Recensie: Jumanji: The Video Game | 1 hartje

Recensie: Jumanji: The Video Game | 1 hartjeIedereen heeft wel een keer de eerste film van Jumanji gezien. Sinds 2017 zijn hier enkele moderne vervolgen op gekomen. Maar net zoals bij de meeste franchises kon een videogame niet uitblijven. Daarom komt Outright Games met Jumanji: The Video Game. Maar blijft het spel wel trouw aan de films?

De game is gebaseerd op de films Jumanji: Welcome to the Jungle en Jumanji: The Next Level. De eerste film gaat over vier tieners die elkaar niet kennen. Zij zijn gestraft en moeten de kelder van de school gaan opruimen. Daar vinden ze een videogame met de naam Jumanji. Alleen komen zij per ongeluk terecht in het spel. Er is maar één manier om eruit te geraken: een juweel vinden en dit terugbrengen naar een standbeeld. Alleen is dit niet zo makkelijk als het lijkt want net zoals in een echte videogame heb je maar een bepaald aantal levens. Daarnaast speelt de film zich af in een gevaarlijke jungle…

Jumanji: The Video Game begint met een makkelijke tutorial. Je leert de basisbeginselen en de manier waarop de game in elkaar zit. Telkens word je opgesloten in een ruimte met maar één uitgang. Je kan maar op twee manieren uit deze omgeving ontsnappen. Het is de bedoeling dat je steeds vier juwelen zoekt of een steen voorziet van kracht. Zo wordt er een poort geopend en kan je naar het volgende deel in het spel. Maar onderweg zijn er enkele vijanden die je proberen tegen te houden en het is aan jou om deze zo snel mogelijk uit te schakelen. Op zich klinkt dit als een mega interessant idee maar in realiteit is de game eigenlijk mega repetitief. Met deze korte beschrijving is dan ook alles gezegd. Bijna elk level lijkt sprekend op elkaar en ook de manier van spelen is gewoonweg saai. Het enige wat je kan doen is rondlopen, schieten en vechten met simpele basisbewegingen. Jumanji: The Video Game wordt gepromoot als een third-person shootergame maar is in werkelijkheid gewoon Fortnite. Alleen een minder goed uitgewerkte versie. 

De vier mogelijke karakters uit de game zijn gebaseerd op de hoofdrolspelers uit de film. Zo kun je kiezen uit Dwayne Johnson die Dr. Smolder Bravestone speelt in Jumanji. Elk karakter heeft zijn eigen voordelen. Ruby Roundhouse, gespeeld door Karen Gillan, heeft een stereobox die vijanden vernietigd. Maar de karakters zijn het enige echt relevante aan de game. De inhoud heeft weinig tot niets weg van de films. Daarnaast zijn ze houterig en totaal niet mooi uitgewerkt. Als er geen vijanden zijn, dan lijken de figuren doelloos achter je aan te lopen. Soms zeggen ze wel één of andere zin uit de film maar een echte dialoog is er niet. Heel de tijd dezelfde zin moeten aanhoren is extreem irritant tijdens het spelen. De stemmen van de karakters komen zelfs niet overeen met de hoofdrolspelers in de film.

Buiten de karakters heeft de game ook niet echt een verhaal. Het spel mag dan wel gebaseerd zijn op de films maar in werkelijkheid is er niet echt een scène die hiernaar verwijst. De game had zoveel beter geweest, als er fragmenten van de film in zouden zitten. Daarnaast wordt er een deuntje of wat spannende muziek op de achtergrond gemist. De game heeft dus niet echt inhoud naast de levels die je speelt.

Een ander nadeel is het aantal omgevingen die je ter beschikking hebt. In totaal zijn er maar vier mogelijke levels: Jungle Hideout, Bizarre Bazaar, Mountain Fortress en Night Pursuit. Het eerste level is natuurlijk de jungle waarin de film zich afspeelt. De anderen zijn onder andere een oosters stadje en een berggebied. De levels binnen deze omgevingen lijken sterk op elkaar. De graphics van de game zijn dan ook simpel en meer valt er niet te zeggen. Echt uitgewerkt zijn de levels dan ook niet en de juwelen liggen op de meest zichtbare plaatsen. Het puzzelgedeelte van de game is nu eenmaal erg basaal.

De moeilijkheidsgraad van het spel is belachelijk gemakkelijk. Omdat je nog drie andere personages hebt die op zichzelf spelen, hoef je eigenlijk niets meer te doen. Zij doen al het werk voor je. Dit maakt het spel veel te eenvoudig en nutteloos om te spelen. Bovendien zijn de vijanden niet echt uitdagend en doen ze steeds hetzelfde. Er zijn wel hier en daar wat variaties. Soms moet je door een veld met spijkers lopen maar op elke hoek ligt een overlevingspakket om je gezondheid weer op te krikken. Hoe makkelijk kan je het maken? Zelfs al zet je de spelstand op moeilijk, dan verandert er nog steeds niets.

Kan je dan wel eindeloos spelen en hoe lang je wilt? Ja dat kan, maar telkens vier keer in dezelfde omgeving spelen is niet echt leuk. Alhoewel elk level vijf poorten heeft die je moet openen. Dit is niet veel dus elke ronde duurt maar maximaal tien minuten. In totaal wil dit zeggen dat heel de game ongeveer veertig minuten in beslag neemt, als je alle levels van de eerste keer haalt. Op het einde is er ook niet echt een bossbattle, wat een gemiste kans is. Dit zou de game al een heleboel uitdagender hebben gemaakt.

Het enige leuke aan Jumanji: The Video Game is dat je met meerdere personen kan spelen. Zowel online als gewoon thuis met vier vrienden. Maar ook dit wordt na een tijd te herhalend en saai. De game is eerder bedoeld voor jonge kinderen die zich bezig houden met spelletjes zoals Fortnite en even iets anders willen proberen.

Eigenlijk is Jumanji: The Video Game een simpele minigame die niet echt iets met de film te maken heeft. Zelfs al ben je een fan van de films, dan is de game niet echt de moeite waard om te spelen. Het lijkt alsof er totaal geen tijd en werk in is gestoken. Het spel is dan ook enorm repetitief en kent weinig inhoud voor zijn prijs. In totaal is er maximum een uur speelplezier en daarna staat het waarschijnlijk voor de rest van zijn leven in de kast (waar het hoort).

Recensie: Jumanji: The Video Game | 1 hartje

Nieuwste artikelen

  • Broeinest - van Sambeek

  • Hine - Lotte Kok

  • Recensie: Soof 3

  • Dode hoek - M.W. Craven

  • Goede hoop - Sarah Lark

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen