25x de beste film franchises

Het kijken van films is misschien wel één van onze favoriete bezigheden. Het is heerlijk om je af en toe even helemaal in een andere wereld te verliezen! Met name is het fijn om een film te kijken waarvan er meerdere delen verschenen zijn. Zo kan je je nog langer in die andere wereld bevinden én dat zijn perfecte films voor een filmavond! Wij hebben voor jullie de leukste film franchises op een rij gezet! Al deze films bestaan uit meer dan twee delen. Bingen maar!

Indiana Jones

In de Indiana Jones franchise maken we kennis met de archeologie professor Indiana Jones. Hij is niet alleen een saaie professor, maar hij maakt ook veel avonturen mee om oude schatten te vinden. Van deze leuke film franchise zijn er in totaal 4 delen verschenen. Er gaan al lange tijd geruchten dat er wordt gewerkt aan een Indiana Jones 5, maar hierover is nog niet veel bekend.

Lord of the Rings

De Lord of the Rings films zijn gebaseerd op de trilogie van J.R.R. Tolkien. Deze trilogie is een epische fantasy-serie die elke fantasyliefhebber gezien moet hebben! We maken kennis met de Hobbit Frodo. Hij komt in het bezit van de machtigste ring op Midden-Aarde. Hij krijgt de taak om samen met 9 reisgenoten, waaronder twee mensen, een tovenaar, een dwerg, een elf en 4 hobbits, de ring te vernietigen in de vulkaan waarin hij gemaakt is, Mount Doom. Dit avontuur is niet zonder gevaren...

The Hobbit

Alhoewel de films van The Hobbit later zijn gemaakt dan Lord of the Rings, is dit eigenlijk een prequel serie. Het speelt zich af in dezelfde wereld als de Lord of the Rings. In dit deel volgen we de oom van Frodo, Bilbo Baggins. Op een dag staat de tovenaar Gandalf op zijn stoep om te vragen of hij een inbreker wil zijn voor een groep dwergen. Al snel staan ook de dwergen voor zijn deur, wat het begin is van de reis naar de Lonely Mountain. Dit is het thuis van de dwergen, maar de draak Smaug heeft de berg ingenomen. De dwergen willen met de hulp van Bilbo de berg terugveroveren.

Bron: Giphy

The Fast and the Furious

The Fast and the Furious is ondertussen niet meer weg te denken uit de filmwereld! Van deze franchise zijn er ondertussen al 8 films verschenen én is er een spin-off gemaakt genaamd Hobbs & Shaw. De films zijn mateloos populair en dat is ook niet gek. De film zit boordevol actie en leuke acteurs. Dit bleek een gouden combinatie te zijn. In de eerste film maken we kennis met de onervaren politieman Brian die undercover gaat en zich voordoet als lid van het raceteam vna Dominic Toretto. Hij probeert om erachter te komen wie er achter een hele reeks overvallen zit. Brian komt in een hachelijke situatie terecht wanneer een aantal bendeleden achterdochtig worden en hij zijn trouw moet bewijzen...

The Mummy

Voor de fans van avonturenfilms is The Mummy franchise een aanrader. In de eerste film maken we kennis met soldaat Rick O'Connel die op de verborgen ruïnes van Hamunaptra, De Stad der Doden stuit. Een paar jaar later keert hij samen met egypthologe Evelyn en haar broer Jonathan terug om de 3000 jaar oude schat op te graven. Het trio begint aan een avontuur dat hen dwars door de Sahara voert en hen oog in oog zal laten staan met een geheimzinnige en onheilspellende kracht met een overweldigende intensiteit... In 2017 is er nog een deel van The Mummy verschenen met Tom Cruise in de hoofdrol. Helaas werd dit deel niet zo goed ontvangen. 

Men in Black

"Here come the Men in Black." Als je zin hebt in een meer humoristische franchise dan zijn de Men in Black films iets voor jou! Er zijn drie films verschenen met onder andere Will Smith in de hoofdrol en 2019 verscheen de film Men in Black: International. Dit keer zonder Will Smith, maar met Chris Hemsworth. In deze franchise gaan twee MIB regeringsagenten, K en J, werken voor een speciale eenheid die zich bezig houdt met de buitenlandse wezens op aarde. Telkens als er paniek onder de bevolking dreigt uit te breken worden de ‘Men In Black’ erop af gestuurd. K en J raken verstrikt in een complot van aliens en moeten alles op het spel zetten om de toekomst van het menselijke ras te redden...

Bron: Giphy

Ghostbusters

Who you gonna call? Ghostbusters! Nog een geweldige franchise zijn de Ghostbusters films! In de eerste film verliezen drie wetenschappers hun baan bij de universiteit van New York, waar ze het occulte bestudeerden. Ze besluiten om zich voortaan te verhuren als Ghostbusters en zich bezig te gaan houden met het vangen van allerlei soorten spoken en geesten. Wanneer ze een portaal naar een andere dimensie ontdekken is het aan de Ghostbusters om New York te redden van een verschrikkelijke verschijning...  In 2016 verscheen er een reboot van deze film met vrouwelijke Ghostbusters. In 2020 staat de film Ghostbusters: Afterlife gepland. Dit zal geen reboot worden, maar de film speelt zich af na de originele twee Ghostbusters films.

Harry Potter

Uiteraard kunnen de Harry Potter films niet ontbreken in deze lijst! Deze films heb je waarschijnlijk al (meerdere keren) gezien en zo niet dan móet je ze echt een keer gezien hebben! In de eerste film maken we kennis met de jongen Harry Potter die verwaarloosd wordt door zijn oom en tante. Op en dag komt de halfreus Hagrid binnenvallen die aan Harry vertelt dat hij een tovenaar is! Harry besluit vervolgens om naar Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus te vertrekken om alles over magie te leren. In totaal zijn er acht films van gemaakt, dus je kan je heel wat uren onderdompelen in de wereld van Zweinstein!

Jurassic Park

De originele Jurassic Park serie bestaan uit in totaal drie films. Maar in 2015 kwam er een nieuw deel in de reeks uit genaamd Jurassic World. Deze nieuwe reeks zal ook uit in totaal drie films bestaan, waarvan het laatste deel nog moet verschijnen. In de eerste Jurassic Park film maken we kennis met John Hammond. Hij is een steenrijke projectontwikkelaar die in het geheim op een afgelegen eiland dinosauriërs creëert. Voordat hij het park openstel voor het publiek laat hij twee topexperts op het gebied van paleontologie, een bekende mathematicus en zijn twee kleinkinderen invliegen om een indruk van het park te krijgen en om de investeerders gerust te stellen. Maar hun bezoek verloopt alles behalve soepel als de prehistorische roofdieren uitbreken en de eilandbewoners insluiten... 

Bron: Giphy

Transformers

Deze heerlijke actie filmserie bestaat uit vijf films in de Transformers reeks. In 2018 kwam daar nog de film Bumblebee bij en voor de fans is er goed nieuws! Want het zevende deel in de Transformers reeks komt in 2021 uit. We hebben dus nog iets om naar uit te kijken! In de eerste film leren we de Autobots en Decepticons kennen die al jaren met elkaar in oorlog zijn. Hierbij staat het lot van het heelal op het spel. Als de strijd zich verplaatst naar de aarde, hangt het van één jongen af of de kwaadaardige Decepticons alle macht in handen krijgen. Die jongen is Sam Witwicky. Sam is een doodgewone jongen die zich bezighoudt met dingen als school, vrienden, auto's en meisjes. Hij heeft er geen flauw idee van dat alleen hij de mensheid kan redden, tot hij en zijn vriendin Mikaela terechtkomen in de meedogenloze strijd tussen de Autobots en Decepticons. Terwijl het lot van de wereld aan een zijden draadje hangt, leert Sam de ware betekenis kennen van het motto van de familie Witwicky.

Marvel Cinematic Universe

Het Marvel Cinematic Universe is een gigiantische filmserie die nog lang niet ten einde is! Tot nu toe bestaat het Marvel Cinematic Universe uit maar liefst 23 (!!) films. Onder het Marvel Cinematic Universe vallen onder andere de films als Iron Man, Avengers, Thor, Captain America en Guardians of the Galaxy! Omdat er zoveel films van gemaakt zijn hebben wij ze hieronder allemaal voor jullie op een rijtje gezet. Plan maar alvast een paar avonden in om al deze films te gaan kijken!

Iron Man
The Incredible Hulk
Iron Man 2 
Thor
Captain America: The First Avenger
The Avengers
Iron Man 3 
Thor: The Dark World
Captain America: The Winter Soldier
Guardians of the Galaxy
Avengers: Age of Ultron
Ant-Man
Captain America: Civil War 
Doctor Strange 
Guardians of the Galaxy Vol. 2 
Spider-Man: Homecoming 
Thor: Ragnarok 
Black Panther 
Avengers: Infinity War 
Ant-Man and the Wasp
Captain Marvel 
Avengers: Endgame 
Spider-Man: Far From Home

Ice Age

Van deze leuke animatie film franchise zijn er in totaal 5 films verschenen. Met name weet de eekhoorn Scrat elke film de show te stelen met zijn bizarre kapriolen om een eikel te bemachtigen! In de eerste film trekken duizende dieren naar het zuiden om de winter te ontvluchten, maar de eenzame mammoet Manfred is juist op weg naar het noorden. Onderweg ontmoet hij de luiaard Sid die meegaat op Manfred's reis. Als ze plots een weeskindje vinden, overtuigt Sid Manny van het feit dat ze de mensenbaby terug moeten brengen naar zijn familie. Dit kan alleen maar met behulp van Diego, de sluwe tijger, die denkt dat hij een snelle manier weet om de familie op te sporen.

Bron: Giphy

Toy Story

De Toy Story films bestaan uit in totaal 4 delen. De eerste film verscheen in 1995 en de laatste film in 2019. Elk deel is ontzettend goed en daarom staat deze film reeks in de lijst met beste film franchises! De cowboy pop Woody is het favoriete speelgoed van Andy. Maar wanneer er een nieuw actiefiguur komt genaamd Buzz Lightyear wordt Woody jaloers. Hij is bang dat Buzz het favoriete speeltje van Andy gaat worden. Wanneer Buzz per ongeluk uit het slaapkamerraam van Andy valt, gaat Woody achter hem aan. Samen moeten ze proberen om in de buitenwereld te overleven en weer veilig terug te komen naar Andy's huis...

X- Men

Naast het Marvel Cinematic Universe bestaan er ook de X-Men films. Ondertussen zijn er van deze populaire franchise ook al heel wat films uitgebracht. In totaal zijn er 12 films uitgebracht, waaronder de twee Deadpool films. Er is ook al een nieuw deel aangekondigd die The New Mutants gaat heten. De X-Men zijn een groep mutanten met buitengewone krachten. Ze vechten zowel tegen intolerantie als tegen een andere groep radicale mutanten die de mensheid willen uitroeien.

Despicable Me

De Despicable Me films, oftwel Verschikkelijke Ikke zoals ze in het Nederlands zijn uitgekomen, zijn hilarische animatiefilms voor het hele gezin! Met name de gele Minions hebben voor het grote succes van de films gezocht. In totaal bestaat de Despicable Me franchise uit drie films én hebben de Minions ook hun eigen film gekregen! De gemene Gru woont in een onheilspellende villa in een vredige buitenwijk en hij wil de wereld domineren met zijn leger van minions. Maar dan staan er plots drie weesmeisjes voor de deur die in Gru geen superschurk, maar de perfecte papa zien! Een grotere bedreiging voor zijn reputatie is nauwelijks denkbaar.

Bron: Giphy

Star Wars

Star Wars blijft nog steeds ontzettend populair. De allereerste film (die eigenlijk het vierde deel was) verscheen in 1977. Het allerlaatste deel, de negende uit de franchise, is in 2019 uitgebracht. Naast deze 9 hoofdfilms zijn er nog twee films verschenen, namelijk Rogue One: A Star Wars Story en Solo: A Star Wars Story. In de eerste Star Wars film maken we kennis met Anakin Skywalker. Hij woont als slaaf met zijn moeder op de planeet Tatooine. Wanneer de Jedi Qui-Gon Jinn Anakin ontmoet voelt hij dat dit jongetje de krachten van de Force bezit en dat hij wel eens degene kan zijn die rust in de Force kan brengen. Hij besluit dan ook alles in het werk te stellen om Anakin op te leiden als Jedi ridder. Daarnaast is het onrustig in het heelal. Senator Palpatine is bezig om zijn macht te vergroten. Door een incident wordt Palpatine het middelpunt van een groot conflict tussen de gigantische commerciële handelsfederatie en de kleine, vredige planeet Naboo. Koningin Amidala van Naboo staat voor een moeilijke keuze. Ze besluit de hulp in te roepen van Jedi Master Qui-Gon en zijn leerling Obi-Wan Kenobi.

Shrek

Onze favoriete groene Oger is natuurlijk Shrek! Deze franchise bestaat uit 4 films en er gaan geruchten dat er een vijfde deel in de maak is. In de eerste film maken we kennis met Shrek. Hij woont in zijn eentje in een verlaten moeras, maar daar is hij helemaal tevreden mee. De mensen zijn bang voor hem en zien hem als een monster. Plotseling wordt Shreks rustige moeras overspoeld door een lading sprookjesfiguren. Het blijkt dat Lord Farquaad de figuren heeft verbannen uit zijn koninkrijk. Ze vormen namelijk een obstakel voor zijn droom om heerser te worden van Duloc. Hiervoor moet hij wel een vrouw vinden. Hij besluit om met prinses Fiona te trouwen, maar hij moet haar daarvoor wel eerst bevrijden uit de toren en een draak verslaan. Shrek ontmoet intussen Donkey. Het duo vertrekt naar het paleis van Farquaad zodat Shrek verhaal bij hem kan halen. Farquaad belooft Shrek dat hij zijn moeras weer terugkrijgt als hij Prinses Fiona naar hem weet te brengen. Samen met Donkey gaat Shrek op pad om Fiona van de draak te redden. 

James Bond

"The name is Bond. James Bond." Als we denken aan actie en spionage films dan denken we natuurlijk gelijk aan het legendarische karakter James Bond! In totaal zijn er 26 James Bond films verschenen, waarbij de eerste al in 1962 is uitgekomen. Zeven acteurs hebben tot nu toe de rol van James Bond vertolkt, waarvan Daniel Craig de meest recente is. Hij speelt sinds 2005 de iconische rol van deze topspion met 'licence to kill'. 

Bron: Giphy

Pirates of the Caribbean

Met de Pirates of the Caribbean films heeft Johnny Depp zichzelf onsterfelijk gemaakt als het legendarische karakter Captain Jack Sparrow. Alle Pirates of the Caribbean films zijn stuk voor stuk geweldig! Deze film franchise staat met recht in de lijst van beste film franchises. In de eerste film maken we voor het eerst kennis met Jack Sparrow. Wanneer de aartsvijand van Jack, Kapitein Barbossa, zijn schip de Black Pearl speelt is het idyllische leventje van Jack afgelopen. Barbossa valt de stad Port Royal binnen en ontvoert Elizabeth de dochter van de gouverneur. In een poging om haar te redden en de Black Pearl terug te veroveren, vormt Jack een team met Will Turner, een vriend van Elizabeth, die tot over zijn oren verliefd is op haar...

Mission: Impossible

In deze lijst met best film franchises staat er nog een filmreeks over een spion! Naast James Bond heeft namelijk ook Ethan Hunt een plek in deze lijst weten te veroveren. De eerste Mission: Impossible is al in 1996 uitgebracht. De laatste is in 2018 uitgekomen. In de eerste film maken we kennis met Ethan Hunt. Hij is een geheim agent die opdraait voor de dood van zijn teamgenoten bij een zeer geheime actie. Op de vlucht voor huurmoordenaars van de regering, breekt hij in bij de strengst beveiligde plek op aarde: de computerkamer van de CIA. Elke stap die hij doet, brengt hem dichter bij de verschrikkelijke waarheid. 

The Hunger Games

De populaire films van The Hunger Games zijn gebaseerd op de gelijknamige boeken van Suzanne Collins. Deze geweldige films met Katniss Everdeen in de hoofdrol mag natuurlijk niet in deze lijst ontbreken! In deze film franchise volgen we de zestienjarige Katniss Everdeen. Elk jaar vinden de Hunger Games plaats. Dit is een spel waarin 24 jongeren moeten vechten tot de dood. Slechts één deelnemer kan er levend uitkomen. Uit elk district worden twee deelnemers gekozen, een jongen en een meisje. Wanneer het zusje van Katniss wordt uitgekozen om mee te doen aan de Hunger Games twijfelt Katniss geen moment; ze besluit om de plek van haar zusje in te nemen. Vanaf dat moment heeft ze nog maar één doel: overleven tegen elke prijs.

Bron: Giphy

Alien

Als je van sciencefiction houdt dan is deze film franchise iets voor jou! Deze films zijn onderhand iconisch geworden en het karakter Ripley, gespeeld door Sigourney Weaver is wereldberoemd. In de eerste Alien film gaat de bemanning van het ruimteschip Nostromo op zoek naar de herkomst van een noodsignaal dat afkomstig is van een verre planeet. Hier ontdekken ze een nieuwe levensvorm, maar wanneer één van de beammingsleden wordt aangevallen breekt er al snel paniek uit onder de bemanning. De buitenaardse levensvorm groeit namelijk in het menselijk lichaam en al snel wordt het hele schip aangevallen...

Die Hard

Al jarenlang wordt er gespeculeerd of de de eerste Die Hard film wel of geen kerstfilm is. Wat je er ook van mag vinden, één ding is zeker: De Die Hard reeks hoort zeker thuis in deze lijst met beste film franchises! In de eerste film maken we kennis met John McClane. Hij is een detective uit New York die de kerstdagen wil doorbrengen bij zijn ex-vrouw. Hij zoekt haar op, op haar werk en wacht tot het kerstfeestje is afgelopen. Maar wanneer hij in het gebouw staat te wachten, nemen terroristen het gebouw in beslag. De leider van de terroristen, Hans Gruber, drijft alle gijzelaars bijeen, maar John McClane weet ondertussen weg te glippen. Gewapend met alleen zijn dienstwapen begint John McClane een eenmansoorlog tegen Hans Gruber.

Spider-Man

Als je houdt van superheldenfilms dan heb je vast wel eens de Spider-Man films gezien! Over deze superheld zijn er al veel films verschenen. Zo is er aan het begin van 2000 een trilogie verschenen met Tobey Maguire, in 2012 verscheen de film The Amazing Spider-Man met Andrew Garfield in de hoofdrol. In 2014 verscheen hier nog een vervolg op, maar deze was niet succesvol genoeg om daarna nog een film te maken. In 2017 verscheen vervolgens Spider-Man: Homecoming met Tom Holland in de hoofdrol. Deze nieuwe Spider-Man behoort nu eindelijk tot het Marvel Cinematic Universe. In Spider-Man maken we kennis met Peter Parker. Hij woont bij zijn oom en tante in New York. Hij is een onopvallende student en is verliefd op de populaire Mary Jane. Tijdens een excursie van school wordt hij gebeten door een genetisch gemanipuleerde spin. Kort daarna ontdekt Peter dat hij buitengewone krachten bezit. Hij ziet in dat hij zijn bijzondere gaven niet onbenut mag laten en gaat als Spider-Man de strijd aan tegen de misdaad.

Bron: Giphy

Batman

Ook van de superheld Batman zijn er veel films verschenen, maar liefst 8 in totaal. Door de jaren heen hebben veel acteurs deze iconische rol gespeeld, zoals George Clooney en Christian Bale.In 1989 is de eerste film over deze superheld verschenen en de laatste stand-alone film in 2012. Wel zagen we Batman in de film Batman v. Superman: Dawn of Justice waarin Ben Affleck voor het eerst de rol van Batman vertolkt. In de eerste film maken we kennis met Batman (oftewel Bruce Wayne). Als klein jongetje ziet hij voor zijn ogen hoe zijn ouders worden vermoord door Jack Napier. Jaren later als Gotham City wordt overspoeld door misdaad staat er een nieuwe held op genaamd Batman. Hij probeert een halt toe te roepen aan de misdaad. Als hij dan eindelijk oog in oog komt te staan met de moordenaar van zijn ouders, gooit hij hem in een vat met zuur. Jack overleeft het en wordt... The Joker. Deze 'clown of crime' gaat persoonlijk achter Batman aan.

Terminator

'I'll be back'. Met de Terminator franchise sluiten we de lijst van beste film franchises af. In deze films kruipt Arnold Schwarzenegger in de rol van de Terminator. Een cyborg die gemaakt is om Sarah Conner te doden. In 2029 wordt de Aarde gedomineerd door supercomputers, die vastbesloten zijn om het menselijk ras uit te roeien. Om de toekomst van de mensheid te vernietigen zijn de sluwe machines van plan het verleden te veranderen. Een onverwoestbare cyborg - een Terminator - wordt naar het verleden gestuurd om Sarah Conner te vermoorden, aangezien zij de vrouw is die het leven zal schenken aan een toekomstige rebellenleider. Is Sarah in staat om zichzelf en haar ongeboren kind te beschermen tegen deze onstuitbare vijand?

Lees ook: 25 Young Adult films gebaseerd op een boek

Nieuwste artikelen

  • Over mijn lijk - Jeffrey Archer

  • De beterweter – Marc-Uwe Kling

  • Op zoek naar Beer - Hannah Gold

  • Het onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville Hall - Ali Standish

  • Stink tegen Danny - Jenny Mclachlan

Gerelateerde artikelen

  • 12 x grappen voor de echte Harry Potter fans

  • Er komt een nieuwe, échte Harry Potter-film!

  • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

  • 100 dingen die je nog niet wist over Harry Potter

  • Pikante films op Netflix

Zoek in artikelen