Recensie: De Sims 4: Sneeuwpret | 2 hartjes

Recensie: De Sims 4: Sneeuwpret | 2 hartjes:

Wie droomt er deze dagen niet van om eens lekker op vakantie te gaan? Zeker een geweldige skivakantie ergens ver weg in de bergen, waarna je gezellig kan genieten van een warme kop thee bij het haardvuur. Alleen wordt door corona skiën deze winter natuurlijk een stuk moeilijker. Daarom probeert Electronic Arts iedereen uit zijn lijden te verlossen door een nieuw pakket uit te geven waarin alles draait rond wintervakanties! Nu kan je heerlijk virtueel gaan snowboarden of een winterwandeling maken in de bergen! 

Sneeuwpret brengt niet alleen de optie om te skiën maar geeft ook een hele nieuwe wereld tot je beschikking. Ditmaal is dit Mt. Komorebi. Wanneer we aan een winterwonderland en skiën denken, beeld iedereen zich een locatie in die dichtbij Zwitserland ligt. Maar Electronic Arts heeft gekozen voor een gebied dat geïnspireerd is op Japan. In het noorden ligt Yukimatsu met de berg en dus ook het skigebied. Daarnaast zijn er twee gezellige steden om in te wonen: Senbamachi en Wakaba. Het ene is iets moderner terwijl het andere vooral bevolkt wordt met mensen van een oudere leeftijd. De uitbreiding geeft dus zowel het traditionele als hightech Japan weer. We zien dan ook typische Japanse torentjes en leuke, rustgevende parkjes.  

Hoe geraak je nu in Mt. Komorebi? Via de telefoon kan je alleen of met je huishouden een huisje huren in de buurt van het skigebied. Zo hoef je enkel even naar buiten te gaan om een wandeling te maken in de sneeuw. Vergeet niet om extra items in te pakken als je een peuter of een huisdier op reis meeneemt. Het is niet mogelijk om een gehuurde locatie aan te passen! Eenmaal aangekomen in Mt. Komorebi kan je lekker starten met het winteravontuur. Om naar de skipiste te gaan, moet je net zoals in het echt de skilift nemen. Eenmaal boven is het mogelijk om te kiezen uit verschillende pistes. Als je sim geen ervaring heeft, dan zal je eerst moeten oefenen op de piste voor beginners. Langzamerhand zal skiën steeds makkelijker worden en is het ook mogelijk om een keer de andere routes uit te proberen. Om je sim op een heel onhandige manier naar beneden te zien ploeteren, brengt enige hilariteit met zich mee. Maar als je een aantal keer de berg op en neer gaat, is er niet zoveel meer aan na een tijd. Dit is ook het grootste probleem van Sneeuwpret. Op zich lijkt het inhoudelijk veel te bevatten, maar in werkelijkheid is dit niet zo.  

Is skiën dan de enige mogelijkheid? Er is ook de optie om te gaan snowboarden. Maar dit is eigenlijk precies hetzelfde. Daarnaast zijn er een heleboel andere activiteiten die je sim kan ondernemen volgens Electronic Arts. Zo is het mogelijk om de berg te beklimmen, een wandeling te maken of even te ontspannen in een soort van warmwaterbron. Het wandelgebied ligt eerder in het westen en is verbonden via de typische rode, Japanse bruggen. Elke weg leidt naar een andere locatie met bizarre beelden. Zo kan je een offer brengen aan een steen in de vorm van een aapje. In het pakket wordt vooral ook het gedeelte om je sim tot zen te laten komen gepromoot. Alleen is hier in de game zelf niet heel veel sprake van. Wil je dit toch beleven, dan zul je eerder de uitbreiding Wellnessdag moeten kopen. Met andere woorden: ook hier blijven de activiteiten vrij beperkt. Er is niet echt sprake van een verhaallijn of opdrachten die je moet uitvoeren. Inhoudelijk voldoet Sneeuwpret dus niet echt aan de verwachtingen. Er komen wel twee nieuwe levensdoelen bij. Ten eerste kan je sim ervan dromen om een toerist te worden en zoveel mogelijk plekjes te bezoeken in Mt. Komorebi. Ten tweede is er de optie om getalenteerd te worden in sneeuwsporten. Maar ook deze doelen blijven beperkt.  

Hoe zit het met de meubels en de kledij? De meubels zijn typisch Japans maar minder gericht op het idee van een wintervakantie. Verwacht dus enkel een Japanse interieurstijl. Maar wat wel een unieke verandering is, is het idee van "platformen". Het is nu mogelijk om ruimtes in het huis van je sim hoger of lager in te delen. Zo kan je een lekkere gezellige woonkamer maken die een niveautje lager ligt. Of een studio waarbij je bed hoog tegen de muur hangt. Dit alles kan je dan verbinden met trappen. De kledij is tegenover de meubels wel helemaal geïnspireerd op de wintersporten. Denk maar aan de typische, felgekleurde skipakken. Je sim moet dan ook warm aangekleed zijn, want anders zal hij of zij weigeren buiten te komen. Stuur je de sim er toch op uit zonder de juiste outfit, dan zal doodvriezen het enige gevolg zijn. Maar ook hier wordt niet echt aan de verwachtingen voldaan. Er zitten nu eenmaal geen voorwerpen bij die uniek zijn en het pakket waard maken om te kopen. De Japanse stijl bestond dan ook al min of meer zoals de bonsaiboom. Voor de winterkledij moet je het ook niet doen, want deze was al terug te vinden bij Jaargetijden.  

Met Sneeuwpret zijn er ook zogenaamde "levensstijlen" toegevoegd. Als je sim bepaalde acties herhaald of verschillende gevoelens ervaart, dan hebben deze een blijvend effect op de relaties die je sim aangaat. Dit zorgt ervoor dat acties minder als zinloos worden gezien, maar echt deel beginnen uitmaken van zijn of haar karakter. Dit is echt wel een leuk voordeel en geeft de Sims een veel bredere dimensie wat betreft relaties. Zo zal de relatie met een geliefde veel diepgaander zijn. 

Maar op zich is de nieuwe uitbreiding dus niet echt gevuld met nieuwe content. Bovendien heb je als speler alles uitgeprobeerd in een uurtje of twee. Sneeuwpret sluit eigenlijk aan bij het al gekende Jaargetijden. Sneeuw was dus al eens eerder verschenen in de Sims. Ook het ontspannings- en wellnessgedeelte kwam al uit een eerder pakket. Inhoudelijk is Sneeuwpret dus niet echt veel waard. Zelfs al hou je enorm veel van wintersport. Het lijkt eerder een samenraapsel te zijn van opties en activiteiten die al uit eerdere uitbreidingen kwamen. De twee enige voordelen zijn de levensstijlen en de platformen in bouwen. Wil je daarentegen echt genieten van de seizoenen? Kies dan eerder voor het uitbreidingspakket Jaargetijden.  

Recensie: De Sims 4: Sneeuwpret | 2 hartjes:

Nieuwste artikelen

  • Broeinest - van Sambeek

  • Hine - Lotte Kok

  • Recensie: Soof 3

  • Dode hoek - M.W. Craven

  • Goede hoop - Sarah Lark

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen