Recensie: De Sims 4: Paranormaal | 5 hartjes

Recensie: De Sims 4: Paranormaal | 5 hartjes

Halloween mag dan wel al eventjes voorbij zijn, maar Electronic Arts komt toch met een verrassend nieuw en eng uitbreidingspakket: De Sims 4: Paranormaal! Vanaf nu kan je ervaren wat het is om een medium te zijn en te communiceren met geesten uit het hiernamaals. Wie houdt van griezelen is op de juiste plek, want dit pakket brengt gevaarlijke uitdagingen met zich mee en je sim zal dus zijn of haar angsten moeten trotseren om te overleven! 

De doden in de Sims hadden meestal niet echt een doel. Als een sim doodging kon hij of zij nog rondzwerven in het hiernamaals en communiceren met de levenden. Voor je het wist begonnen je wastafel en koelkast plots weg te vliegen. Maar de activiteiten van de doden bleven al bij al beperkt. Als gewone speler had je hier ook nooit echt vat op. Je kon eventjes een babbeltje maken met een overleden familielid, maar dan verdween de sim zo snel weer als die gekomen was. Electronic Arts probeert dit aspect van de game, dat veel te lang onderbelicht is gebleven, nieuw leven in te blazen. Het geestesleven heeft dan ook veel potentieel voor een game als de Sims. Bovendien speelden spoken al langer een belangrijke rol in de voorgaande spellen.  

Alles draait in Paranormaal rond het spookhuis! Je kan kavels vanaf nu veranderen in enge locaties waar geesten zich zullen thuis voelen. Alhoewel elke kavel een spookhuis kan zijn, heeft Electronic Arts de woning van Guidry het spook ontworpen en toegevoegd in de galerij. Guidry is zowat je beste vriend en hij zal je begeleiden doorheen het enge avontuur. Want je zal al snel merken dat er zeer vreemde dingen gebeuren in deze behekste woningen... Zeker 's nachts is er sprake van paranormale activiteit en je kunt dit huis en zijn inwoners beter te vriend houden!  

In de uitbreiding zit een nieuwe unieke én interactieve carrièretak. Vanaf nu kan je sim een medium worden! Via de telefoon is het mogelijk om freelancer te zijn en geesten te verdrijven in andere woningen. Want blijkbaar is de hele buurt plots bezeten van spoken die de boel maar al te graag op stelten willen zetten. Het is aan jou dus de taak om deze spoken te verjagen, maar hiervoor heb je een speciale licentie 'paranormaal onderzoeker' nodig. Die kan je verkrijgen via Guidry het spook of kopen op de beloningenmarkt. Als je eenmaal deze licentie in handen hebt, is het tijd om een bezoekje te brengen aan de naburige huizen. Is het verdrijven van geesten een makkelijke klus? Dat is het zeker niet, want je sim zal last krijgen van doodsangsten! Het is belangrijk om voorwerpen mee te nemen die je sim enigszins kalmeren zoals heilige kaarsen, want in de huizen spelen zich de meest bizarre fenomenen af. Plots vliegen alle meubels weg en verschijnen er vreemde objecten. Binnen de tijd moet je meerdere ceremonies houden, geestelijke voorwerpen vernielen en slijm opvegen. Niet alleen de inwoners, maar ook je eigen sim moet het kwade trotseren en zichzelf moed inpraten. Zo zal je af en toe geen activiteiten meer kunnen uitvoeren vooraleer je het angstgevoel van je sim weet te temperen. Dit vergt enige ervaring, maar de beloning is het meer dan waard en je kan geleidelijk aan verschillende, paranormale voorwerpen verzamelen. Deze voorwerpen zijn uniek en soms zeer vreemd, denk bijvoorbeeld maar aan enge poppen. De nieuwe carrièretak zorgt dus wel voor wat uitdaging. Er zijn bovendien ook verschillende levels. Hoe meer geld je wilt verdienen, hoe moeilijker de klus die je zal moeten uitvoeren. Dit element is dan ook onverwachts te noemen voor een simpel accessoirespakket waarin meestal enkel meubilair en kleding zit.  

Maar om een goed medium te zijn, zal je eerst wat ervaring moeten opbouwen! Door aan de tafel geesten op te roepen en met de doden te communiceren, speel je steeds meer nieuwe interacties vrij. Zo kan je niet alleen kleine zieltjes oproepen maar ook jezelf tijdelijk in een geest veranderen met een gruwelijk ritueel. Maar pas op met het oproepen van geesten, omdat niet elk spook zo vriendelijk is. Voor je het weet zal je sim niet meer kunnen slapen of eten van de angst! Toch zijn niet alle spoken eng, integendeel. Electronic Arts heeft mega schattige wezentjes toegevoegd! Ook al zijn de interacties met deze spookjes beperkt, het is wel mogelijkheid om ze handgemaakte cadeautjes te geven of zelfs een stukje van je ziel! Op zich ben je dus wel even zoet met de uitbreiding om alle leuke, kleine elementen te ontdekken.  

Er keren ook oude, bekende personages terug uit de eerdere gameversies. Waarschijnlijk doet de naam Bothilde een belletje rinkelen! Zij is een poetshulp en kinderjuffrouw in de vorm van een skelet. Wanneer je dus het gevoel hebt dat het huishouden teveel werk is, hoef je enkel Bothilde op te roepen en ze verlost je van alle stomme klusjes. Zo heeft je sim meer tijd om met het hiernamaals te communiceren. Bothilde mag er dus wel eng uit zien, ze heeft een hart van goud.  

Een ander belangrijk aspect in een accessoirespakket is natuurlijk de kledij en het meubilair. De kleding blijft wat beperkter en lijkt niet echt binnen de sfeer te passen. Het is een beetje hippie-achtig en een samenraapsel van al bestaande kledij zoals uit Ecologisch leven. Het meubilair daarentegen is net wel verfrissend. Het is een mix van zeer eng en kleurrijk. Het doet denken aan een typisch exotische huiskamer van een waarzegster. Er zitten onder andere gele sofa's in, gouden schilderijen met vreemde afbeeldingen en bijzettafeltjes met bloemmotief. Het is dus totaal niet te vergelijken met de enge stijl uit het vampierenpakket. Bovendien past het meubilair ondanks zijn kleuren zeer goed bij elkaar! 

Voor een accessoirespakket is De Sims 4: Paranormaal vrij uitgebreid. Je krijgt een volledig nieuwe carrièretak en activiteiten om te ondernemen. De grootste troef van Paranormaal is het meer interactieve geestesleven. Spoken zijn vanaf nu geen doelloos element meer, maar maken eindelijk echt deel uit van het spel! Ook al is het dus maar een 'kleine' uitbreiding, je krijgt wel enig waar voor je geld. Het is een van de betere accessoirespakketten die Electronic Arts al heeft uitgebracht. Daarnaast is er ook zorg besteed aan details zoals bij het meubilair, alhoewel de kledij wel wat vrolijker mocht.  

Recensie: De Sims 4: Paranormaal | 5 hartjes

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen