Recensie: Animal Crossing: New Horizons | 5 hartjes

Recensie: Animal Crossing: New Horizons | 5 hartjes

Animal Crossing bestaat al sinds 2001 en werd voor het eerst uitgebracht op de Nintendo 64. De franchise is dus al 19 jaar oud! Alles draait om het bewerken en verbeteren van een eigen eiland en hierbij verschillende vrienden te maken. Het spelletje van Nintendo is dus simpel en niet zo baanbrekend. Maar wat zorgt er dan voor dat het Animal Crossing zo relevant en populair is vandaag de dag?

Animal Crossing is een simulatiespel, een beetje zoals de Sims, waarbij je op een prachtig eiland terecht komt. Het omliggende terrein kan je helemaal inrichten en beheersen zoals je zelf wil. Maar natuurlijk klinkt dit te mooi om waar te zijn. Heel de verhuizing is opgezet door het bedrijf Nook Inc. dat beheert wordt door Tom Nook en zijn familie. Tom is een wasbeer die ervoor gezorgd heeft dat je een luxeleven kan leiden, maar duwt hiervoor een peperdure rekening onder je neus. Want ja, een prachtig leven op een exclusief eiland is niet gratis. Het is dus de bedoeling dat je de lening terugbetaald maar tegelijkertijd ook meer ontdekt van de omgeving. Bij elke stap krijg je een nieuwe lening en de mogelijkheid om je huis uit te breiden. Maar Animal Crossing is veel meer dan alleen schulden afbetalen!

Wat kan je nu allemaal doen in de game? Naast het aangaan van leningen moet je deze natuurlijk ook kunnen afbetalen. Dit kan door het verzamelen van vlinders, insecten, bouwmaterialen en fossielen. Al deze voorwerpen hebben een bepaalde waarde en kunnen ingewisseld worden voor klingels, de lokale munt. Het speciale aan deze verzamelvoorwerpen is dat ze alleen voorkomen in bepaalde perioden van het jaar. Want Animal Crossing: New Horizons loopt synchroon met de echte wereld! De tijd en de seizoenen komen dus overeen met onze tijd. Als je een bepaalde vlindersoort wilt vangen, moet je in een bepaalde maand op een bepaald uur spelen. 's Nachts komen er dan ook heel andere dieren tevoorschijn dan overdag. Dit maakt dat de game leuk blijft doorheen heel het jaar! Elke dag is er wel iets anders te vinden of te doen.

Daarnaast zijn niet alleen klingels een betaalmiddel maar ook zogenaamde Nook Miles. Elke keer dat je een opdracht voltooid krijg je hiervoor een beloning.  Dit kan het maken van voorwerpen zijn, je paspoort aanpassen of praten met de lokale bevolking. Die Nook Miles kan je inruilen voor voordelen zoals nieuwe kapsels, bizarre kledijpatronen of een ticket om naar een ander eiland te vliegen. Dus als er even niets te doen is, kan je altijd kleine opdrachten voltooien die het eilandleven wat op gang houden. Zo kan je zelfs je eigen kledij ontwerpen! Animal Crossing: New Horizons blijft je dus bezighouden. Er is geen maximale speeltijd en het is ook niet mogelijk om het spel daadwerkelijk uit te spelen. Zelfs nadat je alle leningen hebt afbetaald is er nog veel meer te doen. Het duurt dan ook een eeuwigheid voordat je elke vissoort, elk insect en elk fossiel hebt verzameld.

Alles draait rond het gezellige eilandleven en gelukkig ben je niet alleen. Er lopen allemaal figuren rond die dierlijke trekken hebben. Zo is er Tom Nook de wasbeer maar ook Blathers de uil. Elk hebben ze een eigen belangrijke functie in het spel. Orville de dodo is de eigenaar van de luchthaven. Via de luchthaven kan je nieuwe eilanden ontdekken en zo voorwerpen verzamelen die op je eigen eiland niet te vinden zijn. Tom Nook heeft dan weer zijn eigen winkel waar je spullen kan kopen of verkopen. Maar het mooiste kroonjuweel in de game is het museum van Blathers. Alle dieren en fossielen die je verzameld hebt, krijgen een prachtig plaatsje. Er zijn drie afdelingen: insecten, dinosaurussen en vissen. Wanneer je even niet weet wat te doen, kan je lekker rondlopen in het museum vol met aquariums, vlindertuinen en skelettententoonstellingen. Alleen moet je natuurlijk al deze dieren zelf doneren en verzamelen. Naast al deze personages zijn er ook gewone bewoners, zoals Billy de geit, die op het eiland leven en waarmee je gezellige conversaties kan houden. Het leuke aan deze eilandbewoners is dat ze voor elk eiland anders zijn. Wanneer je dus een nieuw spel start, is het mogelijk dat er heel andere dieren op het eiland aankomen.

Als je toch niet genoeg hebt aan de andere figuren om conversaties mee te houden, is het mogelijk om met een online abonnement op bezoek te gaan bij echte vrienden. Zo kan je samen met je vrienden het eiland ontdekken, vlinders vangen of gaan picknicken. Een leuk extra is dat je een kaartje kan sturen met een persoonlijk bericht via Orville de dodo.

Echte grote nadelen zijn er niet aan Animal Crossing: New Horizons maar wel enkele kleine minpunten. Ten eerste is het niet mogelijk om meer dan één eiland in bezit te hebben. Als je toch een nieuwe omgeving wilt kan je het eiland wel bewerken. Het is dan ook mogelijk om zelf rivieren en watervallen aan te leggen. Maar er is geen tweede opslagbestand. Dat wil dus zeggen dat je het spel volledig opnieuw moet starten als je een ander eiland wilt met andere fauna en flora. Ten tweede duren de dialogen eindeloos lang. Om gewoon een vis te doneren aan het museum geeft Blathers een enorme uitleg die zich bij elke donatie exact herhaald. Je kan deze dialogen ook niet skippen. Maar dit zorgt er wel voor dat je langer plezier hebt aan het spel.

In de game loopt de tijd synchroon met het onze. Dit betekent dus dat alles vrij traag vooruit gaat in de wereld van Animal Crossing. Een nieuw huis bouwen duurt bijvoorbeeld een dag. Maar er is wel een stiekeme manier om de tijd door te spoelen! Je kan de tijd en datum veranderen bij instellingen op je switch. Zo kan je in de toekomst reizen door te spelen met de uren. De game denkt dan dat de tijd in het echt ook veranderd is, waardoor je fruit sneller groeit en je dieren kan vangen in andere maanden zoals december (ook al is het pas maart of april).

Animal Crossing: New Horizons is dus een prachtig spel als het gaat om creatieve vrijheid. Maar het is niet bedoeld voor de ongeduldige gamers onder ons. Omdat de tijd synchroon loopt met de onze, kan het soms een paar dagen duren voordat er enkele bloemen groeien of de bouw van een woning af is. Maar dit maakt wel dat de game interessant blijft doorheen het jaar door. Of je kan natuurlijk valsspelen door de tijd te veranderen. Animal Crossing: New Horizons is dus de perfecte simulatiegame en instant verslavend voor de liefhebbers onder ons van de Sims, Stardew Valley of Tomodachi Life.

Recensie: Animal Crossing: New Horizons | 5 hartjes

Nieuwste artikelen

  • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Six More Months of June

  • Campinggasten – Liz Ouwens

  • Escape from a game 1: Het geheim van spookeiland - Dustin Brady

  • Liefde in het spel - Elena Armas

  • Voor altijd regen - Meke Levenga

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen