Top 12 beste klassieke fantasyfilms

Dacht je dat alleen nieuwe fantasyfilms nog de moeite waard zijn om te kijken? Think twice! Ook decennia oude films hebben zo hun charmes. Dat geldt zeker voor onderstaande fantasyfilms. Sommige hebben zelfs voor een opleving van het genre gezorgd, dat zegt genoeg! Wij hebben de beste klassieke fantasyfims voor je op een rijtje gezet, mocht je alle nieuwe films al gezien hebben... 

12. Legend (6.4)

In deze klassieker uit 1985 met een heel jonge Tom Cruise verzint The Lord of Darkness een plan waardoor het voor altijd nacht zal zijn. Daarvoor moet hij echter alle eenhoorns doden. Jack en zijn vrienden moeten de wereld redden en prinses Lili uit de klauwen van The Lord of Darkness bevrijden.

Bron: Legend Production Company

11. The Dark Crystal (7.2)

Met een 7,2 komt The Dark Crystal uit 1982 op een 11e plek. Dankzij de stralen van het Donkere Kristal leven de Gelflings in een wereld van welvaart en vrede. Maar wanneer het kristal barst, komt er een einde aan hun prettige leventje. Twee nieuwe rassen, de vredelievende Mystici en de kwaadaardige Skeksis die erop uit zijn de wereld te domineren, kome op. Duizend jaar later is Jen de laatste van de Gelflings. De Mystici sturen hem eropuit om het kristal weer heel te maken. Maar hij is erg jong en weet niet wat voor kwaad hem te wachten staat.

Bron: Incorporated Television Company

10. Gremlins (7.3)

In Gremlins, uit 1984, zoekt een man een cadeau voor zijn zoon. In Chinatown vindt hij een lief, klein beestje. Met dat beestje zijn er drie regels waar hij zich aan moet houden: geen water, geen eten na middernacht, en geen fel licht. Maar wanneer zijn zoon niet goed oplet, begint het beestje groene Gremlins te kweken en breekt de hel los!
Bron: Warner Bros

9. Willow (7.3)

Deze film uit 1988 krijgt op IMDB een 7,3 uit maar liefst 108 duizend beoordelingen. Dat wil best wat zeggen! Wanneer in de kerkers van het kasteel van de boze tovenares Bavmorda een baby wordt geboren, zal deze volgens de legendes een einde brengen aan de duistere tijden van de slechte koningin. Een vroedvrouw redt de baby van Bavmorda en zet haar nog net op tijd in de rivier, voordat de honden van de koningin haar te pakken krijgen. De rivier neemt de baby mee naar een dwergendorp waar Willow de baby vindt. Vanaf dat moment begint er een groots avontuur voor de kleine dwerg. 

Bron:Metro-Goldwyn-Mayer

8. The NeverEnding Story (7.4)

Deze titel doet bij velen vast een belletje rinkelen. Met een 7.4 als cijfer komt deze film uit 1984 op een 8e plaats in ons overzicht.

Op school wordt Bastiaan altijd gepest. Wanneer dit op een dag weer gebeurt, vlucht hij naar een boekwinkel. Wanneer de oude winkeleigenaar een telefoontje krijgt, neemt Bastiaan het boek dat hij in zijn handen heeft, The NeverEnding Story mee, en laat hij een berichtje achter dat hij het boek weer terug zal brengen. Hij leest in het boek over de jongen die het fantasierijk Fantasia kan redden van boze krachten en vanaf dat moment gaan de fantasie van Bastiaan en de werkelijkheid door elkaar lopen…

Bron: Constantin Film

7. Labyrinth  (7.4)

Tiener Sarah baalt wanneer ze op haar broertje Toby moet passen als haar ouders het huis uit zijn. Ze wenst dat de Goblins hem komen stelen. Dom natuurlijk, want haar wens komt uit. De Goblinkoning ontvoert hem en houdt hem gevangen in een kasteel in het midden van een groot mythisch labyrint. Sarah moet haar broertje terughalen en tussendoor allerlei grote en kleine puzzels oplossen. Met een 7.4 komt Labyrinth (1986) op een 7e plaats.

Bron:Henson Associates

6. Beetlejuice (7.5)

In Beetlejuice (1988) zijn Barbara en Adam Maitland betrokken bij een zwaar auto-ongeval. Wanneer ze thuiskomen beseffen ze dat ze eigenlijk niet meer leven. Het huis wordt verkocht en de nieuwe eigenaars willen het ombouwen tot een excentriek gebouw. De Maitlands hebben het hier zeer moeilijk mee en beseffen dat ze de nieuwe eigenaars als spoken angst kunnen aanjagen. Maar al gauw dringt het tot hen door dat het leven na de dood niet zo eenvoudig is. Ze zullen eerst moeten leren spoken. Ook al krijgen ze de hulp van Juno, toch blijken de nieuwe eigenaars zeer goed opgewassen tegen lugubere geluiden en vreemde krachten. De Maitlands raken langzaamaan wanhopig en vragen de hulp van Beetlejuice, een spook dat zich kan omvormen tot een verschrikkelijk monster.

Bron: The Geffen Company

5. Who Framed Roger Rabbit (7.7)

In Who Framed Roger Rabbit (1988) denkt de populaire cartoonster Roger Rabbit dat zijn mooie vrouw Jessica vreemdgaat. Hij huurt daarom privé-detective Eddie Valiant in om de zaak te onderzoeken. Valiant ontdekt vervolgens dat er inderdaad iets aan de hand is tussen Jessica en de succesvolle ondernemer Marvin Acme. Wanneer Acme echter dood wordt gevonden, is Roger de eerste verdachte en wordt hij opgejaagd door de Judge Doom. Roger besluit om hulp te zoeken bij Valiant, die moet proberen de onschuld van het konijn te bewijzen.

Bron:Touchstone Pictures

4. Mary Poppins (7.8)

‘Wie ken deze film niet! Met het prachtige woord ‘supercalifragilisticexpialidocious’ doet Mary Poppins alle harten smelten. Met een 7.8 verdient deze heerlijke klassieker een 4e plek.

De twee kinderen van een bankier verliezen hun oppas doordat deze gefrustreerd raakt van de kinderen. De nieuwe oppas is een vrouw die aan de eisen van de kinderen voldoet, maar niet aan die van de vader. Terwijl ze de kinderen helpt om op een magische manier de wereld om hen heen te ontdekken, wijst de vader haar methoden steeds verder af.

Bron: Walt Disney Productions

3. Ghostbusters (7.8)

'Who ya gonna call?.' De bekende uitspraak uit Ghostbusters. De klassieker uit 1984, gaat over drie wetenschappers die hun baan verliezen bij de Universiteit van New York, waar ze het occulte bestudeerden. Ze besluiten om zich voortaan als Ghostbusters te laten inhuren en houden zich bezig met het vangen van allerlei soorten spoken en geesten. Maar wanneer er een portaal naar een andere dimensie ontdekt wordt, is het aan het drietal om New York te redden. 

Bron: Columbia Pictures

2. The Wizard of Oz  (8.0)

In The Wizard of Oz (uit 1939!) probeert een buurvrouw hond Toto van Dorothy in te laten slapen, dus neemt ze hem mee en rent ze weg. Ze worden echter opgepakt door een tornado die hen meeneemt naar het magische land van Oz. Ze begint naar de stad Oz te reizen, waar een grote tovenaar woont. Onderweg ontmoet ze een vogelverschrikker die hersenen nodig heeft, een blikkenman die een hart wil, en een bange leeuw die moed nodig heeft. Ze hopen allemaal dat de Tovenaar van Oz hen zal helpen.

Bron: Metro-Goldwyn-Mayer

1. The Princess Bride (8.1)

Deze film wordt ook wel de 'Shrek van de jaren 80' genoemd. The Princess Bride uit 1987 gaat over een grootvader die zijn zieke kleinzoon een verhaal, dat al jaren in de familie wordt verteld, voorleest. Het is een verhaal over een prinses die met een schurk moet trouwen, maar haar knappe jeugdvriend weet dit te voorkomen. Hij wordt hierin bijgestaan door een kundige zwaardvechter en een goede, maar niet al te slimme reus. Terwijl de grootvader het verhaal vertelt, komt het verhaal in de film tot leven. The Princess Bride is gebaseerd op het gelijknamige boek van William Goldman en zorgde samen met onder andere The Never Ending Story en Willow voor een opleving van het fantasy-genre in Nederland en België. Met maar liefst een 8,1 als eindoordeel staat deze film op een verdiende eerste plaats! 

Bron: Act III Communications

Lees ook: 12 romantische fantasy series

 

Nieuwste artikelen

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

Gerelateerde artikelen

  • De beste Young Adult sprookjes

  • De allerbeste Harry Potter behind the scenes momenten

  • 20 Harry Potter feitjes waar je niets van wist 

  • 18 x de leukste filmseries

  • 12 The Vampire Diaries behind the scenes geheimen die je nog niet wist

Zoek in artikelen