Recensie: PC Spel De Sims 4 | 4 hartjes

De Sims 4! Bijna elke vrouw kent de de Sims wel. Een real life simulatie game. En natuurlijk moesten wij van Chicklit ontdekken hoe deze nieuwe Sims speelt en of dit de beste Sims is tot nu toe...

De volgende pakketen hebben wij toegevoegd aan het basisspel:
De Sims 4: In de Natuur
De Sims 4: Wellnessdag
De Sims 4: Uit Eten
De Sims 4: Vampieren
De Sims 4: Ouderschap

De Sims 4: Honden & Katten
De Sims 4: Aan het Werk
De Sims 4: Beleef het Samen
De Sims 4: Stedelijk Leven

Accessoirespakketten:
De Sims 4: Luxe Feestaccessoires
De Sims 4: Perfecte Patio Accessoires
De Sims 4: Coole Keukenaccessoires
De Sims 4: Griezelige Accessoires
De Sims 4: Filmavond Accessoires
De Sims 4: Romantische Tuinaccessoires
De Sims 4: Kinderkamer Accessoires
De Sims 4: Achtertuin Accessoires
De Sims 4: Vintage Glamour Accessoires
De Sims 4: Bowlingavond Accessoires

De Sims 4: Peuter Accessoires

De Sims 4: Wasgoed Accessoires

De Sims 4 is in sommige opzichten zeker beter en mooier dan de vorige spellen. Zo hebben je Sims nu echte emoties wat de Sims veel realistischer maakt. Ook heb je nu veel meer werelden en deze werelden zijn allemaal tegelijk speelbaar. Je kan ook makkelijk van de ene wereld naar het museum toe in de andere wereld. Ook verhuis je makkelijk van de grote stad naar een rustigere buurt bij de zee. Alle buurten in de Sims 4 dragen ook veel bij aan het spel. Zo heb je een metropolis met hoge skyscrapers en appartementen door de expansion "Stedelijk Leven". Je hebt ook een speciale winkelpromenade en zelfs een duistere wereld waar de vampiers heersen. En bij je accessoires heb je nu een makkelijke optie om verschillende kleuren  combinaties te kiezen en alles af te stemmen.

Maar in veel opzichten haalt de Sims 4 het niet bij de Sims 3. Ik mis veel oudere Sims opties en adds ons zoals feestdagen (Kerstmis vieren met de familie), Jaargetijden (het weer dat kon veranderen en lekker zonnen) en natuurlijk vakantie vieren op een mooi tropisch strand en zelf je resort maken en beheren. Daarnaast kan je je sims niet meer met een kleurenwiel aanpassen of in detail het gezicht aanpassen, dit is zeker een verlies in het spel. En de vrije gameplay waar je kan rondlopen in het spel is ook verdwenen, ook kan je de wereld niet meer zo bewerken dat je je eigen landschap en "lots" maakt. Wat ik persoonlijk ook erg mis is iets waarin je de levensloop van je sim kan bijhouden. Zoals dat je vroeger een plakboek had en herinneringen. 

In deze versie zijn redelijk wat bugs te vinden waar nog geen oplossing voor te vinden is. Dit is zeker erg jammer en EA zou hier echt mee aan de slag moeten gaan. Een aantal dingen waar ik tegen aan liep waren vooral in de uitbreiding "Aan het werk". Zo kan je in de carrière van dokter pas promotie maken als je een kind ter wereld hebt gebracht. Helaas kwam er bij mij nooit een zwangere vrouw binnen. Na het plaatsen van meerdere zwangere vrouwen in de wereld kwamen ze helaas nog steeds niet naar het ziekenhuis. Zo ook in de carrière van politie agent. De omschrijving van de verdachte sloeg bij mij nergens op. Zo stond er dat het een blonde jongvolwassen vrouw was met een jurk aan. En bleek de verdachte een oudere man te zijn met donker haar en zeker geen jurk aan. Uiteindelijk bleek zelfs mijn verdachte in 5 zaken achter elkaar steeds dezelfde man te zijn. Ook bij het runnen van een restaurant loop je tegen veel dingen aan. Maar gelukkig zijn er wel al wat cheats uitgebracht om je te helpen hiermee.

De expansion packs zijn allemaal een belangrijke toevoeging aan het spel op de vampieren uitbreiding na. Ze voegen belangrijke opties toe aan je gameplay en aan de speelmogelijkheden en de werelden. Zo is het super leuk dat je kan meegaan met je Sim naar het werk. Of dat je een eigen restaurant of winkel kan openen. Ook is het ouderschap met de laatste add on nu veel ingewikkelder geworden en kan je je kinderen echt vormen. De vampier uitbreiding is leuk voor iedereen die houdt van een beetje bovennatuurlijkheid in je simswereld maar deze uitbreiding heeft wel gevolgen voor al je werelden. Zo loopt er bij mij af en toe een vampier naar binnen om mijn bloed te drinken en willen je sims er steeds over praten en dingen opzoeken. 

De add on 'Aan het werk' zorgt er dus nu voor dat je met je Sims mee kan naar werk. Je hebt de keuze uit drie beroepen: dokter, wetenschapper en politieagent. Tijdens je werktijd ga je naar je werklocatie en vanuit daar moet je verschillende opdrachten vervullen om promotie te kunnen maken. Dit is erg vermakkelijk en geeft een extra dimensie aan het spel. Maar ook hier moeten wel wat bugs opgelost worden.

"Stedelijk leven" is zeker één van mijn favoriete. Je kan nu in een skyscraper wonen en sims laten opklimmen van een kleine lawaaierg appartementje naar een prachtig penthouse. In deze wereld worden ook festivals gehouden. Zoals het liefdesfestival waar je misschien wel je ware liefde ontmoet.

De nieuwste grote uitbreiding is "Honden & Katten". Die veel spelers waarschijnlijk wel kennen van "Huisdieren" uit de Sims 3. Wat jammer is dat deze uitbreiding dus alleen honden en katten heeft en geen andere huisdier opties. Maar je hebt wel heel veel opties voor je huisdieren. Zo heb je ook een nieuw beroep erbij en dat is dierenarts. Je kan je eigen praktijk kopen en daarin alle zieken dieren genezen. De gameplay hiervan is enigzins vergelijkbaar met het beroep dokter. Verder moet je je huisdier goed verzorgen, hem trainen, uitlaten, zorgen dat hij te eten heeft enzovoort. Ook kan je samen op (enge) avonturen gaan. Je hond of kat heeft ook zijn eigen persoonlijkheidje. Al met al een leuke uitbreiding!

Veel van de accessoirespakketten zijn een mooie add-on. Zo krijg je meer spullen zoals kleding en meubels maar ook wat extra opties. Je zal voor jezelf moeten kijken welke je leuke spullen vindt hebben. Meestal zijn ze onder een tientje dus dat scheelt weer.

Dan is er nog de welbekende cheat functies in de Sims. Ook deze zijn weer aanwezig en kan je makkelijk terug vinden op internet. Veel van de cheats zijn nog hetzelfde als in de Sims 3. 

Laat ik ook nog de custom content behandelen. Dit maakt het spel voor veel spelers natuurlijk nog interessanter. Want lekker online shoppen voor de leukste jurken en keukens en die daarna in je spel plaatsen voegt natuurlijk een extra dimensie toe aan je game ervaring. In de Sims 4 gaat dit heel makkelijk. Je hoeft het alleen maar te downloaden en eventueel uit te pakken en daarna te verplaatsen naar je mods folder. Ook hier zijn op internet veel gidsen over te vinden. Let wel op dat je alleen download van bekende sites zoals 'TSR' zodat je niet tegen virussen, maleware en een gecrashed spel aanloopt (ook al is dit nog steeds geen garantie). Maar ook in je game kan je veel downloaden via Maxis zelf. Zo heb je een bibliotheek en een community waar iedereen zijn creaties in post en waar je zelf makkelijk in kan zoeken.

Sims 4 is net zoals alle andere Sims spelletjes geweldig leuk om te spelen en nog steeds licht verslavend. Het heeft de volle potentie om beter te worden dan de vorige Sims games, maar aangezien we toch nog wat belangrijke elementen missen en er nog redelijk wat bugs opgelost moeten worden, kunnen we het nog geen vijf hartjes geven. Hopelijk gaan ze goed kijken naar alle succesvolle mogelijkheden uit de vorige spelletjes en zullen ze die ook hierin integreren. 

 

Nieuwste artikelen

  • Recensie: Happiest season 

  • Wachten op de wind - Oskar Kroon

  • Etters en letters - Frederick Deloddere

  • Recensie: Fatherhood 

  • De ninja's van de overkant - Reggie Naus 

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: PS4 spel Need for Speed: Payback | 4 hartjes

  • Recensie: PS4 spel Titanfall 2 | 4 hartjes

  • Recensie: PS4 spel Star Wars Battlefront | 4 hartjes

  • Recensie: De Sims 4: Uitgebreid Breien | 5 hartjes

  • Recensie: De Sims 4: Sneeuwpret | 2 hartjes

Zoek in artikelen