10x boekenthema films

Misschien wist je het al, maar misschien ook niet; wij bij Chicklit zijn gek op zowel boeken als films! Dus wat is er nou leuker dan naar een film kijken waarin boeken een grote rol spelen? Deze films zijn natuurlijk extra gaaf voor de boekenliefhebbers. En daarom hebben wij maar liefst 10 films met een boekenthema op een rijtje gezet. Dat wordt bingewatchen! 

The Book Thief

Een prachtige oorlogs film over een meisje die een passie ontwikkelt voor boeken.

De verfilming van de bestseller The Book Thief vertelt het ontroerende verhaal van het bijzondere meisje Liesel. Wanneer haar moeder tijdens de Tweede Wereldoorlog niet meer voor haar kan zorgen, wordt Liesel geadopteerd door een Duits echtpaar. Liesel kan aanvankelijk niet lezen, maar haar adoptievader geeft haar les en ze ontwikkelt een passie voor boeken. Ze vindt een vriend in de Joodse Max, die onderduikt in het huis van haar adoptieouders. Terwijl de situatie om hen heen met de dag slechter wordt, bieden woorden en fantasie een uitweg om te ontsnappen aan de werkelijkheid.

Boekenthema films  boekenthema filmsBron: 20th Century Fox

The Neverending Story

Een heerlijke fantasy film waar een jongen uit een magisch boek leest.

Aan het hoofd van het land Fantasia, hoog in een ivoren toren, regeert een lief, klein koninginnetje. Het noodlot wil echter dat haar gezondheid met de dag slechter wordt. Ze lijdt aan een mysterieuze ziekte, die ook alles te maken heeft met de afbrokkeling van het sprookjesachtige domein. En er is maar 1 persoon die haar en Fantasia van de ondergang kan redden.

Boekenthema films  boekenthema filmsBron: Constantin Film

Matilda

Bijna iedereen kent Matilda wel; het meisje dat geen genoeg kan krijgen van boeken lezen. 

Matilda Wurmhout is zes jaar en heel erg slim. Ze kon al lezen toen ze twee was en inmiddels heeft ze alle boeken van de bibliotheek al uit. Haar ouders zijn de domste mensen op aarde: moeder leeft voor het bingospel en vader voor tweedehands auto's en soms vergeten ze hoe Matilda heet. Op school gaat het er ook erg wreed aan toe: hoofdjuf Bulstronk is een dictator die haar Olympische reputatie als kampioen kogelstootster hoog houdt door haar leerlingen aan het haar het schoolplein rond te slingeren. Matilda komt erachter dat ze over buitengewoon bijzondere krachten beschikt... en daar laat ze het gemene schoolhoofd en andere slechte grote mensen lekker van meegenieten!

boekenthema films  boekenthema filmsBron: Sony Pictures

The Pagemaster

Dit is een film die later over gaat naar een tekenfilm en het speelt zich af in een bibliotheek met pratende boeken. Deze mocht natuurlijk niet ontbreken.

Richard is een jongetje die terecht komt in een storm. Waarna hij onderdak zoekt in een mysterieuze bibliotheek. Daar glijd hij uit en valt bewusteloos neer. Als hij wakker wordt bevind hij zichzelf in een magische bibliotheek waar hij moet proberen de uitgang te vinden. 

Boekenthema films  boekenthema filmsBron: Turner Entertainment

The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy

Zoals de naam al zegt gaat de film over een gids om het universum door te komen.

Compleet geschift. Absoluut hysterisch. Ongelooflijk onzinnig. Dit is de superkomische intergalactische comedy gebaseerd op het boek van Douglas Adams. Een paar seconden voordat de aarde zal worden vernietigd om plaats te maken voor een intergalactische snelweg, wordt de vriendelijke Arthur Dent de ruimte ingeschoten door zijn vriend - een alien in een mensenlichaam. En zo beginnen de waanzinnige avonturen als hij en zijn medereizigers, waaronder een Galactische President en een depressieve robot, op zoek gaan naar het antwoord op het Leven, het Heelal en de Rest.

boekenthema films  boekenthema filmsBron: Walt Disney

You’ve Got Mail

Een liefdes verhaal dat zich afspeelt tussen twee mensen met boekenwinkels. 

You’ve Got Mail is een romantisch verhaal waarin de magnaat van een keten boekenwinkels en de eigenares van een gezellige kinderboekenwinkel er anoniem een virtuele e-mail relatie op na houden en vervolgens hals-over-laptop verliefd worden, niet wetende dat ze buiten die virtuele wereld keiharde concurrenten zijn.

boekenthema films  boekenthema filmsBron: Warner Bros.

Inkheart

Een magisch boek en magische voorlezers.

Mo Folchart heeft een wonderlijk maar soms verschrikkelijk talent. Als hij luidop voorleest uit boeken, brengt hij de karakters tot leven. Wanneer hij op een dag voorleest uit het boek Hart van inkt (Inkheart), brengt hij een aantal slechteriken uit het boek naar de echte wereld. Alsof dat nog niet erg genoeg is, verdwijnt zijn vrouw in het boek. Zijn dochter Meggie, die op dat moment nog een baby was, weet niets van haar vaders talent, alleen dat hij tot op vandaag weigert voor te lezen. Capricorno, één van de boosdoeners uit het boek, heeft jarenlang naar Meggies vader gezocht om zijn krachtige talent te gebruiken voor zijn eigen donkere doeleinden. Meggie en haar vader zullen er alles aan moeten doen om dat te voorkomen en Meggies moeder te redden.

Boekenthema films  boekenthema filmsBron: Paradiso

The Secret of Moonacre

Een sprookjesboek zet haar op het spoor naar de waarheid. 

Als Maria op haar 13e plotseling wees wordt, moet ze met haar kinderjuf verhuizen naar het landgoed van haar zonderlinge oom Benjamin. Als Maria merkt dat de maan steeds groter groeit, wordt haar verteld dat dit komt door een oude ruzie tussen haar familie en de familie De Noir. Ze kan dit maar moeilijk geloven en eigenwijs gaat ze op onderzoek uit. Als ze een mysterieus wit paard het bos in volgt, wordt ze plots gevangen genomen door de gemene familie De Noir. De dappere Maria weet echter te ontsnappen en op haar vlucht ontdekt ze, dat zij de laatste echte Maanprinses is. Ze is de enige, die de eeuwenoude vloek kan opheffen. Met een aantal bijzondere handlangers gaat Maria op avontuur om het geheim te ontdekken en de vloek te doorbreken. Zal het haar lukken?

Boekenthema films  boekenthema filmsBron: Entertainment One

The Spiderwick Chronicles

Een leuke fantasy film over een jongetje die een oud boek tegenkomt. 

Jared en Simon zijn tweelingbroers en verhuizen samen met hun moeder en hun zus Mallory naar het oude landhuis van hun tante, genaamd Villa Spiderwick. Daar ontdekken ze samen een heel mysterieus boek waarin vele geheimen verborgen liggen. Verder maken ze kennis met een kobold, die in het huis woont, en hij maakt het leven van jared en Simon niet heel gemakkelijk. Hij wil namelijk dat ze het mysterieuze boek verbranden. Als ze dat niet doen zouden ze weleens in grote problemen kunnen komen. Zijn waarschuwing lijkt helaas een beetje te laat te komen...

Boekenthema films  boekenthema filmsBron: Universal Pictures

Becoming Jane

Een prachtige biografie over Jane Austen. 

Als de twintigjarige Jane Austen voor het eerst verliefd wordt, heeft dat grote invloed op haar schrijven. De passie tussen haar en de straatarme Ierse bokser levert volop inspiratie voor haar verhalen. Maar het geluk mag niet lang duren, het grote verschil tussen hun afkomst en de status van haar eigen familie maakt hun relatie onmogelijk.

Boekenthema films  boekenthema filmsBron: A-Film

Lees ook: 19 tv-series gebaseerd op boeken

Nieuwste artikelen

 • Ollie de Viking - Adam Stower

 • Hart te huur – Diverse auteurs

 • Het Park – Magnus Weightman

 • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

 • Sensation Island - Thysia Huisman

Gerelateerde artikelen

 • De ergste film clichés 

 • De meest iconische romcoms

 • 10x populaire jongen versus verlegen meisje films

 • Leukste meiden series op Netflix

 • 16 x gezellige Halloween films

Zoek in artikelen