Recensie: Mario en Sonic op de Olympische Spelen Tokio 2020 | 3 hartjes

Recensie: Mario en Sonic op de Olympische Spelen Tokio 2020 | 3 hartjes

Volgend jaar starten de Olympische Spelen in Tokio en komen Nintendo en SEGA natuurlijk weer met een nieuwe game: Mario en Sonic op de Olympische Spelen Tokio 2020! De serie bestaat al sinds 2007 en blijft dan ook wel een klassieker. Maar is de nieuwe game even goed als zijn voorgangers?

Mario en Luigi vinden een oude spelcomputer met een anoniem briefje. Wat blijkt, Bowser en Dr. Eggman broeden op een gemeen plan. Zij willen Mario en de rest van de figuren opsluiten in een game genaamd ‘Tokio 64’. Alleen verloopt hun idee niet zoals gepland en komen ook Bowser en Dr. Eggman per ongeluk terecht in de spelcomputer. De Olympische Spelen van 1964 in Tokio zijn net begonnen en het groepje beseft dat ze hier enige tijd vast komen te zitten. Alleen Luigi blijft achter op de Olympische Spelen in 2020 met enkele vrienden van Sonic. Er is maar één manier waarop het groepje kan ontsnappen uit de spelcomputer. Zij moeten zoveel mogelijk gouden medailles zien te winnen. Het is niet echt aangeraden om de verhaallijn te spelen want die is best langdradig. Je loopt gewoon heen en weer van de ene plaats in Tokio naar de andere en moet spelfiguren verslaan in verschillende disciplines. Maar vaak duren de dialogen eindeloos lang en zijn er belachelijk veel laadschermen. De dialoog overslaan is geen optie want anders mis je een hoop informatie om de volgende locatie te vinden. Gelukkig kan je wel alle sporten apart beoefenen met één of meerdere spelers.

Er zijn twee manieren om te spelen: op de moderne of op de nostalgische manier. Als speler kan je dus beslissen om te winnen op de Olympische Spelen in 2020 oftewel in 1964. Mario en Sonic op de Olympische Spelen heeft dus een extra spelmodus die een echt retrogevoel geeft. Het lijkt precies alsof je aan het spelen bent op een oude Gameboy. Dit is een nieuwe, boeiende manier van spelen en geeft iets extra aan de bekende serie.

Maar welke sporten kan je nu eigenlijk beoefenen? In de game kan je skateboarden, boksen, surfen, voetballen, paardrijden, tafeltennissen, badmintonnen en nog veel meer. In totaal zijn er 26 mogelijke sporten. Naast deze disciplines zijn er nog 3 mini-games. Dit is droomracen, droomschieten en droomkarate. Dit zijn uitdagendere spelletjes en veel leuker dan de sporten zelf. Zo moet je bij droomschieten in team of individueel op kleine doelen schieten en zo de meeste punten scoren. Droomracen lijkt dan weer op het typische Mario Kart. Buiten deze disciplines kan je nog op de Olympische Spelen in Tokio in 1964 spelen. Dit zijn spijtig genoeg maar 10 sporten maar dit blijft een leuke afwisseling.

Met de Nintendo Switch kan je met de Joy-Cons in meerdere vormen spelen: met losse Joy-Cons of niet. Buiten als je op de Nintendo Switch Lite speelt natuurlijk. De game is dan ook minder aangeraden op deze versie van de Switch. Soms zijn de controls net een beetje te ingewikkeld en onhandig om te gebruiken. Wat ook minder fijn is, is dat de meeste sporten dezelfde controls hebben waardoor alles nogal eentonig wordt. Zo lijken veel disciplines op elkaar. Met de losse Joy-Cons spelen is dus een stuk leuker.

Daarnaast is de moeilijkheidsgraad van Mario & Sonic op de Olympische Spelen Tokyo 2020 veel te gemakkelijk. De tegenstanders in de verhaallijn halen lage scores waardoor er niet echt nog een uitdaging is. Als je solo speelt, heb je maar één doel en dat is het verslaan van je eigen behaalde score. De originele scores zijn ook hier weer niet echt een uitdaging en vallen makkelijk te verslaan. Er is dus een groot gemis aan een soort van marathon of een grote wedstrijd waarbij je meerdere disciplines moet winnen. Want de sporten individueel spelen is best leuk maar niet voor lang. Dit is een vrij gemiste kans van Nintendo en SEGA. Je kan wel een klassementswedstrijd online spelen.

Wat maakt het dan wel waard om Mario & Sonic op de Olympische Spelen Tokyo 2020 te kopen? Het is net zoals Mario Party een heerlijke familiegame. Je kan in multiplayer spelen zowel online als offline. Wat in de meeste games vandaag de dag niet meer kan. Tegenwoordig heb je al twee versies en twee consoles nodig om samen te genieten van een potje gamen. Met Mario & Sonic op de Olympische Spelen Tokyo 2020 kan je gezellig met zijn allen voor de tv spelen tot maximaal 4 spelers. Vergeet niet dat je een Nintendo Switch Online-lidmaatschap nodig hebt als je toch online wilt spelen. Lokaal spelen met vrienden kan ook, maar dan heeft iedereen een aparte console en game nodig.

De wereld waarin je speelt is ook een leuke reden om het spel in je kast te hebben staan. De hele game is gewijd aan Tokyo en dit valt sterk op in de vormgeving. Zo speelt de mini-game droomschieten zich af in een typische Japanse tempel. Op de kaart in de verhaallijn staan allemaal bekende gebouwen uit de stad zoals de Tokyo Tower. Daarnaast geven de Toads geregeld kleine feitjes over de Olympische Spelen in 1964. Je komt dus geleidelijk aan meer te weten over Tokyo en zijn geschiedenis met de sportwedstrijd. Dit is zeer leuk voor kinderen maar ook voor volwassenen om bij te leren over Japan en de Olympische Spelen.   

Maar laten we eerlijk zijn, de game is in het algemeen lichtelijk inhoudsloos. Eenmaal je alle sporten beoefend hebt, ben je vrijwel klaar met de game. Je bent met het spel dus niet meer dan een uurtje zoet, buiten als je de verhaallijn speelt. Maar ook die wordt na een tijdje mega saai. Mario & Sonic op de Olympische Spelen Tokyo 2020 is eigenlijk alleen bedoeld om je vrienden en familie uit te dagen in de verschillende disciplines. Dit kan online of offline. Het is dus een leuke game maar niet voor Nintendostandaarden. Als we Mario & Sonic op de Olympische Spelen Tokyo 2020 moeten vergelijken met zijn voorgangers, dan zijn de vorige games een stuk beter. Alhoewel het een mooie aanwinst is voor de Switchcollectie. Mario & Sonic op de Olympische Spelen Tokyo 2020 is meer bedoeld voor jonge kinderen die net de franchise ontdekt hebben en de controls geleidelijk aan willen leren.

Recensie: Mario en Sonic op de Olympische Spelen Tokio 2020 | 3 hartjes

Nieuwste artikelen

  • Broeinest - van Sambeek

  • Hine - Lotte Kok

  • Recensie: Soof 3

  • Dode hoek - M.W. Craven

  • Goede hoop - Sarah Lark

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen