Recensie: Anno 1800 | 5 hartjes

Recensie: Anno 1800 | 5 hartjes

Heb je er altijd al eens van gedroomd om terug te reizen in de tijd? Dan is er nu Anno 1800, een simulatiegame van Ubisoft, die zich afspeelt tijdens de Industriële Revolutie. Aan jou de taak om in een nieuwe wereld te beginnen, een imperium te bouwen en ervoor te zorgen dat de stad de geschiedenis overleefd.

Het verhaal begint in de 19de eeuw waarbij je met je beste vriend, Aarhant, aan het genieten bent in een tropisch paradijs. Tot je plotseling een brief krijgt van je zus Hannah die je vraagt om zo snel mogelijk terug naar huis te keren. Jullie vader, de eigenaar van het scheepsbedrijf Goode & Sons, is terechtgesteld voor verraad. Wanneer je terug thuis arriveert is je vader ondertussen al (onterecht) overleden en worden jullie bestempeld als de kinderen van een verrader. De enige oplossing is om ergens anders een nieuwe wereld op te bouwen en ervoor te zorgen dat de eer van je vader wordt hersteld. Alleen is dit moeilijker dan het lijkt en zijn er veel vijanden op je pad. Pas dus op voor saboteurs die je graag zien falen tijdens deze donkere periode. 

Anno 1800 heeft twee manieren om te spelen: Campaign en Sandbox modus. In de Campaign modus speel je de verhaalversie van de game. Hierbij leer je alle onderdelen van Anno 1800 en hoe je het best een stad kan ontwikkelen en onderhouden. Het is dus aangeraden om eerst deze versie te spelen. Het grootste doel in de Campaign modus is om de bevolking tevreden te houden, geld te innen en de stad verder uit te bouwen. Daarbij moeten je inkomsten groter zijn dan je schulden, wat een enorme uitdaging is. Als je niet voldoet aan deze voorwaarden, kan je stad al snel ten einde opgeschreven zijn.

Wie daarna alles onder de knie heeft kan in de Sandbox modus spelen. Hierbij heb je geen verhaal maar ga je helemaal je vrije gang in het ontwerpen en uitbouwen van de ideale stad. Daarbij zijn er nog verschillende moeilijkheidsgraden om in te spelen. Hoe moeilijker de spelstand, hoe minder geld je krijgt om een stad te kunnen uitbouwen en de grondstoffen zullen minder vaak aanwezig zijn.

Voor een simulatiegame is Anno 1800 enorm gedetailleerd. Het grootste pluspunt zit dus vooral in de ontwikkeling van de omgeving en de gebouwen. Ubisoft heeft duidelijk het meeste tijd hierin gestoken om de beleving zo realistisch mogelijk te maken. Zelfs de burgers die er wonen worden getoond en lopen vrij rond in de stad. Zo wordt er ook met paard en kar gereden en lijken de figuren hun eigen leven te leiden. De game zelf speelt zich af op het eiland Ditchwater dat compleet in je bezit is en je naar believen kan construeren. Het eiland is zo groot dat je al uren bezig bent met het vol te bouwen. Zo zijn er rivieren, bergen en stranden om je mee uit te leven. Bovendien lijken niet alle gebouwen exact op elkaar, wat de stad een karaktervol uiterlijk geeft. Elke stad die je dus bouwt is compleet uniek. Daarnaast is het mogelijk om kleine parkjes te bouwen om je bevolking tevreden te stellen.

Anno 1800 begint, zoals de titel het al zegt, in het jaar 1800. De game speelt zich dus af in een periode gekend door de Industriële Revolutie, kolonialisme en de Belle époque. Alleen lijkt hier niet veel van weergegeven in Anno 1800 wat een vrij gemiste kans is. Het is wel duidelijk dat de industrie uitbouwen een belangrijk onderdeel van de game is, maar van andere belangrijke evenementen zoals de Amerikaanse Burgeroorlog is geen sprake. Zo wordt ook de typische Belle époque sfeer alleen weergegeven in mooie tekeningen in de laadschermen, maar in de game zelf is dit achterwege gelaten. 

Het grootste nadeel aan Anno 1800 is vooral het verzamelen van grondstoffen zoals bijvoorbeeld hout. Je kan deze maar op twee manieren verkrijgen. Ten eerste door een nabij bos neer te kappen en zelf hout te laten maken. Ten tweede door te onderhandelen met andere steden en via schip hout te laten leveren. Het eerste gaat tergend langzaam (zelfs in de doorgespoelde spelstand). Je kan je werknemers onder druk zetten om meer hout te laten maken, maar dit komt met zijn eigen nadelen. Onderhandelen met steden daarentegen gaat sneller en levert meer hout op maar ook dit is beperkt. Als je meerdere en verschillende grondstoffen wilt laten leveren zal je enorm lang moeten wachten. Daarbij is hout aankopen veel duurder dan hout zelf laten maken. Toch zorgt dit ervoor dat de game langer duurt en je dus meer geniet van de gedetailleerde omgeving. In de Campaign modus krijg je bovendien verschillende missies die zich niet alleen afspelen in de eigen stad. Je moet dus doorheen de game naar familieleden zoeken, bommen laten ontploffen en drenkelingen redden met je schip. Zo hoef je dus niet nodeloos te wachten in de stad zelf tot je alle materialen verzameld hebt, maar houdt de game je non-stop bezig.

Wie toch bang is dat de game eentonig is hoeft niet te vrezen. Ubisoft komt met een Season Pass met 3 DLC’s: The Sunken Treasure, Botanica en The Passage. In deze uitbreiding krijg je dus een nieuw eiland met een schattenjacht, de typische botanische tuinen om je stad mee op te vrolijken en een poolexpeditie.

Daarnaast heeft Anno 1800 een multiplayermodus waarbij je met vier vrienden in de Sandbox tegen elkaar kunt spelen. Daarnaast belooft Ubisoft dat ze druk bezig zijn om Anno 1800 in de toekomst nog meer te verbeteren. Zo komt er binnenkort een co-op-modus om samen met je vrienden een gedeeld imperium te bouwen in plaats van tegen elkaar.  

Anno 1800 is dus één van de betere simulatiegames. Daarbij is het niet een typische bouwgame maar heeft het ook nog eens een verhaallijn, een multiplayermodus en speelt het zich af in een fascinerende tijdsperiode. De game is dus ideaal voor de creatieveling, de strateeg en de architect. Bovendien kies je volledig zelf in welke modus je speelt en voor hoe lang. Het is nu al duidelijk dat Anno 1800 tot de top van de beste simulatiegames in 2019 hoort.

Recensie: Anno 1800 | 5 hartjes

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen