Recensie: De Sims 4: Studentenleven | 4 hartjes

Recensie: De Sims 4: Studentenleven 

Na zes jaar komt Electronic Arts met een nieuw uitbreidingspakket voor de schoolliefhebbers onder ons. De Sims 4: Studentenleven! Eindelijk kan je sim een diploma halen en studeren voor de job van zijn of haar dromen. Of je kan natuurlijk niet studeren en de universiteit op zijn kop zetten… want alles kan in de nieuwe uitbreiding!

Er zijn twee universiteiten waaruit je kan kiezen: de universiteit van Britechester en de universiteit van Foxbury. Beiden hebben dezelfde studierichtingen maar sommige diploma’s zijn op een bepaalde universiteit meer waard. Wat maakt hen dan wel helemaal verschillend? Elke universiteit heeft zijn eigen verenigingsleven. Zo kan je op de universiteit van Britechester naar de debatclub gaan of de kunstvereniging. Foxbury daarentegen is eerder gekend voor robotbouwsessies. Britechester is dus opvallend klassiek en Foxbury extreem modern. Je keuze hangt af van je vaardigheden en wat je sim later wil doen in het leven!

De grote vraag is natuurlijk of je zomaar een universiteit kan kiezen en binnenwandelen. Maar de Sims 4: Studentenleven doet meer denken aan de Amerikaanse organisatie van scholen. Dit wil dus zeggen dat je geaccepteerd moet worden op basis van je vaardigheden. De beste strategie is eerst je vaardigheden proberen op te krikken vooraleer je sim zich aanmeld bij een universiteit. Dan heb je een grotere kans om toegelaten te worden. Maar dit betekent ook dat studeren handen vol geld kost. Gelukkig kan je een studietoelage aanvragen zodat je sim weer kan beginnen aan een nieuw semester. Of je kan natuurlijk motherlode gebruiken.

De wereld in De Sims 4: studentenleven bestaat uit drie delen: de stad en de twee universiteiten. De stad heeft iets weg van Amsterdam met zijn typische grachtjes en er is een hoop te doen. Zo kan je er niet alleen gaan wonen maar ook rondhangen in het studentencafé. Hier kan je dansen of genieten van een lekker drankje samen met je medestudenten. Of je kan de brave student uithangen en in de bibliotheek studeren. De campussen zelf zijn enorm groot. Naast de leslokalen zijn er ook studentenappartementen, stadia en bijeenkomstplaatsen.

Een leuke toevoeging is dat je op kot/kamers kan gaan. Je sim hoeft dus niet meer thuis te wonen maar kan in een appartement op de campus rondhangen samen met andere studenten. Deze uitbreiding is veel socialer gericht dan de versie van de Sims 3. Het is de bedoeling dat je evenementen bijwoont en andere studenten leert kennen. Dit op zich levert al prachtige verhalen op. Wie weet word je sim smoorverliefd op een zelfgemaakte robot? Hangt hij of zij ’s nachts rond op de coolste feestjes? Want naar de universiteit gaan houdt niet alleen studeren in! Zo kan je naakt over de campus lopen of kattenkwaad uithalen met standbeelden. Daarnaast zijn er nog enkele andere toevoegingen zoals het gekende beer pong (wat in de game sap-pong heet), voetbal of tafeltennis. Wat je doet hangt helemaal van jou af en hoe je het leven van je jonge sim vorm wil geven. Want hierin is de uitbreiding enorm geslaagd. De Sims 4: Studentenleven geeft een hele nieuwe dimensie aan jongvolwassenheid.

De Sims 3 was gekend om zijn open wereld en de bijhorende voertuigen. In deze uitbreiding komen eindelijk de fietsen terug! Je kan de campus of je nabije omgeving verkennen op een andere manier deze keer. Naast de fietsen zijn er ook leuke meubels en nieuwe kledij toegevoegd. De meubels hebben iets weg van Ikea en passen perfect in een studentenflat. Zo is er bijvoorbeeld een minikoelkast. Het enige wat Electronic Arts nog vergeten is, zijn de stapelbedden. De kleding zelf is stoer en jeugdig. Deze keer zijn er ook piercings toegevoegd zodat je sim nog cooler is dan daarvoor.

Naast dit alles zijn er nog nieuwe carrières toegevoegd. Want waarom zou je anders een diploma halen? In de nieuwe uitbreiding kan je bijvoorbeeld onderwijzer worden, technicus of eerder de juridische kant opgaan. Voor elke sim is er wel wat wils.

Een groot nadeel aan De Sims 4: Studentenleven is dat je niet echt letterlijk de lessen bijwoont. Iets wat de uitbreiding wel doet uitschijnen. In realiteit gaan je sims gewoon naar de les en keren na een paar uurtjes weer naar huis. Maar het studentenleven is wel zwaarder dan het werkleven in de game. Vanaf het moment dat je sims wederkeren, krijgen zij een enorme berg huiswerk mee. Tegen het einde van het semester moet je verschillende papers en presentaties hebben ingediend. Daarnaast moet je sim voor elke les zichzelf voorbereiden. Want wie niet studeert, zal het einde van het semester niet halen. De uitbreiding is dus vrij uitdagend en alleen aangeraden als je niet al teveel sims in je huishouden hebt zitten. Er is ook de optie om minder vakken op te nemen maar dan duurt de studie van je sim veel langer. Dit maakt niet zoveel uit want je sim kan gaan studeren tot hij of zij  letterlijk doodgaat. Je bent nooit te oud voor school in het echte leven én in de Sims!

Toch is De Sims 4: Studentenleven soms iets te uitdagend. Iedereen weet wel dat sims niet altijd doen wat jij wil. Vaak komen ze te laat in de les, stoppen plots met hun huiswerk te maken of slapen gewoon door de wekker heen. Iets wat we allemaal wel willen doen in het echte leven. Maar bij deze uitbreiding is dit dubbel zo ergerlijk. Voor je het weet ben je weer een les vergeten en daalt je cijfer genadeloos. Maar dat is nu eenmaal de Sims natuurlijk.

De Sims 4: Studentenleven heeft dus veel inhoud tegenover andere uitbreidingen en geeft een hele nieuwe dimensie aan de game. Verschillende elementen keren terug uit de Sims 3 zoals de fiets. Daarbij is de campus zo groot dat er altijd wel wat te doen valt. Alleen spijtig dat Electronic Arts niet heeft nagedacht over het bijwonen van lessen. Net zoals bij verschillende carrières in de game was het leuk geweest om op de locatie aanwezig te zijn en doelen te voltooien. Nu is het aan jou de keuze om de luie student uit te hangen of eerder de hardwerkende nerd te zijn die altijd op tijd in de les zit!

 

Recensie: De Sims 4: Studentenleven 

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen