De meest iconische romcoms

Wij vinden het heerlijk om even weg te dromen bij een romantische komedie. Bij deze films weet je vaak al hoe het af zal gaan lopen, maar eigenlijk is dat helemaal niet erg! Soms houden we er gewoon van om een film te kijken waarvan je weet dat het een 'happy end' heeft. Door de jaren heen zijn er al talloze romcoms verschenen. Maar welke zijn nu het best en moet je een keer gezien hebben? Wij gingen op onderzoek uit en zochten voor jullie de meest iconische romcoms uit!

Pretty Woman

Deze iconische film met Julia Roberts en Richard Gere hoort natuurlijk thuis in deze lijst. De film gaat over een romance tussen de prostituee Vivian en zakenman Edward. Edward is een knap, rijk en heeft geen moeite om een vrouw te veroveren. Echter heeft hij een veeleisende baan, waardoor elke vrouw hem uiteindelijk verlaat. Vivian valt op door haar uitdagende kleding en haar onaangepaste gedrag. Hotelmanager Barney besluit Vivian te helpen en haar enkele belangrijke etiquetten bij te brengen. Edward ziet Vivian hierdoor in een ander licht en begint zich open te stellen. De twee personages worden steeds gekker op elkaar en niets lijkt hen nog tegen te kunnen houden!

Bron: Touchstone Pictures

Sleepless in Seattle

Een romcom met Tom Hanks in de hoofdrol is altijd geweldig! Dankzij zijn zoontje komt de weduwe Sam terecht in het radioprogramma 'Sleepless in Seattle'. Hij maakt zich direct geliefd bij de duizenden vrouwelijke luisteraars. Hij ontvangt vele troostende brieven van hen. Door Sams ontroerende verhaal en de klassieke Hollywood romance, raakt schrijfster Annie Reed ervan overtuigd dat het voorbestemd is dat zij Sam ontmoet. Maar er zijn twee hindernissen: Annie is verloofd met iemand anders en Sam weet nog niet dat ze voor elkaar gemaakt zijn.

Bron: TriStar Pictures

When Harry met Sally

Alleen al dankzij de beroemde scène in het restaurant is deze film iconisch te noemen. Wie kent die scène niet? Harry en Sally discussiëren erover dat seks een relatie tussen een man en een vrouw verwoest tijdens hun reis van Chicago naar New York. Elf jaar later hebben zij het antwoord nog steeds niet gevonden. Zullen deze twee vrienden ooit accepteren dat ze voor elkaar gemaakt zijn of zullen ze steeds blijven ontkennen dat ze tot elkaar aangetrokken waren vanaf het moment dat ze elkaar ontmoetten?

Bron: Castle Rock Entertainment

10 Things I Hate About You

Deze geweldige film kan natuurlijk niet ontbreken! Heath Ledger en Julia Stiles hebben een geweldige chemie samen. Op de eerste dag op zijn nieuwe school wordt Cameron verliefd op Bianca, het knappe meisje van zijn dromen. Het enige probleem is dat Bianca pas met een jongen uit mag gaan totdat haar humeurige, volkomen onaantrekkelijke oudere zus Kat ook door een jongen is uit gevraagd! In een poging zijn probleem op te lossen kiest Cameron de enige jongen uit die misschien Kats gelijke is: een mysterieuze jongen die zelf een slechte reputatie heeft.

Bron: Touchstone Pictures

The Holiday

In deze film hebben Iris en Amanda allebei pech in de liefde. Ze besluiten om van huis te ruilen en even weg te zijn uit hun dagelijks leven. Beiden vinden ze wat ze nooit hadden verwacht ooit nog te vinden: een nieuwe liefde. Ze komen erachter dat een verandering van adres daadwerkelijk je leven kan veranderen.

Bron: Columbia Pictures

Miss Congeniality

Als Sandra Bullock in een romantische komedie speelt dan weet je al dat je naar een leuke film gaat kijken! Eén van haar leukste romantische komedies is misschien wel Miss Congeniality. De FBI agente Gracie Hart is allesbehalve vrouwelijk. Ze geeft niks om haar uiterlijk en is 'one of the guys'. Wanneer er een terroristische dreiging is bij een Miss verkiezing gaat Gracie undercover als Miss om de terrorist te ontmaskeren. Eric Matthews, de FBI collega van Gracie, roept de hulp in van Victor om Gracie om te toveren tot een echte Miss. Bron: Fortis Films

The Philadelphia Story

Tracy Lord staat op het punt om te hertrouwen met haar eerste echtgenoot, maar dan staat ineens C.K. Dexter Haven bij haar op de stoep. Hij heeft een roddelbladverslaggever en een fotograaf bij zich, Macaulay 'Mike' Connor en Elizabeth Imbrie, om de bruiloft vast te leggen. Tracy is verrast om te horen dat Mike een serieuze schrijver is die alleen voor de roddelbladen werkt om een ​​salaris te verdienen. Ze voelen zich duidelijk tot elkaar aangetrokken en de komst van Tracy's slechte vader leidt ertoe dat ze haar keuzes opnieuw evalueert en wat ze wil voor de toekomst.

Bron: Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)

Clueless

As if! Deze heerlijke romantische komedie hoort natuurlijk in deze lijst thuis. Cher is populair, haalt goede cijfers en komt uit een rijk gezin. Haar stiefbroer Josh vertelt haar plagerig dat hij haar oppervlakkig en egoïstisch vindt. Om Josh het tegendeel te bewijzen wil ze Tai, die totaal niet modebewust is, een make-over geven. Maar dan wordt Tai populairder dan Cher zelf! Tot overmaat van ramp blijkt Tai gevoelens te hebben voor Josh, terwijl Cher stiekem ook een oogje heeft op haar stiefbroer. Het is tijd dat ze zelf verandert en haar eigen wensen en prioriteiten op een rijtje gaat zetten!

Bron: Paramount Pictures

Sabrina (1954)

Bogie en Holden zijn twee steenrijke broers uit Long Island. Linus is serieus en erg gericht op zijn werk, terwijl David juist een playboy is. Wanneer Sabrina, de dochter van de familiechauffeur, volwassen en stralend mooi terugkeert uit Parijs valt Holden als een blok voor haar. Maar zijn broer zou de betere man voor haar zijn...

Bron: Paramount Pictures

Bridget Jones’s Diary

Wie kent deze geweldige romcom niet? Op nieuwjaarsdag, met een stevige kater maar nog steeds zonder man, besluit de 30-plusser Bridget dat haar leven drastisch moet veranderen. Haar eerste daad: het bijhouden van een dagboek om al haar belevenissen en ideeën in te noteren. Haar goede voornemens voor het nieuwe jaar zijn onder andere: drastisch afvallen en op zoek gaan naar een aardige, verstandige man. De onhandige Bridget wil meer grip op haar leven krijgen, maar natuurlijk bereikt ze haar doelen niet moeiteloos. Haar baas Daniel Cleaver is een aantrekkelijke man. Ze flirt met hem, maar twijfelt. Wanneer ze zich aan haar voornemens wil houden lijkt de keuze niet zo moeilijk, maar toch...

Bron: Universal Pictures

Roman Holiday

Deze film is misschien al wat ouder, maar nog steeds heerlijk om te kijken! Prinses Ann is in Rome op staatsbezoek. Ze is haar verplichtingen zat en besluit op een avond haar kasteel uit te vluchten. Door slaappillen die ze van haar dokter moest innemen, eindigt ze die avond zeer slaperig op een bankje in de stad, waar Gregory Peck, een Amerikaanse journalist na een rotavond poker zich over haar ontfermt. Ze slaapt bij hem, maar zodra hij weet wie ze is, wil hij een exclusief interview (en de 5.000 die daarmee is gemoeid). Zijn plan valt echter in duigen als hij verliefd op haar wordt. 

Bron: Paramount Pictures

The Princess Bride

Inconceivable! Uiteraard heet de iconische romcom The Princess Bride een plekje in onze lijst verovert. Een opa vertelt zijn zieke kleinzoon een sprookje dat al generaties lang in de familie is doorverteld. Het verhaal gaat over het meisje Buttercup dat gedwongen wordt om te trouwen met prins Humperdinck. Ze houdt echter helemaal niet van hem, want ze is al verliefd op de boerenjongen Westley. Wanneer Prinses Buttercup wordt ontvoerd besluit Westley alles op alles te zetten om haar te redden. 

Bron: 20th Century Fox

Groundhog Day

Phill is een redelijk egoïstisch persoon. Voor zijn werk als tv-weerman wordt hij naar Punxsutawney gestuurd om verslag uit te brengen van 'groundhog day'. Helaas is hij verplicht om te blijven wanneer het stadje ingesneeuwd raakt. De volgende dag wordt hij wakker en al snel komt hij erachter dat het exact dezelfde dag is als de dag ervoor. Hij besluit om hier gebruik van te maken om zijn collega Rita te versieren. 

Bron: Sony Pictures

Singin’ in the Rain

Don Lockwood is de ster van de stomme film en heeft roem, rijkdom en een hele schare fans. Hij dacht dat hij alles had. Maar na een blik op de aankomende actrice Kathy Seldon wist hij wat hij al die tijd gemist had. Met de gesproken film in opkomst, neemt Don zich voor musicals te maken met de vrouw van zijn dromen. Er is slecht één obstakel: zijn jaloerse tegenspeelster, die Don - en de hoofdrol - helemaal voor zichzelf wil.

Bron: Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) 

Love Actually

Elk jaar met kerst kijken we deze geweldige romcom. Hoe vaak we deze film ook zien, hij blijft fantastisch! Het verhaal gaat over acht inwoners van Londen in de aanloop naar kerst. Zo wordt de nieuwe premier verliefd op het meisje dat zijn thee brengt, terwijl zijn zus juist huwelijksproblemen heeft. Ondertussen proberen een vader en zijn stiefzoon het verlies van de moeder te verwerken en dat terwijl de zoon ook nog eens verliefd is op een meisje uit zijn klas.

Bron: Universal Pictures

Grease

Greased lightning! Wedden dat jij al deze liedjes uit de film ook nog steeds mee kunt zingen? Sandy komt uit Australië en brengt haar vakantie door in Amerika, waar ze de jongen Danny ontmoet. Al snel worden de twee verliefd en brengen ze samen de zomer door. Sandy zou eigenlijk weer teruggaan naar Australië, maar haar ouders besluiten om in Amerika te blijven. Bij toeval komt Sandy op dezelfde middelbare school als Danny terecht. Danny blijkt één van de populairste jongens op school te zijn, terwijl Sandy meer een buitenbeentje is. Sandy probeert vriendschap te sluiten met de populaire meiden, maar ze blijft een eenling. Ze besluit dat ze een verandering moet ondergaan. 

Bron: Paramount Pictures

Four Weddings and a Funeral

In deze romantische komedie is Charlie altijd de ceremoniemeester, maar nooit de bruidegom. Hij probeert elke verplichting te vermijden en is altijd te laat. Maar op een dag overtreft hij zichzelf: hij vergeet niet alleen de ring maar ontmoet ook een prachtige vrouw! Helemaal in de wolken verlaat Charlie diezelfde avond het feest. De weken daarop komt hij haar steeds tegen bij allerlei ceremonies. Hij kan het niet meer ontkennen, hij wilt met haar trouwen.

Bron: PolyGram Filmed Entertainment 

Working Girl

Deze film gaat over Tess McGill. Ze wil meer dan alleen secretaresse zijn en probeert hogerop te komen. Het idee waarmee ze dit kan bereikenwordt echter gestolen door haar baas Katharine Parker. Maar wanneer Katharine haar been breekt, grijpt Tess haar kans en besluit zich als haar voor te doen om zo haar idee weer terug te stelen. Samen met de bankier Jack Trainer probeert ze een deal te maken die haar in één keer kan maken... of breken.

Bron: Twentieth Century Fox

Pretty in Pink

Andie is een middelbare scholier uit een armoedige buurt. Wanneer ze de rijke jongen Blane ontmoet denkt ze dat ze de ware liefde heeft gevonden. Hun romance wordt echter verstoord door haar vrienden die denken dat het niet zal werken tussen hen. Kunnen Andie en Blane de obstakels overwinnen en echte liede vinden?

Bron: Paramount Pictures

Moonstruck

Cher en Nicholas Cage schitteren in deze romcom. Loretta is een Italiaanse schoonheid met weinig geluk in de liefde. Ze besluit uiteindelijk om te trouwen met een goede vriend. Maar dan wordt ze ineens stapelverliefd op zijn jongere broer! 

Bron: Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)

Something’s Gotta Give

Harry Sanborn is een ontzettende rokkenjager. Tijdens een romantisch weekendje met zijn nieuwe vlam Marin krijgt Harry plotseling last van zijn hart in het strandhuis van de moeder van Marin. Harry belandt in de bewkwame handen van Erica Barry, de vrouw des huizes. Ze is een succesvolle, gescheiden toneelschrijfster uit New York. Langzaamaan ontwikkelt Harry gevoelens voor Erica. Maar Harry slaat aan het twijfelen en neemt een charmante dokter het initiatief en probeert Erica het hof te maken. Plotseing ziet Harry zijn kansen bij Erica verkleinen. Zal het  hem lukken om haar het hof te maken?

Bron: Warner Bros. 

How to Lose a Guy in 10 Days

Andie Anderson is een columniste voor het tijdschrijft Composure en krijgt een speciale opdracht. Ze moet haar eigen ervaring gebruiken om een artikel te schrijven waarin zij beschrijft hoe je binnen 10 dagen van een man kunt afkomen. Andie's doelwit is de gewilde vrijgezelle reclamejongen Benjamin Barry. Hij heeft op zijn beurt een weddenschap lopen dat hij iedere willekeurige vrouw rond zijn vinger kan winden... binnen 10 dagen!

Bron: Paramount Pictures

It Happened One Night 

De verwende Ellie Andrews besluit om weg te lopen van haar rijke vader die zijn dochter probeert te weerhouden van een huwelijk met een nutteloze playboy. Op weg naar New York ontmoet Ellie Peter Warner, een werkeloze journalist. Als hun bus onderweg pech krijgt besluit het tweetal te gaan liften. Peter hoopt van hun avontuur een verhaal te kunnen maken en opnieuw werk te krijgen. Het verhaal wordt echter nogal gecompliceerd als de weggelopen erfgename en de onstuimige reporter verliefd worden. 

Bron: Columbia Pictures

Notting Hill

Een romantische komedie met Hugh Grant is eigenlijk altijd geweldig. Geen wonder dat er meerdere films met deze acteur in deze lijst staan! William Thacker is de eigenaar van een boekwinkeltje in Notting Hill in Londen dat reisgidsen en boeken vol toeristische informatie verkoopt. Maar dan komt er op een dag een knappe vrouw de boekwinkel binnen. William weet echter niet dat de vrouw, genaamd Anna Scott, eigenlijk een bekende Amerikaanse actrice is. Kort daarna ontmoeten ze elkaar weer en raken aan de praat. Anna belooft om met William mee te gaan naar een verjaardagsfeest van de zus van William. Zal deze ontluikende liefde stand houden?

Bron: Polygram Filmed Entertainment

You’ve Got Mail

You’ve Got Mail is een heerlijk romantisch verhaal waarin de magnaat van een keten boekenwinkels en de eigenares van een gezellige kinderboekenwinkel er anoniem een virtuele e-mail relatie op na houden. In het echt kunnen de twee elkaar niet uitstaan, maar online kunnen ze het heel goed met elkaar vinden. Ze weten echter niet dat ze eigenlijk met elkaar online aan het mailen zijn! Zal hun onluikende liefde ook buiten het internet stand houden?

Bron: Warner Bros.

 

Lees ook: 16 ultieme vrouwenfilms

Nieuwste artikelen

  • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Six More Months of June

  • Campinggasten – Liz Ouwens

  • Escape from a game 1: Het geheim van spookeiland - Dustin Brady

  • Liefde in het spel - Elena Armas

  • Voor altijd regen - Meke Levenga

Gerelateerde artikelen

  • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

  • Pikante films op Netflix

  • De allerbeste Harry Potter behind the scenes momenten

  • Volwassen acteurs die tieners speelden

  • 20 Harry Potter feitjes waar je niets van wist 

Zoek in artikelen