25 Young Adult films gebaseerd op een boek

Je kent ze vast wel, al die geweldig leuke films zoals The Hunger Games en The Maze Runner. Maar deze films zijn allemaal gebaseerd op Young Adult boeken! En laten wij bij Chicklit nu net de expert zijn in dit genre. Daarom hebben wij een must-watch-read-lijstje gemaakt met 25 films die gebaseerd zijn op Young Adult boeken! Maak je agenda dus maar vrij en plan maar snel een filmdagje in...

Divergent

De Divergent films zijn gebaseerd op de gelijknamige boeken van Veronica Roth. In Divergent volgen we het verhaal van Tris. Ze woont in Chicago in een toekomstige maatschappij waarin de bevolking is opgedeeld in vijf groepen. Alle zestienjarigen moeten kiezen bij welke groep ze willen horen. Wanneer het aan Tris de beurt is om een keuze te maken, besluit ze om haar familie de rug toe te keren en voor de factie Onverschrokkenheid te kiezen. Tijdens de zware en gevaarlijke inwijding moet ze haar grootste angsten onder ogen komen en leert ze om te vechten. Daarnaast maakt ze nieuwe vrienden en krijgt ze gevoelens voor haar leider Four. Ondertussen draagt Tris een groot geheim met zich mee, haar persoonlijkheidstest gaf aan dat ze ‘afwijkend’ is en bij meerdere groepen zou passen. Deze uitslag moet ze geheim houden – maar waarom is dit zo levensbedreigend?

Young Adult films             Young Adult films               Young Adult films Bron: Summit Entertainment 

The Maze Runner

The Maze Runner is een ontzettend spannende boekenreeks van James Dashner! Spannender dan de films zelfs. De eerste film loopt gelijk met het eerste boek, maar vanaf film twee wijken de films af van de boeken. In The Maze Runner wordt Thomas met een groep andere jongens wakker en ontdekt hij dat hij gevangen zit in een gigantisch labyrint. Van de buitenwereld weet hij niets meer, behalve vreemde dromen over een mysterieuze organisatie genaamd W.C.K.D. Alleen door fragmenten van zijn verleden te verzamelen met aanwijzingen die hij in het labyrint vindt, kan Thomas zijn ware doel en een manier om te ontsnappen zien te vinden.

Young Adult films           Young Adult films Bron: 20th Century Fox

I Am Number Four

Van I Am Number Four is er helaas maar één film gemaakt en dat terwijl de boeken heel succesvol zijn! De Loriënkronieken bestaat uit in totaal 9 boeken en ze zijn geschreven door Pittacus Lore. John Smith is een uitzonderlijke tiener die zijn ware identiteit verbergt om te ontsnappen aan een dodelijke vijand die gestuurd is om hem te vernietigen. John woont samen met zijn beschermer in een klein plaatsje in Ohio dat nu zijn thuis is. Hier krijgt hij te maken met onverwachte gebeurtenissen die zijn leven veranderen: zijn eerste liefde, indrukwekkende nieuwe krachten en een geheime connectie met de anderen die zijn lot delen. 

Young Adult films            Young Adult films Bron:  John Bramley, DreamWorks II Distribution Co

Cirque du Freak: The Vampire's Assistant

Weer een voorbeeld van een film die niet verder is gegaan na deel één. Deze film is gebaseerd op de Vampire Blood-trilogie van Darren Shan. Het verhaal gaat over de zestienjarige Darren. Wanneer hij met zijn vriend een reizende freakshow bezoekt, wordt hij door de vampier Larten Crepsley veranderd in een bloeddorstig wezen. Hij voegt zich bij de rondreizende show vol monsterlijke figuren: een slangenmens, een weerwolf, een vrouw met een baard en een gigantische propper. Terwijl Darren zijn nieuwe krachten ontdekt wordt hij een belangrijke schakel in de strijd tussen de vampiers en hun tegenstanders die nog gevaarlijker zijn. Vechtend voor zijn leven, moet hij zorgen dat deze strijd zijn laatste restje menselijkheid niet zal opeisen.

 Young Adult films           Young Adult films Bron: Universal Pictures

Ender’s Game

Deze film met Harrison Ford is afgeleid van het gelijknamige boek van Orson Scott Card. Het verhaal gaat over Andrew "Ender' Wiggin. Hij is de jongste zoon uit een doodnormaal gezin. Wanneer de mensheid vernietigd lijkt te worden in de oorlog met de Formics, een buitenaards insectenras, worden er maatregelen genomen. Er wordt een school opgezet om de meest talentvolle kinderen op te leiden tot toekomstige commandanten. Ender blijkt tot de uitverkorenen te horen. Hij komt steeds meer in contact met zijn talenten en onder begeleiding van kolonel Hyrum Graff en majoor Gwen Anderson lijkt hij degene te zijn die de wereld kan redden. Lukt het Ender om in de voetsporen te treden van de legendarische Mazer Rackham en de strijd te winnen?

 Young Adult films           Young Adult films Bron: Richard Foreman, Summit Entertainment

Rubinrot

De Edelsteen trilogie is een boekenreeks van Kersten Gier. En deze boeken zijn verfilmd in het Duits! Het verhaal gaat over Gwendolyn Shepherd. Ze wordt soms gek van haar familie en vooral van haar arrogante nichtje Charlotte. Maar op haar zestiende verjaardag komt Gwen erachter dat in plaats van haar nichtje, zijzelf een zeldzaam gen heeft geërfd, waardoor ze door de tijd kan reizen...

 Young Adult films           Young Adult films Bron: Geißendörfer Film- und Fernsehproduktion (GFF)

Vampire Academy

Vampire Academy is gebaseerd op het gelijknamige boek van Richelle Meads. De serie bestaat in totaal uit zes boeken. Het verhaal gaat over de twee beste vriendinnen Rose en Lissa die studeren aan een school voor vampiers. Rose wordt opgeleid om de beschermer van Lissa te worden. Lissa is namelijk een prinses en de troonopvolger van de Moroi. Rose traint hard om de rol te kunnen vervullen, niet in de minste plaats omdat ze dan vaker bij de knappe Dimitri kan zijn. Ze zal de lessen hard nodig hebben want de slechte vampiers de Strigoi zullen er alles aan doen om Lissa het leven onmogelijk maken...

           Young Adult films Bron: Laurie Sparham, The Weinstein Company

The Hunger Games

The Hunger Games is misschien wel één van de meest bekende young adult verfilmingen. De films zijn namelijk gebaseerd op de gelijknamige boeken van Suzanne Collins. In de film volgen we de zestienjarige Katniss Everdeen. Elk jaar vinden de Hunger Games plaats. Een spel waarin 24 jongeren moeten vechten tot de dood. Slechts één deelnemer kan er levend uitkomen. Uit elk district worden twee deelnemers gekozen, een jongen en een meisje. Wanneer het zusje van Katniss wordt uitgekozen om mee te doen aan de Hunger Games twijfelt Katniss geen moment; ze besluit om de plek van haar zusje in te nemen. Vanaf dat moment heeft ze nog maar één doel: overleven tegen elke prijs.

           Young Adult films Bron: Lionsgate

Twilight

Ook Twilight is een bekende young adult boekverfilming. Wie heeft de boeken over Bella Swan van Stephenie Meyer niet gelezen? Twilight gaat over het buitenbeente Bella. Wanneer ze verhuist naar het stadje Forks ontmoet ze daar de knappe Edward Cullen. Al snel valt Bella voor Edward en krijgen ze een relatie. Maar Edward blijkt een vampier te zijn. Echter is hij niet zoals andere vampiers, hij drinkt namelijk geen bloed. Hoe dichter Bella en Edward bij elkaar komen, hoe meer ze moeten vechten om hun liefde in stand te houden. Alsof dat nog niet moeilijk genoeg is, bezoeken twee dodelijk vampiers en vijanden van Edward de stad Forks en gaan op zoek naar Bella. 

           Young Adult films Bron: Summit Entertainment 

The Mortal Instruments: City of Bones

The Mortal Instruments van Cassandra Clare is een ontzettend populaire boekenserie! Het eerste deel van die serie is verfilmd onder de naam The Mortal Instruments: City of Bones. Helaas is het tweede deel van de reeks nooit verfilmd, maar gelukkig hoeven de fans niet te treuren. Er is namelijk wel een serie gemaakt die gebaseerd is op de boeken, namelijk Shadowhunters! Het verhaal gaat over Clary Fray, een normaal meisje uit New York. Maar midden in een club is ze getuige van een moord die door een groep jongeren wordt gepleegd. Echter is zij de enige die dat heeft gezien. Al snel komt ze erachter dat de jongeren Schaduwjagers blijken te zijn. Ze zijn strijders die vechten tegen demonen. Clary komt erachter dat ze de Schaduwjagers kan zien, omdat ze er zelf één is...

 Young Adult films           Young Adult films Bron: Constantin Film

Narnia

Narnia is een bekende kinderboekenreeks van C.S. Lewis die ook in zijn geheel is verfilmd. Het verhaal gaat over Lucy, Edmund, Susan en Peter. De broers en zussen ontdekken per ongeluk de wereld van Narnia als ze verstoppertje spelen in een landhuis. Wanneer ze in een magische kleerkast stappen komen ze terecht in Narnia. Het land wordt bewoond door sprekende dieren, dwergen, centauren, faunen en reuzen. Ooit was Narnia vredig, maar door de betovering van de Witte Heks Jadis, heerst er nu een eeuwige winter. Geholpen door de machtige en wijze leeuw Aslan en zijn leger van sprekende dieren gaan de kinderen de strijd aan om het land voor altijd te bevrijden van de ijzige krachten van de heks. 

           Young Adult films Bron: Phil Bray, Walt Disney Pictures, Walden Media

The Princess Diaries

The Princess Diaries één en twee zijn heerlijke feelgoodfilms. En er is zelfs sprake van The Princess Diaries deel drie! De films zijn gebaseerd op het boek van Meg Cabot. Het verhaal gaat over de zestienjarige Mia Thermopolis. Ze wordt opgevoed door haar alleenstaande moeder, maar op een dag komt Mia erahter dat ze de prinses is van het kleine Europese landje Genovia. Ze moet nu een keuze maken tussen haar leven als tiener in San Francisco, of de troon bestijgen in Europa. Terwijl Mia haar keuze probeert te maken krijgt ze prinses-lessen van haar grootmoeder.

           Young Adult films Bron: Walt Disney Pictures 

Love, Simon

De film Love, Simon is gebaseerd op het boek Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld van Becky Albertalli. In de film volgen we de zeventienjarige Simon Spier. Hij valt niet op meisjes, maar op jongens. Alleen zijn familie en vrienden weten dat nog niet, behalve een anonieme klasgenoot die ook op jongens valt en met wie hij online contact heeft weet het. Simon is langzaamaan verliefd geworden op de anonieme klasgenoot, maar de e-mails die hij met deze jongen wisselt vallen helaas in de verkeerde handen en Simon wordt ermee gechanteerd. 

 Young Adult films           Young Adult films Bron: Fox 2000 Pictures

Eragon

Christopher Paolini heeft de epische Erfenis-serie geschreven dat gaat over de jongen Eragon. Ook deze boeken zijn verfilmd, maar helaas geldt ook voor deze film dat het eerste deel niet heel succesvol was en dat de andere delen nooit verfilmd zijn. De jongen Eragon vindt een glimmende blauwe steen. Maar wanneer de steen een draak laat verschijnen beseft Eragon dat hij een schat heeft gevonden. Er wordt hem een eeuwenoud verhaal toevertrouwd waardoor zijn leven in één klap compleet veranderd. Eragon moet samen met de draak een koning met duistere krachten zien te stoppen voordat hij het Koninkrijk in gevaar brengt. Het lot van het gehele koningrijk ligt in zijn handen…

 Young Adult filmsBron: Industrial Light, Twentieth Century Fox

Nick and Norah's Infinite Playlist

Deze film met Kat Dennings (2 Broke Girls) in de hoofdrol is gebaseerd op het gelijknamige boek van Rachel Cohn en David Levithan. Het verhaal wordt verteld uit afwisselende perspectieve van 'hem' en 'haar'. De film gaat over Norah en Nick. Ze ontmoeten elkaar bij een optreden van de band van Nick. Norah moet voor 5 minuten doen alsof ze de nieuwe vriendin van Nick is, om zijn ex-vriendin jaloers te maken die daar met haar nieuwe vriend is. Maar wanneer Nick en Norah elkaar zoenen springt er een vonk over die het begin is van een liefdesavontuur. 

 Young Adult filmsBron: Columbia Pictures

Percy Jackson

Percy Jackson en de Olympiers is een boekenreeks van Rick Riordan. Van Percy Jackson zijn er in totaal 5 boeken verschenen, waarvan de eerste twee verfilmd zijn. Het verhaal gaat over de zeventienjarige Percy Jackson. Hij komt erachter dat hij geen mens, maar een halfgod is! Hij is namelijk de zoon van Poseidon. Percy wordt ervan beschuldigd dat hij de bliksemschicht van Zeus heeft gestolen, het machtigste wapen van het universum. Percy gaat op een gevaarlijke missie om zijn onschuld te bewijzen en een vernietigende oorlog tussen de goden te voorkomen.

Bron: Fox 2000 Pictures

Beautiful Creatures

Beautiful Creatures is een fantasy/young adult boekenreeks geschreven door Kami Garcia en Margaret Stohl. Het eerste boek van deze serie is verfilmd. Helaas kreeg de film gemixte recensies en bracht de film niet genoeg geld op. De andere delen van de reeks zijn niet verfilmd. Beautiful Creatures gaat over Lena Duchannes. Ze is geen gewoon meisje, maar ze bezit krachten die ze wanhopig probeert te verbergen. En ze heeft te maken met een vloek die haar familie al generaties lang achtervolgd. Op school ontmoet Lena Ethan. Hij is onmiddelijk betovert door haar. Lena is namelijk het meisje waar hij al letterlijk maanden over droomt. Op haar zestiende verjaardag wordt Lena opgeëist door de Krachten van het goede of het kwade. Ze vreest voor Ethans veiligheid en besluit om alle sporen van hun liefde uit zijn geheugen te wissen... 

 Young Adult filmsBron: John Bramley, Alcon Entertainment

The Fault in Our Stars

Wij kunnen je garanderen dat je het bij dit verhaal niet droog gaat houden! The Fault in Our Stars (Een weeffout in onze sterren) is geschreven door John Green en gaat over het leven van Hazel en Gus. Hazel is ongeneeselijk ziek en bij een praatgroep voor kankerpatiënten ontmoet ze Gus. Langzaam maar zeker bloeit er een bijzondere liefde tussen de twee op.

Bron: James Bridges, Twentieth Century Fox 

Paper Towns

Deze film met Cara Delevigne is ook gebaseerd op een boek van John Green. Het verhaal gaat over Quentin en zijn mysterieuze buurmeisje Margo. Margo neemt Quentin mee op een nachtelijk avontuur, maar verdwijnt dan plotseling. Ze laat een aantal cryptische aanwijzingen achter die Quentin moet ontcijferen. De zoektocht mondt voor Quentin en zijn vrienden uit in een bijzonder avontuur. Om Margo terug te vinden, moet Quentin ontdekken wat de waarde is van echte vriendschap en ware liefde.

 Young Adult filmsBron: Michael Tackett, Twentieth Century Fox Film Corporation

The Host

Naast de Twilight-serie is er nog een boek van Stephenie Meyer verfilmd. In 2013 kwam namelijk de film The Host uit, die gebaseerd is op het gelijknamige boek. De mensheid op aarde wordt bedreigd door ‘de zielen’, een onzichtbare vijand die de menselijke lichamen overnemen en hun herinneringen wissen. Hoewel de ‘zielen’ een vredig ras zijn, kunnen ze enkel overleven door een gastlichaam over te nemen. Wanderer, de ziel die het lichaam van voormalig verzetsstrijder Melanie toegewezen krijgt, weet dat het moeilijk is om in een mensenlichaam te leven. Maar één ding had zij niet verwacht: Melanie’s geest vecht terug tegen de overheersing van Wanderer en vult haar gedachten met overweldigende emoties en herinneringen. Wanderer wordt meer en meer gegrepen door Melanie’s geest en kiest de kant van de mensen. Naarmate de tijd verstrijkt voelt Wanderer steeds meer sympathie voor Melanie en de liefde voor haar broer Jamie en partner Jared Howe. Wanderer wordt verscheurd tussen haar loyaliteit aan haar eigen ras en de groeiende liefde voor de mensen in haar herinneringen.

Bron: Alan Markfield, Open Road Films

If I Stay

If I Stay is gebaseerd op het gelijknamige boek (in het Nederlands uitgekomen onder de naam Als ik blijf) van Gayle Forman. Het leven van de zestienjarige Mia Hall draait om muziek. Ze speelt Cello en heeft auditie gedaan voor een conservatorium. Haar vriend Adam speelt in een band en haar toekomst ziet er goed uit. Maar dan slaat het noodlot toe wanneer Mia met haar ouders en broertje een auto-ongeluk krijgt. Een vrachtwagen boort zich in hun auto. Haar ouders zijn op slag dood. Mia denkt dat ze het heeft overleefd, maar dan beseft ze dat ze aan de kant van de weg staat en haar eigen hand uit het raam ziet steken... In de vierentwintig uur die volgen op het afschuwelijke auto-ongeluk, wordt Mia voor een onmogelijke keuze gesteld.

 Young Adult filmsBron: Doane Gregory, Warner Bros. Entertainment Inc.

The Princess Bride

Je hebt vast wel eens van de fantasyfilm The Princess Bride gehoord, maar wist je ook dat deze film gebaseerd is op een boek? Het boek is geschreven door William Goldman en gaat over een jongetje dat ziek thuis is. Zijn opa besluit hem voor te lezen uit het boek The Princess Bride. Het verhaal van dat boek gaat over het meisje Buttercup dat gedwongen wordt om te trouwen met prins Humperdinck. Maar, ze houdt helemaal niet van hem want ze is al verliefd op de boerenjongen Westley! Wanneer Prinses Buttercup wordt ontvoerd besluit Westley alles op alles te zetten om haar te redden. 

Bron: Act III Communications 

The Perks of Being a Wallflower

The Perks of Being a Wallflower (in het Nederlands uitgekomen onder de naam De belevenissen van een muurbloem) is een lief coming of age verhaal. In de film speelt Emma Watson één van de hoofdrollen. Het verhaal gaat over de onpopulaire Charlie. Door zijn verlegen, hyperintelligente en sociaal onaangepaste karakter blijft hij een muurbloem. Charlie probeert op zijn eigen manier vat te krijgen op de wereld van dates, familiedrama's, seks en drugs. Gelukkig heeft hij vrienden die hem hier bij helpen.

Bron: John Bramley, Summit Entertainment

Everything, Everything

Ook de film Everything, Everything is gebaseerd op een boek. Nicola Yoon heeft namelijk het boek Everything, everything (in het Nederlands bekend onder de naam Alles wat je lief is) geschreven en daarop is deze film gebaseerd. Maddy is 18 jaar en door haar ziekte mag ze nooit het huis verlaten. Maar wanneer Maddy haar nieuwe buurjongen Olly ontmoet wil ze de fascinerende buitenwereld graag verkennen en haar eerste liefde ervaren. Wat begon met staren naar elkaar van achter het raam en met tekst berichtjes als enige communicatiemiddel, groeide uit tot een hechte band. Ondanks Maddy’s aandoening  willen zij alles riskeren om bij elkaar te kunnen zijn, zelfs als dit betekent dat zij alles daardoor kunnen verliezen...

 Young Adult filmsBron: Warner Bros, Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)

The 5th Wave

Deze spannende film is ook gebaseerd op een boek. Met het open einde van de film zijn we blij dat we snel boek twee erbij kunnen pakken! De film is namelijk gebaseerd op het boek De vijfde golf van Rick Yancey en volgt het verhaal van het eerste boek. De andere twee boeken zijn helaas niet verfilmd. In The 5th Wave is het grootste deel van de aarde en wereldbevolking weggevaagd door een buitenlandse invasie. Tot nu toe hebben de aliens vier verwoestende golven zoals duisternis en infectie de wereld in geholpen en de vijfde golf is op handen... De zestienjarige Cassie is op de vlucht en probeert wanhopig haar jongere broertje Sam te redden die is meegenomen door een groep militairen. Wanneer ze zich voorbereidt op de vijfde golf besluit Cassie om samen te werken met een geheimzinnige jonge man - ook al weet ze dat ze niemand meer kan vertrouwen.

 Young Adult filmsBron: Columbia Pictures 

Lees ook: Gedachten die we hebben als we Young Adult kijken

Nieuwste artikelen

 • De zeven - Rose Wilding

 • Dolende geesten – Hilda Spruit

 • Wie ik ben zonder jou - Susan Muskee

 • Hart van de Duistere - Beau Charlotte

 • Rendez-vous op Montmartre (Bestemming Parijs #2) - Mirjam Mieserius

Gerelateerde artikelen

 • De beste Young Adult sprookjes

 • Top 12 beste young adult fantasy series

 • 10 redenen waarom Ben Barnes een lekker ding is

 • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

 • De top 10 beste boekverfilmingen

Zoek in artikelen