10x de beste romantische kostuumfilms

Wat is het toch heerlijk om weg te dromen bij prinsen, kastelen, mooie jurken, drama, romantiek en intriges! Stiekem zouden we eigenlijk ook wel een keertje terug in de tijd willen reizen om alles zelf mee te maken, maar zolang dat niet kan kunnen we gelukkig nog genieten van alle kostuumfilms die er zijn gemaakt. Daarom hebben wij de 10 beste romantische kostuumfilms voor je op een rijtje gezet. Welke is jouw favoriet?

1. Pride and Prejudice (1995)

De komst van de jonge aristocraat Darcy veroorzaakt grote opschudding in het gezin Bennet, met vijf dochters in de huwbare leeftijd. Vooral Mrs. Bennet is ervan overtuigd dat een van haar dochters het hart van de rijke vrijgezel zal weten te veroveren. De intelligente en ironische Elizabeth lijkt de uitverkorene. Maar Elizabeth laat zich leiden door haar vooroordeel naar aanleiding van de roddels die in de kleine gemeenschap de ronde doen en wijst hem af. De trots van beide jonge mensen zorgt voor vele onderlinge misverstanden. Maar er zijn nog meer potentiele huwelijkskandidaten die hun opwachting maken. Dit alles veroorzaakt grote opwinding bij vooral Mrs. Bennet, die het beste voor heeft met haar dochters. Bingley en de oudste dochter Jane worden verliefd, maar tot haar grote verdriet vertrekt hij naar Londen en laat niets meer van zich horen. Tussen Elizabeth en Darcy stapelen de misverstanden zich op en Wickham blijkt niet de gentleman te zijn die hij op het eerste gezicht leek. Elizabeth hoort veel goeds over Darcy, zodat ze haar mening wel moet herzien, want dankzij Darcy blijft haar jongere zusje Lydia een grote schande bespaard...

romantische kostuumfilms    romantische kostuumfilms    romantische kostuumfilmsBron: Universal Pictures

2. Emma (2009)

Emma is de prachtige verfilming van het beroemde boek van Jane Austen. De mooie en pientere Emma Woodhouse woont samen met haar invalide vader op het landgoed Hartfield in het Britse Highbury. Als koppelaarster van het dorp, heeft ze de gewoonte om zich te bemoeien met het liefdesleven van haar dorpsgenoten, hetgeen resulteert in soms komische en soms dramatische situaties. Uiteraard ten koste van haar eigen liefdesleven. Wanneer ze op een dag haar nieuwe vriendin Harriet Smith probeert te koppelen aan de knappe dominee Elton, gebeuren er vreemde dingen. Ineens blijken verschillende felbegeerde dorpelingen, waaronder de dominee zelf, gevoelens voor Emma te hebben. Emma, verblind door haar bemoeizucht, weigert te luisteren naar haar eigen hart en gaat niet op deze advances in.

romantische kostuumfilms    romantische kostuumfilms    romantische kostuumfilms   Bron: BBC

3. Persuasion (2007)

Op haar negentiende werd Anne Elliot hopeloos verliefd op de knappe marineofficier Frederick Wentworth. Maar de jonge Wentworth had geen noemenswaardige bezittingen en bij Anne thuis was men ook niet onder de indruk van zijn rang. Onder druk van haar familie heeft Anne toen een einde gemaakt aan de relatie. Maar nu ze 27 is, heeft ze daar spijt van. Ze is altijd van Wentworth blijven houden. Als hij terugkomt van zee – nu als een man met rijkdom en reputatie – kan Anne alleen maar toezien hoe elke ongetrouwde jonge vrouw uit de omgeving zich aan zijn voeten werpt. Is hij zijn vroegere liefde vergeten? En kan hij het Anne vergeven dat ze destijds naar haar familie luisterde in plaats van naar haar hart?

romantische kostuumfilms    romantische kostuumfilms    romantische kostuumfilmsBron: Bridge Entertainment

4. Sense and sensibility (1995)

Elinor Dashwood, moet na de dood van haar vader met haar moeder en twee zusjes hun landgoed verlaten omdat het erfrecht bepaalt dat de zoon uit zijn eerste huwelijk hier recht op heeft. Veel bezit hebben ze niet maar toch lukt het ze om elders een nieuw bestaan op te bouwen. Zusje Marianne belandt al spoedig in een ontstuimige relatie maar wordt uiteindelijk toch aan de kant gezet door de jongeman in kwestie. Elinor wordt verliefd op de onbereikbare Edward. Hij voelt ook veel voor haar maar hij is een heer van eer en heeft reeds trouw belooft aan een andere vrouw. Het zit de jonge dames dus niet mee. Toch proberen de beide zusjes hun hoofd en hart op één lijn te krijgen en voor bereid te zijn op wat de toekomst hun zal brengen.

romantische kostuumfilmsBron: Sony Pictures

5. Gone with the wind (1939)

We zien Vivien Leigh als Scarlett en Clark Gable als Rhett Butler: het zijn legendarische, onvergetelijke rollen. Gone With the Wind speelt zich af ten tijde van de Amerikaanse burgeroorlog en de afschaffing van de slavernij. Daarbij is het zonder twijfel het meest opwindende liefdesrelaas dat ooit in Hollywood werd verfilmd.

romantische kostuumfilmsBron: Warner Bros.

6. Sissi (1955)

Keizer Franz Joseph, die enige tijd nadat hij de Oostenrijkse troon bestegen heeft een passende gemaling zal moeten zoeken, wordt verliefd op de jeugdige Elisabeth van Beieren, een vrolijk ongekunsteld meisje,dat door iedereen Sissi wordt genoemd. Franz Joseph weet de aanvankelijke gereserveerdheid van het hof tegen zijn wel heel jonge bruid om te zetten in enthousiasme en Sissi verlaat haar geliefde geboortehuisen haar familie om de man te huwen met wie ze lief en leed zal delen.

romantische kostuumfilmsBron: Universal Pictures

7. Angélique (1964)

Beleef de aangrijpende avonturen van de beeldschone Angélique die wordt getroffen door het noodlot. Het verhaal gaat over ontmoetingen met de rijke graaf van Toulouse Joffrey de Peyrac, haar toekomstige man en enige ware liefde. Angélique en Joffrey worden geconfronteerd met de macht van invloedrijke personen tijdens het bewind van Louis XIV - de Zonnekoning. Liefde, actie en avontuur maken van Angélique een waar kostuumdrama vol actie. Een tijdloos succes waar mensen van alle leeftijden van zullen genieten!

romantische kostuumfilmsBron: Universal Pictures

8. Jane Eyre (2006)

Deze meeslepende tv-serie is de meest recente bewerking van Jane Eyre, naar de klassieke roman van Charlotte Brontë. In deze verfilming komt Brontë's beroemde vertelling vol drama en passie beter dan ooit uit de verf. Na een liefdeloze jeugd in een weeshuis komt Jane Eyre in dienst bij Mr Rochester, als gouvernante van zijn pupil Adèle. Jane wordt verliefd op haar mysterieuze werkgever en na verloop van tijd blijkt dat de passie wederzijds is. Ondanks het standverschil besluiten ze te trouwen. Maar dan ontdekt Jane een duister geheim uit het verleden van haar geliefde. Ze vlucht en wordt ziek van honger en verdriet liefdevol opgenomen door St. John Rivers en zijn zusters. Jane leidt een rustig en veilig bestaan maar kan Mr Rochester niet vergeten. Pas als ze het geheim van haar eigen verleden heeft ontsluierd, gaat ze naar hem op zoek...

romantische kostuumfilmsBron: BBC

9. Young Victoria (2010)

Engeland, 1837. De jonge koningin Victoria heeft moeite om zich aan te passen aan de strenge etiquette van het Britse hof. Daarnaast zijn er zoveel andere taken die haar aandacht vragen dat haar vrijheid ernstig te lijden heeft. Maar met de aanwezigheid van de Duitse prins Albert lijkt dat anders te worden. The Young Victoria is geregisseerd door Jean-Marc Vallée en geproduceerd door Martin Scorsese, Graham King, Sarah Ferguson, Hertogin van York, en Tim Headington. Het scenario is van Oscar winnaar Julian Fellowes, die eerder het scenario schreef voor Gosford Park.

romantische kostuumfilmsBron: Paradiso

10. Emma (2020)

Emma Woodhouse is knap, slim en rijk. Ze is een rusteloze ‘koningin’ zonder rivalen in haar kleine, slaperige Engelse dorpje. In deze satire over de sociale klassen moet Emma haar weg zien te vinden terwijl ze volwassen wordt en meerdere romantische misstappen begaat, om uiteindelijk te ontdekken dat de liefde altijd ergens onverwachts verscholen is.

Bron: Focus Features

11. Pride & Prejudice (2005)

De vijf zusters Bennet - Elizabeth of Lizzie, Jane, Lydia, Mary en Kitty - worden door hun moeder opgevoed met maar een doel: het vinden van een man om zo hun toekomst veilig te stellen. De levendige en intelligente Elizabeth ziet meer in een leven met perspectief, ze wordt hierin aangemoedigd door haar vader die haar adoreert. Wanneer de rijke vrijgezel Mr Bingley zijn intrek neemt in een nabijgelegen landgoed, zijn de Bennets in alle staten. Onder de mondaine Londense vrienden en de jonge officieren van deze man zijn genoeg huwelijkskandidaten voor de zusters Bennet te vinden. De oudste dochter Jane, kalm en mooi, staat op het punt om Mr Bingley's hart te winnen. En Lizzie ontmoet de knappe en - naar het lijkt - hooghartige Mr Darcy. Dit is het moment waarop de strijd tussen seksen begint.

Bron: Universal Pictures

12. Casanova (2005)

Casanova neemt ons mee naar het decadente Venetië van de 18e eeuw, naar de salons van het Parijs van voor de revolutie en naar het hof van George III in Londen. Het is de tijd van de verlichting en de wetenschap, er wordt gegokt en er wordt gefeest. Casanova staat er middenin; hij is violist, advocaat, loterijdirecteur en intellectueel. Hij is boer en edelman, rijk en arm, maar bovenal is hij minnaar. Seks is Casanova’s eerste levensbehoefte, maar een losbol is hij niet. Zijn liefde mag dan kortstondig zijn, hij is wel onvoorwaardelijk en oprecht. Hij deelt het bed met hofdames, actrices en zelfs met nonnen. Hij wijdt zijn leven aan het genot, maar één ding blijft altijd buiten bereik: simpelweg gelukkig zijn met zijn enige grote liefde, Henriette.

romantische kostuumfilmsBron: Touchstone Pictures

Lees ook: De beste tv-series over koningshuizen

Nieuwste artikelen

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

Gerelateerde artikelen

  • De beste romantische kostuumfilms

  • Wat te kijken na Bridgerton

  • Alle Jane Austen films op een rijtje

  • Alle Pride and Prejudice films

  • Dit kun je lezen na Bridgerton

Zoek in artikelen