Duistere kinderfilms

Veel kinderfilms zijn niet alleen leuk voor de kinderen om te kijken, wij als volwassenen genieten er ook nog steeds van! Wij kijken bijvoorbeeld nog regelmatig een Disney film. Het verhaal, de magie, de prachtige animaties... wij houden ervan! Maar er zijn ook veel kinderfilms die best duister zijn en zelfs eng kunnen zijn voor kinderen. Denk maar aan het moment waarop Bambi's moeder doodgaat... voor kinderen kan dit best heftig zijn! (En ook als volwassene houden we het stiekem niet droog bij deze scène.) In dit artikel zetten we een aantal duistere kinderfilms op een rij.

Dumbo

Het verhaal van Dumbo lijkt in eerste instantie ontzettend lief: het olifantje Dumbo kan met zijn grote oren vliegen! Maar er komen ook veel heftige onderwerpen aan bod. Dumbo leeft in gevangenschap, hij wordt bij zijn moeder weggehaald en er is zelfs sprake van dierenmishandeling! Dit zijn best heftige onderwerpen voor een kinderfilm.

Duistere kinderfilmsBron: Walt Disney Productions

Bambi

Bambi is net als Dumbo eigenlijk een vrij zielig verhaal. In de film Bambi wordt Bambi's moeder namelijk doodgeschoten door jagers! Voor kinderen kan dit best heftig zijn en het moment dat Bambi zijn moeder vindt is natuurlijk ontzettend emotioneel. 

Duistere kinderfilmsBron: Walt Disney Animation Studios

Willy Wonka & the Chocolate Factory

"Oompa loompa doompety doo, I've got a perfect puzzle for you" Als je aan Willy Wonka & the Chocolate Factory denkt, dan denk je al snel aan de vrolijke liedjes en de bijzondere fabriek. De jongen Charlie wint namelijk een rondleiding in de fabriek van Willy Wonka. Charlie, zijn opa en de anderen ontdekken daar dat een goed hart een grotere rijkdom is dan zoete hebberigheid! Maar voordat ze tot die ontdekking komen gebeuren er allemaal nare dingen met de kinderen die naar de fabriek zijn gekomen! Zo drinkt een jongen van de chocoladerivier, waarna hij erinvalt en in een pijp terechtkomt, Violet eet een bijzondere kauwgom waarna ze in een gigantische bosbes verandert en Veruca wil een gouden gans hebben, waarna ze in een vuilstortkoker valt en op weg is naar de oven... Als je erover nadenkt maken de kinderen vrij heftige dingen mee!

Duistere kinderfilmsBron: Wolper Pictures 

All Dogs Go to Heaven

In All Dogs Go to Heaven ontdekt de ondeugende herder Charlie dat zijn gokmaatje Carface veel geld verdient bij de hondenrennen dankzij Anne-marie, een meisje dat met honden kan praten.
Carface zet een valstrik op om Charlie uit de weg te ruimen. Maar om de hemelpoort te kunnen passeren, moet Charlie bewijzen dat hij iets goeds heeft gedaan op aarde. Hij ontvoert Anne-Marie om Carface te ontmaskeren, maar zij ziet in hem alleen maar een goede vriend. Langzaamaan wordt hun band steeds hechter. All Dogs Go to Heaven lijkt op het eerste gezicht een vrolijke film, maar toch behandeld deze film heftige onderwerpen. Het gaat namelijk over doodgaan en de hemel en de hel. 

Duistere kinderfilms                     Duistere kinderfilmsBron: Goldcrest Films International

The NeverEnding Story

The NeverEnding Story is een ontzettend fantasierijk verhaal, maar bevat zeker ook duistere momenten! Er zitten veel spannende stukken in en sommige wezens uit de film zijn best wel eng, zeker voor kinderen! The NeverEnding Story gaat over de jongen Bastian die via een boek in Fantasia terecht komt. Aan het hoofd van het land Fantasia regeert een lief, klein koninginnetje. Het noodlot wil echter dat haar gezondheid met de dag slechter wordt. Ze lijdt aan een mysterieuze ziekte, die alles te maken heeft met de afbrokkeling van het sprookjesachtige domein. En er is maar een persoon die haar en Fantasia van de ondergang kan redden...

                     Duistere kinderfilms                     Duistere kinderfilmsBron: Constantin Film

The Dark Crystal

In het rijtje met duistere kinderfilms hoort natuurlijk ook The Dark Crystal. Wij snappen wel dat kinderen de poppen en wezens die in de film voorkomen eng kunnen vinden. Met name zien de Skeksis er erg griezelig uit! In de film spleet The Dark Crystal duizend jaar geleden in tweeën. Meteen verschijnen de kwade Skeksis om een stuk van dit magische kristal mee te nemen naar hun kasteel en het daar te bewaken. Zonder The Dark Crystal zal de wereld geen licht, hoop en goedheid meer kennen en dat is precies wat de Skeksis willen. Op hetzelfde moment arriveren de goedaardige Mystics in een vallei, ver van het kristal vandaan. Bij de Mystics woont de jonge Gelfling Jen. Hij is 'uitverkoren' om de scherf van The Dark Crystal te zoeken en de delen van het magische kristal te herenigen. Tijdens zijn zoektocht ontmoet hij Kira, een Gelfling-meisje. Samen met haar zet hij zijn gevaarlijke tocht voort om de orde in de wereld te herstellen.

                     Duistere kinderfilms                     Duistere kinderfilmsBron: Jim Henson Productions

Return to Oz

Return to Oz is het vervolg op The Wizard of Oz. Je denkt nu vast: 'Maar The Wizard of Oz was toch een leuke, vrolijke film?' Dat klopt! Maar dit vervolg is veel duisterder dan deel 1. In principe is heel Oz uitgemoord en dat is toch best wel duister...

Dorothy Gale is teruggekeerd van het land van Oz en is terug in Kansas. Ze kan de magische plek echter niet vergeten en ze slaapt er zelfs slecht door. Haar tante maakt zich zorgen over haar psychische gezondheid en stuurt haar naar een speciale dokter. Hij wil haar behandelen met electro-shock behandelingen om de nare dromen weg te halen. Maar dan wordt Dorothy gered door een mysterieus meisje. Zij neemt haar mee terug naar Oz. In Oz proberen namelijk een heks en de Nome King om alles wat het land mooi maakt te vernietigen. 

                     Duistere kinderfilms                     Duistere kinderfilmsBron: Walt Disney Productions

The Secret of NIMH

Laat je niet afleiden door de schattige hoofdpersonen in deze film, want The Secret of NIMH is een heel spannende tekenfilm voor kinderen met enge slechteriken! De film ademt een duister sfeertje uit en de slechteriken zijn ook echt eng afgebeeld in deze film. Het verhaal gaat over moedermuis Mrs. Brisby. Ze is van plan om er alles aan te doen om haar gezin te redden van de ploeg van boer Fitzgibbon! Zij wordt geholpen door een kraai met liefdesverdriet, een bemoeizieke buurmuis en een angstaanjagende uil. Helaas is er voor Mrs. Brisby een technisch wonder nodig om haar huis te verplaatsen. Hiervoor moet zij een mysterieuze rat tegemoet treden, een wilde kat op afstand houden en heeft zij een magisch amulet nodig! Maar als Mrs. Brisby het verbazingwekkende geheim van NIMH ontdekt... kan dit haar leven voorgoed veranderen! Als je de onderstaande trailer ziet dan snap je dat deze film voor kinderen best eng kan zijn!

The Witches

Over het algemeen is The Witches een leuke verfilming van het gelijknamige boek van Roald Dahl... Totdat de heksen hun maskers afzetten! Dit moment zullen wij nooit vergeten, dit was echt doodeng! Het verhaal gaat over een groep heksen die gewone kleren dragen en eruit zien als gewone vrouwen. Maar ondertussen smeden ze snode plannen om kinderen te laten verdwijnen. Luke en zijn grootmoeder komen achter dit geheim en proberen de Opperheks te stoppen!

                     Duistere kinderfilmsBron: Lorimar Film Entertainment

Labyrinth

Labyrinth gaat over de tiener Sarah die op haar broertje Toby moet passen als haar ouders op stap zijn. Ze is er niet blij mee en ze wenst dat haar broertje meegenomen wordt door de Goblin King. Tot haar verbazing ontdekt ze dat hij echt is meegenomen door Jareth de Goblin King. Sarah vraagt aan Jareth of ze haar broertje terug mag krijgen, maar hij vertelt haar dat ze hem in het labyrinth moet vinden voor middernacht. Als dat niet lukt wordt haar broertje in een Goblin veranderd... Met name zijn de goblins best wel eng en zal niet elk kind dit leuk vinden!

Bron: Lucasfilm

 

Lees ook: Kinderfilms die je laten huilen

Nieuwste artikelen

 • 10 Nederlandse Chicklit auteurs die je wilt volgen

 • Het boek van de galg - Thomas Enger

 • Seizoen 20 van Grey's Anatomy bevestigd ondanks vertrek Ellen Pompeo

 • Deze films en series verschijnen in april op Netflix

 • Een onverstandig huwelijk - Julia Quinn

Gerelateerde artikelen

 • 12 x grappen voor de echte Harry Potter fans

 • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

 • Pikante films op Netflix

 • Volwassen acteurs die tieners speelden

 • Dit kunnen we verwachten van 365 dni 2

Zoek in artikelen