Deze low budgetfilms werden echte kaskrakers

Je verwacht het vaak niet, maar soms zijn de beste films gemaakt met het kleinste budget! Neem bijvoorbeeld Donnie Darko, Slumdog Millionaire of The King's Speech. Stuk voor stuk blockbusters die niet meer weg te denken zijn, maar allemaal gemaakt met een kleine investering. Lees snel verder om te zien welke films het met een klein budget hebben weten te schoppen tot prijswinnende hitfilm.

Slumdog Millionaire

Acteur Dev Patel heeft een wervelende carrière gemaakt de afgelopen jaren, maar zijn eerste grote hit was met Slumdog Millionaire. De film werd genomineerd voor maar liefst 10 Oscars en nam er 8 mee naar huis. Maar wist je dat de film gemaakt is met een budget van 'maar' 15 miljoen Dollar en een ticketopbrengst had van maar liefst 377,9 miljoen? Tel uit je winst!


My Big Fat Greek Wedding

Wie kent deze hilarische film niet. Bijna een jaar lang was deze film te zien in de bioscopen en daardoor wisten ze ook heel want centjes binnen te slepen. Ze hadden slechts een budget van 5 miljoen dollar, maar wisten dit om te zetten in een opbrengst van 268,7 miljoen wereldwijd. Helaas haalde deel twee, ondanks een budget van 18 miljoen dollar, het bij lange na niet bij het eerste deel!

Rocky

Deze film uit 1976 met Sylvester Stallone werd onverwacht een groot succes. De film, met maar liefst 3 oscars, werd de best bezochte film van het jaar en betekende de doorbraak van Stallone. De Rocky-franchise is over de jaren heen zo populair geworden, dat het de top 4 van beste verdienende films hoog houdt. Met een budget van niet meer dan 1 miljoen Dollar, wat echt ontzettend weinig is voor een film, wisten ze maar liefst 117,2 miljoen Dollar op te halen...

Juno

Deze klein Indie-film is gemaakt met een klein budget van 7,5 miljoen Dollar, maar de film heeft een enorme impact gemaakt op het publiek. Het budget was zelfs zo laag dat Jennifer Garner een salarisverlaging kreeg om de kosten te drukken. Uiteindelijk werd de film beloond met meerdere Oscarnominaties en namen ze het beeldje voor Best Original Screenplay mee naar huis. Het succes van de film leverde een opbrengst van 231,4 miljoen Dollar op!

Little Miss Sunshine

Net als Juno is ook deze film een zogenaamde Indie-film, en ook een die het ver heeft weten te schoppen. Met tien Oscarnominaties en twee in de wacht gesleept wist Little Miss Sunshine uit te groeien tot een enorme hit. De film is gemaakt met een kleine 8 miljoen Dollar, maar wist dit om te zetten naar een opbrengst van 100,5 miljoen! Vandaag de dag is de film nog steeds een favoriet bij het publiek.

Pulp Fiction

Deze jaren 90-hit kennen we allemaal, al is het maar van naam. Regisseur Quentin Tarantino regisseerde de iconische film met een budget van 8 miljoen, maar wist wereldwijd maar liefst 213,9 miljoen binnen te halen. Maar met de sterrencast die de film heeft is het niet zo gek dat het zo goed scoort. Niemand minder dan John Travolta, Samuel L. Jackson, Bruce Willis, Tim Roth, Ving Rhames en Uma Thurman tonen hun acteerkwaliteiten. Nog altijd is Pulp Fiction een fenomeen.

Donnie Darko

Ook Donnie Darko, met acteur Jake Gyllenhaal en actrice Drew Barrymore ontbreekt niet in dit rijtje. Nog altijd vragen mensen zich af hoe deze film met zo'n laag budget nog altijd in ieders hoofd zit. Regisseur Richard Kelly zei eens: 'In 2000, toen we de film maakten, was het budget 4,5 miljoen Dollar. Dat was een goed budget voor een debuutfilm. Maar we hadden wel Drew (Barrymore, red.) aan boord...' De film werd in slechts 28 dagen opgenomen en wist 7,5 miljoen binnen te halen. Het betekende ook de doorbraak voor Jake Gyllenhaal.

Saw

Saw was en is nog altijd een enorme hit binnen het horrorgenre. Met slechts een budget van 1,2 miljoen dollar wist de kaskraker een omzet binnen te halen van 103,9 miljoen Dollar. Het was het regiedebuut van James Wan en hij leverde een grote prestatie door de film in amper 18 dagen op te nemen! Wan ging door met The Conjuring, wat ook een geldmachine bleek te zijn. Alle acht de Saw-films wisten goed te scoren en leverden een omzet van maar liefst 1 miljard Dollar op!

The King's Speech

Deze historische dramafilm, met niemand minder dan Colin Firth, wordt geroemd door critici vanwege zijn realistische weergave van het leven van de vader van Koningin Elizabeth, Koning George VI, die enorm stotterde. De hitfilm won een groot aantal prijzen, waaronder Best Picture of the Year. Maar de film bewijst ook dat je geen bijzondere special effects en een groot budget nodig hebt om een prijswinnende film te maken. Soms is een prachtig verhaal en een geweldige acteerprestatie genoeg. Met een budget van 'slechts' 15 miljoen Dollar haalden ze een opbrengst van maar liefst 414,2 miljoen wereldwijd.

The Passion of the Christ

Acteur en regisseur Mel Gibson heeft The Passion of the Christ volledig gefinancierd, wat betekende dat hij volledig in het succes van de film geloofde. Vanwege het controversiele verhaal waren er geen distributeurs en de film kreeg een R-rating vanwege het geweld dat in de film voorkomt, maar het werd de bestlopende R-rated film in de Amerikaanse geschiedenis. Het bijbelse drama over de laatste 12 uur van Jezus' leven kostte 30 miljoen Dollar om te maken en bracht maar liefst een opbrengst van 611,9 miljoen Dollar op!

 

 

 

 

Bron: Collider

Lees ook: Tv-momenten die niet zo in het script stonden

Nieuwste artikelen

  • Saladebijbel - Welmoed Bezoen

  • De vrouwen van het bloemeneiland - Tabea Bach

  • De eerste vrouwelijke auteurs

  • Wait, what?! Te veel Disney kijken kan slecht voor je zijn

  • Column van de "eerlijke" recensie: Recensie It Starts With Us

Gerelateerde artikelen

  • Dit zijn de laagst scorende films ooit

  • Eindelijk staat het vervolg op Love Actually, Red Nose Day, Actually online

  • De 5 leukste films op Netflix voor jou en je vriend

  • Colin Firth snapt maar niet waarom mensen Mr. Darcy aantrekkelijk vinden 

  • Kunnen we een vierde film van Bridget Jones verwachten?

Zoek in artikelen