4 series over het belang van digitale veiligheid

In een veranderende digitale wereld is online veiligheid van steeds groter belang. Toch wordt er maar weinig aandacht aan dit onderwerp besteedt, mede doordat maar weinig mensen zich erin willen verdiepen. Toch kan dit heel eenvoudig. Er zijn namelijk veel films en series die digitale veiligheid behandelen. Op die manier kun je je vermaken én dingen leren over hoe je zelf online veilig kunt internetten.

1. Fix the Internet

Allereerst de documentaire Fix the Internet. Hierin komen 11 verschillende personen aan het woord, waarbij alles gaat over privacy, veiligheid en openheid. Verschillende onderwerpen komen aan bod. Een belangrijk deel gaat echter over wat er stuk is aan het internet én hoe dit gerepareerd kan worden. In ongeveer 35 minuten kom je veel te weten over alles wat met internet te maken heeft.

In de film worden ook maatregelen behandeld en eenvoudige tips gegeven die je als gebruiker kunt nemen om jezelf beter te beschermen. Doordat het alleen Nederlanders zijn die aan het woord zijn, is het ook gemakkelijk om te volgen én om de tips door te voeren.

2. Minority Report

In deze film staat vooral privacy centraal, of beter gezegd, het gebrek hieraan. In de film is namelijk elke mate van privacy verleden tijd. Dit stelt de overheid in staat om moordenaars al op te sporen vóórdat ze een moord plegen. Dit is alleen mogelijk door een volledig gebrek aan privacy. Sommige van deze beelden vallen ook te relateren aan de dag van vandaag.

Ook vandaag zijn er namelijk veel mensen waarvan de privacy (ongemerkt) geschonden wordt. Dit gebeurt vaak door hackers, die er alles aan doen om gegevens van personen te achterhalen. Dit kan echter vrij gemakkelijk voorkomen worden door middel van een VPN. Wat is VPN dan? Door middel van deze tool of applicatie kun je er als gebruiker voor zorgen dat jouw data beveiligd naar een server verzonden worden. Hierdoor is het voor hackers niet mogelijk om deze data te onderscheppen. Ook data die je ontvangt, wordt beveiligd, waardoor deze data onbruikbaar is. Daarnaast is nog een belangrijk voordeel dat jouw fysieke locatie verborgen blijft.

Bron: Twentieth Century Fox

3. The Good Wife

Officieel is dit een serie, maar we willen er graag één belangrijke aflevering uitpikken. In deze aflevering gaat het namelijk om een cliënt die het online betalingssysteem Bitcoin heeft opgezet. Aangezien de transacties op deze manier niet opgespoord, belast of geblokkeerd kunnen worden, is dit voor veel mensen een interessant systeem. Toch is het voor de Amerikaanse overheid níet interessant. Dit is dan ook de reden dat de Amerikaanse overheid er in de serie alles aan doet om de ontwikkelaar van Bitcoin te vervolgen.

Ook deze serie heeft betrekking op de digitale privacy van tegenwoordig, aangezien de Bitcoin vandaag de dag een belangrijk online betaalmiddel is. In deze serie kun je zien hoe het proces rondom Bitcoin zich ontwikkelde.

4. Black Mirror: The Entire History of You

Deze serie bestaat uit drie verschillende delen. In elk deel wordt er een onaangenaam scenario geschetst dat zich in de toekomst kan voordoen. Een van deze scenario’s gaat over een chip die bij elk persoon achter in het hoofd wordt geplaatst. Hierdoor heeft de overheid het mogelijk gemaakt om met iedereen mee te kijken. In de serie wordt enkel belang gehecht aan de relationele sfeer.

Ook wordt het scenario behandeld dat het mogelijk is om deze gegevens te verzamelen en alle gevaren die hierbij komen kijken te voorspellen. Stel je bijvoorbeeld eens voor dat iedereen alles kan zien wat jij elke dag doet en bekijkt. Tegenwoordig wordt dit natuurlijk al gedaan bij computers van verdachten. Maar stel je eens voor dat ook de onschuldige burger hieraan blootgesteld wordt.

Bron: Zeppotron

Zoals je kunt zien, zijn er verschillende series die je kunt bekijken om meer te leren over digitale privacy en hoe dit tegen je gebruikt kan worden. Gelukkig zijn er ook eenvoudige manieren om jouw privacy beter te beschermen. Heb jij zelf belangrijke maatregelen die je neemt om jouw online privacy te beveiligen? Laat het ons dan weten in de reacties en wellicht hebben andere lezers er óók iets aan!

 

Nieuwste artikelen

  • Filmpjes van bekende films met bad lip reading!

  • Eddie Albert en de bonte beestenbende - Paul O'Grady

  • De slechte karakters in goede series

  • De stad in je hoofd - Tessa de Loo

  • Geloof mij nooit - Loes den Hollander

Gerelateerde artikelen

  • Zo verborgen deze acteurs hun zwangerschap op tv

  • 15 The Vampire Diaries feiten die je waarschijnlijk nog niet wist

  • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

  • Pikante films op Netflix

  • Volwassen acteurs die tieners speelden

Zoek in artikelen