Recensie: Mario Golf: Super Rush | 4 hartjes

Recensie: Mario Golf: Super Rush | 4 hartjes

Dat Mario een topsporter is weten we al langer. Hij heeft zich dan ook meerdere malen bewezen op de Olympische Spelen. Nu blijkt onze Italiaanse vriend ook nog eens zijn weg te vinden in de wereld van de golfsport. Nintendo komt met Mario Golf: Super Rush waarin je jezelf moet opklimmen tot de beste golfer in fantasierijke werelden zoals Greenweiden en Zachte Zanden.  

Mario Golf heeft drie keuzeopties. Je kan kiezen om vrij te golfen met je favoriete personages van Nintendo of via de optie avontuur te leren hoe het spel in elkaar zit. Daarnaast zijn er nog uitdagingen op tijd en op basis van score. Het spel draait dus niet enkel rond het klassieke golf. In het begin is het aan te raden om voor de optie avontuur te gaan. Hierbij speel je met je eigen Mii. Zo leer je alle kneepjes van het vak om een pro te worden en je vrienden te verslaan. Een echt verhaal is er niet, maar je start wel met een groepje van Nintendo karakters waaronder Toadette. Het spel speelt zich af in Greenweiden en breidt zich uiteindelijk langzaam uit naar andere werelden. Je staat ondertussen onder begeleiding van enkele karakters die je beetje bij beetje meer bijleren over verschillende technieken. Want al snel wordt duidelijk dat niet enkel hard slaan, maar ook rennen even belangrijk zijn om te kunnen winnen. Je maakt niet echt gebruik van veel knoppen, maar je bewegingen zijn wél bepalend.  

Mario Golf lijkt op het eerste zicht banaal en vrij simpel. Maar net zoals in het echte leven komen er veel andere factoren bij kijken. Het is dan ook niet simpelweg tegen een balletje slaan en hopen dat je van de eerste keer goed schiet. Je moet als speler rekening houden met de weersomstandigheden en de hellingen. Af en toe zal je wat harder of wat lichter moeten slaan en inspelen op de context. Er zijn dan ook verschillende werelden waarin je kan spelen. Van het simpele Greenweiden tot het moeilijkere Zachte Zanden. Mario Golf heeft dus de nodige uitdaging om boeiend te blijven en is met andere woorden interessant voor zowel volwassenen als kinderen. Want het is niet alleen kracht dat telt, ook strategie. In het begin is dit een beetje zoeken, maar daarna wordt het echt spannend om met anderen samen te spelen.  

De game lijkt dan ook snel te vervelen, maar er zijn telkens nieuwe en verrassende opties. Zo kan je zelf kiezen hoeveel holes je speelt, maar ook op welke manier. Zo is er Vlaggenjacht binnen een arena. Hierbij speel je tegen andere personages en moet je zo snel mogelijk 3 holes voltooien voordat deze verdwijnen. Daarnaast is er Speedgolf waarbij je in een zo kort mogelijke tijd alle holes moet uitspelen. In golf mag lopen dan wel niet echt een meerwaarde zijn, in Mario Golf is dit net het tegenovergestelde. Om je tegenstanders te verslaan moet je telkens zo snel mogelijk naar je bal heen rennen. Alles draait dan ook rond tijd en goed tegen een balletje kunnen slaan. Elk karakter van Nintendo heeft daarbij zijn eigen voordelen. Yoshi zal over een groot ei rollen terwijl Peach een klein dansje uitvoert. Je kiest dus best een karakter op basis van zijn of haar functies.  

Als je uiteindelijk toch verveelt raakt, zijn er nog twee uitdagingen die je eindeloos kan blijven spelen: Scorestrijd en Tijdrace. De eerste draait rond het zo veel mogelijk maken van een hole-in-one en de andere focust op de snelste tijd. Zo kan je steeds jezelf verbeteren en je eigen record vernietigen. Met Mario Golf ben je dus zeker wel enkele uurtjes zoet aan entertainment, ook al speel je alleen. De game is met andere woorden redelijk gevuld met content, tegenover andere spelletjes zoals Mario & Sonic op de Olympische Spelen.  

Eenmaal je de golfsport onder de knie hebt, kan je via multiplayer samenspelen. Dit kan zowel online als lokaal (met 1 of meerdere systemen). Mario Golf is dan ook echt een spel om met verschillende personen te spelen. Bovendien ben je niet beperkt tot het klassieke golfen alleen. Ook hier kan je genieten van Vlaggenjacht of Speedgolf met vrienden. Vooral dat laatste is interessant zodat niet iedereen zijn beurt hoeft af te wachten. Dit was dan wel weer een probleem bij spelletjes zoals Mario Party. Alleen zit er wel een addertje onder het gras. Je kan niet alle uitdagingen met vier spelen, sommigen zijn beperkt tot maximum twee spelers. Dit is wel spijtig omdat Mario Golf doet uitschijnen dat het een partygame is. Om online te spelen heb je daarnaast ook een Nintendo Switch Online-lidmaatschap nodig.  

Er zijn ook nog andere nadelen aan Mario Golf. Een eerste zijn de eindeloze conversaties in de avontuuroptie. Je speelt de game natuurlijk om zoveel mogelijk te kunnen golfen, niet om nutteloze informatie te sprokkelen over medekandidaten. Er is dan ook een inhoudsloos verhaal gecreëerd om heel makkelijke stappen zo complex mogelijk uit te leggen. Zo lijkt het alsof de game mega traag vooruitgaat terwijl je eigenlijk gewoon de beginselen van golfen wilt leren. Hier ontbreekt een beetje humor of een echte verhaallijn om de intro boeiend te maken. Een tweede probleem is de gameplay. Op de gewone Switch is het mogelijk om via bewegingssturing te spelen. Op de Lite versie heb je dit dan weer niet en kan je enkel gebruik maken van de knoppen. Dit neemt natuurlijk een groot deel van het spelplezier weg. Je moet dus al in het bezit zijn van extra Joy-Cons om hiervan te kunnen genieten.  

Mario Golf: Super Rush is tegenover veel andere games uit dit genre zeer variërend. Je speelt niet enkel op een klassieke manier maar er zijn nog veel meer andere uitdagingen om uit te kiezen. Het 'verhaalgedeelte' is zeker wel een interessante optie voor beginners, maar het spel blijft vooral leuk om met vrienden te spelen. De controls en de besturing leren duurt dan ook eindeloos en dit is wel het grootste nadeel in de game. Maar eenmaal je het golfen onder de knie hebt, kan het echte plezier beginnen.  

Recensie: Mario Golf: Super Rush | 4 hartjes

Nieuwste artikelen

  • 9 boeken over 'haunted houses'

  • 10x young adult prinsessenboeken

  • De grootste stijliconen in series

  • Zo lang duurde het om 's werelds beroemdste boeken te schrijven

  • Terwijl Parijs sliep - Ruth Druart

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: De zeven zussen - Storm

  • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen