Alle Jane Austen films op een rijtje

Of je nu werk van haar hebt gelezen of niet: de naam Jane Austen doet je waarschijnlijk wel een belletje rinkelen. De Britse schrijfster is verantwoordelijk voor een aantal van de meest legendarische boeken. Dat ze legendarisch is, mag wel duidelijk zijn: haar boeken zijn talloze keren verfilmd! Kun je door de bomen het bos niet helemaal zien en wil je weten welke films verfilmingen van haar boeken zijn? Wij hebben een overzichtje gemaakt van álle films. En hou je vast: het zijn er nogal wat! 

Sense and Sensibility (1811) 

Het eerste bekende boek dat Jane Austen schreef was Sense and Sensibility (in het Nederlands vertaald naar Verstand en gevoel). Het boek gaat over Elinor Dashwood die na de dood van haar vader met haar moeder en zusjes het landgoed waar ze wonen moet verlaten omdat geen van de dames getrouwd is en er dus geen zoon is die het kan erven. Het lukt ze om ergens anders een bestaan op te bouwen en al snel beginnen de zusjes gevoelens te krijgen voor mannen die ze daar ontmoeten. Het verhaal werd in totaal 4 keer verfilmd. De eerste verfilming was in 1971. Toen is er van het boek een tv-serie gemaakt die bestond uit 4 afleveringen. 10 jaar later in 1981 werd er nog een tv-serie gemaakt van dit boek, deze serie bestond uit 7 afleveringen. In 1995 is de bekendste verfilming van dit boek uitgebracht. In deze film spelen onder andere Kate Winslet, Emma Thompson en Hugh Grant mee en won een Oscar. In 2008 verscheen de meest recente verfilming, namelijk een tv-serie met onder andere Dominic Cooper. De serie werd genomineerd voor twee Primetime Emmy's. 

Pride and Prejudice (1813) 

Mrs. Bennet voedt haar dochters op met een visie voor ogen: ze uithuwen aan welgestelde mannen. De intelligente Elizabeth wil hier niet in meegaan. Wanneer de rijke Mr. Bingley vlakbij het gezin komt wonen, is Mrs. Bennet vastbesloten hem te laten trouwen met een van haar dochters. Een goede vriend van Mr. Bingley is de arrogante en knappe Mr. Darcy.  Het populairste verhaal van Jane Austen, Pride and Prejudice (in het Nederlands uitgekomen onder de naam Trots en vooroordeel), werd maar liefst 8 keer verfilmd. In 1938 kwam de allereerste verfilming uit. Twee jaar later, in 1940 volgde er nog een film die een Oscar won. In 1952, 1958 en 1967 werden er tv-series uitgebracht, allen bestaande uit 6 afleveringen. In 1980 volgde er nog een miniserie bestaande uit 5 afleveringen. Toen kwam in 1995 een verfilming van dit boek uit die door de fans als de beste verfilming wordt gezien. Hierin speelt onder andere Colin Firth de hoofdrol. De serie won tevens een Primetime Emmy Award. In 2005 verscheen de meest recente Pride and Prejudice film met onder andere Donald Sutherland, Keira Knightley en Matthew Macfadyen. 

Mansfield Park (1841)

Fanny Price komt uit een simpele familie maar groeit op tussen rijke familieleden. Maar haar familie is niet bepaald goed voor haar en zij zijn degene die haar blijven herinneren aan haar verleden. De enige die lief voor haar is, is haar neef Edmund. Mansfield Park is in totaal drie keer verfilmd. In 1983 kwam er een tv-serie uit die bestond uit 6 afleveringen. Vervolgens kwam er in 1999 een film uit met onder andere Jonny Lee Miller en Frances O'Conner. Tot slot kwam er in 2007 nog een film uit met onder andere Billie Piper in de hoofdrol.

Emma (1815) 

Emma is een mooie rijke vrouw die graag haar neus in het liefdesleven van anderen steekt. Emma’s koppelpogingen zijn vaak succesvol tot ze Harriet Smith probeert te koppelen aan dorpspredikant Mr. Elton. Hij ziet namelijk niets Harriet, maar wel in Emma. Emma is in totaal 7 keer verfilmd. De eerste verfilming komt uit 1948. Vervolgens verscheen er in 1960 een tv-serie bestaande uit 6 afleveringen. 12 jaar later verscheen er op de BBC ook een tv-serie gebaseerd op het boek Emma. In 1996 kwamen er zelfs twee verfimingen uit.  Eén film met onder andere Kate Beckinsale in de hoofdrol. Die film won twee Primetime Emmy Awards. Ook kwam er dat jaar een verfilming uit met Gwyneth Paltrow in de hoofdrol. Die film won een Oscar voor Best Original Musical or Comedy Score. In 2009 kwam er een tv-serie uit  bestaande uit 4 afleveringen met onder andere Romola Garai in de hoofdrol. In 2020 is het boek opnieuw verfilmd met onder andere Anya Taylor-Joy in de hoofdrol.

Northanger Abbey (1818)

De 17-jarige beetje naïeve Catherine deelt samen met haar vriendin Isabella een passie voor oude kastellen en romantische heldinnen. In Bath raakt Catherine gefascineerd door Isabella’s broer Johns escapades. Bovendien wordt Henry Tilney ook nog eens verliefd op de jonge Catherine. Northanger Abbey werd maar twee keer verfilmd. In 1987 is er een serie uitgebracht die in totaal bestaat uit 3 seizoenen en in 2007 kwam er een film uit met onder andere Felicity Jones in de hoofdrol. 

Persuasion (1818) 

De destijds 19-jarige Anne Elliot wordt verliefd op mariniofficier Frederick Wentworth. Hij werd echter niet goedgekeurd door haar familie en onder druk maakte ze een einde aan de relatie. Op haar 27ste heeft ze hier spijt van. Wanneer hij terugkomt van zee is hij rijk en heeft een aanzienlijke reputatie. Ze kan alleen maar toekijken hoe alle ongetrouwde vrouwen hem voor zich willen winnen.  Persuasion werd in totaal 4 keer verfilmd. In 1960 verscheen de eerste verfilming. Dat was een miniserie bestaande uit 4 afleveringen. Vervolgens werd er in 1971 nog een miniserie uitgebracht bestaande uit 5 afleveringen. In 1995 verscheen er een film met onder andere Amanda Root en Ciarán Hinds in de hoofdrol. De laatste verfilming komt uit 2007. Toen is er een film verschenen met onder andere Sally Hawkins en Julia Davis.

Overige films

Ook zijn er een aantal films uitgekomen die (losjes) gebaseerd zijn op het werk van Jane Austen of die over Jane Austen gaan:

2013 Death Comes to Pemberley  

2013 Austenland 

2011 From Prada to Nada  

2010 Aisha 

2008  Lost in Austen 

2008  Miss Austen Regrets

2007  The Jane Austen Book Club

2007  Becoming Jane 

2004  Bride and Prejudice  

2001  Bridget Jones’ Diary (moderne versie van Pride and Prejudice)

2002  The Real Jane Austen (tv) (docudrama over het leven van Jane Austen)

2000 Kandukondain Kandukondain (Indiase bewerking van Sense and Sensibility)

1995  Clueless (moderne versie van Emma)

2019 Sanditon (een serie gebaseerd op de eerste 11 geschreven hoofdstukken van Jane Austen)

 

Hoeveel van deze Jane Austen films heb jij gezien? En heb je ook de films gezien die gebasseerd zijn op Jane Austen? 

Lees ook: 10x de beste romantische kostuumfilms

Nieuwste artikelen

  • Harteloos - Elsie Silver

  • Dochter van twee werelden – Sarah Lark

  • Hildes beloning - Marie Lamballe

  • You’d be home now - Kathleen Glasgow

  • Verboden te lezen - Paul van Loon

Gerelateerde artikelen

  • De beste romantische kostuumfilms

  • Bridgerton seizoen 2: wat kunnen we ervan verwachten?

  • Wat te kijken na Bridgerton

  • Deze boeken moet je eens in je leven gelezen hebben

  • Top 10 vrouwen series op Videoland

Zoek in artikelen