Recensie: F1 2019 | 5 hartjes

Recensie: F1 2019 | 5 hartjes

Het formule 1 seizoen is dit jaar weer begonnen en is er dus ook weer een nieuwe F1 game uitgebracht door Codemasters. Laat die motor al vast draaien en hou je klaar om de grootste race van 2019 te winnen. Want het is tijd om die Formule 1 beker mee naar huis te nemen!

F1 2019 kent een vrije modus en een carrière modus. In de vrije modus kan je gewoon voor het plezier racen en in de carrière modus is het de bedoeling dat je hogerop klimt tot je de Formule 1 hebt gewonnen. De carrière modus start dan ook in Formule 2 en word je klaar gestoomd om je grootste vijand, Devon Butler, te verslaan. Devon Butler staat dan ook bekend als een arrogante tegenspeler die er alles aan zal doen om je neer te halen. Telkens wanneer je een race verliest zal hij ook de eerste zijn die het er persoonlijk komt inwrijven. Gelukkig is er Lukas Weiber, je teamgenoot en steun en toeverlaat, om samen met jou van Devon te winnen. F1 2019 is dus niet zomaar een racing game zoals vele anderen maar kent een eigen verhaal. Deze verhaallijn staat ook niet vast maar is onder invloed van het aantal races die je wint. Wanneer je Devon dus verslaat, zal hij anders reageren dan wanneer hij wint. Het verhaal is dus vrij uniek en steeds anders waardoor je de carrière modus telkens opnieuw kan spelen maar met een ander verloop.

Een belangrijk onderdeel is het kiezen van een team en contract. Wanneer je de Formule 1 instapt moet je een keuze maken tussen verschillende teams van een lagere rang naar een hogere rang. Dit zijn bijvoorbeeld Mercedes-Hamilton en Ferrari-Vettel. Hoe hoger het contract dat je kiest, hoe hoger de druk om te winnen. Daarbij hangt je status niet alleen af van de races maar ook van je reputatie. Na elke race word je geïnterviewd en je antwoorden bepalen bijvoorbeeld je relatie met het team.

Het mooiste onderdeel van de game zijn natuurlijk de wagens waarmee je rijdt. Deze hangen af van het contract dat je neemt in de carrièremodus. Hoe hoger de rang van het contract, hoe mooier en beter de auto natuurlijk. De wagens zelf zijn zeer gedetailleerd en prachtig uitgewerkt in de game. Het aantal dat je ter beschikking hebt hangt wel af van welke versie die je koopt. In de F1 2019 Legends Edition krijg je meer extra voordelen en auto’s dan in de F1 2019 Anniversary Edition. Zo zit er in de Legends Edition een McLaren MP4-25. Er keren ook een heleboel wagens terug van F1 2018 zoals de Ferrari F2007.

Daarnaast zijn de circuits waarop je rijdt zeer uitdagend en zo realistisch mogelijk nagebouwd. Het lijkt niet alsof je in een game aan het racen bent maar daadwerkelijk aanwezig bent op de Formule 1. De circuits zelf zijn gebaseerd op de echte Formule 1 circuits die gereden worden dit jaar. Zo heb je bijvoorbeeld de Belgian Grand Prix die zich in de werkelijke wereld ook afspeelt op het circuit van Francorchamps. Dit maakt dat je meer en meer het idee krijgt dat je zelf een professionele Formule 1 deelnemer bent. De grootste troef van F1 2019 is dus dat alles in de game tot in de detail correct is nagebouwd.

F1 2019 is voor een racing game dus vrij accuraat. Net zoals in het echt vliegen de auto’s uiteen bij het crashen en schuif je weg over het grind wanneer je de bocht uitvliegt. Telkens wanneer je crasht tegen een muur wordt de toestand van je wagen weergegeven en waar je exact beschadigingen hebt opgelopen. Als je daarna nogmaals crasht en de auto op dezelfde plaats raakt, zal je waarschijnlijk uit de race moeten stappen. Soms durft de game ook wel eens minder correct te zijn. Als je een tweede keer zachtjes tegen een muur rijdt, komen de banden ineens vanzelf los terwijl er totaal geen impact is geweest op de auto. Er zijn hier en daar dus toch nog enkele mankementen. Maar het racen zelf gaat zeer vlot en kent weinig problemen. Echte glitches of andere fouten zijn er niet.

Voor beginners en nieuwkomers in de game zijn er enkele voordelen. Zo zijn er hulplijnen om te weten hoe je het best een race kan winnen. Wanneer deze lijnen groen oplichten ben je goed bezig en hoef je ze alleen in de juiste richting te volgen. Wanneer deze rood worden, rijd je te snel. Het is de bedoeling dat je de snelheid dan stevig verminderd want anders vlieg je de bocht uit. Daarnaast ben je verbonden met je team en geven zij je doorheen de race advies om deze tot een goed einde te brengen. De game is dus ook geschikt voor mensen die graag racen maar niet echt complete professionals zijn. Daarnaast kies je zelf of je dit advies volgt of volledig je eigen gang wilt gaan. Wanneer je bijvoorbeeld ervoor kiest om vals te spelen en hoeken gaat afsnijden, zal je team je waarschuwen om hier niet mee verder te gaan. Doe je dit toch, dan zal je straftijd krijgen.

Echte nadelen zijn er niet aan de game maar wat wel spijtig is, is dat er amper vrouwelijke personages ter beschikking zijn. Bovendien zijn alle deelnemers in de race mannelijk en ben je dus de enige vrouwelijke speler in de hele game. Wat eigenlijk helemaal niet logisch is. Daarnaast kent F1 2019 ook een multiplayermodus maar deze is enkel online en dus heb je twee versies van de game nodig om met vrienden te kunnen spelen.

Codemasters heeft dus weer een mooie game gecreëerd waarbij je wel even zoet gaat zijn om de Formule 1 te winnen. Devon is dan ook een waardige tegenstander en zal je blijven uitdagen tot je gewonnen hebt. Daarnaast kan je ook vrij spelen en genieten zolang je wilt, zelfs nadat je de Formule 1 beker hebt binnengehaald. F1 2019 is dus een mooie toevoeging aan de serie en de collectie racing games zoals Gran Turismo en Forza.

Recensie: F1 2019 | 5 hartjes

Nieuwste artikelen

  • Blauwdruk van geluk - Petra Kruijt

  • De legende ontwaakt - Helena Dahlgren

  • Dingen die we toevertrouwen aan de wind - Laura Imai Messina

  • Tong - Marly van Otterloo

  • Kerst op het eiland Skye - Kirsty Ferry

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: De zeven zussen - Storm

  • Recensie: The Fault in our stars

  • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen