- Home
- Recensies
- Gamerecensies
- Recensie: Farmer's Dynasty | 2 hartjes

Recensie: Farmer's Dynasty | 2 hartjes
Iedereen houdt af en toe wel eens van een goede boerderijgame. Deze spelletjes zijn simpel en geven om de zoveel tijd eens wat variatie in je gamebibliotheek. Lekker boeren, genieten van de omgeving en geld verdienen om je landgoed verder uit te bouwen. Toplitz Productions komt met de game Farmer's Dynasty waarin ook het boerenleven centraal staat. Alleen is het boerenleven in deze game wel heel simplistisch.
Farmer's Dynasty start midden op de boerderij waar je buurman Oliver tegenkomt. Al snel blijkt dat je grootvader is overleden en hij je een stuk landgoed heeft nagelaten. Oliver heeft al die tijd voor de boerderij gezorgd en geeft je een rondleiding. Maar veel van de gebouwen zijn in de tussentijd vervallen geraakt. Het is aan jou om de plaats weer een beetje leven in te blazen. Op de locatie staan er verschillende gebouwen, namelijk een schuur voor hooi en eentje voor vee, een serre, een woonhuis, een silo en een kippenhok. Nadat Oliver is verdwenen krijg je de opdracht om de boerderij te herstellen.
De gameplay op zich draait eigenlijk vooral rond het herstellen van gebouwen en je bezig houden met de velden. Met de oogst verdien je geld om te overleven. Je moet dan ook telkens rekening houden met twee balkjes: slapen en eten. In het begin krijg je wat voedsel op zak maar daarna moet je zelf alles verbouwen. Je moet dus boeren en rekening houden met je eigen lichamelijke krachten. Op zich is het dus een typische boerderijgame. Alleen lijkt dit maar zo. In werkelijkheid is het vaak een herhaling van dezelfde acties. Wil je een huis restaureren dan moet je telkens een aantal keer op dezelfde knop duwen. Vrij saai en vervelend als je dit iedere keer opnieuw bij elk kapot onderdeel moet doen. Als je dus een stuk muur wilt herstellen, dan zal je vier keer moeten klikken. Wil je een stuk dak maken, dan zal je drie keer moeten klikken. Dit telkens opnieuw en opnieuw. Heel de intro bestaat ook enkel en alleen uit gebouwen herstellen en niet echt bezig zijn met de landbouw. Op den duur mis je gewoon de drang om nog verder te spelen op deze manier. Het had leuker geweest als je eerst materiaal en geld had moeten verzamelen. Zo kon je geleidelijk aan je boerderij verbouwen en was er meer variatie geweest. Natuurlijk is een boerderijgame vaak een herhaling van dezelfde acties, maar heb je de vrije keuze om te kiezen wat je daadwerkelijk wil doen. In Farmer's Dynasty moet je echt wel de opgegeven taken volgen. Maar het spel wordt dus snel saai en herhalend.
Daarnaast zijn er zogenaamde 'social points'. Het spel draait niet alleen rond je eigen boerderij, maar ook rond die van de buren. Op de kaart staan er verschillende mogelijke opdrachten weergegeven die buiten je domein liggen. Zo moet je Oliver helpen om een schuur te herstellen en je buurvrouw haar veld omploegen. Hiermee moet je ook oppassen. Als je bijvoorbeeld de beplanting van een veld in de buurt overrijd, dan zullen je social points dalen en vinden de buren je niet zo leuk meer. Met deze social points kan je verschillende elementen vrijspelen in de game zoals trouwen. Hoe je speelt heeft dus effect op de buurt en je sociale relaties. Nadat je de taken van de buren volbrengt, krijg je in ruil voorwerpen die van pas komen op de eigen boerderij (want je buren betalen blijkbaar niet graag contant). Zo krijg je een tractor en een ploeg om mee te beginnen. Naarmate het spel vordert kan je natuurlijk wel betere machines aanschaffen. Vanaf dan gaat het werk sneller en verdien je meer. Maar als je als speler geen ervaring hebt met games zoals Farming Simulator, dan kan Farmer's Dynasty wel verwarrend zijn. Er is niet echt een expliciete uitleg over wat de machines doen. Je moet als speler dus zelf alles een beetje uitvissen.
Naast het veld omploegen en verbouwen zijn er nog enkele andere activiteiten die je kan doen. Zo kan je tomaten en komkommers planten in de serre. Je kan ook koeien en kippen kopen en melk en eieren produceren. Maar alles blijft hier vaak nogal oppervlakkig. Als je eenmaal de tomaten hebt geplant moet je gewoon wachten tot ze groeien.
Buiten het boerderijleven kan je ook je sociale leven bepalen in Farmer's Dynasty. Zo kan je in het spel trouwen en kinderen krijgen wanneer je genoeg social points hebt. Op zich wel interessant want dit element heb je vaak niet in andere boerderijgames. Maar het is spijtig genoeg alleen mogelijk om een mannelijk personage te spelen. Als vrouwelijke gamer heb je er dan ook niet veel aan. Je bent dan ook verplicht om met een vrouw te trouwen.
De graphics van de game zijn niet geweldig. De karakters komen houterig en onnatuurlijk over. Dit komt omdat Farmer's Dynasty ook is uitgebracht voor pc, PlayStation en Xbox in 2019. Maar bij het overzetten naar een draagbare console, zijn de graphics verslechterd. Op zich valt de overgang hier wel mee. De details vallen hier en daar weg, maar in het algemeen is de game goed speelbaar. Alleen staan de personages soms in rare houdingen en zijn de contouren van hun gezicht niet altijd even duidelijk.
Farmer's Dynasty is dus een van de minder goede boerderijgames. Het spel is te repetitief en boeit niet genoeg om te blijven spelen. Sommige elementen, zoals de social points en het trouwen, maken de game wel leuker maar er is gewoonweg te weinig variatie. Bovendien is het spel niet zo interessant voor de Nintendo Switch vanwege de graphics. Als je het toch wil uitproberen dan is dit beter via pc of andere consoles. Zo komen de details veel beter tot uiting en kan je volop genieten van de mooie omgeving. Op de pc kan je bijvoorbeeld ook cheats en mods gebruiken waardoor je voortgang sneller gaat. Wil je toch liever een boerderijgame met meer vrijheid en meer variatie? Kies dan eerder voor Farming Simulator 20, Harvest Moon of Stardew Vally.
Recensie: Farmer's Dynasty | 2 hartjes
Nieuwste artikelen
-
Broeinest - van Sambeek
-
Hine - Lotte Kok
-
Recensie: Soof 3
-
Dode hoek - M.W. Craven
-
Goede hoop - Sarah Lark
Gerelateerde artikelen
-
How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen
-
Recensie: De zeven zussen
-
Gezocht: recensenten
-
Recensie: Match
-
Recensie: De zeven zussen - Storm