Top 10 young adult dystopie films

In de categorie Young Adult komen vaak dystopische werelden voor: plekken waar niemand zou willen wonen omdat er verschrikkelijke dingen gebeuren. Dit is natuurlijk wel een heel goede wereld om een Young Adult boek over te schrijven. De jonge helden zullen proberen te overleven en het systeem te onderscheppen of te veranderen; daar wil je toch over lezen? Hier vindt je de beste 10 dystopische Young Adult films.

10. The 5th Wave (2016)

Het verhaal gaat over Cassie Sullivan, die niemand kan vertrouwen op aarde. Een alienras genaamd de Anderen is namelijk naar aarde gekomen en zij lijken sprekend op de mens, maar zij veroorzaken golven die het menselijk ras uitroeien. Er zijn al vier golven geweest. De ouders van Cassie zijn in een van die golven overleden, haar broertje is ontvoerd. Terwijl ze naar hem zoekt ontmoet ze Evan, maar ze weet niet of ze hem kan vertrouwen. Iedereen kan namelijk een van de Anderen zijn...

Deze scifi film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Rick Yancey, dat in 2013 uitkwam.

Bron: Columbia Pictures

9. In Time (2011)

In Time is een sci-fi thriller uit 2011. In deze wereld stopt iedereen na zijn vijfentwintigste met ouder worden, waarna ze nog maar een jaar te leven hebben. Ze kunnen extra tijd kopen, maar hier moet je natuurlijk wel de middelen voor hebben. Hierdoor wordt tijd ook gestolen en soms verkocht wanneer iemand iets nodig heeft. Tijd is dus geld, in dit geval letterlijk. Will Silas (Justin Timberlake) slaat op de vlucht nadat hij ten onrechte beschuldigd wordt van moord, met Sylvia Weis (Amanda Seyfield) als zijn gijzelaar.

Bron: New Regency Productions

8. Mortal Engines (2018)

Een catastrofale gebeurtenis van duizenden jaren geleden heeft ervoor gezorgd dat de mens niet langer op aarde kan wonen. Nu wonen mensen in gigantische steden die op rupsbanden over de aardbol rollen. Kleinere steden worden overvallen door de grotere steden, omdat iedereen brandstof nodig heeft. Tom woont in Londen en behoort tot een lagere bevolkingsgroep. Hij moet vechten voor zijn leven wanneer hij Hester ontmoet, een gevaarlijke voortvluchtige. Deze toevallige ontmoeting leidt tot een bondgenootschap waarin de twee hun best doen het huidige onrecht te minderen en te zorgen voor een betere toekomst.

Mortal Engines is gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van Philip Reeve.
Bron: Paramount Pictures

7.  Alita: Battle Angel (2019)

Alita is een cyborg, die na een ongeluk wakker wordt zonder herinneringen. Ze herkent niets van de post-apocalypitische wereld waarin ze is ontwaakt en de cyborg gaat op zoek naar haar verhaal en haar verleden, waardoor ze er achter komt dat ze voorbestemd is voor grootse dingen.

Alita: Battle Angel is gebaseerd op Gunnm, een manga reeks van Yukito Kishiro.

Bron: 20th Century Fox

6. Divergent (2014)

Tris leeft in het toekomstige San Francisco in een samenwereld die verdeeld is in verschillende groepen. Wanneer ze 16 jaar wordt, moet ze kiezen voor een groep waarbij ze de rest van haar leven wil horen. Hiervoor moet ze een test afleggen. Tris is echter afwijkend: ze past in meerdere groepen. Ze weet niet wat dit precies betekent, maar wel dat ze het geheim moet houden omdat het gevaarlijk kan zijn wanneer men hier achter komt. Ze kiest voor de Onverschrokkenen, stoere mensen die nergens bang voor lijken te zijn. Lukt het Tris om onverschrokken te zijn?

Divergent en de vervolgdelen zijn gebaseerd op de gelijknamige boeken van Veronica Roth.

Bron: Belga Films

5. The Maze Runner (2014)

Tiener Thomas wordt wakker in een roestige lift, zonder dat hij zich iets kan herinneren van zijn leven voor dat moment. Het enige waar hij na een poosje op kan komen, is zijn naam. Hij komt in een labyrinth terecht waarin allemaal andere jongens zitten. Samen moeten ze zien te overleven - en hopelijk een manier vinden om te ontsnappen. Na Thomas komt er nog één nieuw iemand: het allereerste meisje en tevens de laatste die ooit met de lift naar boven zal komen. Zij weet de naam van Thomas, maar niemand begrijpt wat er aan de hand is. Lukt het Thomas en de andere bewoners van het labyrinth om de monsters te overleven en te ontsnappen?

The Maze Runner en de vervolgdelen (The Scorch Trials en The Death Cure) zijn gebaseerd op de bestsellerreeks van James Dashner.

Bron: 20th Century Fox

4. Ready Player One (2018)

Ready Player One speelt zich af in het jaar 2045. De wereld is niet meer wat het geweest is en overal is het ellende. Daarom zoeken mensen ontsnapping in de OASIS, een virtual reality spel waar een complete wereld omheen gebouwd is. Mensen genieten van hun tijd in de OASIS, maar wanneer ontwerpen James Halliday overlijdt loopt het pas echt storm. Hij heeft namelijk een aantal geheimen verstopt in het spel. De eerste speler die alles vindt, erft al zijn geld. Wade Watts doet mee en blijkt een van de slimste spelers te zijn. Maar is hij de eerste die uitvindt hoe het zit?

Ready Player One is gebaseerd op het boek van Ernest Cline met dezelfde titel.

Bron: Warner Bros.

3. Dune (2021)

Paul Atreides is voorbestemd voor grootse dingen, hij weet dat alleen zelf nog niet. Wanneer zijn familie de taak krijgt om een planeet te beschermen waar het zeldzame 'spice' vandaan komt, zijn ze daar niet erg blij mee. Natuurlijk is het een gewilde positie, maar de baas zijn over Arrakis is een gevaarlijke taak. Iedereen wil de waardevolle grondstof in handen krijgen, waardoor het de gevaarlijkste planeet in het universum is geworden. Niet iedereen zal de strijd om de spice overleven. Paul doet zijn best Arrakis zijn thuis te maken, maar dat wordt hem niet gemakkelijk gemaakt.

Het boek Dune van Frank Herbert kwam al in 1965 uit.

Bron: Warner Bros.

2. The Hunger Games (2012)

Katniss woont in district 12, het armste district van Panhem. Als straf voor een rebellie uit het verleden worden ieder jaar de Hongerspelen georganiseerd: ieder district moet een jongen en een meisje aanleveren en al deze jongeren zullen in een arena vechten tot de dood. Alleen de winnaar komt nog levend uit de arena. Wanneer het zusje van Katniss naar de Hongerspelen moet, biedt Katniss zichzelf aan om in haar plaats te gaan. Samen met Peeta bereidt ze zich voor op de spelen, niet verwachtend om ooit nog terug naar huis te keren.

The Hunger Games is een trilogie van Suzanne Collins.

Bron: Belga Films

1. The Host (2013)

De aarde is overgenomen door buitenaardse parasieten. Zij nemen de lichamen van mensen over, waardoor de mensheid zelf niet veilig meer is. Het doel van de Zielen is om de wereld vreemdzamer te maken, want zij zijn een heel goed volk en ze hebben gezien dat op aarde vooral oorlog en haat heerst. Melanie blijft ze een tijdlang voor, maar dan wordt ze toch gepakt en moet ze haar lichaam afstaan aan Wanderer. De ziel van Melanie blijft echter aanwezig, waardoor het lichaam twee zielen heeft. De twee zijn continu met elkaar in gevecht, maar zal het ze lukken om samen te werken?

Deze film is gebaseerd op het gelijknamige boek (in het Nederlands Zielen) van Stephanie Meyer.

Bron: Warner Home Video

Bronnen: Belga Films, Warner Bros., Warner Home Video, 20th Century Fox, New Regency Productions, Paramount Pictures, Columbia Pictures

Lees ook: 8x sexy young adult films en series

Lees ook: 12 romantische fantasy series

Nieuwste artikelen

  • De verborgen boekwinkel - Evie Woods

  • Legendes & Lattes - Travis Baldree

  • De Rode Woestijn - Paula Isphording

  • Ochtendgloren - Corina Bomann

  • Nora schrijft haar eigen verhaal – Annabel Monaghan

Gerelateerde artikelen

  • De beste Young Adult sprookjes

  • 10 redenen waarom Regé-Jean Page een lekker ding is

  • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

  • Top 12 beste young adult fantasy series

  • De top 10 beste boekverfilmingen

Zoek in artikelen