Recensie: PS4 spel Unravel | 4 hartjes

Het startpunt van Unravel is de woonkamer van een oude vrouw. Ze laat een bolletje rode wol uit haar mand vallen en zo ontstaat de hoofdpersoon van deze game: de uiterst schattige Yarny, een wollen poppetje. Met Yarny kan je door de woonkamer lopen die vol staat met fotolijstjes. Die fotolijstjes en het familieboek staan symbool voor de avonturen/herinneringen van de oude vrouw en haar gezin. Elke keer ga je met Yarny voor een fotolijstje staan en dan word je meegenomen in de herinnering. Je ziet alles vanuit Yarny’s perspectief, en wanneer je het level eenmaal uit hebt gespeeld, zie je de herinnering nogmaals, maar dan vanuit het perspectief van het gezin.

Yarny is een sympathiek poppetje en een slimme bedenking van de spelmakers. Zoals bij de meeste platformers loop je van links naar rechts, waarbij er in dit geval niet zoals bij bijvoorbeeld Little Big Planet meerdere diepteniveau’s zijn, maar je gewoon in één vlak beweegt. Tijdens het lopen rolt Yarny zichzelf langzaam af en trek je dus een rode draad door het hele level. Yarny bestaat uit een beperkte hoeveelheid wol, en daarom moet je tijdens het spelen opletten zuinig te zijn waar je langs loopt, want als de wol op is kan Yarny ook niet verder. Daarnaast kun je Yarny’s wol aan objecten binden en zo bijvoorbeeld tussen twee punten een trampoline te genereren. Ook kun je de wol gebruiken als lasso en kun je zo omhoogklimmen: het is allemaal heel inventief.

Alle levels spelen zich af in mooie Zweedse omgevingen. Je komt bijvoorbeeld in een veld vol met bloemen waar je over zonnebloemen springt, in een bos waar je als Tarzan door de bomen slingert, en op een strand waar je een stukje meelift op een vlieger. De prachtige en gedetailleerde levels zijn een sterk punt van deze game.

Zoals bij de meeste puzzelplatformers zijn er telkens andere obstakels waar je een oplossing voor moet vinden. De obstakels variëren erg in moeilijkheidsgraad, sommige lukken na een paar keer, en bij andere duurt het echt even voordat je de juiste manier doorhebt. Je kunt soms aanknopingspunten missen en dat kan frustraties oproepen maar het is nooit te moeilijk. Juist doordat je met Yarny zoveel kan, moedigt het spel je aan om vindingrijk te zijn. Als het dan eenmaal ook lukt, geeft dat extra voldoening. Tijdens de game heb je veel punten waar je extra wol voor Yarny kunt krijgen, zodat hij weer een groter bereik heeft. Op die punten wordt je voortgang ook automatisch opgeslagen, en mocht een uitdaging niet lukken, dan ga je terug naar dat moment.

Elk level heeft een eigen sfeer en achtergrondmuziek. De eerste levels zijn vrolijk, zonnig en er speelt een vredig deuntje op de achtergrond. Maar er zijn ook levels die wat grauwer en donkerder zijn. Als je Yarny dan door sneeuw en kou ziet ploegen, kun je niet anders dan meeleven. Er zit verder niet heel veel verhaal in het spel, je werkt niet per se naar een doel toe. Het verhaal is open voor interpretatie en is waarschijnlijk door de makers expres niet helemaal uitgewerkt ten behoeve van de filosofische sfeer van de game. In totaal kun je dit spel in ongeveer acht uur uitspelen.

Unravel is een fijne puzzelplatformer en zit vol met uitdagende en verrassende spelelementen. De obstakels kunnen soms wat frustrerend zijn omdat een oplossing zich niet altijd even snel aandient. Toch is het niet te moeilijk en is dit spel daarom ook geschikt voor de beginnende gamer. De prachtige, gevarieerde omgevingen en de super schattige, veelzijdige Yarny maken het een bijzondere game, en een emotioneel avontuur!

Nieuwste artikelen

  • You seizoen 3 trailer: Joe heeft een nieuwe obsessie

  • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Bloemen van steen van Ilaria Tuti

  • Recensie: Dune

  • Winnaars Emmy Awards 2021

  • Recensie: Lucifer - seizoen 6

Gerelateerde artikelen

  • De favoriete (bord)spellen van de redactie

  • Beste games uit 2019 tot nu toe

  • 5 games voor elke fantasie- en verhaalliefhebber

  • Games met goede verhaallijnen

  • Wreck-it Ralph (DVD)

Zoek in artikelen