Recensie: FIFA 20 | 5 hartjes

Recensie: FIFA 20 | 5 hartjes

Het is weer een nieuw jaar dus is er weer een nieuwe FIFA! Maak je klaar om deel te nemen aan verschillende wedstrijden en op te klimmen tot profvoetballer. Of speel je liever als een manager van een topteam? Het kan allemaal in deze nieuwe FIFA 20!

De intro start met een kleine oefening op een verlaten voetbalpleintje midden in de nacht. Je speelt in een team van drie voetballers en moet de bal proberen door te geven. Een handig begin en een leuke inleiding terwijl de rest van de game kan downloaden.

Er zijn eigenlijk twee manieren om FIFA te spelen. In de eerste modus speel je als een manager en in de tweede modus speel je echt als een voetballer die naar de top wil klimmen.

In de voetballer-carrière kan je beslissen om met het hele team te spelen of als één voetballer. Je speelt dus oftewel telkens de speler die de bal heeft oftewel speel je als steeds dezelfde speler. De keuze is afhankelijk van je eigen technische vaardigheden. Want daar draait FIFA om: je reactiesnelheid en je inschattingsvermogen. Voor de nieuwkomers is er na elke wedstrijd een kleine oefening die je op weg helpt naar het volgende toernooi. Daarnaast kan je bij het onderdeel ‘skill games’ altijd opnieuw proberen. Dus maak je geen zorgen over de moeilijkheidsgraad van het spel. FIFA is voor iedere gameliefhebber onder ons.

In de manager-modus draait alles rond onderhandelen en transfers. Zo kun je eindelijk proeven van het leven als onderhandelaar in de voetbal-business. Net zoals in de spelerscarrière moet je als voetballer spelen maar nu komen hier enkele extra taken bij kijken. Zoals het maken van reclame, het verkopen van T-shirts en deals sluiten.

Welke modus is nu de leukste? Iedereen zal volmondig de voetballer-carrière antwoorden. Want laten we eerlijk zijn, de manager-modus is vrij saai. E-mails lezen en andere administratie doet niemand graag in zijn vrije tijd. Laat staan in een game. De voetballer-modus daarentegen blijft typisch tafeltjesvoetbal. Geweldig om te spelen, zeker als je tegenstander lekker uitdagend is. Deze modus gaat ook veel vlotter dan de manager-carrière en hierbij heb je veel minder gepraat. Maar wat wel herkenbaar blijft aan de gameserie is dat je eigen team niet altijd doet wat je wilt dat het doet. Verwacht dus van FIFA 20 weer grotendeels hetzelfde als FIFA 19.

Naast deze carrièremogelijkheden heeft FIFA 20 nog veel meer interessante manieren om te spelen. Zoals de toevoeging van een nieuw onderdeel: Volta. In deze versie speel je niet op het gekende voetbalveld in een stadion maar op bizarre plaatsen zoals een magazijn. De klassieke manier van voetballen in dit onderdeel is ook anders. Zo kan je met 3 tegen 3 spelen zonder keepers. In Volta kan je ook, tegenover in de carrière-modus, kiezen voor een mannelijke én een vrouwelijke speler. Deze kan je volledig zelf ontwerpen tot op de kleinste detail. Alleen valt dit niet zo op tijdens het spelen zelf want je karakter blijft maar een klein bespeelbaar figuurtje.

Daarbij is er ook het onderdeel ‘UEFA Champions League’ waarbij je tegen verschillende landen moet spelen, iets wat ook in FIFA 19 zat.

FIFA 20 heeft, naast al deze opties, nog een online multiplayer mogelijkheid om met vrienden te spelen. Er zijn kort samengevat veel onderdelen en veel mogelijkheden om te spelen maar welke je kiest maakt niet zoveel uit. Alles draait maar om één ding: voetbal. Deze onderdelen zorgen dus wel voor wat variatie, maar de manier van spelen blijft gewoon hetzelfde.

Hoe zit het met de graphics en realiteitsgehalte van de game? Doorheen elke wedstrijd die je speelt heb je het gevoel dat je echt in een voetbaltribune zit. Elke voetballer is zo gedetailleerd uitgewerkt dat je hem direct herkent. Daarbij zorgt het commentaar en de muziek op de achtergrond voor een echt FIFA-gevoel. Er is ook het ‘Ball Physics System’ ingevoerd wat ervoor zorgt dat de manier van bewegen en tackelen veel realistischer wordt. EA heeft knap werk geleverd op dit vlak en blijft nooit teleurstellen!

FIFA 20 kent niet echt nadelen, buiten wat we gewend zijn van de game. Zo reageert je team niet altijd hoe het moet reageren wat tot frustraties leidt. Maar dit zijn we gewend en maakt nu eenmaal deel uit van het spel. Daarbij is de game lichtelijk repetitief maar door de verschillende onderdelen, zoals de Champions League en de manager-modus, heb je niet het gevoel dat je steeds hetzelfde doet. In FIFA 20 zit ook niet echt een uitgebreide verhaallijn. Er is er wel eentje maar deze is oppervlakkig en geeft niet echt een meerwaarde aan het spel. Dit hoeft ook niet want FIFA draait om voetballen en meer dan dat heeft de game niet nodig.

Heeft EA echt veel veranderd en toegevoegd aan deze nieuwe FIFA 20? Nee, niet echt. Verwacht dus niet veel verschil met FIFA 19. Er zijn alleen kleine aanpassingen gedaan die ergerlijk waren aan de vorige game. Vernieuwend is het spel dan ook niet en EA blijft vasthouden aan zijn gekende, typische franchise. Daarbij is het nog steeds niet mogelijk in de carrière-modus om te gaan voor vrouwelijke spelers. Dit zou pas een enorme grote stap zijn die EA zou kunnen zetten. Want voetbal is niet alleen voor mannen. Volta zorgt er wel voor dat je als vrouw kan spelen maar dit wordt nog steeds enorm gemist in de klassieke modus. Het is alleszins een stapje in de goede richting.

FIFA 20 biedt dus een enorm inhoudelijk aanbod voor een game met maar één thema: voetbal. Speel je een weg door de verschillende soorten van wedstrijden (Volta, Champions League of gewoon multiplayer). Zo is en blijft de game interessant, zelfs na enkele uren gamen. FIFA is nu eenmaal een gameserie die je gewoon leuk vindt of helemaal niet. Er is hier geen gulden middenweg. Vond je de vorige FIFA games geweldig dan ga je deze ook enorm leuk vinden. Vond je FIFA altijd al niks, dan zal deze game daar niets aan veranderen. Moet je dan echt een voetbalfanaat zijn om van FIFA 20 te genieten? Nee, dat niet, integendeel het blijft een game waarbij je technische talenten goed genoeg zijn!

Recensie: FIFA 20 | 5 hartjes

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen