Recensie: De Sims 4: Eiland leven | 3 hartjes

Recensie: De Sims 4: Eiland leven | 3 hartjes

Electronic Arts komt eindelijk weer met een nieuw expansion pack dat perfect is om te spelen in de zomervakantie: De Sims 4: Eiland Leven. Beleef een geweldige vakantie op een groot eiland, geniet van de plaatselijke cultuur of ga eens zwemmen tussen de dolfijnen. Want in De Sims 4 is natuurlijk alles mogelijk! Alleen weet iedereen dat de uitbreidingen in De Sims 4 inhoudelijk veel minder voorstellen dan de uitbreidingen van De Sims 3. De vraag is dan ook of De Sims 4: Eiland Leven aan de verwachtingen voldoet.

De Sims 4: Eiland Leven speelt zich af op het eiland Sulani waar het altijd goed weer is, je kan genieten op het strand en kan gaan snorkelen tussen de kleurrijke vissen. In de nieuwe wereld is er een vulkaan te vinden, een grot en een verwoest schip. Genoeg plaatsen dus om op ontdekking te gaan! Er zijn ook enkele kavels toegevoegd die je naar hartenlust kan volbouwen en enkele stranden om zandkastelen te ontwerpen. Maar wat kan je nog allemaal beleven in Sulani?

Ten eerste kijken we naar de bouwmodus. In elk nieuw uitbreidingspakket zijn er telkens nieuwe, mooie meubels en andere content toegevoegd die perfect passen bij elke sfeer. Deze keer heeft Electronic Arts zich laten inspireren door Polynesië. De prachtige felle kleuren, de stranden en het helderblauwe water passen dan ook helemaal in het plaatje. De meubels zitten vol met motieven en de kledij is duidelijk zeer exotisch geïnspireerd. Een andere leuke toevoeging zijn de boten, een element dat teruggekeerd is uit De Sims 3: Exotisch Eiland. Vanaf nu kan je lekker rondvaren op zoek naar dolfijnen of een plekje zoeken om heerlijk te snorkelen. Wat dan weer wel een groot gemis is, zijn de woonboten. In De Sims 3 kon je een huis bouwen op een boot en letterlijk met deze woonboot over de zee varen. Daarnaast kon je een hotel openen en uitbaten. Deze beide opties zijn niet meer mogelijk maar je kan nog steeds een paalwoning bouwen dat gedeeltelijk overloopt in de zee. De architecten onder ons zullen dus een beetje teleurgesteld zijn maar krijgen wel een heel mooi aanbod aan gedetailleerde en kleurrijke voorwerpen.

Ten tweede is er natuurlijk de komst van de langverwachte zeemeerminnen. Net zoals in De Sims 3 kan je in een zeemeermin veranderen door zeewier te eten. Hierdoor krijg je magische krachten zoals het oproepen van een persoonlijke dolfijn, het veranderen van het weer en kun je plots veel sneller zwemmen dan in menselijke gedaante. Daarnaast kan je de staart aanpassen en zijn er verschillende vorm- en kleurmogelijkheden. Net zoals in de mythes kunnen zeemeerminnen ook andere sims lokken met hun gezang en hen laten verdrinken. Er zijn dus wel enkele leuke opties die je kan uitvoeren maar daarmee is dan ook alles gezegd. Zeemeerminnen hebben weinig interactie tegenover andere spelfiguren en kunnen niet opklimmen of meer magische krachten ontwikkelen. Zo is het bij vampiers wel mogelijk om andere sims te beheersen en een meestervampier te worden. Verwacht dus ook niet teveel van dit onderdeel.

Er is ook een nieuwe job toegevoegd: natuurbeschermer. Electronic Arts heeft meer gefocust op milieu en natuurbehoud dan in De Sims 3. De job zelf wordt uitgevoerd zoals bij de carrière politicus of recensent wat betekent dat je kan kiezen om thuis te werken of naar het werk te gaan. De game kaart dus dagdagelijkse problemen aan zoals vervuiling, het uitsterven van diersoorten en de klimaatopwarming. Alleen valt dit niet altijd op tijdens het spelen. Je moet soms eens informatie over natuurbehoud opzoeken of afval opruimen maar daar blijft het dan ook bij. Naast deze carrière zijn er ook nog enkele parttime jobs. Een optie die in andere uitbreidingen niet bestond. Deze jobs zijn duiker, visser en redder. Als duiker is het vooral de bedoeling dat je gaat snorkelen en als redder leer je mensen te helpen van verdrinking. Er zijn dus eindelijk carrièremogelijkheden waarbij je niet elke dag moet gaan werken maar waarbij je toch genoeg geld kan verdienen en gedeeltelijk de activiteiten op Sulani kan beleven.

Als laatste promoot de uitbreiding de plaatselijke cultuur van Sulani. De bevolking heeft zijn eigen tradities en ze hebben een persoonlijkere band met elkaar dan de sims in andere werelden. Zo staan ze soms plots voor je deur om samen met jou eten te delen of organiseren ze traditionele kavafeestjes. Daarnaast kun je gezellig met hen barbecueën of meedoen aan vuurdansen. Als je goed rond kijkt kan je misschien enkele eilandbewoners stiekem zien veranderen in zeemeerminnen.

Een aantal elementen die nog terugkeren van De Sims 3: Exotisch Eiland zijn onder andere het snorkelen en het verkennen van grotten. In De Sims 3 kon je boven én onder water spelen. Onder water kon je grotten verkennen, op zoek gaan naar zeemeerminnen en genieten tussen de koraalriffen. In de nieuwe uitbreiding is dit allemaal niet meer mogelijk. Je kan dus niet meer onder water spelen maar je sim kan nog wel spullen opduiken. Er is ook nog maar één grot waar alleen je Sim zelf kan verkennen. Je ziet als speler dus niet wat er in de grot of onder water gebeurd. Weer een gemiste kans en een onderdeel dat in de nieuwe uitbreiding had moeten zitten.

Over het algemeen is er dus wel wat te doen op Sulani maar alles blijft vrij beperkt. Wil je echt alles gedaan hebben dan ben je wel enkele uurtjes bezig maar niet heel lang. Is De Sims 4: Eiland Leven dan de moeite om direct aan te kopen? Nee, zeker niet want er zijn heel veel elementen die in het expansion pack hadden moeten zitten maar die er niet zijn. Iets wat we ondertussen gewend zijn van Electronic Arts. Verwacht dus niet dezelfde inhoud zoals bij De Sims 3: Exotisch Eiland want dan kan je mogelijk wel zwaar teleurgesteld zijn. Maar bij de nieuwe uitbreiding krijg je wel een mooie wereld met nieuwe elementen. Voor de verslaafde simmers onder ons is De Sims 4: Eiland Leven dus een perfecte, langverwachte toevoeging aan de game.

Recensie: Sims 4: Eiland leven | 3 hartjes

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen