Recensie: Lake | 4 hartjes

Recensie: Lake | 4 hartjes

Lake is momenteel een van de meest populaire opkomende indie games, maar wat maakt het zo speciaal? De nieuwe game wordt gepromoot als rustgevend en kalmerend. Alles draait dus rond het wegtrekken uit het drukke leven en op zoek te gaan naar wat echt belangrijk is. Dit doe je als postbode in een klein, afgelegen dorp waar een vleugje nostalgie heerst. Alleen blijkt dit dorpje enkele problemen te hebben en moet jij dit als terugkerende inwoner proberen op te lossen.  

Lake is gemaakt door Gamious, een Nederlands bedrijf, maar raakte al snel internationaal zeer bekend. Het verhaal speelt zich af in 1986 in een dorpje genaamd Providence Oaks. Dit dorpje is gelegen rond een enorm meer waar Meredith Weiss, de hoofdrolspeelster, opgroeide. Alleen besloot ze te verhuizen en haar toekomst op te bouwen in een grote stad verder weg. Ze werkt voor een opkomend computerbedrijf (met een verschrikkelijk opdringerige baas), maar moet noodgedwongen terugkeren nadat haar ouders besluiten om op vakantie te gaan. Haar vader werkt als postbode en Meredith wordt tijdelijk zijn vervanger voor twee weken. Alleen is hier in al die tijd een heleboel veranderd en beseft ze dat het leven daar zo slecht niet was.  

In eerste instantie lijkt het alsof de game enkel gaat over het leven van een postbode. Je brengt dan ook pakjes en brieven rond. Maar Lake is veel meer dan dat. Providence Oaks zit vol met leuke karakters die elk hun eigen verhaal hebben. Zo is er de gekke kattenvrouw die haar huisdieren cupcakes te eten geeft. Of een robuuste bouwvakker die de strijd aangaat tegen de bouw van appartementen in het natuurgebied. De inwoners hebben dus diverse problemen die jij als postbode moet oplossen. Al deze verhalen zorgen ervoor dat Lake een leuke diepgang heeft en je alle geheimen wilt ontdekken van Providence Oaks.  

Daarnaast bevat Lake nog andere verrassende gameplay. Je kan zelf kiezen hoe de conversatie met een inwoner loopt. Zo kan je vriendelijk reageren, maar ook overstuur of gewoonweg beledigend. De inwoners zullen inspelen op jouw antwoorden. Niet iedereen is natuurlijk even vriendelijk en dan is het aan jou de keuze of je wel een poging wilt wagen tot een gesprek. Soms kan je zelfs als opdringerig overkomen en zullen karakters je de laan uitsturen. Dit geeft een beetje een Sims gevoel waarbij je de status van je vriendschappelijke relatie plots voelt veranderen. De gameplay is dus zeer fijn in combinatie met het rondbrengen van pakjes, maar kan soms zeer delicaat zijn. Zonder deze antwoordmogelijkheden was het spel wel wat te simplistisch geweest. 

Lake is de perfecte game als je op zoek bent naar een rustgevende omgeving en wilt ontsnappen uit de dagdagelijkse sleur. Elke dag breng je als Meredith pakketjes rond in een busje en is het de bedoeling om haar nieuwe job zo goed mogelijk uit te voeren. Tegelijkertijd kan je genieten van wat Providence Oaks te bieden heeft. De game bevat dan ook super veel details zoals leuke muziek en filmverwijzingen uit de jaren '80. Het dorpje op zich is niet zo groot. Het kan wel eens gebeuren dat je naar de andere kant van het meer moet rijden, maar dit maakt Lake net des te leuker. Zo kom je terecht op plaatsen met prachtige landschappen. Voor je het weet lijkt het net alsof je echt in Providence Oaks zit.  

Op het eerste gezicht lijkt de baan van Meredith zeer gemakkelijk, maar met een busje rondrijden is moeilijker dan gedacht. Zo kom je af en toe vast te zitten, maar is er een reset knop voor noodgevallen. Gelukkig kan je niet echt inwoners omverrijden en lijkt het niemand echt te deren. Wie dus gehoopt had een bloedbad aan te richten in Providence Oaks, komt van een koude kermis thuis. Je kan dan wel weer op voetpaden rijden of plaatsen waar je eigenlijk niet hoort te zijn om post te leveren. Alhoewel je jezelf dan waarschijnlijk in de nesten werkt als je niet goed kan parkeren.  

Providence Oaks is mooi uitgewerkt en het is duidelijk dat de ontwikkelaars hier veel tijd in hebben gestoken. Alleen zijn niet alle aspecten van Lake net zo goed uitgewerkt. Zo kijken karakters elkaar wel in de ogen tijdens een gesprek, maar past dit niet altijd bij wat ze zeggen. De oude kattenvrouw is hier een perfect voorbeeld van. Ze spreekt Meredith aan terwijl ze eigenlijk bezig is met haar kat. Dit maakt de conversaties nogal ingewikkeld en emotieloos. De gezichtsuitdrukkingen blijven bovendien simpel en passen ook niet echt bij het verhaal dat ze vertellen. Daarnaast springen pakketjes uit je handen of gebeuren er andere vreemde dingen. Maar eenmaal je echt bezig bent met de game, vallen deze elementen makkelijker te negeren. Uiteindelijk wil je graag de rest van het verhaal weten en raak je deze kleine problemen gewoon. Hecht je waarde aan een perfect uitgewerkte game, dan zal Lake waarschijnlijk niet echt voor jou zijn. Dit is dan ook het grootste minpunt aan het spel.  

Lake is dus een zeer rustieke game waarin alles draait rond het alledaagse leven in Providence Oaks. Je neemt een kijkje in het leven van Meredith en komt zo meer te weten over het dorpje en haar inwoners. Het belangrijkste is het rondbrengen van pakjes en in te spelen op conversaties. Vooral dit laatste is allesbepalend. Lake is dus simplistisch, maar wel zeer diepgaand. Elk karakter heeft zijn eigen verhaal en sommige personages zul je leuker vinden dan anderen. Maar Lake bevat alles om even weg te zijn uit je eigen drukke leven en te genieten van een mooie omgeving. Uiteindelijk word je zo in de wereld van Providence Oaks gezogen dat het lijkt alsof je er echt bent. De game wordt dan ook gepromoot vanwege zijn prachtige meer. Maar er is wel een nadeel en dat is dat alles niet perfect is uitgewerkt. Lake bevat wel een tal van bugs en dit valt op bij kleinere details. Zoals het openen van je postbus bijvoorbeeld of het overhandigen van pakketjes. Alleen bepaal je zelf in hoeverre dit belangrijk is voor de gameplay.  

Recensie: Lake | 4 hartjes

Nieuwste artikelen

  • Mijn moeder heeft altijd gelijk - Lana Lux

  • De verhaaltjesboom - Marianne Busser & Ron Schröder

  • Koken met kinderen: Lekker veggie - De kookhoek

  • Een vriendschap - Silvia Avallone

  • Voor het donker thuis - Riley Sager

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: De zeven zussen - Storm

  • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen