. Op Rotten Tomatoes wordt de film nog iets hoger beoordeeld met 85%.  

In Sweeney Todd volgen we het verhaal van de negentiende-eeuwse Londense kapper Benjamin Barker. Hij was getrouwd met een prachtige vrouw en samen kregen ze een dochter, Johanna. Maar dan wordt Benjamin vals beschuldigd van een misdaad die hij niet heeft begaan. Benjamin heeft 15 jaar in afzondering geleefd en nu is hij teruggekeerd onder de nieuwe identiteit Sweeney Todd. Hij wil wraak nemen op de man die hem vals heeft beschuldigd. Hij ontmoet de weduwe Mrs. Lovett, de eigenaar van een pasteiwinkel. Ze vertelt hem dat Lucy al lang geleden arsenicum heeft ingenomen en dat Turpin, de man die Sweeney Todd vals beschuldigd heeft, nu de voogdij van Johanna heeft. Sweeney Todd opent een kapperswinkel boven de pasteiwinkel en besluit om wraak te nemen op iedereen die zijn familie van hem heeft afgenomen. 

Top 10 Tim Burton films

6. Batman

Van Batman zijn er vele films gemaakt, waarvan Tim Burton er ook een aantal geregisseerd heeft. Batman scoort op IMDB een mooie score van 7,5 en op Rotten Tomatoes 72%. 

De jonge Bruce Wayne ziet voor zijn ogen zijn ouders vermoord worden door Jack Napier. Jaren later als Gotham City wordt overspoeld door misdaad, besluit Bruce Wayne de misdaad te bestrijden als Batman. Wanneer Bruce als Batman oog in oog komt te staan met de moordenaar van zijn ouders, gooit hij Jack in een vat met zuur. Jack overleeft het echter en wordt de Joker. Deze 'clown of crime' gaat persoonlijk achter Batman aan.

Top 10 Tim Burton films

5. Beetlejuice

Op nummer 5 staat de leuke film Beetlejuice. Op IMDB behaalt deze film een mooie score van 7,5 en op Rotten Tomatoes behaalt hij zelfs 84%. 

Het stel Babara en Adam komen na een ongeluk erachter dat ze niet meer leven. Hun huis wordt bewoond door een nieuw gezin. Barbara en Adam proberen het nieuwe gezin weg te jagen, maar al hun pogingen mislukken. Noodgedwongen vragen ze hulp aan het spook Beetlejuice, dat zich kan omtoveren tot een gruwelijk monster.

Top 10 Tim Burton films

4. Big Fish

We zijn bijna bij de top 3 aanbeland! Op nummer vier staat de film Big Fish. Op IMDB scoort deze film een 8.0. Op Rotten Tomatoes werd deze film iets lager beoordeeld, namelijk met 75%.

Deze film vertelt het verhaal van de innemende Edward Bloom. Met de fantasierijke verhalen over zijn leven weet hij talrijke harten te veroveren. Zijn fantasie zorgt echter ook voor een verstoorde relatie met zijn zoon Will. Will heeft geen idee wie zijn vader werkelijk is en begint een zoektocht in het verleden om tussen de sprookjes de waarheid te vinden.

Top 10 Tim Burton films

3. Edward Scissorhands 

Op nummer 3 staat de film Edward Scissorhands! De film behaalt op IMDB een score van 7,9 en op Rotten Tomatoes 90%. 

Een uitvinder woont op een kasteel bovenop een heuvel, waar hij zijn grootste schepping heeft gemaakt: Edward. Edward was heel charmant, maar niet volmaakt. Door de plotselinge dood van de uitvinder was hij nog niet af en had hij scherpe scharen in plaats van handen. Edward woonde helemaal alleen in de duisternis, totdat op een dag een vriendelijke huis-aan-huis verkoopster hem meenam om bij haar en haar gezin te komen wonen. En zo begint het fantastische avontuur van Edward in de pasteltinten van De Buitenwijken. 

Top 10 Tim Burton films

2. Ed Wood

Op nummer 2 staat de film Ed Wood. Ook in deze film vertolkt Johnny Depp één van de hoofdrollen. Op IMDB scoort deze film een 7,8 en op Rotten Tomatoes maar liefst 92%!

De excentrieke regisseur Edward D. Wood junior is het buitenbeentje in Hollywood. Desalniettemin probeert de filmmaker zijn visie en dromen over te brengen op film met de hulp van de beroemde Bela Lugosi en een toegewijde cast en crew. Ondanks het gebrek aan succes creëren Ed en zijn vrienden een aantal aandoenlijke low-budget films. 

Top 10 Tim Burton films

1. The Nightmare Before Christmas

De absolute nummer 1 film op zowel IMDB als Rotten Tomatoes is The Nightmare Before Christmas!

Jack Skellington is de koning van Halloweenstad. Op een dag ontdekt hij Kerststad en is hij al snel betoverd door de stad met zijn fonkelende lichtjes. Jack probeert om Kerstmis naar Halloweenstad te brengen, maar dit zorgt vooral voor veel verwarring bij zijn vrienden. 

Bron: IMDB, Rotten Tomatoes

Lees ook: 10 sciencefictionfilms die zo slecht zijn dat ze leuk zijn

Nieuwste artikelen

  • Recensie: De Geheime Dienst voor Magie

  • Populaire boeken die in mei 2021 verschijnen

  • Stranger Things seizoen 4 wordt waarschijnlijk uitgesteld naar 2022

  • Dit kunnen we van Sweet Magnolias seizoen 2 verwachten

  • Het vrouwenbrein - Iris Sommer

Gerelateerde artikelen

  • Volwassen acteurs die tieners speelden

  • Pikante films op Netflix

  • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

  • Dit kunnen we verwachten van 365 dni 2

  • 20 Harry Potter feitjes waar je niets van wist 

Zoek in artikelen