Recensie: Paper Mario: The Origami King | 3 hartjes

Recensie: Paper Mario: The Origami King | 3 hartjes

Stel je voor dat de wereld van je favoriete game plots veranderd in papier? Nintendo kwam al eerder met Yoshi's Crafted World, waarin Yoshi kristallen moest zien te verzamelen in een omgeving van karton. Een game die perfect past in het idee van Nintendo Labo. Nu komt het bedrijf met een nieuw spel voor de Nintendo Switch: Paper Mario: The Origami King. Mario en al zijn vrienden zijn van papier, maar wat als iemand plots besluit om de wereld om te plooien tot origami?

Paper Mario: The Origami King start met een origamifestival. Mario en Luigi zijn onderweg om een bezoekje te brengen aan prinses Peach en het feest. Maar eenmaal op het feest aangekomen, is er niemand aanwezig. Ze besluiten dan maar om hun cadeautje bij Peach af te geven maar ook het kasteel ziet er verlaten uit. Al snel komt de prinses tevoorschijn maar neemt ze een bizarre vorm aan. Ze is nog wel van papier, maar omgeplooid tot origami. Uiteindelijk blijkt dat ze het hele koninkrijk wilt veranderen in slechte origamifiguurtjes. Achter deze laffe daad zit niet Peach zelf, maar wel de Origami koning. Deze keer is dus Bowser niet de slechterik in het verhaal. De intro eindigt met het verdwijnen van Peach haar kasteel door gekleurde, papieren linten. Het is aan Mario en zijn vrienden om het kasteel en zijn prinses terug te halen.

Paper Mario: The Origami King had al enkele voorgangers voor de Nintendo 3DS, Wii en de Wii U, namelijk Paper Mario, Paper Mario: Sticker Star en Paper Mario: Color Splash. Al deze spellen draaien wel om de wereld waarin Mario leeft, maar de gameplay is totaal anders. Je springt niet op figuurtjes om ze te verslaan, maar gebruikt eigenlijk een hamer. Verwacht dus iets anders dan je gewend bent van Nintendo. Omdat Mario zich in een papieren wereld bevindt, moet hij ook dingen herstellen aan de hand van snippers. Overal zitten gaten in het papier die je als speler moet opvullen om aan bepaalde voorwerpen te geraken. Daarnaast heb je ook nog 'origamihanden' waarmee je dingen kan vastgrijpen door met de Nintendo Switch te bewegen. Op zich is dit eens een leuke aanpassing voor liefhebbers van de serie. Maar de game wordt ook veel beheerst door de verhaallijn. Paper Mario heeft dan wel wat actie en nieuwe gameplay, maar alles draait grotendeels rond het verhaal van de Origami koning.

Wat is nu eigenlijk het hoofddoel van het spel? Paper Mario is vooral een puzzelgame. De puzzels op zich zijn niet super moeilijk, maar de game lijkt zich te focussen op een publiek van zowel volwassenen als kinderen. Je moet even nadenken en de wereld verkennen maar toch ligt het antwoord vaak in de buurt. De puzzels hebben ook een enorme variatie en spelen zich telkens in een andere omgeving af. Het ene moment moet je een oude boomstronk helpen om een zaadje te vinden en het andere moment ben je op zoek naar Toads die zich verstoppen in een dorpje met muziek en tentjes. De omgevingen zijn ook prachtig vormgegeven. Het lijkt alsof iemand heel de wereld ineen heeft geknutseld met schaar, lijm, ijzeren draad en natuurlijk papier. Je loopt als speler dus rond in een leuke, fantasierijke wereld die eigenlijk niets weg heeft van wat we van Nintendo gewend zijn.

Daarnaast moet je vijanden op een andere manier verslaan. Maar vergis je niet, de echte vijanden zijn figuurtjes in origami. In Paper Mario helpen de Goomba's en Shy Guys je met je tocht in plaats van je tegen te werken. De schurken in de game zijn de dienaars van de origami koning. Je kan ze alleen verslaan in een arena gemaakt uit draaiende cirkels. Hier komt een pak denkwerk bij kijken. Je moet de cirkels zo zien te draaien dat de Goomba's op een perfecte lijn komen te staan. Daarna kan je met bepaalde acties zoals schoenen en een hamer alle figuurtjes verslaan. Op zich is dit een leuke puzzel en eens een toffe afwisseling maar je loopt heel vaak tegen de Goomba's op. Op den duur begint dit dus wel te vervelen en wil je gewoon verder gaan met het verhaal.

Net zoals Cappy in Super Mario Odyssey, is er hier ook een vriendinnetje dat je op weg helpt. Olivia is een geel figuurtje in de vorm van een ster en is het zusje van de Origami koning. Als je even de weg niet meer weet, dan heb je de mogelijkheid om Olivia op te roepen. Zij geeft tips en hints om de puzzels in de game op te lossen. Alleen is ze soms wat vaag en zijn de tips niet altijd zo handig. Bovendien geeft ze vaak een eindeloze uitleg over puzzels en strategieën die eigenlijk super duidelijk zijn. Hierdoor lijkt de game langzaam vooruit te gaan. En niet alleen Olivia is hier de oorzaak van. De dialogen tussen figuurtjes in het spel kunnen grappig zijn, maar bevatten ook veel nutteloze informatie. Als speler wil je vaak gewoon direct kunnen doorgaan met de wereld te verkennen maar gaat de game soms tergend langzaam. Want heel veel puzzels zijn super duidelijk en hebben geen extra informatie nodig.

Paper Mario: The Origami King is dus geen gewone game in de gekende Nintendoserie. De gameplay is totaal anders, maar daarom niet minder goed. Je werkt je dus niet doorheen het spel via levels, maar loopt rond in een prachtige 3D-wereld. Toch is het vooral de verhaallijn en de dialogen die de game beheersen en minder de actie zelf. De algemene inhoud blijft dus wat magertjes. Daarom kan de game als repetitief overkomen. Heb je zin in een grappig verhaal dat draait rond de wereld van Mario? Dan ben je op de goede plaats. Want er zitten veel leuke puzzels in het spel en de omgeving van papier is prachtig uitgewerkt. Maar ben je eerder een liefhebber van de typische Mariogames, dan is Paper Mario waarschijnlijk niets voor jou. Maar niet getreurd, er zijn nog zoveel meer opties voor de Nintendo Switch waaronder Super Mario Odyssey, Yoshi's Crafted World en New Super Mario Bros.

Recensie: Paper Mario: The Origami King | 3 hartjes

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen